Mój błąd czy kontrolera?
Moderator: RzEmYk
Mój błąd czy kontrolera?
Odpaliłem ServInfo, patrzę - jest kontrola na EPWA (tylko APP), mały ruch to stwierdziłem, że spróbuje polecieć do Warszawy. Dodam, że kontrolerem był Mateusz Stabryla (kontakt voice + text).
Zdaję sobie sprawę, że jestem newbie i pewnie to ja gdzieś popełniłem błąd - tyle tylko, że nie mam żadnego pomysłu, w którym momencie (tzn wiem co na pewno zrobiłem źle, ale to zaraz opiszę).
Od początku: trasa EPKK DCT JED M866 ARDAG (liczyłem na procedurę ARDAG2U i później pas 33 - ale to były tylko moje przypuszczenia - wiem, że decyzja należy do kontrolera). Wystartowałem z Krakowa, wzbiłem się na planowany poziom lotu FL190 i dolatuję do ARDAG, gdzie zaczyna się TMA Warszawa. No to przechodzę na częstotliwość kontrolera - 128.80 i mówię: "Hello Warsaw Approach, SPCBE witch you, FL190, 10 NM inbd ARDAG". Kontroler milczy... No i tutaj zrobiłem wielki błąd bo powinienem wejść w holding nad ARDAG i czekać, ale z nerwów wykonałem procedurę ARDAG2U (ale bez zniżania, gdyż nie otrzymałem na nią zgody). Kilkakrotnie jeszcze próbowałem zagadać do kontrolera - prosiłem o procedurę ARDAG2U (chyba na 1NM przed ARDAG) i później jeszcze o zniżanie - ale zero odezwu. Na privie kontroler również się do mnie nie odezwał - na pewno był, bo w eterze było go słychać. Niestety nie posiadam screena. :/
I teraz moje pytanie - na pewno ja popełniłem błąd (przynajmniej wątpię, żeby błąd popełnił doświadczony kontroler) tylko pytanie - gdzie? Wiem, że nie powinienem wykonywać procedury ARDAG2U bez zgody kontrolera, ale tak czy siak to nawet w trakcie jej wykonywania kontroler powinien mnie opieprzyć, że robię coś bez jego zgody?
Dodam, że dolatując do LIN wszedłem w holding i jeszcze przez 15 min czekałem na kontakt z kontrolerem (raz się przypomniałem), w końcu się rozłączyłem nie chcąc robić większego zamieszania...
Zdaję sobie sprawę, że jestem newbie i pewnie to ja gdzieś popełniłem błąd - tyle tylko, że nie mam żadnego pomysłu, w którym momencie (tzn wiem co na pewno zrobiłem źle, ale to zaraz opiszę).
Od początku: trasa EPKK DCT JED M866 ARDAG (liczyłem na procedurę ARDAG2U i później pas 33 - ale to były tylko moje przypuszczenia - wiem, że decyzja należy do kontrolera). Wystartowałem z Krakowa, wzbiłem się na planowany poziom lotu FL190 i dolatuję do ARDAG, gdzie zaczyna się TMA Warszawa. No to przechodzę na częstotliwość kontrolera - 128.80 i mówię: "Hello Warsaw Approach, SPCBE witch you, FL190, 10 NM inbd ARDAG". Kontroler milczy... No i tutaj zrobiłem wielki błąd bo powinienem wejść w holding nad ARDAG i czekać, ale z nerwów wykonałem procedurę ARDAG2U (ale bez zniżania, gdyż nie otrzymałem na nią zgody). Kilkakrotnie jeszcze próbowałem zagadać do kontrolera - prosiłem o procedurę ARDAG2U (chyba na 1NM przed ARDAG) i później jeszcze o zniżanie - ale zero odezwu. Na privie kontroler również się do mnie nie odezwał - na pewno był, bo w eterze było go słychać. Niestety nie posiadam screena. :/
I teraz moje pytanie - na pewno ja popełniłem błąd (przynajmniej wątpię, żeby błąd popełnił doświadczony kontroler) tylko pytanie - gdzie? Wiem, że nie powinienem wykonywać procedury ARDAG2U bez zgody kontrolera, ale tak czy siak to nawet w trakcie jej wykonywania kontroler powinien mnie opieprzyć, że robię coś bez jego zgody?
Dodam, że dolatując do LIN wszedłem w holding i jeszcze przez 15 min czekałem na kontakt z kontrolerem (raz się przypomniałem), w końcu się rozłączyłem nie chcąc robić większego zamieszania...
Pisałem na pw kilka razy, prosząc o rozłączenie - ze względu na brak komunikacji. Nie wiem, dlaczego nie odpowiadałeś ani na częstotliwości, ani na pw.
Matt.
