Mam problem, postanowiłem troszkę pobawi się w tworzenie scenerii do FSX niestety tu napotkałem kilka problemów ściągnąłem SBuilderX310.zip ze strony http://www.scenery.org/graphical_editors_b.htm zainstalowałem i wszystko niby cacy.
Ale gdy odpalam program wszystko wysiada i pojawiają się 4 komunikaty:
1.
Następnie jak klikne "OK" (jedyna dostępna opcja):
2.
I znów klikam "OK" lecz niestety zamiast jakiegoś kopiowania komputer pokazuje trzeci komunikat:
3.
Klikam "OK" i dalej... pojawia sie WIELKIE okno na 1/4 ekranu o nazwie "Exception caught Globally:"
4.
Prosze o pomoc, ewentualnie o jakies linki do działajacego programu!
No popatrz a jednak kliknąłem, znalazłem ten post, ściągnąłem to co tam jest i niestety niewiele z tego wynika. Jestem zupełnym nowicjuszem i szukam pomocy a nie jak to pięknie nazwałeś gotowca. Tak się składa, że to co tam jest to 70 obrazków, które mi niewiele pomogły bo nie mam pojęcia jak do tego dojśc. Chodzi mi poprostu o to czy nie ma gdzieś jakiejś instrukcji czy czegoś do tych programów, bo niestety nie rozumiem połowy rzeczy które tam są. Np. dlaczego ktoś ustawia QMID Grid -> level 4 a nie np 29... co to znaczy? (to tylko jeden z wielu przykładów).
Kolejną sprawą jest ze mam wrażenie że nadal jest cos z tymi programami nie tak bo są troszke inne niż te pokazane na tych zdjęciach np. zdjęcie 15 okienko własciwości jest inne niż moje i ja nie mam możliwości wybrania innej lokalizacji niż mój dysk ( o ile dobrze rozumiem ze o to tam chodzi )
Jakbym szukał gotowca to bym sobie ściągnął gotową scenerie i po sprawie, ale chciałbym sie nauczyc sam robic scenerie a nie sciagac je z neta.
Tak jak Koledzy pisali wcześniej.
Najpierw na spokojnie poczytaj totoriale. Jest jeszcze jeden na Avsim, traktujący o tworzeniu fotoscenerii.
Jak oba przeczytasz, to zadaj Sobie pytanie: Jakiego rodzaju dodatki do scenerii chcesz robić?
-sam landclass
-drogi, rzeki, generalnie rzeczy oparte na kreśleniu wektorowym ?
-fotoscenerie i lotniska ?
Jeżeli to ostatnie, to musisz jeszcze potrafić obsłużyć program graficzny pracujący na warstwach (jakiś Gimp, Paintshop Pro czy Photoshop), program Airport Design Editor oraz np. program Whisplacer do wstawiania obiektów z bibliotek FSX. Gmax i modelowanie, to zupełnie inna bajka i na początek odradzam. Zbyt szybko się wypalisz i darujesz Sobie robienie scenerii. A to jest bardzo fajne zajęcie.
Moja rada na początek: Pobaw się w robienie landclassu (rozkład lasów, pól, miast, itp) Twojej najbliższej okolicy. Jak to opanujesz, przejdziesz do bardziej zaawansowanych rzeczy. Zapraszam na forum simhangar. Tam możesz się pytać o wszystko związane ze sceneriami. Sporo już zostało napisane odnośnie tworzenia w Sbuilderze.
Pozdrawiam!
PS: Nigdy nic nie zmieniałem w ustawieniach programu. Jedyne co, to było podanie źródła, skąd program ma ładować zdjęcia satelitarne, lub mapy drogowe jako "background".