Lot z EPWA do KORD
Moderator: RzEmYk
Lot z EPWA do KORD
Witam chciałbym wykonać taki lot ale perspektywa spędzenia od 8-10 h przed monitorem to problem(brak czasu).W związku z tym mam pytanie czy można użyć kompresji czasu w czasie lotu nad oceanem?
Gdybyś nad oceanem włączył przy braku kontroli i bez samolotów niewiadomo jak blisko Ciebie, myślę, że nie byłoby jakiś problemówVatsim.net pisze: If you need to pause your simulator or want to increase time acceleration (i.e. 4X), notify the controller with whom you are in communication
Tak przy okazji... To, że nie można używać kompresji się zmieniło? Bo wydaje mi się, że dawniej można było np. nad oceanem włączać kompresję 4x. I że to oficjalnie pisało w PRC na stronie Vatsimu.

Nie zauważyłem działu "Latanie on-line na VATSIM" i pomyślałem że chodzi Ci o używanie kompresji czasu w zwykłym locie offline. Sorki, mój błąd. Jeżeli chodzi o latanie na VATSIMie to jakoś nie widzę sensu używania kompresji, przeciez cała frajda polega na tym żeby latać realistycznie. Jak chcesz zobaczyć z powietrza KORD i chcesz koniecznie wykonać STARa to zaloguj się na pobliskim lotnisku i karnij się te kilkaset kilometrów w godzinkę. Przyśpieszanie jest jak dla mnie totalną głupotą, cała satysfakcja jak pogadasz z ATC, jak np. masz niespodziewaną awarie i musisz szukać lotniska, frajda polega na realizmie.
No to jestem totalnym glupkiemtomcat pisze: Przyśpieszanie jest jak dla mnie totalną głupotą, cała satysfakcja jak pogadasz z ATC, jak np. masz niespodziewaną awarie i musisz szukać lotniska, frajda polega na realizmie.
Uzywam czasem kompresji na vatsim.Pytalem wielu ATC i SUP'ow o ten problem,w wielu karajach i nie spotkalem sie z zakazem. Oczywiscie dotyczy to duzych przestrzeni,bez ATC np oceany, pn afryka, spore obszary azji.
Czemu uzywam?. A bo nie jestem czlowiekiem posiadajacym tyle czasu by np z EPWA do Hong Kong'u leciec w realnym czasie. Pracuje, mam rodzine itd. Poza tym latalem w realu,wiem jak to jest siedziec w szybowcu na przelocie czy termice np 7h. Nie jest to to samo co siedziec 7h przed kompem lecac nad pustym oceanem bez jakiegokolwiek ruchu czy ATC.
Realizm realizmem ,pamietajmy ze vatsim ,co by o nim nie mowic,to hobby i realnym lataniem nigdy nie bedzie.
Dlatego mysle ze jak dasz razy4 nad oceanem ,gdy nie ma dookola Ciebie ruchu,czy tez lecac nad krajem ktory na vatsim nie ma FIR( a wiele jeszcze takich)to nic sie nie stanie.
Jesli lecac nad jakims "pustym obszarem" bedziesz mial ATC to nic nie szkodzi by go zapytac. Nie zdazylo mi sie by odmawiali.
Pozdrowionka od totalngo glupka:)
PS
Nie wiem czy w dobie zmian nadal to obowiazuje bo dawno nie lecialem nad atlantykiem, ale kiedys ATC zalecali przy przelocie nad wielka woda przyspieszyc 4-ro krotnie.
Przyspieszanie nad pn Afryka i Azja oraz pacyfikiem nie jest problemem.
Ostatnio zmieniony czw 04 gru, 2008 18:56 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Cargo+heli. virtual pilot
Też pamietam, że gdzies widziałem zapis, że przy przelotach przez ocean kompresja jest dozwolona. Niestety teraz nie mogę tego znaleźć.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
http://www.vatsim-uk.org/oceanic/index.php pisze:Due to the great distances involved, and time scale, speed acceleration is permitted over the Atlantic (subject to ATC Clearance), so a London to New York Flight can be managed in under 3 hours.