[FSX] Eaglesoft Piper Twin Comanche. Parę pytań
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Eaglesoft Piper Twin Comanche. Parę pytań
Witam! Mam parę pytań odnośnie Pipera Twin Comanche od firmy Eaglesoft przeznaczonego dla FSX.
Dla jasności powiem, że przeczytałem manual.
Pierwszy problem polega na ustawianiu kodu transpondera, za nic w świecie nie mogę tego zrobić...
Natomiast drugi problem polega na lataniu owym Piperem w sieci Vatsim. Jak to robić skoro nie ma FMC, a po samych VOR-ach i NDB nie można latać. (Musi być punkt droga, punkt droga itd.)
Z góry za pomoc dziękuje!
Pozdrawiam, Dawid.
Dla jasności powiem, że przeczytałem manual.
Pierwszy problem polega na ustawianiu kodu transpondera, za nic w świecie nie mogę tego zrobić...
Natomiast drugi problem polega na lataniu owym Piperem w sieci Vatsim. Jak to robić skoro nie ma FMC, a po samych VOR-ach i NDB nie można latać. (Musi być punkt droga, punkt droga itd.)
Z góry za pomoc dziękuje!
Pozdrawiam, Dawid.
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Aktualnie, aby wykonywać loty w przestrzeni RNAV, czyli w Polsce powyżej FL95, konieczne jest posiadanie systemu nawigacji obszarowej. A to, czy wybierzesz FMC, porządny GPS, system KNB, twoja sprawa. Możesz sobie latać poniżej 6000ft, po VORach. Proszę bardzo, nikt Ci nie zabroni. Tylko nie próbuj wykonywać SID/STARów, bo dostaniesz directa i się wyda ;p
Nie rozumiem, Mateo, kpisz czy o drogę pytasz? Chcesz czerpać przyjemność, rozkmiń bezwładnościowy system NAS-1, i sprawdzaj kąty drogi FMC.
Powodzenia.
Nie rozumiem, Mateo, kpisz czy o drogę pytasz? Chcesz czerpać przyjemność, rozkmiń bezwładnościowy system NAS-1, i sprawdzaj kąty drogi FMC.
Powodzenia.
Dziękuje za poradę z FSinnem
P.S A w "realnym" lataniu piloci samolotów GA nawigują za pomocą FMC, czy już tak ironicznie powiem, o gwiazdy na niebie?
Właściwie to dlaczego na Vatsim nie można latać po samych VOR-ach i NDB?
P.S A w "realnym" lataniu piloci samolotów GA nawigują za pomocą FMC, czy już tak ironicznie powiem, o gwiazdy na niebie?
Właściwie to dlaczego na Vatsim nie można latać po samych VOR-ach i NDB?
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Oczywiście że nie, wystarczy trochę lepiej wyposażona Cessna 172, i już ma wbudowany GPS, np. KLN-90B. Nie mówiąc już o kosmosach typu G1000, które w nowych samolotach średniej klasy GA zaczęły być standardem.
Dlatego, że trasy nie muszą być koniecznie wyznaczone po pomocach, nie ma takiego wymogu. W Polsce jeszcze większość jest, to prawda... Poza tym, kontroler każe wykonać Ci dct na fix-a, co wtedy? Zresztą, nawet na NDB, a jaki ma zasięg i dokładność wskazań latarnia bezkierunkowa? Ja sam próbowałem odmawiać wykonywania dct na fix, ale po kilku ochrzanach musiałem się z komputerkiem przeprosić.
Dlatego, że trasy nie muszą być koniecznie wyznaczone po pomocach, nie ma takiego wymogu. W Polsce jeszcze większość jest, to prawda... Poza tym, kontroler każe wykonać Ci dct na fix-a, co wtedy? Zresztą, nawet na NDB, a jaki ma zasięg i dokładność wskazań latarnia bezkierunkowa? Ja sam próbowałem odmawiać wykonywania dct na fix, ale po kilku ochrzanach musiałem się z komputerkiem przeprosić.
