Ksiazki Szutkowski i Szewczak
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Ksiazki Szutkowski i Szewczak
Czy ktos moze cos powiedziec o ksiazkach pt. "Meteorologia dla pilota samolotowego" P.Szewczak i "Album szkolenia lotniczego" Lech Szutkowski. Znalazlem kiedys opinie na jakims forum o pierwszej ksiazce ale nadal zastanawiam sie czy warto je kupic? Czy mozna te ksiazki ewentualnie gdzies obejrzec ,tzn konkretnie w ksiegarni w Poznaniu?
Ja mam książkę Szutkowskiego- poradnik pilota samolotowego, polecam. Najciekawsza propozycja z tych wszystkich. Co do albumu, przeglądałem i moim zdaniem nie jest warta kupna. Same podstawowe rysunki, które możesz za darmo znaleźć w internecie. Natomiast meteorologię chcę kupić bo też wydaje się ciekawa.
Tak, właściwie cała seria "niebieskich" podręczników jest bardzo fajna i przydatna szkolącym się (i nie tylko). Warto je kupić, nie mam co do tego wątpliwości. No może oprócz Albumu szkolenia lotniczego, tak myślę, że chyba najlepiej nadaje się na jakiś prezent dla osoby absolutnie zaczynającej przygodę z lotnictwem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jestem w posiadaniu "Poradnika dla pilota samolotowego" ale ciekaw jestem czy podręcznik tego samego autora zawiera te same informacje co poradnik. Co do albumu, potwierdzam opinię tom87. Myślę, że z tej serii warto nabyć również "Meteorologia dla pilota samolotowego", by mieć podstawy wiedzy w temacie.
Kupiłem kilka dni temu meteorologie. Jestem zadowolony, trochę dużo teorii ale tego nigdy za wiele. Poza tym autor odnosi wszystkie sytuacje teoretyczne do konkretnych sytuacji jakie mogą przydarzyć się każdemu podczas lotu. Wszystko co zapamiętamy można fajnie odnieść do osiągnięć np. jeśli ktoś lata na szybowcach. Zagadnienia niektóre mogą być skomplikowane, ale są szczegółowo omawiane i moim zdaniem każdy komu zależy na bezpiecznym planowaniu lotu powinien posiadać tę książkę.
Mam obydwie te pozycje i są to zupełnie różne książki.Ark pisze:Jestem w posiadaniu "Poradnika dla pilota samolotowego" ale ciekaw jestem czy podręcznik tego samego autora zawiera te same informacje co poradnik.
Z podręcznika dowiesz się:
- jak powstaje siła nośna i generalnie dowiesz się trochę na temat aerodynamiki i mechaniki lotu,
- jakie są rodzaje klap,
- co to jest strumień zaśmigłowy i jak wpływa na zachowanie samolotu,
- jak działają klasyczne (parowe) przyrządy,
- dowiesz się o podstawach nawigacji VFR i meteorologii.
- itd.
Generalnie podręcznik jest napisany bardziej pod kątem VFR i wyjaśnia on te wszystkie pojęcia które poradnik pomija.
Według mnie warto mieć obydwie książki.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
marcpro,
Dzięki za dokładne wyjaśnienia. Twój opis rozwiał moje wątpliwości co do zbędnego kopiowania materiałów przez autora z jednej książki do drugiej. Pewnie warto mieć kolekcję książek wydanych tym samym językiem (sposobem pisania). Dodam, łatwym do przyswojenia.
Ostatni wpis tom87 chyba przyspieszy moją realizację zakupu meteorologii z tej serii.
Dzięki za dokładne wyjaśnienia. Twój opis rozwiał moje wątpliwości co do zbędnego kopiowania materiałów przez autora z jednej książki do drugiej. Pewnie warto mieć kolekcję książek wydanych tym samym językiem (sposobem pisania). Dodam, łatwym do przyswojenia.
Ostatni wpis tom87 chyba przyspieszy moją realizację zakupu meteorologii z tej serii.