Ster kierunku-kiedy prosto?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Ster kierunku-kiedy prosto?
Witam
Mam pytanie odnośnie steru kierunku w B737. Tzn jak do tej pory wyczytałem to podczas lotu ster kierunku jest kontrolowany za pomoca PCU , ale jak to jest kiedy podczas ladowania jest sterowany poprzez pedały,tzn kiedy pilot wie, ze samolot jest ustawiony "prosto" ?
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie steru kierunku w B737. Tzn jak do tej pory wyczytałem to podczas lotu ster kierunku jest kontrolowany za pomoca PCU , ale jak to jest kiedy podczas ladowania jest sterowany poprzez pedały,tzn kiedy pilot wie, ze samolot jest ustawiony "prosto" ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez r.a.f, łącznie zmieniany 1 raz.
Wlasnie nie 
Ladujac z bocznym wiatrem powinno sie wcisnac ten pedal z ktorej strony wieje wiatr (jak mocno-zalezy od sily wiatru) aby wychylic ster kierunku, ktory ma za zadanie "zrekompensowac" (nie wiem czy to dobre slowo) oddzialywanie wiatru na samolot.
http://stoenworks.com/Tutorials/Crosswi ... dings.html polecam
Ladujac z bocznym wiatrem powinno sie wcisnac ten pedal z ktorej strony wieje wiatr (jak mocno-zalezy od sily wiatru) aby wychylic ster kierunku, ktory ma za zadanie "zrekompensowac" (nie wiem czy to dobre slowo) oddzialywanie wiatru na samolot.
http://stoenworks.com/Tutorials/Crosswi ... dings.html polecam
need GG ? 1057798
SP-MES
PLC070
SP-MES
PLC070
Rzecz polaga na tym że wiem ktory pedal trzeba wcisnac i na czym to wszystko polega. Chodzi o to czy jest jakis przyrząd który wskazuje przy lądowaniu czy wystrarczająco wcisnąłem pedał i samolot ustawił sie w osi pasa, czy nie.
To samo dotyczy skrętu. W Cessnie jest wychyłomierz i wtedy widać ile jeszcze trzeba wychylić ster kierunku aby nie było ześlizgu lub wyslizgu czy tak samo jest w B737, oczywiscie cały czas mowa o lataniu bez Y/D.
To samo dotyczy skrętu. W Cessnie jest wychyłomierz i wtedy widać ile jeszcze trzeba wychylić ster kierunku aby nie było ześlizgu lub wyslizgu czy tak samo jest w B737, oczywiscie cały czas mowa o lataniu bez Y/D.
Zależy jakie podejście wykonujesz. Jeśli z widocznościa to muszą ci wystarczyć oczy. Jeśli ILS to Localizer ci pokaże.
karać - pokarze, pokazywać - pokaże
karać - pokarze, pokazywać - pokaże
Ostatnio zmieniony sob 30 sie, 2008 20:29 przez trendus, łącznie zmieniany 1 raz.

-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Gdzie znajduje się ten przyrząd? Bo na 737.org.uk można przeczytać:trendus pisze:W 737 jest przyrząd z ruchomą kreską po środku. Jeśli jest na środku to ster kierunku jest wyprostowany.
The only internal indication of rudder panel deflection is pedal position, which always accurately reflects control surface deflection.
Dziekuje za konkretna odpowiedz.To wlasnie chcialem. Rozumiem ze w rzeczywistosci tak samo piloci musza wyczuc ten kat ?D. Design pisze:Rafał, przy podejściu z wiatrem bocznym samolot ustawiony jest pod kątem w stosunku do osi pasa. Jeśli nie podchodzisz na AP, to musisz ten kąt wyczuć. Ster kierunku używa się zwykle przed samym przyziemnieniem. Zobacz na youtube "crosswind".
Witam wszystkich lotników.
Nie chce stwarzać problemów i zaśmiecać forum nowymi tematami, dlatego gdy jest tu mowa o sterze kierunku w B737 to chciałbym zadać Wam pewne pytanie, które zapewne niektórzy z Was będą uważać za "banalne". Wiem że dysponujecie rozległą wiedzą na temat lotnictwa za co Was bardzo szanuje, dlatego wychodzę do Was z prośbą o pomoc.
Czy jest możliwość dysponowaniem sterem kierunku za pomocą klawiszologi lub przycisków w "Joypad" w taki sposób aby po skręceniu w daną stronę powracał do swego pierwotnego stanu?. Jeżeli będzie to pomocne - posiadam MFS X.
Jeżeli temat na forum był już poruszany i omówiony chociaż dodam, iż szukałem informacje na ten temat lecz nikt tego nie wyjaśnił, to prosiłbym o przeniesienie i wyrozumiałość.
Pozdrawiam !
Oskar.
Nie chce stwarzać problemów i zaśmiecać forum nowymi tematami, dlatego gdy jest tu mowa o sterze kierunku w B737 to chciałbym zadać Wam pewne pytanie, które zapewne niektórzy z Was będą uważać za "banalne". Wiem że dysponujecie rozległą wiedzą na temat lotnictwa za co Was bardzo szanuje, dlatego wychodzę do Was z prośbą o pomoc.
Czy jest możliwość dysponowaniem sterem kierunku za pomocą klawiszologi lub przycisków w "Joypad" w taki sposób aby po skręceniu w daną stronę powracał do swego pierwotnego stanu?. Jeżeli będzie to pomocne - posiadam MFS X.
Jeżeli temat na forum był już poruszany i omówiony chociaż dodam, iż szukałem informacje na ten temat lecz nikt tego nie wyjaśnił, to prosiłbym o przeniesienie i wyrozumiałość.
Pozdrawiam !
Oskar.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
Jest możliwość, trzeba tylko dysponować odpowiednim joyem. Na przykład Saitek Aviator - jest czteroosiowy, i skrętna oś pionowa przypisana do steru kierunku, jest centrowana przy pomocy sprężyny, wystarczy rozluźnić nadgarstek.
[O joystickach jest osobny wątek - Rz]
[O joystickach jest osobny wątek - Rz]
Ostatnio zmieniony śr 05 sty, 2011 22:19 przez galland, łącznie zmieniany 1 raz.
generalleutnant