Flanker 2.5 vs. Lock On
Flanker 2.5 vs. Lock On
Witam
Który z tych symulatorów jest lepszy bo zastanawiam się nad kupnem ale nie wiem który wybrac.
P.S.czy Flanker 2.5 to samodzielna gra czy wymaga Flankera 2.0 ??
Który z tych symulatorów jest lepszy bo zastanawiam się nad kupnem ale nie wiem który wybrac.
P.S.czy Flanker 2.5 to samodzielna gra czy wymaga Flankera 2.0 ??

http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?board=22.0
Co do Flanker, zalezy co kupisz. Pierwotnie było to 2.0, potem weszly patche. Teraz mozna chyba dorwać Flanker od razu w wersji 2.5.
Lock-On to znaczenie lepsza graficznie pozycja niz Flanker. Zaawansowanie symulacji jest na tym samym, bardzo wysokim poziomie. Powiem tylko, że nauki jest tyle, co w FS. Bez opanowania instrukcji (np. rodzajów uzbrojenia i sposobów jej uzywania) zapomnij o sukcesach.
Tu masz rewelacyjną stronę o Flanker i Lock-On:
http://flankertraining.com/ironhand/news.html
Mozesz poczytac moje stare forum o Flanker:
http://free4web.pl/3/?27649
Tak, tak, przed Aztec.pl prowadziłem serwis poświęcony Flanker.
Co do Flanker, zalezy co kupisz. Pierwotnie było to 2.0, potem weszly patche. Teraz mozna chyba dorwać Flanker od razu w wersji 2.5.
Lock-On to znaczenie lepsza graficznie pozycja niz Flanker. Zaawansowanie symulacji jest na tym samym, bardzo wysokim poziomie. Powiem tylko, że nauki jest tyle, co w FS. Bez opanowania instrukcji (np. rodzajów uzbrojenia i sposobów jej uzywania) zapomnij o sukcesach.
Tu masz rewelacyjną stronę o Flanker i Lock-On:
http://flankertraining.com/ironhand/news.html
Mozesz poczytac moje stare forum o Flanker:
http://free4web.pl/3/?27649
Tak, tak, przed Aztec.pl prowadziłem serwis poświęcony Flanker.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Flankera 2.5 można było już ho ho temu dorwać, ja kupiłem od razu 2.5 za 69zł w 2002, czy 2003 roku.konraf pisze:Co do Flanker, zalezy co kupisz. Pierwotnie było to 2.0, potem weszly patche. Teraz mozna chyba dorwać Flanker od razu w wersji 2.5.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPBK
Jestem weteranem obydwu pozycji i powiem tak...
Flanker 2.5:
- wymaga Flanker 2.0 - choć dostaje się w pudełku z F2.5 również wersję 2.0
- ma moim zdaniem lepszy klimat i to "coś"
- kokpity Suki 27 i 33 troszkę niezgodne z realem, minimalnie (lub to inne wersje niż widziałem na zdjęciach i w Lock-on
- więcej misji defaultowych niż w Lock-on
- mniej latadeł i tylko Krym do zwiedzenia
- WAŻNE - potrafi kaszanić się na WinXP(karta graficzna i tego typu sprawy, choć i na Win98 były tego typu wpadki) i wymagać różnego rodzaju łatek dla sprawności działania joya
Lock-on
- bardziej dopracowany FM
- realniejsze uczucie prędkości i dźwiękowe odwzorowanie przekroczenia 1 macha
- Su25 i A10 do wycisku oraz góry Kaukaskie
- mniej misji i po jednej kampanii dla nie wszystkich samolotów
- większe możliwości do poszerzania podstawki o nowe dodatki (FC i nadchodzący małymi kroczkami Akuła)
- wielość dodatków
- nieludzkie wymagania sprzętowe
- większa stabilność
- graficzka
