Mam pewien problem, otóż w Grudniu ubiegłego roku kupiłem joystick Logitech extreme 3D PRO, długo wprawiałem się w jego użytkowanie, bowiem to był mój pierwszy joystick, a także musiałem spędzic sporo czasu na jeko skonfigurowanie w FSie (odpowiednie ustawienia czułosci), ale wreszcie opanowałem latanie na nim, no może czasem nie złape centerline, ale generalnie wszystkie manewry, m.in flare zostały opanowane przynajmniej dobrze:)
Ale nagle pojawia się problem, po 4 miesiącach użytkowania gdy chcę skręcic ostrzej na pasie podczas kołowania, lub zrobic backtrack (przestawienie dźwigni do oporu w żądanym kierunku) maszyna niedośc że stawia opór to skręca w drugą stronę.
Zauważyłem jeszcze taką zależnośc, że joystick daje takie dane wejściowe do symulatora że przednie koło podwozia tak skręca ( za bardzo) że jego pozycja powoduje iż są problemy z ruszeniem maszyny na 50% N1 !
Zaznaczam iż opcja autorudder jest wyłączona (joystick posiada Z Rotation), stopień tudności nastawiony na ciężki, ponadto chciałbym zaznaczyc że jest podatny na rozregulowywanie się czułości.
Jak myślicie czym może byc to spowodowane?
Tak czy siak, przymierzam się do zakupu nowego mniej komercyjnego (mam nadzieję) produktu.
Produkuje go znana Wam firma CH Products z USA która się trudni w wyrobach specjalnie na potrzeby symulacji lotniczych.
Produkt którym jestem zainteresowany to Fighterstick USB Joystick(http://www.sklep.pilots.pl/product_info ... ucts_id/49), pewnie Was zdumi dlaczego nie wybieram wolantu, ale jak na razie pedały nie wchodzą w grę, a poza tym to kwestja mojej ,,ambicjonalności" by opanowac joystick ( w końcu jeśli nie dam rady to mogę zapomniec o Airbusach:)).
No i mam prośbę, najlepiej o informację z pierwszej ręki czyli od posidaczy tego cuda, czy to ma Z Rotation, tak aby można było używac ten joystick do sterowania rudder pedals w symulatorze z WYŁĄCZONĄ opcja autorudder?
Zainteresowany byłbym również informacjami typu realnośc sterowania podatnośc na rozkalibrowywanie się lub rozregulowywanie czułości, czy się nadaje na duże maszyny (dobre sterowanie) no i czy działa jego oprogramowanie pod Vistą 32 bit.
Za okazaną pomoc z góry dziękuję, tylko mam prośbę, chciałbym miec sytuację klarowną do 25 maja, bowiem wtedy muszę złożyc zamówienie dlatego że szykuję się pewna dekada w lipcu z 747