Sceneria z Google Earth (Maps) - TileProxy

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

filip1993
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: LBN

Sceneria z Google Earth (Maps) - TileProxy

Post autor: filip1993 »

Witam. Swoje pytanie wiążę z tematem na forum.vatsim http://forum.vatsim.pl/viewtopic.php?f= ... e51a578c71

Czy rzeczywiście na pokazanym screenie jest widoczna sceneria Google Maps (lub Earth)? jeśli tak, to jak ją można dodac do FS?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez filip1993, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Photoshopem, bo TileProxy chyba już nie działa.
filip1993
Light Planes Captain
Light Planes Captain

PZL Belfegor pisze:Photoshopem, bo TileProxy chyba już nie działa.
Titleproxy czyli? A Photoshopem jak można to uczynic?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

http://sourceforge.net/projects/tileproxy (pierwszy wynik z Google)
Photoshopem: bierzesz obrazek z FSe, obrazek z GE i je sobie obrabiasz według uznania.
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: piotr-pajor »

robisz screeny GE potem w PS-ie łączysz je i wstawiasz do FS-a i cieszysz się super fototeksturą bez budynków :lol: , oczywiście możesz je dodać jednak długo to trwa ale warto :) - w scenerii Project LODZ - Airport LODZ jest fototekstura i autogen, który musieliśmy ręcznie wstawiać, budynek po budynku, każde drzewo czy inne rzeczy, ale chyba efekt końcowy jest warty poświęcenia.
Project LODZ - już niedługo sporo niespodzianek !
www.projectlodz.eu
filip1993
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jeszcze co do tego Titleproxy: czy aby wszystko poprawnie działało trzeba mieć zainstalowane na komputerze Google Earth? Ponieważ, zainstalowałem, scenerie zamieściłem w bibliotece, ale efektu brak.
kamil725

Fs2004 i google earth

Post autor: kamil725 »

moze mi ktos napisać jak zrobic sobie photo mojej okolicy do fs2004
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Obrazek
kamil725

Post autor: kamil725 »

z google eart do fs2004
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Kurcze, az mi sie ochota zebrala na zrobienie poludniowego przedluzenia do WPS w oparciu o google earth ale nic nie rozumiem ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

kamil725 pisze:z google eart do fs2004
Rozwiniesz?
Obrazek
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: piotr-pajor »

hmmm tylko, że taka fototekstura bez autogenu jest średnim dodatkiem
Project LODZ - już niedługo sporo niespodzianek !
www.projectlodz.eu
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
aszczupal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: aszczupal »

Witam !
Testował to ktoś "organoleptycznie"
nie ukrywam że możliwość polatania VRF na moja okolicą jest bardzo interesująca... !

pozdrawiam
Adam
pozdrawiam
Adam

Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Tylko pamiętaj o tym, co napisał tutaj:
http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.ph ... #msg181815
kolega some1.
Wyłącza Ci sie wtedy sceneria, masz teren zrobiony o określonej porze dnia i roku.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
alwi1977
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: alwi1977 »

Chciałbym odświeżyć temat odnośnie TileProxy w FSX. Zainstalowałem i uruchomiłem ,ale jak się okazało program już nie działa z google maps tylko z MS Virtual Earth czy Yahoo maps
(porownanie map na:

http://translate.googleusercontent.com/ ... o9eEg05elg

Niestety w tych mapach nasz kraj jest w bardzo kiepskiej jakosci i nie da sie latac VFR bo ciezko cokolwiek rozpoznac. Czy ktos zna sposob (inny program) ,ktory umozliwi latanie na mapach google ?????
bubollofo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: bubollofo »

alwi1977 pisze:Chciałbym odświeżyć temat odnośnie TileProxy w FSX. Zainstalowałem i uruchomiłem ,ale jak się okazało program już nie działa z google maps tylko z MS Virtual Earth czy Yahoo maps
(porownanie map na:

http://translate.googleusercontent.com/ ... o9eEg05elg

Niestety w tych mapach nasz kraj jest w bardzo kiepskiej jakosci i nie da sie latac VFR bo ciezko cokolwiek rozpoznac. Czy ktos zna sposob (inny program) ,ktory umozliwi latanie na mapach google ?????
Ja znam: http://www.ge-flightsimulator.com/
alwi1977
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: alwi1977 »