Tyle. Już teraz lepiej jest wyposażyć się w Lock-ona i cieszyć oko dogfight'em między szczytami Kaukazu
Flanker 2.5:
- wymaga Flanker 2.0 - choć dostaje się w pudełku z F2.5 również wersję 2.0
- ma moim zdaniem lepszy klimat i to "coś"
- kokpity Suki 27 i 33 troszkę niezgodne z realem, minimalnie (lub to inne wersje niż widziałem na zdjęciach i w Lock-on
- więcej misji defaultowych niż w Lock-on
- mniej latadeł i tylko Krym do zwiedzenia
- WAŻNE - potrafi kaszanić się na WinXP(karta graficzna i tego typu sprawy, choć i na Win98 były tego typu wpadki) i wymagać różnego rodzaju łatek dla sprawności działania joya
Lock-on
- bardziej dopracowany FM
- realniejsze uczucie prędkości i dźwiękowe odwzorowanie przekroczenia 1 macha
- Su25 i A10 do wycisku oraz góry Kaukaskie
- mniej misji i po jednej kampanii dla nie wszystkich samolotów
- większe możliwości do poszerzania podstawki o nowe dodatki (FC i nadchodzący małymi kroczkami Akuła)
- wielość dodatków
- nieludzkie wymagania sprzętowe
- większa stabilność
- graficzka
Tyle. Już teraz lepiej jest wyposażyć się w Lock-ona i cieszyć oko dogfight'em między szczytami Kaukazu
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=wesz%B3emBo jak włączyłem demo Lock On weszłem w opcje to się przeraziłem.
Wejście w listę kombinacji klawiszowych i opcji każdego symulatora może przytłoczyć, po to są manuale, poradniki i fora dyskusyjne. Samolotami da się latać, wymaga to jednak treningu i pewnej wprawy.
http://www.flankertraining.com/ironhand/index.html
Model lotu FSa nie nadaje się do symulacji małych samolotów akrobacyjnych (chyba najlepiej zachowanie zbliżonej klasy oddaje Sf.260), stąd latanie na Extra 300 nie ma odniesienia do latania w LO.A na Extrze 300 próbowałeś?
Chyba nie czytałes mojego posta wyzej. Flanker i Lock-On to symulacje. SYMULACJE. Naprawdę bardzo zaawansowane. Bez treningu (śmiem twierdzić, ze dużo dłuższego niż w FS) zapomnij w ogóle o lataniu. Latanie to piskuś. Opanowanie uzbrojenia, to dopiero jest cos ale w sumie też pikuś w porównaniu do nauki unikania rakiet wrog (wszelakiego typu).
W Flanker pamiętam, jak przez tydzien uczyłem się unikać rakiet wystrzeliwanych przez wyrzutnie naziemne różnego typu.
Jak ktoś jest zainteresowany Flanker, to wrzuciłem ponownie na serwer dawny serwis o Flanker.
http://www.aztec.pl/flanker2/index.html
Dział Porady nadal pewnie jest aktualny.
W Flanker pamiętam, jak przez tydzien uczyłem się unikać rakiet wystrzeliwanych przez wyrzutnie naziemne różnego typu.
Jak ktoś jest zainteresowany Flanker, to wrzuciłem ponownie na serwer dawny serwis o Flanker.
http://www.aztec.pl/flanker2/index.html
Dział Porady nadal pewnie jest aktualny.
Bartek
dzięki Konraf. Jak będe miał czas to na pewno poczytam. Tylko mam problem. Gdy chciałem ściągnąc klawiszologie do lock on to mi wyskakuje komunikat:
Forbidden
You don't have permission to access /Pliki/Lockon_klawiszologia.rar on this server.
Da się coś z tym zrobic ??
P.S. Jak to jest trudniejsze od FSa...
Forbidden
You don't have permission to access /Pliki/Lockon_klawiszologia.rar on this server.
Da się coś z tym zrobic ??

