MD-82 Maddog 2006/2008

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W tym temacie zamieszczony został mały programik - konwerter SIDów/STARów (podobnie jak strona podlinkowana wcześniej). Jeszcze nie testowałem, ale podobno fajowski ;)
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

konraf pisze:Przy okazji paliwa, to czy load editor, po obliczeniu paliwa, aplikuje te wartości do FS'a? Wydaje mi się, ze nie...a problem (pewien) jest, bo w FS pewnie większość z nas uzywa lbs zamiast kg (przynajmniej ja tak mam od zawsze), a w Maddog paliwo jest w kg.
Witam !
Od kilku dni rozpracowuję tę maszynę i ponawiam pytanie Konrafa bo mnie ono również nurtuje ale z zupełnie innego powodu.
Otóż kg czy lbs to nie problem bo w load managerze można wyświetlać wartości w obu tych jednostkach.
Nie zmienia to jednak faktu, że po załadowaniu w LM paxów, cargo i paliwa, zaznaczeniu Start FS i naciśnięciu OK uruchamia się FS w swoim głównym oknie i po wybraniu maszyny MD-82 ładuje się ona z paxami i cargo takimi jakie były w ostatnim locie a we wszystkich zbiornikach jest 100 % paliwa.
Można niby ręcznie wpisać wszystkie wartości z Load Menagera w menu CREATE A FLIGHT FSa ale problem w tym, że w manualu pisze, że nie powinno się tego robić w ten sposób, tylko korzystać z LOAD MANAGERa bo może się to skończyć jakimiś awariami maszyny, o czym miałem okazję się przekonać.
Jedyny sposób na automatyczne przekazywanie wartości wyliczonych przez Load Manager do FSa jaki udało mi się wymyślić jest następujący:
Zaznaczam Start FS oraz Reload Saved state i OK.
Pojawia się okienko, gdzie można wybrać panel state (sprawa oczywista), oraz wybraćplik z "startup situation" . Wybieram plik "Maddog tutorial" i po naciśnięciu OK po załadowaniu FSa znajduje się na lotnisku LIRF z paxami, cargo i paliwem dokładnie w takich ilościach jakie wpisałem ( zostały wyliczone jeśli chodzi o paliwo) w Load Managerze.
Potem już tylko menu world/Go to Airport i teleportuje się tam, skąd mam zacząć lot.

Jest to jakiś sposób ale nie chce mi się wierzyć by producent zakładał, że zawsze będę startował z jednego lotniska.
Zakładam więc, że istnieje sposób na przeniesienie wartości z LMa do FSa bez takiego cudowania.
Proszę więc doświadczonych pilotów tej maszyny o odpowiedź na pytanie:
JAK TO ZROBIĆ ?

Kożystając z okazji drugie pytanie:
Czy we wbudowanym pushbacku jest coś co odpowiada funkcji "skip to rotation" pushbacka z CoPilota ?

Ciężko czasami wyczuć o ile stóp czy metrów ma się cofnąć maszyna zanim skręci, więc w CoPilocie robiłem tak, że do cofania dawałem wartość na wyrost dużą a w odpowiednim momencie "skip to rotaion"
Z tego, co zauważyłem we wbudowanym w MADDOG pushbacku nie ma takiej możliwości ale tak jak wspomniałem dopiero jestem w fazie jego poznawania więc proszę o wskazówki, jakie macie na to sposoby.

Pozdrawiam
Piotrek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czy nikt nie zna odpowiedzi na te pytania ?

1. Jak przenieść peyload i fuel z LOAD MANAGERa do FSa logując się na dowolnym lotnisku.
2. Jak w trakcie wypychania nakazać skręcać w dowolnym momencie (odpowiednik skip to rotation w CoPilocie)

Z Noworocznymi życzeniami
Piotrek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Witam

Piotrze, co do ładunku i paliwka, zrób tak:
1. ustawiasz sobie wszystko w Manager & Setup (czyli trasa, niech policzy paliwko, przetransferuje to do zakładki Load Page).
2. zaznacz tam Start FS i OK.
3. niech sie FS odpali, wybierz stosowne malowanie Maddoga, stosowne lotnisko, porę dnia, itp. Nie wchodź nawet do opcji załadunku i paliwa od FS'a.
4. po uruchomieniu się lotu (czyli stoisz na lotnisku) uruchom tylko Manager & Setup i nic nie zmieniaj, tylko daj OK (ptaszka przy Start FS powinienes miec automatycznie odznaczonego).

