Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.
Mam problem z korzystaniem z funkcji APP w Airbusach Abacusa.
Po załączeniu APP podświetla mi się przycisk ponad APP z opisem LOC a masztyna szaleje po niebie w szalonym wznoszeniu ...
Pytam bo manual załączony jest dość ubogi nie tak jak WILCO czy PMDG.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez GRYF830, łącznie zmieniany 1 raz.
Dlatego jak Airbus'a to trza było brać od Wilco
Z tego co ja gdzieś tam przeczytałem, to Abacus chyba za dobry nie jest...
Hmmm trymer? Może coś w MDCU?
w momencie oczekiwania na sygnał hmmm.. no w sumie to idiotyzm skoro nie ma sygnału to jak ma samoloty być kierowany ale w innych np PIC po kliknięciu APP się włącza ale nie wyłącza się HDG dopiero po uzyskaniu sygnału wyłącza się HDG.
Konraf a kiedy powinienem włączać APP po uzyskaniu kierunku na Glasie?
Czyli najpierw naciskasz APP ? - jeśli tak, to prawdopodobnie GS jest wysoko ponad Tobą i samolot dąży do przechwycenia go w górę. Najpierw LOC, potem APP, ale obserwuj wskazania znacznika GS. Możesz użyć samego APP, lecz zmień wtedy profil podejścia do lądowania.
Kumam błąd. Jak ATC Podaje kurs do przechwycenia LOCalizera to najpierw wchodzę w ścieżkę a potem od dołu chwytam GS i jak wskazania GS przekroczą neutral na wskaźniku wtedy włączam APP. Dobrze rozumuję??
APP (w B, w A nie wiem) włącza się przy "glideslope alive", czyli kiedy ożyje wskazanie ścieżki. Po minięciu glideslope już nie złapiesz ścieżki, bo będziesz nad nią.
Może dopowiem dla potomności , jeśli strzałka glideslope się nie porusza (czyli dla odbiornika jest poza zakresem) to APP nie ma prawa jej szukać, gdy jest to w jakimś modelu symulowane jest to oczywisty błąd programistów.