Polatasz, zobaczysz... We Flankerze i Lock-On to zobaczysz, że sama umiejętność utrzymania samolotu w powietrzu, to za mało, żeby przeżyć wlot nad teren wroga.trendus pisze:P.S. Jak to jest trudniejsze od FSa...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Żadnych plików już nie udostępniam.trendus pisze:Gdy chciałem ściągnąc klawiszologie do lock on to mi wyskakuje komunikat:
........
Co do trudności, poczytaj chocby:
http://www.aztec.pl/flanker2/porady_fl.html
o użyciu i naprowadzaniu rakiet Air to Air. To nie jest jeden klawisz, automat. Do tego trzeba wiedziec, jakimi rakietami sie dysponuje i jak je używać (inaczej sie używa rakiety naprowadzane na podczerwień, a inaczej naprowadzane radarowo - w tym aktywne i półaktywne).
Bartek
-
Razorblade1967
- Cadet

- Skąd jesteś: Bydgoszcz
Różne przydatne pliki/poradniki: http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.ph ... 347.0.htmltrendus pisze: Da się coś z tym zrobic ??
"Klawiszologia" LO: http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.ph ... 394.0.html (post autorstwa 303_Hornet141)
Opisy darmowych programów współpracujących z LO: http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.ph ... 36.15.html
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Konraf, linki do tej stronki a wlasciwie zasob informacji na niej zawartych jest swietny.
niestety ale ja tam dostalem bana. ech...
A zadalemm tylko pytanie
- co oznacza skrot HL
w googlach wyskakiwaly oczywiscie tysiace Half Life'ów :]
a mnie tam odrazu za to zje....ali i sie odgryzlem.
Masz tam moze wplyw na zdjecie bana?
Nie chce mi sie zmnieniac IP
niestety ale ja tam dostalem bana. ech...
A zadalemm tylko pytanie
- co oznacza skrot HL
w googlach wyskakiwaly oczywiscie tysiace Half Life'ów :]
a mnie tam odrazu za to zje....ali i sie odgryzlem.
Masz tam moze wplyw na zdjecie bana?
Nie chce mi sie zmnieniac IP
HL to HyperLobby, programik do latania on-line.
Na bana tam nie mam wpływu
Na bana tam nie mam wpływu
Bartek
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

Tak by nie odchodzic zbytnio od meritum zawartym w tytule, to mam pytanko doczytalem, ze flanker 2.5 jest dodatkiem do Flankera 2.0 ale ze mozna kupic rowniez w zestawe.
Zastanawiam sie tylko czy jest sens dosiadac flankiera jesli latam na Loczku i jeszcze mam w nim przed soba duzo nauki.
Przyznam ze polatalbym torche w sieci ale irytuje mnie brak wyszukiwania w samej grze serwerow.
Konraf swietnie sie spisal podajac nazwe HL jednak mam "rewelacyjny system VISTA" i nie instaluje sie HL (nie mylic z Half-Life'm
) i tak zostalem z przyslowiowa reka w nocniku. Pozostaje mi jakies inne rozwiazanie ale sam nie wiem jakie. 
WilkzPolski
PS. Nieciekawie sie zachowali bo zablokowali mi pisanie i wtedy pojezdzili po mnie a bana dostalem pewnie jak w statystykach odwiedzin zobaczyli ze juz przeczytalem co wypocili w mojej sprawie.
Prawde mowiac to troche zalosne... nie, nie troche ale bardzo zalosne i zenujace.
Zastanawiam sie tylko czy jest sens dosiadac flankiera jesli latam na Loczku i jeszcze mam w nim przed soba duzo nauki.
Przyznam ze polatalbym torche w sieci ale irytuje mnie brak wyszukiwania w samej grze serwerow.