U mnie to działa. Paliwko i ładunek sie uaktualniają.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Może komuś się przyda.

Otóż wszystko jak najbardziej działa i nie są potrzebne żadne kombinacje :)

Jeśli uruchomimy samolot w trybie cold and dark, po kilku sekundach od pojawienia się na lotnisku, zbiorniki są opróżniane do zera, po czy włącza się automatycznie refueling, który w kilkanaście sekund napełnia zbiorniki taką ilością paliwa, jaka wyszła w fuel plannerze.

Inaczej to wygląda z trybem ready to start.
W tym trybie, jeśli nic nie zrobimy w menu FSa z paliwem, będziemy mieli wszystkie zbiorniki pełne.
Należy zatem przed naciśnięciem FLY NOW wejść w fuel and payload i dać powiedzmy po 10% paliwa w zbiornikach bocznych i 0% w centralnym. Wówczas po pojawieniu się na lotnisku, po kilku sekundach uruchomi się refueling i uzupełni zbiorniki do wyliczonych objętości.
Można oczywiście wszędzie wpisać zera, jednak wtedy po pojawieniu się na lotnisku wyłączy nam się APU a co za tym idzie wszystkie instrumenty.
Oczywiście, żaden problem z powrotem go odpalić.

Co do pushbacku, wykombinowałem taką metodę i na razie działa :

Rzut oka z góry.

Obrazek

Widzę, że pomiędzy samolotem a drogą kołowania zmieści się na styk jeszcze jeden taki sam. Czyli od dzioba samolotu do drogi kołowania mam ok 300 ft ( długość samolotu 147,1 ft x 2 = prawie 300) od tego odejmuje 50 ft na zakręt i mam długość 250 ft i taką ustawiam.
Efekt :
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Wkrotce do kupienia bedzie film instruktażowy do Maddog 2006.
http://www.learnthemaddog.com/index.htm
Niestety cena jeszcze nieznana.
Bartek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

W końcu udało się zmusić AC2004 do pracy z tym dodatkiem - z panel.cfg wystarczy usunąć wszystkie linie "zorder=X" ;)
Awatar użytkownika
castor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Koszalin

Post autor: castor »

Witam,
Pytanie do osób posiadających MD-ka 2006 ,ale latających nim w FSX. Po zainstalowaniu samolotu wszystko działa oki, ale mam problem z rozglądaniem się w kabinie/ chodzi o widoki 2D/ VC Maddog nie posiada. Mianowicie przełączając widok do tyłu powinienem zobaczyć fotkę real_view:
obrazek
a widzę tylko światła na skrzydłach--widok do tyłu/ jak jestem w kabinie/
obrazek
zaznaczam że pozostały model zewnętrzny jest oki
obrazek
W folderze SimObjects\Airplanes\MADDOG2006 znajduje się folder Panel a w nim wszystkie pliki z widokami z kabiny, jak także plik panel.cfg
left_view.bmp
rear_view.bmp.....i pozostałe.

Dodam tylko że pod fs2004 widoki w rozglądaniu się po kabinie działają. Może ktoś miał/ma
podobny problem i znalazł rozwiązanie.
Pozdrawiam
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Awatar użytkownika
castor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Koszalin

Post autor: castor »

Dziękuję za odpowiedź. Moje pytanie było podyktowane także tym filmikiem
lot md-82
widocznie błędnie /sugerując się widokiem wody/ :-) pomyślałem że gość leci w FSX -ie i ma widoki. Tych efektów wody na szybie także nie mam w fsx-ie. No cóż SZKODA .
Pozdrawiam
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Woda wyraźnie z FS9, zobacz, jak pojawiają się fale ;)
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

konraf pisze:Wkrotce do kupienia bedzie film instruktażowy do Maddog 2006.
Niestety cena jeszcze nieznana.
Już znana, $32,00.

Zamówienia mają być realizowane począwszy od 19 Maja, lub wcześniej.
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Witam.