Dostałeś kod transpondera w celu identyfikacji - brak reakcji. Na inne polecenia również. Jedyne co mi pozostało to pisać do SUPa - czego nie zrobiłem.[13:14:27] EPWA_APP: SPCBE, prosze o ustawienie kodu transpondera 4553
[13:14:47] LOT226: LOT266 ready for departure
[13:14:57] EPWA_APP: LOT226, wind 240 14kt, rwy 29 cleared for take-off
[13:15:03] EPWA_APP: LOT226, and sq mode C please
[13:15:10] Error: No flightplan
[13:15:17] SPCBE: request ARDAG2U STAR
[13:15:28] LOT226: cleared for take - off LOT226
[13:15:40] EPWA_APP: SPCBE, nic nie moge wam dac, najpierw musicie kod transpondera ustawic w celu identyfikacji
[13:15:45] ATIS ECHO now current. Wind: variable 210-290 at 14 - Sky: SCT053CB - Visibility: 9999 - QNH: 1017
[13:17:00] EPWA_APP: SPCBE, jesli nie potraficie ustawic kodu transpondera to jestem zmuszony poprosic o rozlaczenie
[13:17:18] EPWA_APP: LOT226, report altitude for identification
[13:17:44] LOT226: 3000 ft LOT226
[13:17:58] EPWA_APP: LOT226, identified, climb FL280, direct IDAKO
[13:18:25] LOT226: climb FL280 direct IDAKO LOT226
[13:18:29] EPWA_APP: LBF005, skad sie tu wzieliscie?
[13:18:59] EPWA_APP: LBF005, prosze o natychmiastowe rozlaczenie
[13:19:17] EPWA_APP: SPCBE, Warszawa
[13:21:14] Session profile saved.
[13:22:03] SPCBE: crossing LIN and hold at LIN
[13:22:58] EPWA_APP: SPCBE, descend 4000ft, QNH1017
[13:23:04] EPWA_APP: SPCBE, and continue holding
[13:24:01] EPWA_APP: LOT226, ATC service terminated, switch to UNICOM 122.80, milego lotu
[13:24:48] LOT226: unicom 122.80 dzieki za kontrole do milego LOT226
[13:25:40] [BROADCAST] WSJC_CTR: Singapore weekly event is start now, giving service between 1300UTC to 1600UTC wtih full staff, come and join us in southeast asia
[13:27:07] [PRIVATE] EPWA_APP->SPCBE: dokonczcie lot offline, jesli nie mozemy sie komunikowac to nic z tego nie wyjdzie.
[13:30:04] ATIS request sent.
[13:31:13] SPCBE: request for descend to 3000ft during holding
[13:31:36] EPWA_T_APP: SPCBE, Godd day, set sq 4553
[13:31:48] EPWA_T_APP: SPCBE, descendt alt 3000 feet QNH1017
[13:33:46] EPWA_T_APP: SPCBE, Panowie co z Wami
Matt.
No właśnie ATISU nie było. :/ Sprawdziłem METAR i pogoda pozwalała na lądowanie na pasie nr. 33 dla 737-800. Ale wiem, że to tylko moje założenia - zgodę wydaje kontroler.JeV pisze:1. Nie zgaduj jaki będzie pas tylko czytaj ATIS
Na razie latam tylko na txt.JeV pisze:2. Jak nie możesz skontaktować się voice to próbuj tekstowo, ale na częstotliwości, a nie (o wciórności!) na czacie.
Kurcze - powiem szczerze, że nic takiego nie widziałem... Tzn - nie tylko Twoich wiadomości, ale nawet innych samolotów. ;( Teraz mi przyszło do głowy, że może pomyliłem częstotliwości, ale skoro Ty widziałeś mój tekst to raczej nie (zresztą na voice też wszystko słyszałem). :/ W takim razie będę coś kombinować z SB - sorki za zamieszanie - pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, żebym nie widział co piszą inni. :/Matt pisze:Pisałem na pw kilka razy, prosząc o rozłączenie - ze względu na brak komunikacji. Nie wiem, dlaczego nie odpowiadałeś ani na częstotliwości, ani na pw.
A tak przy okazji - SB nie przechowuje nigdzie logów z rozmowy nie? W sumie teraz szukałem trochę na ich stronie i nie znalazłem czegoś takiego, ale może?
Na txt czy na voice próbowałeś? Na priv też?
Sprawa dyskusyjna, w ATIS był 33 do przylotów w użyciu? Jeżeli tak, i w żaden sposób nie udało Ci się skontaktować z kontrolerem, to wg mnie wykonywałeś słusznie. Ardag2U jak opublikowano do IAF (Linin) ze zniżaniem do ostatnio nakazanej wysokości, nad LIN zniżać w holdingu do wysokości podejścia i ILS/DME jak opublikowano. + Swoje zamiary pisać na 128.80. Tak to powinno wyglądać w przypadku Radio Comm Failure...
Ale to praktycznie niemożliwe na VS, więc ciekawym co się działo faktycznie
Sprawa dyskusyjna, w ATIS był 33 do przylotów w użyciu? Jeżeli tak, i w żaden sposób nie udało Ci się skontaktować z kontrolerem, to wg mnie wykonywałeś słusznie. Ardag2U jak opublikowano do IAF (Linin) ze zniżaniem do ostatnio nakazanej wysokości, nad LIN zniżać w holdingu do wysokości podejścia i ILS/DME jak opublikowano. + Swoje zamiary pisać na 128.80. Tak to powinno wyglądać w przypadku Radio Comm Failure...