Konraf swietnie sie spisal podajac nazwe HL jednak mam "rewelacyjny system VISTA" i nie instaluje sie HL (nie mylic z Half-Life'm
WilkzPolski
WilkzPolski latwo Ci powiedziec z tym ze jak sie domyslam Ty masz tam wglad, ja niestety juz nieZ doświadczenia wiem, ze towarzystwo jest dosyć nerwowe, więc wingerman... nie czuj się odosobniony
PS. Nieciekawie sie zachowali bo zablokowali mi pisanie i wtedy pojezdzili po mnie a bana dostalem pewnie jak w statystykach odwiedzin zobaczyli ze juz przeczytalem co wypocili w mojej sprawie.
Prawde mowiac to troche zalosne... nie, nie troche ale bardzo zalosne i zenujace.
Na Flanker kilka latek spędziłem. Zresztą (pewnie juz doczytałes) wrzuciłem dla publiki starą stronkę (tu o tym pisałem: viewtopic.php?p=64906#64906 ) o Flanker.
Teraz już się w tego typu symulatory nie bawię ale pamiętam, że gdy pojawił się LockOn, nadal śmigalem w Flanker. Raz, ze jakoś bardziej mi pasował. LockOn wymagał lepszego kompa.
Jesli opanujesz w Flanker maszyny typu Su-27/33, potem w LockOn nie będziesz miał z nimi problemów.
Teraz już się w tego typu symulatory nie bawię ale pamiętam, że gdy pojawił się LockOn, nadal śmigalem w Flanker. Raz, ze jakoś bardziej mi pasował. LockOn wymagał lepszego kompa.
Jesli opanujesz w Flanker maszyny typu Su-27/33, potem w LockOn nie będziesz miał z nimi problemów.
Bartek
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

winger... a maila nie możesz wysłać do admina i po ludzku (nie, że mówisz nie po ludzku, ale bez emocji, bo to nigdy nie pomaga) powiedzieć co się stało i o co ci chodziło?? Myślę, ze się dogadasz.
EDIT:
Co do Flankera...
Piękny symulator jak na swoje czasy. Dużo w niego grałem, a po ukazaniu się 2.5 kupiłem od razu i było jeszcze fajniej. Teraz kiedy jest Lock-on i mam komputer który daje rady w ciasnych zakrętach
Flanker umarł śmiercią naturalną. Obecnie napaliłem się na Flaming Cliffs i myślę, ze to będzie dla mnie to co 2.5 parę lat temu. Historia lubi się powtarzać.
EDIT:
Co do Flankera...
Piękny symulator jak na swoje czasy. Dużo w niego grałem, a po ukazaniu się 2.5 kupiłem od razu i było jeszcze fajniej. Teraz kiedy jest Lock-on i mam komputer który daje rady w ciasnych zakrętach
WilkzPolski pewnie masz i racje z tym ze to wlasnie admin mnie zaskoczyl tym co napisal 
Moze jak troche oklapna napiecia to moze i faktycznie cos skrobne, lecz NIE DO TEGO typka admina
a moze poprostu zmienie sobie IP
Co do F2 czy F2.5, to prawdopodobnie podszkole sie na loczku a potem zakosztuje i jego.
Teraz pewnie go sobie gdziesz poszukam i zakupie moze trafie na 2 w 1
Lock On: Flaming Cliffs osobiscie zakupilem sobie w Pilots.pl - pewnie znasz sklepik ale nie zaszkodzi go jeszcze raz polecic.
Oooo... TrackIR stanialo
Osobiscie uzywam freetracka 3dot. ale jak TrackIR beda za 200zł to sie skusze
Moze jak troche oklapna napiecia to moze i faktycznie cos skrobne, lecz NIE DO TEGO typka admina
Co do F2 czy F2.5, to prawdopodobnie podszkole sie na loczku a potem zakosztuje i jego.
Teraz pewnie go sobie gdziesz poszukam i zakupie moze trafie na 2 w 1
Lock On: Flaming Cliffs osobiscie zakupilem sobie w Pilots.pl - pewnie znasz sklepik ale nie zaszkodzi go jeszcze raz polecic.