Ciekawie sie zapowiada,ale w chwili obecnej ograniczony teren i duzo bugow
Awatar użytkownika
Nygas
Cadet
Cadet

Post autor: Nygas »

Witam. Jak wiem, Tileproxy jest również pod FS9?
Jak go włączyć/skonfigurować? Daję 'Start Tileproxy',
w konsoli jest napisane że mam wcisnąć obojętnie jaki klawisz.
Wciskam i się wyłącza. Jak to zrobić krok po kroku?
Obrazek
Awatar użytkownika
FlyingMike
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: FlyingMike »

Znalazłem sobie TileProxy w najnowszej wersji, i nie wiem dokładnie co on robi. Czy po zainstalowaniu, uruchomieniu jego i FSXa będę miał scenerie z Google Earth? Na google nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, proszę o pomoc.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zapoznaj się z linkiem Konrafa, będą zdjęcia satelitarne i lotnicze, mesh FSowy, nie będzie budynków Google.
Awatar użytkownika
FlyingMike
Cadet
Cadet

PZL Belfegor pisze:http://sourceforge.net/projects/tileproxy (pierwszy wynik z Google)
Photoshopem: bierzesz obrazek z FSe, obrazek z GE i je sobie obrabiasz według uznania.
Czy mógłby mi ktoś to jeszcze bardziej szczegółowo wytłumaczyć? ;) Chciałbym zrobić sobie logo KFC na pustyni w Nevadzie, gdyż takowe tam kiedyś było, a w scenerii do Strefy 51 go nie ma. No chyba że ktoś zna jakąś scenerie w której to logo się znajduje, to proszę podać nazwe ;)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

W SDK FSa jest przykład z umieszczaniem swojej tekstury ziemi: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc707102.aspx
Prościej będzie SBuilderemX, są niezłe poradniki: viewtopic.php?t=10332
Jeśli logo jest na mapach Google, to można spróbować TileProxy albo FSEarthTiles.
Awatar użytkownika
FlyingMike
Cadet
Cadet

PZL Belfegor pisze:W SDK FSa jest przykład z umieszczaniem swojej tekstury ziemi: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc707102.aspx
Prościej będzie SBuilderemX, są niezłe poradniki: viewtopic.php?t=10332
Jeśli logo jest na mapach Google, to można spróbować TileProxy albo FSEarthTiles.
Logo oczywiście jest na mapach Googla ;) A co do TileProxy, to z tego co wiem jego ostatnie wersje nie współpracują już z Google Maps(Earth). No chyba że mapa(podłoże) jest, bo akurat w tym przypadku na obiektach 3D mi nie zależy :) A czy po instalacji TileProxy już zawsze będę musiał go używać, czy na przykład mogę go nie włączać, wtedy FSX będzie korzystał ze swoich scenerii?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Możesz nie włączać. Google broni się przed programami typu TileProxy, gdy się nim bawiłem działał - nie wiem jednak, jak jest obecnie.
Awatar użytkownika
FlyingMike
Cadet
Cadet

PZL Belfegor pisze:gdy się nim bawiłem działał - nie wiem jednak, jak jest obecnie.
A dawno temu to było? ;)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie musisz za każdym razem cytować postu, na jaki odpowiadasz - tutaj wiadomo, do czego się odnosisz.
To było na tyle dawno, że niestety nie potrafię dokładnie określić ram czasowych. Możesz poszukać loga na mapach innych firm i spróbować szczęścia z nimi.
gfusc
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: gfusc »

Witam wszystkich
Chciałbym podziękować autorowi tego tematu za jego założenie, gdyby nie on, prawdopodobnie nigdy bym się nie dowiedział o tym cudownym dodatku! Dawno temu przeszła mi przez głowa myśl o możliwości integracji map satelitarnych live z FSem, ale nigdy bym nie przypuszczał, że może istnieć narzędzie pozwalające to uzyskać. I tutaj należą się kolejne podziękowania dla genialnego umysłu który je stworzył. Na podstawie rozmaitych dodatków i toolsów dla FSa, z całą stanowczością, mogę przyznać że TileProxy jest tym najbardziej rewolucyjnym, który w moim przypadku zupełnie zmienił podejście do latania w FSie. Do tej pory preferowałem latanie gapiąc się w zegary, aż do teraz.
Niestety ruzga należy się Googlowi, któremu nie spodobał się ów wynalazek. Nie ma jednak co płakać, ponieważ póki co TP może jeszcze korzystać z map Binga Microsoftu, Yahoo, a także innych serwisów mapowych działających na tej samej zasadzie co wymienione (jak dotąd jeszcze nie odkryte).