Zanim posunę się do ostatecznego rozwiązania, czyli reinstalacji FSa,
spróbuję tutaj.
Mam nadzieję, że ktoś będzie miał jakiś pomysł na rozwiązanie, którego jeszcze nie przerobiłem.
Otóż od pewnego czasu mam z moim MDkiem pewien problem.
Niestety nie potrafię określić, kiedy to się stało, czy coś zainstalowałem, czy zmieniłem jakieś ustawienia, więc potencjalnego winowajcy brak.

Da się z tym żyć a nawet latać, co nie zmienia faktu, że coś jest nie tak i strasznie mnie to irytuje.
Najpierw screen :
Obrazek

Nieruchomy obraz pewnie nie w pełni to oddaje ale chodzi o to, że podchodząc do lądowania na AP wg ILSa, do pewnego momentu maszyna ładnie trzyma się ścieżki
a w pewnym momencie odbija w prawo, za chwilę wraca i przestrzeliwuje w drugą stronę, albo się "odbija" i znowu w prawo.
I tak aż do wyłączenia AP.
Sprawdzałem również jak to wygląda na autolandzie.
Podchodząc na 07L na EDDF , chwiał się raz w jedną raz w drugą…. ,
tuż nad progiem pasa, jak poszedł w lewo to znalazł się na terminalu :)
Od wczoraj wykonałem ok. 30 lądowań. Próbowałem różnych konfiguracji załadunku, różnych prędkości i ustawienia klap. Wiatr, jego kierunek, prędkość samolotu na podejściu, ustawienie klap nie ma znaczenia. Dzieje się tak na wszystkich podejściach, które sprawdzałem a kilka ich było.
Dzieje się tak tylko z Maddogiem, inne maszyny po ustabilizowaniu cały czas trzymają się ścieżki.

Jedno udało mi się ustalić ponad wszelką wątpliwość.
Maszyna zawsze zaczyna "tańczyć" w momencie, gdy uzbraja się tryb AUTO GA a dzieje się tak ok. 1500ft AGL ( na FMA w okienku "arm" widać AUT G/A).
Do tego momentu pięknie trzyma się ILSa.
Kilkukrotnie próbowałem przeinstalować samą maszynę.
Próbowałem bez patcha 2.1 build29 i z nim.
Odinstalowywałem FSUIPC - bez zmian.
Odinstalowałem FSNavigoatora, Activ kamere - bez zmian.
Lądowałem przy uruchomionym AS6 i przy wyłączonym.
Wszystko co mi wpadło do głowy i co podpowiedzieli mi inni próbowałem ( odłączanie joya, kasowanie fsuipc.ini itp. )
Nie grzebałem w aircraft.cfg ale kilkakrotnie reinstalowałem całą maszynę, poza tym jeszcze nie tak dawno wszystko było OK.

Na pozór podobny problem jest opisany tutaj
Tylko na pozór, bo po pierwsze dotyczył MADDOGA2004 a nie 2006.
No i tam rozwiązanie było banalne. Uruchomienie defaultowej cessny i przestawienie GPS/NAV na NAV.

Ja mam w defautowej cessnie ustawione na NAV.
Poza tym zawsze przenoszę się na płytę w defaultowej cessnie a dopiero potem zmieniam na MADDOGa.
Dla pewności próbowałem wiele razy zalogować się bezpośrednio MDkiem.
Żadnej różnicy jeśli chodzi o zachowanie na podejściu.

Z ciekawości czy jest tak tylko u mnie, czy też jest to normalne, spytam :
Jak zaloguje się bezpośrednio MADDOGiem, to mimo, że w trybie cold and dark, po włączeniu baterii widzę , że EGT wynosi ok. 160 stopni, czyli pożar silników murowany, jeśli się ich nie schłodzi przed uruchomieniem.
Natomiast gdy zaloguje się cessną a potem przeloguje na MADDOGa ,
EGT jest zbliżone do temperatury otoczenia ( 15 góra 20 stopni) .
Też tak macie ? Ja tak miałem zawsze.

Wracając do zasadniczego problemu, macie jakieś pomysły ?
Radzę sobie z tym tak, że zaraz po ustabilizowaniu na ILSie, wyłączam AP i lecę z ręki.
Mam z tego nawet pewną frajdę ale ewidentnie coś jest nie tak i chciałbym jednak mieć możliwość potrzymania dłużej maszyny na AP a nawet wykonania AUTOLANDu.