Oooo... TrackIR stanialo
Osobiscie uzywam freetracka 3dot. ale jak TrackIR beda za 200zł to sie skusze
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

Przecież tracka można sobie zrobić http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic796643.html
Nie nie, wiem, wiem 
Mam zrobionego po roznych testach zastosowalem diody IR a calosc mam wbudowana w czapke bez zadnego rusztowania i kabli na zewnatrz.
Teraz jestem na etapie poszukiwania rozwiazania by podniesc ilosc klatek/s z tych 29-30 do okolo 120.
Zadalem pytanie w pewnym zrodle ale jeszcze mi nie odpowiedzieli
Kurcze ale lecimy Off Topic... zeby nie bylo na maxa to moze cos o Loczku.
Jak narazie na mojej Viscie mam klopoty z HL a sami wiemy jakie sa misie w samej grze
Istnieje jakis generator inteligentnych kampani, misji ect,. ect,... cos na ksztalt tego z Eurofightera 2000 (ciekawe kto go jeszcze pamieta)
Mam zrobionego po roznych testach zastosowalem diody IR a calosc mam wbudowana w czapke bez zadnego rusztowania i kabli na zewnatrz.
Teraz jestem na etapie poszukiwania rozwiazania by podniesc ilosc klatek/s z tych 29-30 do okolo 120.
Zadalem pytanie w pewnym zrodle ale jeszcze mi nie odpowiedzieli
Kurcze ale lecimy Off Topic... zeby nie bylo na maxa to moze cos o Loczku.
Jak narazie na mojej Viscie mam klopoty z HL a sami wiemy jakie sa misie w samej grze
Istnieje jakis generator inteligentnych kampani, misji ect,. ect,... cos na ksztalt tego z Eurofightera 2000 (ciekawe kto go jeszcze pamieta)
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

Jak już off topic to na całego. Wiecie co mnie trzymało i pociągało w Flanker? Wcale nie misje (choć niektóre były ciekawe). Wcale nie multi (bo wtedy to jeszcze o multi nie myślałem i nawet nie wiem jak on w Flanker wygląda).
Pociągało mnie szkolenie = doskonalenie umiejętności. Pamiętacie być może stronę gościa Ironhand (teraz ma stronę o LockOn http://flankertraining.com/ironhand/news.html ). Gość nagrywał tracki szkoleniowe i po prostu....no po prostu wymiatał w nich. Miałem tych tracków całą masę i mogłem się na nie gapić non-stop (dla niewtajemniczonych, tracki to takie nagrane filmiki z gry; cos jak filmy w FS, dające się odtwarzać tylko w FS). Oczywiście w każdym tracku można było przejąć kontrolę nad samolotem i spróbować własnych sił. I to byla jazda. Nieważne, czy misja była A2A, czy A2G. Osobiście akurat wolałem te A2G i ataki na pozycje obrony przeciwlotniczej. Na pewnym etapie potrafiłem zrobić unik przed każdym typem wyrzutni przeciwlotniczej.
A tak na marginesie, poczytałem sobie swoje wypociny na starej stronie o Flanker (dla przypomnienia, wrzuciłem ją tu http://www.aztec.pl/flanker2/ ). Czujecie blues'a:
"
"Gra (przy maksymalnych ustawieniach graficznych) przycina się nawet na Athlonie 2.2 Ghz przy karcie graficznej Radeon 9100 3D i 512 RAM DDR." to kawałek recki Lock-On ze Skrzydlatej Polski z kwietnia 2004.
Na to napisałem:
"Dysponuje bowiem niemal (niemal, gdyż posiadam kartę graficzną Radeon 8500, która według wielu recenzji jest porównywalna jeśli nie lepsza od Radeon 9100) identyczną konfiguracją i o maksymalnych ustawieniach graficznych mogę jedynie pomarzyć. Właśnie te kolosalne wymagania sprzętowe (przekraczające znacznie wymagania minimalne podane na opakowaniu oraz możliwości komputerów większości nabywców Lock-On) są według mnie główną wadą Lock-On, która sprawić może, iż Lock-On zostanie przez wielu z nas odstawiony na półkę."