Ale to praktycznie niemożliwe na VS, więc ciekawym co się działo faktycznie
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Na txt - wszystko pisałem tak, jak podał Matt no i napisałem mu 2 wiadomości na priv - pierwszą czy mnie widzi, bo nie otrzymuje od niego żadnych odpowiedzi na 128.80, a drugą później, gdzie go przeprosiłem jeśli coś zrobiłem źle (założyłem, że dlatego mi nie odpowiada) i czy mógłby mi powiedzieć co robię źle.
Jeśli chodzi o ATIS to go w ogóle nie było - przynajmniej ja go nie widziałem. Sprawdziłem pogodę w METAR i warunki pozwalały, żebym lądował na 33. Co do procedury ARDAG2U to ją wykonałem, ale cały czas na FL190 (tylko zmniejszyłem prędkość po SLP), nad LIN wszedłem w holding i krążyłem również na FL190.
Jeśli chodzi o ATIS to go w ogóle nie było - przynajmniej ja go nie widziałem. Sprawdziłem pogodę w METAR i warunki pozwalały, żebym lądował na 33. Co do procedury ARDAG2U to ją wykonałem, ale cały czas na FL190 (tylko zmniejszyłem prędkość po SLP), nad LIN wszedłem w holding i krążyłem również na FL190.
-
Artur Grabski
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: Bielsko-Biała
Jeżeli nie możesz się skontaktować z kontrolerem to sq 7600 i kontynuować jak dla procedury radio failure. Ja również z Tobą próbowałem się skontaktować zarówno via freq jak i priv. Miałem trening. Jedno widziałem że chcesz zniażanie do 3000 stóp. Dostałeś nie było żadnego readbacku. Więc nie wiem w czym problem.
Artur
Artur
Po prostu nie widziałem, żebym otrzymał zgodę - dlatego stwierdziłem, że nie będę mieszać i lecę dalej moim pułapem - najwyżej zniżę później w holdingu. Później widziałem, że pojawił się nowy kontroler, ale informacji również żadnych od Ciebie nie widziałem. :/
Faktycznie - mogłem kontynuować zgodnie z procedurą radio failure - tyle, że mnie już stres zjadł większy zjadł i szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym. Nic - pokombinuje jeszcze z SB bo mi wygląda na to, że coś tam źle jest ustawione.
Przepraszam jeszcze raz kontrolera za zamieszanie.
Faktycznie - mogłem kontynuować zgodnie z procedurą radio failure - tyle, że mnie już stres zjadł większy zjadł i szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym. Nic - pokombinuje jeszcze z SB bo mi wygląda na to, że coś tam źle jest ustawione.
Przepraszam jeszcze raz kontrolera za zamieszanie.
Wygląda na to, że FS nie podłączył się do sesji multi SB4.
W ATISie był tylko opis, że Artur ma trening, nie było informacji o vATISie, ani o pasach.
W ATISie był tylko opis, że Artur ma trening, nie było informacji o vATISie, ani o pasach.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
FS2004 version 9.1 ENG, Windows XP SP3, SB4.
Co do konfiguracji SB - wczoraj leciałem z EPGD do EPKK (wcześniejsze loty bez problemów) i wszystko bez problemowo - jeśli chodzi o komunikacje. Na EPGD widziałem samoloty, przyleciałem do EPKK i samolotów na płycie lotniska nie widziałem, chociaż wiem, że były (na unicomie były informacje, że ktoś wykonuje p/b itp). W ustawieniach nic nie mieszałem od paru dni.
Teraz zalogowałem się jeszcze raz - SB na ustawienia domyśle i go to EDDF (gdzie jest kontrola). Samoloty ładnie widzę, podłączam się na częstotliwość kontrolera i wszystko słyszę oraz widzę co ludzie piszą.
Rzeczywiście chyba coś SB nawalił, tyle że poza wyłączeniem pogody (jakiś tydzień temu) nic w nim nie ruszałem. :/
Co do konfiguracji SB - wczoraj leciałem z EPGD do EPKK (wcześniejsze loty bez problemów) i wszystko bez problemowo - jeśli chodzi o komunikacje. Na EPGD widziałem samoloty, przyleciałem do EPKK i samolotów na płycie lotniska nie widziałem, chociaż wiem, że były (na unicomie były informacje, że ktoś wykonuje p/b itp). W ustawieniach nic nie mieszałem od paru dni.
Teraz zalogowałem się jeszcze raz - SB na ustawienia domyśle i go to EDDF (gdzie jest kontrola). Samoloty ładnie widzę, podłączam się na częstotliwość kontrolera i wszystko słyszę oraz widzę co ludzie piszą.
Rzeczywiście chyba coś SB nawalił, tyle że poza wyłączeniem pogody (jakiś tydzień temu) nic w nim nie ruszałem. :/