Mi się już pomysły skończyły.
Ratujcie !

Pozdrawiam

Piotrek

[EDIT]
Problem rozwiązany
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

No w końcu uraczyli nas screenami VC, co tam 2 lata czekania ;) Jak dla mnie Leonardo ma jeszcze dużo do zrobienia z VC i nie liczyłbym na zapowiadaną premierę pod koniec czerwca.
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Podejrzewam, że pokazali je z tego powodu, że na forum pojawiało się coraz więcej ostrych postów typu "zostałem oszukany" itp .
Osobiście bardziej interesuje mnie to 2008 niż VC ale nie można się dziwić tym, co tracili cierpliwość, w końcu kupując produkt mieli prawo oczekiwać, że zgodnie z obietnicą vc pojawi się "soon" .
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

The official release date for the Maddog 2006 Virtual cockpit has been set to July 15, 2008. The upgrade will be free of charge for the users that bought the Maddog 2006 before the VC release date.
Obrazek
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

No i faktycznie wyszedł, opisany jako final BETA:

http://www.flythemaddog.com/forum/index ... st&id=3113
Ostatnio zmieniony śr 16 lip, 2008 08:05 przez some1, łącznie zmieniany 1 raz.
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

some1 pisze:No i faktycznie wyszedł, opisany jako final BETA:

http://www.flythemaddog.com/forum/index ... st&id=3113

Przy czym ze ściąganiem trzeba trochę poczekać.
Plik ma 42 MB a szybkość ściągania w tej chwili poniżej 1 KB/s.

Przy okazji rada dla potencjalnych nowych nabywców :
Raczej kupujcie w simmarkecie a nie bezpośrednio na stronie produktu (cena ta sama).
Obrazek
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A to dlaczego? Co najmniej jedna osoba już się poskarżyła na forum, że po zakupie w simmarkecie nie rozpoznaje jej klucza aktywacyjnego potrzebnego do ściągnięcia VC.
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Do ściągnięcia potrzebny jest purchase code a nie klucz aktywacyjny.
Klucz aktywacyjny otrzymujesz po zarejestrowaniu dodatku na stronie producenta i ten etap wygląda tak samo niezależnie od tego, gdzie kupiłeś.
A ze ściąganiem od wczoraj generalnie jest problem. Też musiałem kilka razy próbować, zanim zaczął ściągać a potem i tak sobie narazie odpuściłem.

Kupując na stronie producenta, download link i purchase code potrzebny do rejestracji otrzymujesz mailem.
Jeśli z jakiegokolwiek powodu (np. pad dysku + brak kopii na cd/dvd) stracisz te informacje, musisz je odzyskać.
W przypadku kupna na stronie producenta odzyskiwanie odbywa się droga mailową.
Piszesz do nich, udawadniasz, że kupiłeś, oni coś tam pewnie sprawdzają i wysyłają maila z tymi informacjami. Byłem w podobnej sytuacji i na takiego maila czekałem ponad tydzień.
Na forum można znaleźć głosy, że inni jeszcze dłużej.

Kupując w simmarkecie, będąc w takiej sytuacji, logujesz się na swój profil i tam wszystko masz.
Dlatego wydaje mi się , że lepiej w simmarkecie, zwłaszcza, że cena ta sama.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie wiem co jest ale u mnie po instalacji VC nie da sie tym MD latac. Klatkuje niemiłosiernie.
Na forum maddoga wyczytałem, że niby odpalenie APU przywraca fps do normalnego poziomu. Owszem, częsciowo to pomaga ale i tak z VC zainstalowanym (nawet w widoku 2D) mam mniej fps.
Co wiecej, próba odinstalowania VC kończy się...uszkodzeniem pierwotnej instalacji. W efekcie caly dodatek trzeba przeinstalować :( i to....ręcznie, bo odinstalowanie VC uszkadza też program do deinstalacji maddog 2006 :(
Bartek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A już myślał, że to u mnie coś nie tak.
Wyciągam 3, góra 5 fps w vc.
Po przełączeniu z powrotem na widok 2D klatki wracają do normy dopiero po kilku minutach.
Co gorsza, w widoku 2D, lepiej nie rozglądać się na boki, bo widok boczny wczytuje się niemiłosiernie długo i klatki spadają jak w vc.