Wiem już, że Zumi prawdopodobnie nie działa z TP, nie wiem za to jak się sprawa ma z Geoportalem, który wydaje się spełniać wymogi TP. Orientuje się ktoś?

Nie jestem w stanie wykorzystać w pełni możliwości TP, bo posiadam tylko FS2004, w którym to limit rozdzielczości wynosi 4,75 m/piksel (do 0,30 m/px w FSX). Według moich testów przeprowadzonych w ostatnich dniach, pozwala to na lot z wyraźnym obrazem ziemi od wysokości ~5500 stóp.
Kilka moich przykładów z Polski na szybko, tak jak mówiłem, FS2004 - 4,75 m/px. Zgadnijcie co to za miejsca:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

gfusc pisze:Zgadnijcie co to za miejsca
Te pasujące do współrzędnych geograficznych na screenach.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
gfusc
Cadet
Cadet

no tak :)

Odnośnie geoportalu. Dałem radę skonfigurować go w pliku .ini, poza współrzędnymi.

Tak wygląda przykładowy adres do zdjęcia z geoportalu:
http://ars.geoportal.gov.pl/ARS/getTile ... X4727Y7243[/b].jpg&DateStamp=20080901

TileProxy natomiast po skonfigurowaniu przeze mnie, zwraca coś takiego
http://ars.geoportal.gov.pl/ARS/getTile ... X432Y-1483[/b].jpg&DateStamp=20080901

Widać chyba, że jednak goeportal używa innego systemu współrzędnych niż TP. :(
walus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szwecja

Post autor: walus »

Jako że to jest mój pierszy post to witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie. W lewym dolnym rogu, pojawiają się duże piksele, kiedy lecę za wolno lub wcisnę pauzę.Pojawiają sie pod samolotem kiedy TP ma czas ściągnąć bardziej szczegółowe tile. Posiadam FSX sp1 sp2, xp pro sp3. Podejrzewam że to może być coś z ustawieniami:

Kod: Zaznacz cały

min_level=9
max_level=18 
level_mapping=10,11,12,13,14,15,16,17,18
Starałem się tym kombinować, ale nic nie wychodzi. Czytałem różne opisy do TP i nie rozumiem tych wartości.
http://imgur.com/kcMOy

P.S. Tile pobieram z GE-na obrazku Port w Gdyni.
gfusc
Cadet
Cadet

Witam!
1. Ustawienia level_mapping, które podałeś jest niepoprawne. Wyjściowo ma być 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18. Później wyjaśnię o co z tym chodzi. Na razie tymczasowo zablokuj tą opcję dodając na początek lini znak #, żeby zobaczyć czy coś to dało.
2. Spróbuj usunąć Cache, niech TP ściągnie obrazki raz jeszcze. Z doświadczenia wiem, że w trakcje pobierania obrazów przez TP, lepiej nie używać internetu, cały ruch sieciowy niech idzie dla TP, bo inaczej program porzuca ściąganie poszczególnych tilów jeśli za długo musi na nie czekać.
3.
Ale przede wszystkim jak tobie udało się uruchomić GE??? Ponoć jest on nie obsługiwany przez TP?! :shock: :shock: :shock:
walus
Cadet
Cadet

Dzięki gfusc za pomoc. Dałem min level 10 a max 19 . Jeśli dobrze rozumiem to kiedy użyję level mapping to TP bedzie tylko pobierał level map wpisanych po przecinku.? np: jak dam 10,15,19 to tylko te levele a nie wszystkie po kolei 10,11,12...19. Dobrze rozumuje?