Bo trasy IFR z reguły nie prowadzą od VOR do VOR. Owszem, niektóre intersection są zdefiniowane jako radial jakiegos VOR ale w wielu (większości) przypadkach tak nie jest. Intersection jest okreśłony jedynie współrzędnymi geograficznymi, wiec tu potrzebny jest FMC, GPS.shaman pisze: Właściwie to dlaczego na Vatsim nie można latać po samych VOR-ach i NDB?
Link do poczytania:
viewtopic.php?t=1104
Co do tego transpondera, ciekawe, że nie znalazłeś, bo ja na screenach na stronie:
http://www.eaglesoftdg.com/PTCss.htm
widzę transponder. Ustawia się go pewnie za pomocą klawiszy numerycznych na panelu z transponderem.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Odnosnie problemu z baza danych gpsa to moze powiem jak robie ja latajac B200 Aeroworx, ktory posiada nieaktualizowany GPS. Plan lotu tworze w FSnavigator, gdzie jest aktualny AIRAC. GPS jest na tyle lipny ze nie mozna jednak dokonywac w nim korekt na bierzaco, wiec dodatkowo mam zainstalowane okienko z KLN90B Tupoleva, ktory jest opisany na forum. Jesli online dostane skrot na jakis odlegly punkt to uzywam wlasnie tego GPSa, co jednak wiaze sie z przejsciem z trybu NAV na HDG. Rozwiazanie chyba lepsze niz FMC, ktorego samoloty tego typu nie posiadaja, a co najwazniejsze w pelni funkcjonalne na VATSIM.
Bartek, ze screenów wychodzi, że transponder ustawia się łatwo... Ale u mnie jest chyba jakiś bubel, nie mam na wyświetlaczu żadnych cyfr, może to wina SP2?
P.S. A można wykonywać loty na zasadach VFR w nawigacji VOR to VOR?
P.S. A można wykonywać loty na zasadach VFR w nawigacji VOR to VOR?
A awionike masz włączoną? Radio działa?shaman pisze:Bartek, ze screenów wychodzi, że transponder ustawia się łatwo... Ale u mnie jest chyba jakiś bubel, nie mam na wyświetlaczu żadnych cyfr, może to wina SP2?
Bartek
No to jeśli wszystko masz włączone i "niby" transponder działa, to ewentualnie zobacz, czy możesz okienko/panelik z transponderem powiekszyc lub wywołać jako osobne okienko (tak jak się normalnie włącza np. duzy panel radia, itp.). Zobacz czy wtedy bedzie ok. Wygląda to jednak na jakiś problem z czcionkami.
Bartek
W ATR był problem z czcionkami w FMC ale były widoczne, jedynie były krzaczki 
Z brakiem czcionek był problem z jakąś Cessna od F1...
viewtopic.php?t=5762&start=0
...niestety ciężko powiedziec, o jakie czcionki moze chodzić w tym samolocie od Eaglesoft.
Z brakiem czcionek był problem z jakąś Cessna od F1...
viewtopic.php?t=5762&start=0
...niestety ciężko powiedziec, o jakie czcionki moze chodzić w tym samolocie od Eaglesoft.
Bartek
Raczej nie, skoro podają:
Piper Twin Comanche is fully FSX/SP1/SP2/DX10 compliant.
Piper Twin Comanche is fully FSX/SP1/SP2/DX10 compliant.
Bartek
A jaką masz kartę graficzną? Obsługuje DX10? System Vista?
Jak tak, to czy masz w FSX włączoną opcję DX10?
Jak tak, to czy masz w FSX włączoną opcję DX10?
Bartek
Mam Windowsa XP, a moja karta nie jest kompatybilna z DX10. GeForce 5700LE 128/128
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez shaman, łącznie zmieniany 1 raz.