Też nie wiem co jest grane, gdyż jest trochę głosów na forum, że fpsy mają na przyzwoitym poziomie.
Może to kwestia systemu ? Ja używam visty.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jadę na XP. Faktycznie włączenie APU nieco pomaga ale ogólnie....słabizna. Reinstaluje własnie caly dodatek.
Bartek
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Hmm, może nie jestem wyrocznią bo Maddoga mam od dzisiaj i zrobiłem tylko próbny start na już włączonym samolocie, ale VC ostro klatkuje gdy FMS i FMA (a może tylko FMS, nie dam głowy) są ustawione na Best Quality. Przestawienie na Low przywraca wszystko do normy. Poza tym bardzo ładny jak na FS9 kokpit.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Przed włączeniem APU mam 4-10 klatek, po 20-24, czyli nie jest źle - po raz pierwszy w FSie skomplikowane systemy wpływają pozytywnie na klatki ;)
Trochę więcej FPSów na początek miałem, gdy wczytałem z defaultowej, wyłączonej Cessny. Widoki na boki ładują się tak długo, bo to już nie bitmapy, a VC, który do załadowania tekstur potrzebuje strasznie dużo czasu.
W kokpicie zastosowano dużo 3d gauges, przez co większość wskaźników jest bardzo płynna, świetne wrażenie robi też trójwymiarowy, klikalny overhead. Do poprawy jest trochę bugów, parę tekstur niskiej rozdzielczości i przydałaby sie opcja wyłączenia widoku wolantu.
Awatar użytkownika
LukasDoUrden
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: LukasDoUrden »

Samolot jest naprawdę świetny ale jak dla mnie brakuje do niego póki co tutoriali itp. Wystarczy spojrzeć ile tego mamy do 747....

Zastanawiam się czym jest to spowodowane. Samolot jest bardzo ceniony i lubiany. Jest też popularny. Dlaczego więc nadal jest tak mało materiałów do niego?

Owszem dokumentacja dostarczona przez producenta jest bogata i lot przykładowy powinien wystarczyć. Ale tu chodzi o takie bardzie dokładne przyjrzenie się wszystkim systemom, rozważenie różnych możliwości np. lądowania. Doświadczeni wirtualni piloci z pewnością sobie poradzą z tym co jest , ale przydało by się jednak więcej takich tutoriali zrobionych przez użytkowników właśnie. Przeszukałem internet po kilka razy i nic nie znalazłem :/

Konraf podał nie tak dawno link do
http://secure.simmarket.com/product_inf ... ts_id=2981 .
Rzeczywiście manual wygląda na dokładny i fajnie opracowany. Właściwie już miałem go kupić ale się okazało, że moje konto bankowe paypal nie obsługuje, a przelew do Niemiec wyniesie mnie dodatkowo 130 zł :| To więcej niż sam manual więc odpuściłem sobie. A czy ktoś z Was zamówił to? Jakie odczucia :)?
http://www.thesunrise.pl/lotnictwo/ - spolszczenie manuala ATR 72-500 od Flight1
Intel Core i7-4790K CPU 4.00 GHz, 16 Gb RAM, Radeon RX 580 Series, HDD Segate 1 Tb, Windows 10 64-bits, Saitek AV8R-01
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Według mnie lepsze byłoby to DVD:

A dlaczego jest mało materiałow...cóż, pewnie dlatego, że sam manual do samolotu jest świetny. Osobiście bazuję tylko na nim. Poza tym, jest to jednak dość specyficzny i nie ukrywajmy, dość trudny w obsłudze samolot, wiec nie każdemu przypadnie do gustu.
Bartek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Warto jest poczytać forum Maddoga, tam też jest sporo przydatnych informacji. Trochę opisów procedur i diagramów jest na Smartcockpit, a 2 proste poradniki (włączanie samolotu i obsługa FMC) są tutaj.
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dokumentacja dołączona do maszyny jest faktycznie bardzo obszerna i dokładna.
Jeśli chodzi o różne warianty lądowania a raczej podejścia do lądowania, o których wspominasz, w "Procedures and Techniques" masz opisane i rozrysowane kilka rodzai.

