TOGA

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Martin001
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

TOGA

Post autor: Martin001 »

Witam,
Od jakiegoś czasu interesuję sie lotnictwem szczególnie tym wirtualnym, regularnie czytuje posty na forum aby zwiększyć swoją wiedzę na temat lotnictwa. Pomino jednak moich wysiłków nie udało mi się wyszukać odpowowiedzi do czego służy TOGA w boeingu 737. Co prawda są jakieś posty na forum jednak ten wyjaśniający dokładnie (co to jest TOGA i kiedy, w jakim celu się go stosuje), został chyba usunięty.Prosze więc o pomoc !!
Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Martin001
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Martin001 »

Ok, wielkie dzięki za pomoc :) Mam tylko jeszcze jedno pytanko, cz TOGA działa z autopilotem czy też bez. Chodzi mi głównie o go around czy aby poprawnie zadziałała TOGA trzeba podchodzić na autopilocie czy w zasadzie nie ma to różnicy?
Pozdrawiam i dzięki za zrozumienie :)
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

TOGA czy wszystkie nastawy autopilota (HDG, VS, LOC itd ) działają niezależnie od tego czy autopilot jest włączony czy nie. Nastawy te kierują flight directorem. Czyli tak naprawdę są to nastawy flight directora a nie autopilota.
Autopilot jest od tego by automatycznie prowadzić samolot za flight directorem.

Czyli jeśli ap jest włączony samolot sam podąży za FD po naciśnięciu TOGA, jeśli wyłączony, Ty musisz "siłami mięśni" prowadzić samolot tak, jak FD pokazuje.

Przy TOGA znaczenie jeszcze ma przepustnica. Jeśli AT włączone, ciąg sam się zwiększy do wartości ograniczonej przez EPR limit, jeśłi wyłączony Ty musisz to zrobić.
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

pkris pisze: Autopilot jest od tego by automatycznie prowadzić samolot za flight directorem.
Ale takie rzeczy to tylko w FSie, tak BTW ;)
ODPOWIEDZ