Problem z autopilotem w PMGD737 (CWS)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

rekinq

Problem z autopilotem w PMGD737 (CWS)

Post autor: rekinq »

Cześć to mój pierwszy post na forum! Zabawę z FSem zacząłem pół roku temu. Początki były trudne ale nauczyłem się latać mniejszymi samolotami! Umiem poprawnie wylądować i wystartować. No i nagle naszła mnie chęć polatnia czymś innym. Zainwestowałem w PMDG 737. No i tu zaczęły się schody. Ściągnałem Poradnik PMDG737NG. Wszystko wykonuje jak jest w instrukcji, ale nie wychodzi mi. Na początku myślałem, że popełniam błędy ale raz,drugi,trzeci to mówie sobie, że za czwartym się uda i niestety :( nic. Zrobiłem jeszcze uważnie 2 razy i dalej to samo. Pewnie to jest jakiś mój głupi błąd, ale zobaczymy co wy mi poradzicie. A więc tak:

Jestem już na pasie startowym(wszystko co pisze jest związane z poradnikiem).Wciskam śrubkę/nit TO/GA. Rozpędzam się i wznosze! Następnym krokiem jest uaktywnienie auto pilota (robię to klawiszem "Z" na klawie). Następnie uaktywniam tryb HDG(klikam na przycisk HDG SELL - który się podświetla na zielono), następnie klikam na V/S(ustawiam pokrętłem na +2000ft) oraz klikam na przycisk SPD(SPEED) i w IAS/MACH ustawiam na 250. Następnie zakładam iż mam ustawione VOR1 na JED. Ustawiam więc HDG(przerywaną fioletową linie na kurs na JED(przy zielonej strzalce)). No i tu zaczynają się schody! W poradniku jest napisane, że samolot sam skręci na nadany kurs! Jednak się tak nie dzieje! Więc postanowiłem za każdym razem sam skierować go (dżojem) na ten kurs. Następnie robię kolejne instrukcje! Kolejnym krokiem jest zmiana trybu autopilota! Wyłączam HDG,SPEED oraz V/S i włączam LNAV i VNAV! LNAV się włącza(świeci się przycisk na zielono) natomiast VNAV nie i w FMC wyskakuje komunikat (VNAV disconnect). Nie wiem co robię źle, denerwuje mnie to już bo bardzo mi zależy na tym, żebym się nauczył!

Szukałem również odpowiedzi na forum, ale nie znalazłem dlatego proszę Was o pomoc. Mogę jeszcze dodać, że samolot opadal jak nie sterowałem dżojem i nic się nie działo, nie odczułem żadnego autopilota.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez rekinq, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Guzików speed intervention i altitude intervention nie było, gdyż w poradniku użyto starszej wersji samolotu. Przyciski od środkowego MFD sie różnią, bo różnią się też ustawienia wyświetlaczy w menu PMDG.
No to przeczytałem, ale nie było nic napisane tam, że SPD to SPEED i nie było pokazane, gdzie się to uruchamia.
Nigdzie, a zwłaszcza nie było ich na stronie 16 manuala cockpit and systems.
mefiu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: mefiu »

Koledzy,

czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić zasady posługiwania się trybem pracy CWS w rzeczonym PDMG 738?

Chciałbym osiągnąć sytuację w której A/P i A/T sterują np. tylko prędkością, a roll i pitch pochodzi bezpośrednio z wolantu.
Niestety, w żadnym trybie pracy nie udaje mi się osiągnać zamierzonego celu:
ustawiam A/P CWS A, A/T, Speed na MCP, próbuje ruszać wolantem (mam tylko klawiaturę),
ale wolant tylko drży, samolot nieznacznie probuje zmienić roll lub pitch i nie widać zdecydowanej reakcji na ruch wolantem.
Tak jakby A/P cały czas walczył z komendami przekazywanymi przez wolant...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Mefiu, czy na PFD pojawił się napis CWS, a zamiast CMD jest FD ? Czy nie zadajesz zbyt delikatnych zmian? Przechylenie będzie utrzymywane tylko powyżej 6 stopni, inaczej samolot wyrówna lot.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
mefiu
Cadet
Cadet

Konfiguracja kokpitu jest następująca:
A/P CWS A: on
A/T: on
SPEED: on
PFD: pokazuje tryb MCP SPD na zielono, żółte CWS R i CWS P, co by wskazywało, że pitch i roll pochodzą z ruchów wolantu.