Jeśli ta dokumentacja to za mało, polecam jeszcze dokumentację ze strony www.coolsky.no dotyczącą Super80. Nie tutorial bo tam jest opisana wersja z Omegą ale opis sytemów, co, kiedy, dlaczego, też jest w tej dokumentacji dokładny.
W sekcji download jest też real dokumentacja.

Zawsze też możesz spytać na forum :)

[edit]

Postanowiłem zostać królikiem doświadczalnym i nabyłem wspomniany poradnik.
114-stronicowy tutorial, żaden manual :(
Do tego wersja niedrukowalna (zabezpieczenie przed drukiem).
Skoro nabyłem, to przeczytam od deski do deski i wtedy bedę mógł coś więcej napisać.
Na pierwszy rzut oka nic więcej niż w tutorialu załączonym do addona ale napisane przejrzyściej i ładniejsze obrazki :).
Dla kogoś, kto zaczyna przygodę z tym samolotem, prawdopodobnie rzecz godna polecenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
LukasDoUrden
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: LukasDoUrden »

Tego się obawiałem. Naciąganie ludzi i tyle. Miałem nadzieje że tego jest chociaż z 300 stron (chciałoby się nawet więcej. W takim ATR systemów działających jednak mniej a manual ma ponad 450 stron). Z tym zabezpieczeniem przed drukiem to jednak przesadzili. Nie każdy przecież lubi coś takiego czytać na kompie. Ale w tej kwestii to ostatecznie zabezpieczenie się da zdjąć. Tyle tylko, że chyba już lepiej wydrukować oryginalną dokumentację.... Bo ta rzeczywiście jest obszerna i właściwie starcza. Samolot jest trudny w pilotażu i obsłudze ale za to sprawia niesamowitą radość jak już się opanuje chociaż te podstawy :) Szukałem innych źródeł dokumentacji z czystej ciekawości no i chęci poszerzania wiedzy z zakresu tego samolotu. Forum Maddoga, jak również inne angielskie fora gdzie były wzmianki o Maddogu już dawno przeczytałem dość dokładnie. Dzięki za dodatkowe linki.

Tym dla których angielski jest problemem, mogę tylko powiedzieć, iż wziąłem się za tłumaczenie oryginalnej dokumentacji. W tej chwili przetłumaczone są 2 pierwsze rozdziały manuala (Airplane General i Air Conditioning and Pressurization). Może tekstu tam za dużo nie ma ale mnie osobiście zawsze przyjemniej się czyta w rodzimym języku takie dokumentacje ;). Wersje do pobrania udostępnię za jakieś 2 tygodnie. Przypuszczam że póki mi starczy zapału będę stopniowo kolejne części udostępniał. A jak z tym zapałem jest to niektórzy być może już wiedzą (tłumaczenie dokumentacji ATR-a trwało dość długo, a i tak przydałoby się poprawić co nieco). Dlatego nie obiecuję, że w jakimś konkretnym terminie całość będzie gotowa. Ale na pewno postaram się potłumaczyć całość.
http://www.thesunrise.pl/lotnictwo/ - spolszczenie manuala ATR 72-500 od Flight1
Intel Core i7-4790K CPU 4.00 GHz, 16 Gb RAM, Radeon RX 580 Series, HDD Segate 1 Tb, Windows 10 64-bits, Saitek AV8R-01
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

LukasDoUrden pisze:Z tym zabezpieczeniem przed drukiem to jednak przesadzili.
Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
Po prostu osobno jest dostępna wersja drukowana.

PS. Zabezpieczenie z pdf-a zdjąć łatwo.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

RzEmYk pisze:PS. Zabezpieczenie z pdf-a zdjąć łatwo.
Gdzieś mi się lupa zapodziała :)

Co do poradnika :
Tutorial opisujący lot na trasie LIEO-LIML od stanu cold and dark do zaparkowania po wylądowaniu.
Jest bardzo podobny do tutoriala załączonego do addona i nie ma w nim nic, czego w oryginalnym by nie było (przeciwnie, zostało pominiętych wiele testów, co akurat przez początkujących może być odebrane pozytywnie).
Trzeba przyznać, że napisany jest bardzo przejrzyście a poglądowe screeny są dobrane i wykonane bardzo starannie.
Mimo, że mam angielską wersję, malutki fragment jest po Włosku (pewnie niedopatrzenie wydawcy).
Do tutoriala dołączne są: plik z trasą wyeksportowaną z vroute, plik z pogodą w formacie AS6 oraz FSa, plik z - że sobie tak to nazwę - początkowym położeniem samolotu (pamiętajmy, że w przypadku Maddoga 2006 NIE WOLNO używać menu create flight z FSa) oraz plik z procedurami LIML do FMS. Do tego mały pdf z dwiema drukowalnymi stronami (rozmieszczenie paneli).