Hehe, kto pamięta takie karty graficzne.
Pociągało mnie szkolenie = doskonalenie umiejętności. Pamiętacie być może stronę gościa Ironhand (teraz ma stronę o LockOn http://flankertraining.com/ironhand/news.html ). Gość nagrywał tracki szkoleniowe i po prostu....no po prostu wymiatał w nich. Miałem tych tracków całą masę i mogłem się na nie gapić non-stop (dla niewtajemniczonych, tracki to takie nagrane filmiki z gry; cos jak filmy w FS, dające się odtwarzać tylko w FS). Oczywiście w każdym tracku można było przejąć kontrolę nad samolotem i spróbować własnych sił. I to byla jazda. Nieważne, czy misja była A2A, czy A2G. Osobiście akurat wolałem te A2G i ataki na pozycje obrony przeciwlotniczej. Na pewnym etapie potrafiłem zrobić unik przed każdym typem wyrzutni przeciwlotniczej.
A tak na marginesie, poczytałem sobie swoje wypociny na starej stronie o Flanker (dla przypomnienia, wrzuciłem ją tu http://www.aztec.pl/flanker2/ ). Czujecie blues'a:
"
"Gra (przy maksymalnych ustawieniach graficznych) przycina się nawet na Athlonie 2.2 Ghz przy karcie graficznej Radeon 9100 3D i 512 RAM DDR." to kawałek recki Lock-On ze Skrzydlatej Polski z kwietnia 2004.
Na to napisałem:
"Dysponuje bowiem niemal (niemal, gdyż posiadam kartę graficzną Radeon 8500, która według wielu recenzji jest porównywalna jeśli nie lepsza od Radeon 9100) identyczną konfiguracją i o maksymalnych ustawieniach graficznych mogę jedynie pomarzyć. Właśnie te kolosalne wymagania sprzętowe (przekraczające znacznie wymagania minimalne podane na opakowaniu oraz możliwości komputerów większości nabywców Lock-On) są według mnie główną wadą Lock-On, która sprawić może, iż Lock-On zostanie przez wielu z nas odstawiony na półkę."
Hehe, kto pamięta takie karty graficzne.
Bartek
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

No skoro Admin osobiscie namawia do grzechu (OT) to grzeszmy bracia, grzeszmy
Pamietam tez jak namietnie szukalem grafiki 4MB bo wlasnie weszly na rynek
ze o znacznie pozniejszym Savage-3D (chyba tak sie nazywala) nie wspomne 
Pamietam jak gralem w symulacje na ZX SPectrum 48 (ten z gumowymi guziczkami) w takie jak:
- FS
- Tomahawk
- HARRIER ATTACK
- Fighter Pilot na filmiku idealne ladowanie
Oczywiscie z powodu braku save game
to male liczedelko stalo wlaczone tygodniami a za nim na otwor od chlodzenia radiatora skierowane wiatraczki made in cccp 
Cholera to byly czasy.»
Dzis nie mam juz zbytnio sily na lekture (mozg mi sie lasuje bo przyswajam obsluge i tryby VSD) ale przeczytam te wiekowe tekstyA tak na marginesie, poczytałem sobie swoje wypociny na starej stronie o Flanker (dla przypomnienia, wrzuciłem ją tu http://www.aztec.pl/flanker2/ ). Czujecie blues'a:
"
Ja pamietamHehe, kto pamięta takie karty graficzne.
Pamietam tez jak namietnie szukalem grafiki 4MB bo wlasnie weszly na rynek
Pamietam jak gralem w symulacje na ZX SPectrum 48 (ten z gumowymi guziczkami) w takie jak:
- FS
- Tomahawk
- HARRIER ATTACK
- Fighter Pilot na filmiku idealne ladowanie
Oczywiscie z powodu braku save game
Cholera to byly czasy.»