[FSX] Tworzenie lotnisk - AFCAD

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Scringuer

[FSX] Tworzenie lotnisk - AFCAD

Post autor: Scringuer »

Witam :)
Czytałem ostatnio tutorial, tu link: http://www.drzewiecki-design.net/tutorialspl.htm
W którym było napisane jak tworzyć lotniska w AFCAD
i w paru innych programach. Edytowanie gier to moja ulubiona rozrywka,
niestety w tutorialu było też napisane, że to lotnisko jest pod FS 2004 :(
Błagam powiedzcie mi, czy jak tyle wysiłku włożę w jego zrobienie,
to będzie mi działać bez błędów na FSX?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź :cry:
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

http://simhangar.nets.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=47
AFCAD z FS9 możesz przekonwertować do FSX za pomocą programu AFX, który jest płatny.
Obrazek
Scringuer

Post autor: Scringuer »

w linku, który podałeś niema nic o AFX!!!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Bo link nie był odnoścnie AFX-a.

PS. Google + "Airport Facilitator X"
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Ściągnij Sobie Airport Design Editor (ADE) od Scruffyduck scenery. Najnowsza wersja ma wbudowaną opcję ustawiania obiektów z bibliotek. Działa identycznie jak afcad opisany przez Staszka w jego tutorialu.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Swiderski
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódż

Dodawanie ILS

Post autor: Swiderski »

Jak można do defaultowego lotniska dodać system ILS w FS9 [oprócz dodanie w AFCAD]
swidemir
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

Witam,

1. znalazłem coś takiego jak fs92fsx.zip w sieci - czy tym narzędziem można skutecznie przerobić pliki AFCAD z wersji FS9 na FSX na potrzeby vatsim (chodzi mi tylko o poprawne drogi kołowania, pasy i stanowiska postojowe - czyli niezbędne minimum)?

2. czy nazwy plików afcad w plikach scenerii danego lotniska zaczynają się od AFX_.... .bgl?

3. W sieci znalazłem darmową scenerię EPWA pod FSX (dokładniej http://walhalla.mine.nu/fsx/poland.html), ale nie wiem czy AFCAD jest zgodny z tym, jaki obowiązkowy jest na vatsimie.. czy można jakoś połączyć pliki tej scenerii i afcad EPWA dla FSX, który również jest dostępny w sieci (np. nadpisując pliki afcad)?

Wiem, pytania pewnie banalne dla większości z Was, ale od tej strony FS'a jestem trochę 'zielony' :/
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

luko pisze:czy nazwy plików afcad w plikach scenerii danego lotniska zaczynają się od AFX_.... .bgl?
Można nazwać dowolnie - przeważnie stosuje się nazwę AF2_ICAO.bgl, aby zainteresowanym łatwo było znaleźć właściwy plik.
Obrazek
luko
Jet Captain
Jet Captain

Myślałem, że nazwa jest ważna..bo z tego co pamiętam, w plikach scenerii jest sporo plików *.bgl, a FS musi je chyba jakoś "odróżniać" ..
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

FS "patrzy" na zawartość, a nie nazwę.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Rozumiem. Dzięki za informację.
A czy coś moglisbyście rzec w kwestii pkt-ów 1. i 3.?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Co do punktu nr 3, to na stronce VACCu jest AFCAD pod FSXa. Z tego co wiem, to w tym wypadku nie instaluje się scenerii, tylko dodaje sam AFCAD.
A poza tym viewtopic.php?t=5619
luko
Jet Captain
Jet Captain

to wiem Rzemyk, tylko czy mogę jakoś połączyć właśnie ten AFCAD ze scenerią EPWA pod FSX znalezioną w podanym wyżej linku? Oczywiście nie byłoby sensu łączyć, gdybym wiedział na 100%, że ta sceneria zawiera poprawne drogi kołowania, pasy, standy (tzn. zgodne z vatsim), a tego nie wiem... i nie wiem też jak to ew. sprawdzić.

PS. W tym linku, który podałeś, to nie wiadomo, czy wszystkie scenerie są zgodne z vatsim?

A co do pkt.1 - pytam, bo odwiedzając zagraniczne vacc, to też tam nie mają scenerii lotnisk pod FSX, stąd szukam jakiegoś wyjścia z sytuacji i sposobu na konwersję AFCAD ze scenerii FS9 na format FSX

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

luko pisze:PS. W tym linku, który podałeś, to nie wiadomo, czy wszystkie scenerie są zgodne z vatsim?
Skoro stronka naszego VACCu, to i i scenerie wręcz muszą być kompatybilne ;)
luko
Jet Captain
Jet Captain

Jeszcze wrócę do pkt.3 - miał może ktoś z Was do czynienia z tą scenerią (przypomnę link: http://walhalla.mine.nu/fsx/poland.html)?
..być może ona ma AFCAD, który będzie zgodny z vatsim (?). Czy jedynym sposobem aby się o tym przekonać jest zainstalowanie jej, zalogowanie się na EPWA i sprawdzenie, czy inne samoloty kołują poprawnie po taxiway'ach?
ODPOWIEDZ