Czy polecam ?
Hmmm... biorąc pod uwagę , że to tylko 114 stron z czego kilka zajmuje opis Vroute oraz Active Sky no i na prawie wszystkich stronach większośc miejsca zajmują screeny, można łatwo sobie wyobrazić jak niewielka jest wartość merytoryczna.
Pamiętając, że do dodatku jest dołączyny obszerniejszy tutorial (choć nie taki ładny :) ) i bardzo obszerna dokumentacja.
Dodając do tego cenę, oraz fakt, że wydawca nie pozwala nawet sobie tego wydrukować, myślę, że nie warto.

Jeśli jednak szuka ktoś przyjemnego, zrozumiale napisanego i zobrazowanego tutoriala służącego do wstępnego zaznajomienia się z tą maszyną i odbycia nią pierwszego lotu i koszty są mniej ważne - nie spotkałem nic lepszego.

Powyższe stanowi subiektywną ocenę autora postu :)
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

W takim ATR systemów działających jednak mniej a manual ma ponad 450 stron
Z czego opis systemów to 200 stron, a reszta to tabele, procedury i 2 obszerne loty z dokładnym opisem ;)
w przypadku Maddoga 2006 NIE WOLNO używać menu create flight z FSa
Dlaczego? U mnie, przy zapisanym locie z defaultową Cessną na KSEA żadnych problemów nie było (no, czasami już po zakończeniu lotu i wychodzeniu do menu jest CTD).
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:
w przypadku Maddoga 2006 NIE WOLNO używać menu create flight z FSa
Dlaczego? U mnie, przy zapisanym locie z defaultową Cessną na KSEA żadnych problemów nie było (no, czasami już po zakończeniu lotu i wychodzeniu do menu jest CTD).
Przede wszystkim ze względu na CG.
Co prawda nigdzie (poza drobną wzmianką na forum maddoga, której teraz nie potrafię nawet znaleźć) to nie jest wprost napisane, ale Maddog gryzie się z menu FSa.
Dlatego manager and setup przenosi od razu na lotnisko.
A już jak ognia należy unikać menu fuel and peyload FSa.
Jeśłi zalogujesz samolot z poziomu menu create flight FSa,
CG pokazane w load managerze i na LOADSHEED (pokazywane jeśli korzystasz z boardingu) oraz to automatycznie ustawione w take off komputerze (jeśli w setup ustawiona opcja : Automatic update aitcraft weight and Center of Gravity) będą się różniły od faktycznego.
Co prawda tego faktycznego nie ma jak sprawdzić ale poza wzmianką na forum da się to stwierdzić empirycznie.
Przy zalogowaniu samolotu na lotnisku przy pomocy menu FSa może się zdarzyć, że mimo prawidłowo (wg loadsheet i TO computera) ustawionego trymu do startu, samolot nawet przy v2 ma problem się podnieść albo na wiele przed v1 sam zaczyna się podnosić.
Wniosek : źle wytrymowany mimo, że TO komputer mówi, że dobrze.
Jest to spowodowane niesygnalizowanym w żaden sposów przesunięciem środka ciężkości przez menu FSa, być może nawet poza dopuszczalne ramy.
Można też to zauważyć przy lądowaniu, kiedy po przyziemieniu, przednie podwozie uparcie trzyma się w powietrzu nawet przy yoku maksymalnie od siebie.
Mogą się też zdarzyć inne neimiłe niespodzianki w czasie lotu.
Trudno udowodnić , że to wina menu FSa ale różne, różniste eksperymenty każą mi takie wnioski wyciągnąć.

