Scenerie lotnisk - jak usunac budynki ?

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

toldom

Scenerie lotnisk - jak usunac budynki ?

Post autor: toldom »

Czesc!
Po dlugich bojach z FS'em posiadajac niestety nienajlepszy sprzet doszedlem do wniosku ze musze zrezygnowac z budynkow w sceneriach.
Do latania na Vatsim wystarczylby tylko afcad + niektore teksturki pasow, taxywajow (niech chociaz one wygladaja jak w rzeczywistosci)
Przy takich ustawieniach spokojnie mialbym 25FPS czy to w LEVEL_D czy PMDG w kazdych warunkach, bedac na final albo kolujac do pasa.
Problem pojawia się przy usunięciu odpowiednich plikow ze scenerii.
Niestety nie są one dostatencznie dobrze podpisane aby spokojnie moc wyrzucic te "klatkozerne" terminale itp...
W paru slowach oczekuje efektu scenerii EPKK zawierającej jedynie poprawne oznaczenia plyty i jej tekstury.
Czy moglby mi ktos pomoc w tej z FPS'ami ? :)
Przemek Tabisz
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Przemek Tabisz »

Było dziesiątki, jeśli nie setki razy:
1. Defaultowe budynki to autogen, więc ustaw to na "ZERO".
2. Budynki w sceneria usuwa się metodą prób i błędów, wywalając/przywracając po kolei wszystkie pliki.bgl.
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPI

Post autor: McTabi »

Dołącze się pytaniem jak wyrzucić całe i podmienić na nowe pliki afcad w fs9 ? Sciągałem już obie wersje afcada ale nie mogę sobie poradzić z tym tematem.
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

właśnie, że ten wątek nie rozwiązuje mojego problemu. Problem pojawia się gdy w danej scenerii pojawiają się dwa afcady dające efekt w fs9 nakladających się pasów lub dróg kołowania. Tak miałem naprzykład dla EPPO. W wątku, który dotyczył problemów z EPPO była mowa o wyrzuceniu starego afcada. Pytanie moje jak się to robi ?
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No ludzie, jak nie rozwiązuje?
Jak dodać plik AFCAD do scenerii w FS2004?

Pliki AFCAD do FS2004 mają rozszerzenie *.bgl
Nie potrzebujemy do ich instalacji programu AFCAD. Wystarczy przekopiować ściągnięty plik AFCAD do podkatalogu Scenery danej scenerii.
UWAGA - jeśli np. w scenerii samoloty AI kołuja po trawie, nie ma poprawnie rozmieszczonych stanowisk postojowych, ATC z FS podaje stare pasy do lądowania, występuje przesunięcie scenerii, itp. jest to wina brakującego lub niepoprawnego pliku afcad.
Czyli chyba logiczne jest, że jak chcemy usunąć, to wystarczy plik bgl afcada skasowac.
Bartek
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

dobrze, tylko że defaultowane afcady nie sa opisane np EPPO.bgl to raz a po drugie, jak usunąłem takiego .bgl, który wyswietlił sie w afcadzie jako default dla danego lotniska, to po jego usunięciu zniknęło też kilka innych lotnisk.
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jesli dodajesz scenerię (jakąkolwiek) to nie musisz szukać nie wiadomo gdzie i deaktywowac standardowej scenerii z FS2004. Wystarczy dodać wraz ze sceneria plik afcad. Pliki afcad scenerii do FS2004 mają zawsze format, np. AF2_EPGD.bgl
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

konraf pisze:Pliki afcad scenerii do FS2004 mają zawsze format, np. AF2_EPGD.bgl
Tylko defaultowo - to zwykły plik bgl, można zapisać pod dowolną nazwą.
Obrazek
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

właśnie będę reinstalował fs9. Zastosuję się do podpowiedzi, za które dziękuję i zobaczymy jaki będzie efekt. Mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej najpierw wgrać scenerie lotnisk a dopiero potem polish mesh ten freewarowy czy odwrotnie ? czy będzie to miało wpływ na problemy z zapadaniem się pasów?
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

a więc wgrałem stosując się do zaleceń kolegów z forum oraz wszelkich dołączonych plików txt, pdf i ttp najpierw lotniska EPPO EPKK i EPWA wszystko wydaje się być ok. Przez weekend wgram resztę lotnisk i dodam polish mesh freewarowy, Tatry, VFRlandmark dla Polski. Zobaczymy jaki to da efekt.
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

