[FS2004] IFR vs. VFR? Problem

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Major
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kielce / Dęblin

[FS2004] IFR vs. VFR? Problem

Post autor: Major »

Witam,

Od pewnego czasu obserwuję dziwny problem w moim FSie... Otóż podczas lotów IFR (tylko międzynarodowe, w latając po kraju nie zauważyłem niczego podobnego) ATC automatycznie przechodzi na VFR ;o Dziwne zjawisko, jednakże jest to denerwujące... Sam nic nie zmieniam w oknie ATC, nie proszę o anulowanie planu lotu... To się dzieje samoistnie... ;/

Dodam, że latam PMDG 737-800, mam zainstalowane GEPro, REPro, German Airports, AES...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Major, łącznie zmieniany 1 raz.
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

Jak latasz 737 PMDG, to zapewne używasz FMC, a jak używasz FMC, to używasz bazy danych nawigacyjnych dla PMDG i planów lotów na ich podstawie utworzonych, które nijak się mają do planu lotu w FS, tylko wg. którego można latać IFR. Jedyne rozwiązanie to przygotowanie dwóch dokładnie takich samych planów lotów, jeden w FMC, drugi w FS. Problemem będzie uboższa baza punktów nawigacyjnych w FS niż w AIRAC dla PMDG i oczywiście całkowita niemoc FS'owego ATC przy procedurach SID i STAR.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
Major
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No wiadomo. Ale to i tak nie odpowiedziało mi na pytanie,dlaczego defaultowe ATC anuluje mi plan lotu?
Owszem, używam FMC w PMDG737, mam AIRACa 0901, a w FSie baza jest rzeczywiście uboga...
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Major pisze:dlaczego defaultowe ATC anuluje mi plan lotu?
Zapewne nie wykonujesz ich poleceń, lub nie readback'ujesz.
Ileś tam razy wywołują cię "XXXX did you copy?" i jeśli nie dostanie potwierdzenia anuluje plan IFR.
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
Major
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Staram się zawsze readback'ować, więc nie sądzę, żeby to było przyczyną... Ale dzięki za radę :)
PK

Post autor: PK »

Generalnie - jeśli nie wykonujesz dokładnie planu lotu zgłoszonego FSowi (nie tego w FMC, a tego podanego FSowi), to FS kasuje IFR. Dotyczy to profilu poziomego (w FSie zgłosiłeś kolejno dwa punkty, a lecisz przez trzeci, który nie jest w osi tych dwóch) i pionowego (uwaga na FSowe TA 18000 i rzeczywiste). Jak latasz wg 0901, to prawdopodobieństwo niezgodności z FS2004 jest wysokie, nawet w Polsce.

Piotr
Awatar użytkownika
Major
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dziękuję serdecznie za pomoc :) To mi wiele wyjaśniło :)

Temat do przechowalni ;)

Zostawię, a nuż się komuś przyda ;)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Major, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