Jeśli np. uruchomisz w trybie ready to start i skorzystasz z menu FSa, nie zawsze "zdefueluje" Ci się paliwo (zostanie Ci po 100%) a silniki będą miały temperaturę, jakbyś przed chwilą wylądował. W trybie c&d nie zauważyłem, żeby się to zdarzało (ale inne niespodzianki owszem).
Większość jednak lotów, które odbywałem logując samolot z wykorzystaniem menu FSa odbywała się bez zakłóceń.

W tej chwili do przenoszenia samolotu na lotnisko wykorzystuje wyłącznie Manager and Setup i wszystko jest pięknie i ładnie. Paliwa ile trzeba, CG gdzie trzeba, trymer zgodnie z TO komputerem i żadnych niespodzianek.

Jak to zrobić ?
Logujesz się cessną czy czym tam chcesz np. na EPKK na std 2.
Menu Flight/ save flight i nazywasz go sobie powiedzmy EPKK.
Wychodzisz z Fsa.
Chcesz lecieć Maddogiem EPKK-EPWA.
Odpalasz Manager and setup. Ustawiasz paxów, cargo, wpisujesz departe, arrival, alternate (ja wpisuje zawsze całą trasę, potem ją zapisuję, za to juz potem do FMS ładuje w pozycji co route zamiast wklepywać drugi raz) , FL itd.
Potem zaznaczasz opcję Start Fs i Reload saved state.
Naciskasz OK i w wyskakującym okienku w panel state sobie wybierasz c&d lub ready to start, co Tam Ci pasuje.
W startup situation wybierasz zapisany przed chwilą "EPKK.FLT".
Dajesz OK i po chwili jesteś swoim Maddogiem w Krakowie na std 2 .
Lecisz do EPWA, lądujesz, kołujesz na stanowisko, w menu flight/ save flight zapisujesz EPWA.
Tym sposobem, już masz dwie sytuacje startowe (EPKK,EPWA)
Następnym, razem chcesz wystartować z LHBP. Nie ma sensu znowu bawić się z dwukrotnym odpalaniem Fsa tylko po ustawieniu wszystkiego w load managerze, jako sytuacje startową wybierasz to, co masz do dyspozycji (EPKK lub EPWA) a potem przez menu World/go to airport przenosisz na LHBP i zapisujesz jako swoja kolejna pozycję startową.
Po jakimś czasie masz już zapisane pozycje startowe wszystkich lotnisk z jakich najczęściej startujesz.

Ps
O ja Cie, sie rozpisałem :)
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Co prawda tego faktycznego nie ma jak sprawdzić
FS obrazuje środek ciężkości w menu fuel and payload (alt>aircraft>fuel and payload) takim znaczkiem, możesz tam zerknąć :)
Logujesz się cessną czy czym tam chcesz
Czym tam chcesz w żadnym wypadku, zapisany lot powinien być z jakimś samolotem opartym na podstawowych systemach FSa.

Jest prostszy sposób, niż przerzucanie się na lotnisko startu Cessną, zapisywanie lotu, wyłączanie FSa, konfigurowanie Maddoga a potem ponowne włączanie FSa ;)
Jako domyślny lot wystarczy mieć standardową Cessnę na np. KSEA. W load managerze MD-82 ustawiamy wszystko jak trzeba i gdy jesteśmy ukontentowani wychodzimy opcją start FS, która wczyta defaultowy lot (C172 na KSEA). Teraz wystarczy z menu wybrać lotnisko, godzinę i można lecieć - w końcu nie ma znaczenia, czy zaczęło się od zapisanego lotu C172 w Krakowie, czy od teleportowanej z Seattle Cessny, a w ten sposób odpada jedno uruchamianie FSa.
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:FS obrazuje środek ciężkości w menu fuel and payload (alt>aircraft>fuel and payload) takim znaczkiem, możesz tam zerknąć :)
Tak, tylko pozastaje wątpliwość.
Jak już wejdziesz w to menu, to czy widzisz CG to, które ustawił Load Manager, czy być może przestawione, właśnie przez to, że do tego menu wszedłeś.
Niestety nie ma tam wartości liczbowej a jedynie ten znacznik.
Obrazek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A'propos dokumentacji jeszcze, na coolsky.no , dzisiaj pojawiła się możliwośc ściągnięcia dokumentacji do Super80 Pro.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
ODPOWIEDZ