Tu mam kąsek z wysokości 1000ft 30cm/pixel.

http://imgur.com/v15t9

i tu z 3000ft

http://imgur.com/NO8hl
http://imgur.com/X9uqN

Korzystam z map Pana G..l.e
gfusc
Cadet
Cadet

Tu mam kąsek z wysokości 1000ft 30cm/pixel.

http://imgur.com/v15t9
No, coś pięknego! Chociaż jestem zdania, że tereny zurbanizowane nie wyglądają dobrze w 30cm/px, a to z powodu braku autogenu. Co innego przyroda. A i nie pasi mi tutaj ta domyślna, jednolita tekstura, której FS używa do symulowania detalu na ziemi.
Jeśli dobrze rozumiem to kiedy użyję level mapping to TP bedzie tylko pobierał level map wpisanych po przecinku.? np: jak dam 10,15,19 to tylko te levele a nie wszystkie po kolei 10,11,12...19. Dobrze rozumuje?
To wartości zawarte między min_level a max_level wskazują programowi do jakiego przedziału poziomów powiększenia będzie on się odwoływał i tylko z tego przedziału będą pobierane obrazki. (oczywiście max_lod ma priorytet, on określa górną granicę). Według manuala, odpowiednie widełki dla 30cm/px to 9 do 19, dla 60cm/px to 9 do 18, dla 1,1m/px to 9 do 17, choć nie jest tak, że się tego trzeba ściśle trzymać.

Teraz o level_mapping. Z tego co ja się orientują po tych kilku dniach zabawy z TP, to level_mapping ma właśnie służyć głównie poprawie jakości tekstur wyświetlanych na dalszym planie. Powiedzmy, że masz ustawioną rozdzielczość 30cm/px, a więc bezpośrednio pod twoim samolotem, tile jest na levelu 19, ale im dalej od maszyny, tym ten level spada - od 19 w dół. W skrócie powoduje to, że tekstury mogą wydawać się rozmyte, a przejścia pomiędzy levelami zbyt widoczne. Zmieniając mniejsze wartości na większe, powodujesz zwiększenie rozdzielczości tesktur będących dalej od samolotu.
Przykład:
Domyślnie jest: level_mapping=9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19, - dla programu jest bez różnicy czy funkcja level_mapping pod taką postacią jest włączona lub nie, dopóki zmienisz którąś z liczb. TYLKO UWAGA: ilość wartości w level_mapping musi być równa całkowitej ilości dopuszczalnych poziomów przybliżenia (min_level i max_level), tutaj 11. Czyli nie możesz mieć 10,15,19 tak jak powiedziałeś, ale np 10,10,10,10,15,15,15,15,19,19,19 już tak.
Ustawiając np 9,10,11,12,13,14,16,18,19,19,19 powinieneś poprawić ostrość tekstur. Podałem takie liczby tylko dla przykładu, nie wiem jak w rzeczywistości będą się sprawdzać. Musisz sam potestować.

Wiem, że to zawile brzmi, sam miałem kłopot w zrozumieniu o co chodzi z level_mapping. Gdyby dalej było niejasne, pytaj śmiało.
Korzystam z map Pana G..l.e
Hm a mógłbym Cię prosić abyś wkleił tutaj swój config z ProxyUser.ini dla Pana G.?

Przy okazji mam jednego, można powiedzieć, znajomego Adama w Szwecji, może to Ty? Pierwsza litera nazwiska? :)
walus
Cadet
Cadet

Kilka słów przed zmianą pliku ini.
Serwer będzie się bronił co jakiś czas np: po ściągnięciu zbyt dużej ilości tilów przyblokuje IP na jakiś czas. Mam zmienny IP więc u mnie wystarczy wyłączyć i włączyć net. Zablokowało mnie dopiero 2 razy, więc jak nie będzie to super masowo ściągane to powinno być ok. Wersja map będzie się z czasem zmieniać, ale jak ktoś bawił się sbuilderx'em to będzie wiedział o co chodzi. Lewele map na razie testuję więc według uznania trzeba ustawić. Fajnie byłoby jakby ktoś też się pobawił i ustawił, i podzielił się oddzielnymi ustawieniami leweli np: do IFR i VFR. Ja na razie staram się rozgryźć IFR, czyli nie koniecznie super detale, ale prędkość wczytywania będzie akurat tu miała duże znaczenie.