no i jestem zawiedziony. Nowy AFCAD do EPGD i EPKT z avsim nie spełnia zadania EPGD udało się jakoś dostosować choć jest niezgodność z mapą bo stanowisko 11 powinno być dalej niż budynek terminalu a jest równo z jego końcem brak scieżki do stanowiska nr 6 i w spot plan przebija trawa. Do tego samolot pojawia się zupełnie gdzie indziej niż zaznaczam w fsie. Podobne problemy pojawiają się na EPKT tam brak stanowisk Cargo oraz hangar stojący na stanowiskach. Do tego również pozycjonowanie zupełnie gdzie indziej niż być powinno. Takich problemów nie widze w EPKK i EPWA choć były tak samo instalowane jak poprzednicy. Na EPPO nie mam pozycjonowania na stanowiskach koło terminalu. Choć fizycznie w sceneri są to fs ich nie widzi. Na szczęście w EPPO brak problemu z widokiem spot plane. Zawsze jest opcja slew albo ustawianie sie ofline ale to mnie nie satysfakcjonyje. W gąszczy poprawek i róznych wersji danej scenerii można się pogubić i już sam nie wiem co jest poprawne a co nie. Jestem niezadowolony bo spędziłem dużo czasu na eksperymentach i czytaniu o ręcznych poprawkach zamiast zainstalować i cieszyć się lataniem. Nie jestem informatykiem ani grafikiem i jest mi trudno grzebać w czymś o czym mam mgliste pojęcie. Może lepiej zamiast tych sceneri zainstalować pakiet areodroms of Poland freewarowy dodatek, bo nie zależy mi na budynkach tylko na poprawności rozmieszczenia pasów, taxiwayów i stanowisk ?
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

1. Jakie stanowiska w EPPO widzi Ci FS?
2. Z jakimi mapami porównujesz te scenerie?
Bartek
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

mapy z servisu AIP a jesli chodzi o miejsca postojowe na EPPO to napewno brak tych przy nowym terminalu / juz nie sprawdze dokładnie niestety bo z powodu wyższego celu czyli szkolenia na ATR72 musiałem wyczyścić troche dysk bo mam malutki i brakło miejsca na scenerie, które tak zabierały za dużo miejsca z dysku i obciażaly za bardzo moj skromny komp. / więc zapytam inaczej czy lotniska z pakietu Aerodroms of Poland tego freewarowego są zrobione poprawnie a jesli nie czy wystarczy uzupelnic je afcadami ? naprawde chciałbym uzyskać efekt tylko dobrych rwy i taxiway zeby moc latac online a nie obciazac zasobow kompa sceneriami bo te zasoby beda do obslugi samego ATRa potrzebne.
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Co do EPPO, to na mapie z AIP (z lipca 2006) nie ma stanowisk przy nowym terminalu. W realu też przy samym terminalu samolotów nie stawiają. Stawiają nieco dalej, sporo poza obrysem nowego terminala, na prawo od niego (patrząc z terminala w strone pasa). I w scenerii te stanowiska są.
Co do innych scenerii (akurat EPPO jest tu, poza EPWA, najświeższa, bo ma np. stosunkowo nową drogę B) pamietaj, że to scenerie z czasów FS2002. Nie było do nich aktualizacji, wiec nie dziw się, że są niezgodne z mapami.
Bartek
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

szczerze mapy EPPO nie sprawdzałem tak dokładnie tylko samo to, że fs ustawia mnie na boku choć na liniach i wydawało mi się to strasznie nienaturalne. A jeśli chodzi o EPGD miałem dwa afcady ten z sceneria i ten aktualny z avsim, ale tu problemem było nakładanie się tych afcadów. Rozwiązałem go usuwając defaultowy afcad i ten ze scenerii odpowiednim wpisem w scenery.cfg. Skutkowało to widokiem tylko jednego afcada ale fs ustawiał nadal samolot gdzieś w krzakach i nadal przebijała przez niego trawa. Podobna sprawa jest z EPKT, dlatego chciałbym zrezygnować z dodatków na poczet tej paczki z polskimi lotniskami tylko boje się, że będę miał niezgodności z rzeczywistością do lotów online. Zostawiłbym tylko działające poprawnie EPPO / bo teraz wiem że działa ok / EPKK i EPWA
ex ungue leonem...
Awatar użytkownika
McTabi
Cadet
Cadet