Jeżeli wyłącze CWS A i włącze CMD A, żółty CWS R zniknie, jeżeli włącze HDG SEL.
Jeżeli wyłącze CWS A i włącze CMD A, żółty CWS P zniknie, jeżeli włącze ALT HOLD.
Włączenie tych samych HDG SEL i ALT HOLD nie powoduje zniknięcia żółtych CWS R i CWS P na PFD, jeżeli A/P jest w trybie CWS A.
Czyli wszystko wskazuje, na poprawność logiki działania MCP (a przynajmniej logiczne stany wyświetlane na PFD).

A mimo to, samolot pozostaje niesterowalny przez wolant...
Co do wychyleń wolantu powyżej 6 stopni: wydaje mi się, że takie właśnie polecenia wydaje do symulatora naciskając cały czas klawisze lewo, prawo, góra, dół...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Tak z ciekawości, zapoznaleś się z manualem do samolotu? Jest tam wyjaśnione na czym polega dzialanie AP w trybie CWS.
CWS A or CWS B Push – engages A/P in Control Wheel Steering mode.
-CWS R (Roll Mode) and CWS P (Pitch Mode) displayed on PFD.

-In CWS Pitch mode, aircraft pitch is adjusted using control pressure. When pressure is released aircraft will maintain established pitch.

-In CWS Roll mode, aircraft roll is adjusted using control pressure. When pressure is released, aircraft will maintain bank angle. (Note: If within 6 degrees of wings level, aircraft will level wings and maintain heading.)

-NOTE: Aircraft will not follow flight director cues while in respective CWS
modes.
-CWS R and/or CWS P will be displayed if the flight controls are used to over-ride the autopilot while engaged. CWS R and/or CWS P will be displayed on the PFD in place of the previously displayed roll/pitch modes.
I prawidlowo sie dzieje, ze jak włączysz CMD A i HDG, to znika CWS R (roll), bo już przechylem steruje AP.
Prawidłowo, ze jak włączysz CMD A i ALT, zniknie Ci CWS P (pitch) , bo już kątem wznoszenia steruje AP.
Natomiast inna sprawa, że chyba w PMDG 737 te tryby CWS nie są dobrze odwzorowane. Pamietam, że kiedyś się tym bawilem i srednio działało.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Też kiedyś to testowałem i działało jak w opisie :)
Co do wychyleń wolantu powyżej 6 stopni: wydaje mi się, że takie właśnie polecenia wydaje do symulatora naciskając cały czas klawisze lewo, prawo, góra, dół...
Chodzi o przechylenie samolotu o więcej niż 6 stopni, nie wolantu.
mefiu
Cadet
Cadet

Czytałem manual, szczególnie zwracając na fragment który podałeś.
Wszystkie przełączniki i wyświetlacze zachowują się poprawnie, zgodnie z tym co jest tam opisane. Jest to zachowanie logiczne i spójne dla mnie.
Jedyne z czym mam problem, to właśnie wygenerowanie tego magicznego "control pressure", żeby spowodować i utrzymać wings level większy niż 6 stopni.
Jeżeli mam tego dokonac inaczej niż dusząc wolant, proszę o Wasze rady :)
Może na klawiaturze to nie działa i trzeba mieć prawdziwy wolant z potencjometrem?
Czy ktoś może faktycznie potwierdzić, że PDMG 738 nie obsługuje trybu CWS?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Wiesz, na klawiaturze nie możesz dozować "nacisku". Masz albo 1 albo 0, wiec być moze tu jest problem.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Przecież już w tym temacie napisałem, że to działa - lecz do sterowania używam dżojstika, nie klawiatury.
mefiu
Cadet
Cadet

PZL Belfegor pisze:
Przecież już w tym temacie napisałem, że to działa - lecz do sterowania używam dżojstika, nie klawiatury.
Napisałeś, że działa jak w opisie. Którym opisie, bo opisów sytuacji, opisów z manuali i opisów konfiguracji kokpitu jest w tym wątku pare?
Nie napisałeś, że używasz joya - chyba, że któryś post w tym wątku mi umknął.
W tym wątku nie ma też stwierdzenia o tym, że definitywnie na klawiaturze nie działa.
Stąd moje pytania.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Napisałeś, że działa jak w opisie. Którym opisie, bo opisów sytuacji, opisów z manuali i opisów konfiguracji kokpitu jest w tym wątku pare?
Opisie z manuala PMDG. Zresztą, wszystkie opisy konfiguracji kokpitu przedstawiają jedną sytuację, a mianowicie włączony tryb CWS (na CWS nie mają wpływu wcześniej ustawione tryby AP, AT działa tak samo niezależnie od tego, czy jest włączony CMD czy CWS).
Nie napisałeś, że używasz joya - chyba, że któryś post w tym wątku mi umknął.
Pisałem nie raz, tylko nie w tym wątku; dlatego gdybyś nie czytał tamtych postów dodałem informację o używaniu dżojstika.
ODPOWIEDZ