Dla tych co nie wiedzą to należy wkleić to zamiast aktywnego serwisu i zmienić ścieżkę cache na własną. :)

Kod: Zaznacz cały

cache_folder=f:\Program Files\Microsoft Games\cache.google2
network_module=libnettile
module_config="conn=20|rate=2.0|verbose=0|server=http://khm*.google.com|path=/kh?t=t%s&n=404&v=%v|quad=qrts|balance=0123|useragent=Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506; .NET CLR 1.1.4322)"
captcha_module=captchaform
captcha_config="cookiedomain=google.com|cookieurl=http://www.google.com"
min_level=13
max_level=18 
map_version=89
#level_mapping=13,14,16,18,18,18    
color_hack=Yes
color_level=40
bulk_extend=50
A już najfajniej jakby można by było to w BGL'a zamienić i dodać autogen :D

A nazwisko zaczyna się na W.
gfusc
Cadet
Cadet

Nie, Adama W. to nie znam :P

No i proszę, Christian Buchner wyraźnie zaznaczył, że ostatnia wersja TP nie łączy się z serwerami G-e, ja wierząc mu na słowo nawet tego nie sprawdziłem, a tu się okazuje, że jest inaczej.
A już najfajniej jakby można by było to w BGL'a zamienić i dodać autogen
Ponoć jest program, który takie rzeczy robi, nie jestem pewien co do jego nazwy niestety, może FSEarthTiles??

Jest nawet jakaś różnica w jakości. TP podobno wyświetla rozmyte tekstury w porównaniu z FSEarthTiles. Zobacz ten topic http://forum.avsim.net/topic/322125-bad ... e-samples/

Dzięki za config. Przy okazji bieżąca wersja map to 92.
walus
Cadet
Cadet

Wydaje mi się że taka jest polityka "Pana G". Lepiej postraszyć autora, lub właściciela strony roszczeniami z tytułu strat poniesionych przez jego program niż zmieniać całą strukturę map, serwerów itd. zatrudniając 100 programistów i zużywając gigawatogodziny w serwerowniach dla utrudnienia życia 1000 osobom ściągających tile. Swego czasu ktoś napisał program, który zmieniał plik cache w GE (nominalnie tylko do 2 GB) do magazynowania map na dysku. Można było ściągać bez limitów i używać GE online do np: GPS . Po pewnym czasie autor w kilku miejscach zaznaczył że już na 100% nie działa z GE, a jednak dalej działało :) To może być na podobnej zasadzie w TP - takie moje Offtopikowe rozmyślenia.

Jeśli chodzi program FSEarthTiles, to muszę powiedzieć że jak dla mnie najlepszy do tworzenia masowo plików bgl. Prostszy niż sbuilderx, ale ma taką wadę że to program tylko do fotoscenerii i już żadnego autogena nie da rady zrobić jak w sbuilderx. FSEarthTiles działa z mapami "Pana G" - potwierdzone organoleptycznie. Może być dobrym dodatkiem do TP np: tworząc dokładną scenerię wokół lotniska (dając Plik BGL jako priorytet w scenerii), a TP mogłoby dość szybko doczytywać scenerię poza tym obszarem już w nieco mniej dokładnej scenerii. Kombinacja tych programów wydaje mi się najlepsza dla lotów IFR na dość znacznych wysokościach i prędkościach. Wydajność przy szybkim locie i jakość przy lotniskach-podchodzeniu. Się trochę rozgoniłem, mam nadzieję że zrozumiale napisałem.
kasug
Cadet
Cadet

Post autor: kasug »

Witam serdecznie,
to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś będzie nie tak.
Mam FSX, zainstalowałem TileProxy, skonfigurowałem plik ini na google wg walusia i teoretycznie działa ale...
No właśnie, ale... W okienku DOSowskim TP pliki jpg latają jak szalone, w katalogu cache jest mnóstwo plików jpg z googla, w katalogu scenery są bgl, nawet samym FSX w "Dodaj scenerię" są dodane katalogi WORLD xxxx, a jednak gdy włączam lot nadal mam defaultowe tekstury, a nie tyle defaultowe co UTX.
Może ktoś będzie wiedział od czego zależy i jak można sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc...
walus
Cadet
Cadet

1. Sprawdź czy sceneria TP (world) w scenenery library jest(są) na pierwszym miejscu.
2. Uruchom TP przed uruchomieniem FSX.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

I najważniejsze wyłącz Firewalla, jako że może blokować.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
ODPOWIEDZ