nowy system nowa jakość fsa

W weekend stałem się właścicielem nowego dysku i postanowiłem poświęcić go tylko pod fsa. W efekcie na dysku zainstalowany jest system XP pro / sterowniki karty graficznej CATALYST z racji tego, że mam ATI ( nie polecam Omeg, jak ktoś się nie zna to straszny z nimi problem ) / pamięć wirtualna ustawiona od 700 do 1500 mb bo pamieci RAM mam 512 mb, czyli 1,5x większa niż ram / Team speack2 do komunikacji priv / gg do umawiania lotów i wymiany doświadczeń :) / activ sky 6, żeby chmurki były ładne :) ( tu się jeszcze musze pobawić w ustawieniach ) / squawebox3 dla vatsim / z samych dodatków to FSUIPC / mesh poland / EPKK / EPPO / EPWA / 3Dlandmark / Tatry. Wszystko działa poprawnie / testowane na ATR72-500 F1/ teraz pozostała mi tylko optymalizacja fps i może scenerie do EPKK i EPGD.
Naprawde polecam zrobić osobną partycję tylko pod fsa. Wcześniej miałem wiele innych problemów, które wyszły dopiero teraz, bo były prawie niewidoczne.
Życze wszystkim udanych lotów.
ex ungue leonem...
kyrtaps
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

[FSX] Usuwanie budynków z terenu lotniska

Post autor: kyrtaps »

Znowu mam problem, którego rozwiązania tutaj nie znalazłem.

Przerabiam lotnisko EPGD w FSX Plannerze. Dodaję jeszcze jeden pas, drogi kołowania oraz stanowiska postojowe.
Nie bawię się w przerabianie terenu wokół lotniska (nie wiem jak), więc próbuję zmieścić mój projekt na obecnym, standardowym jego terenie.

Przeszkadzają mi jedynie różne budynki, budki, drzewa. Jak mogę je usunąć?

Taka opcja jest chyba w Airport Design Editor, ale ten program nie chce poprawnie działać na moim komputerze. Ciągle wyskakuje błąd "Input string was not in correct format" i wczytywanie zatrzymuje się na "Library Objects".
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

kyrtaps
Cadet
Cadet

Dzięki, takiego programu mi trzeba.
Szkoda, że nic za darmo ;)
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

kyrtaps
Cadet
Cadet

Nic u mnie nie chce działać albo ja się nie znam.

Nie ma jakiegoś prostego programu lub metody, by usunąć parę budynków?
Tylko o to mi chodzi. Nie potrzebuję programu do edycji lotnisk, bo taki już mam.

Wystarczy, że usunę kilka elementów istniejącej scenerii.
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Nie ma czegoś takiego jak "prosty" program do usuwania obiektów :) Każdy z tych programików jest do siebie bardzo podobny i obsługuje podobne polecenia.

W Twoim przypadku, musisz założyć folder w Addon Scenery i nazwać go np. EPGD, czy jakkolwiek inaczej. W środku obowiązkowo musi być folder Scenery oraz opcjonalnie folder Texture.

W Twoim przypadku chodzi o to, żeby wyłączyć (exclude) obiekty lotniskowe. Trzeba w danym programie zrobić zaznaczenie (narysować poligon), a następnie nadać mu odpowiednią charakterystykę (czyli - wyłącz -xxxx)

Potem projekt zapisujemy, a następnie efekt prac kompilujemy do pliku scenerii z rozszerzeniem BGL. To wszystko.
Zalecam zapoznać się z tutorialami Staszka Drzewieckiego. Są pod 2004, ale zasady są te same. Poza tym, wygooglaj tutki do SbuilderX oraz do Airport Design Editor. W tym ostatnim możesz nawet wgrać sobie fotoscenerię jako tło, dodawać obiekty, rysować lasy, np. koło lotniska. Tyle że musisz poświęcić trochę czasu, żeby wszystko rozpracować. Powodzenia!
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
kyrtaps
Cadet
Cadet

Dziękuję bardzo za pomoc.

Z tym, że wiem jak się robi lotniska - trochę już się dzisiaj bawiłem i wszystko mi wychodzi.
Jedyny mój problem to niedziałające programy typu ADE. Nie działają również te podane w tutorialu Drzewieckiego.

Muszę tylko usunąć drzewa i budynki z terenu lotniska.

Nic. Będę walczył dalej.
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

To wrzuć ten plik tutaj w załączniku, albo mi wyślij na lkubacki at o2.pl
Napisz też co tam ma być wyłączone: czy wszystkie domyślne budynki i drzewa, czy tylko konkretne obiekty.

Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Przemek Tabisz
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Przemek Tabisz »

Łukasz nie daj się podpuszczać, bo zaraz będziesz EPGD pod fsx robił. ;)
kyrtaps
Cadet
Cadet

Dzięki, dzięki.
Nie będę wami się wysługiwał i wam zawracał głowę.

Właściwie już sobie poradziłem robiąc lotnisko z budynkami, które już były. Udało mi się je ominąć lub wykorzystać.

Zostały tylko oznaczenia usuniętych dróg kołowania i inne takie drobnostki, które w niczym nie przeszkadzają.

Dzięki jeszcze raz za pomoc.
Temat uznaję za zamknięty.
ODPOWIEDZ