OIL T - temp oleju za wysoka
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
OIL T - temp oleju za wysoka
Po 5min locie temperatura oleju silnika prawego wzrosła mi drastycznie i znalazła się na czerwonym polu. Tutaj zrzut
Samolot to 737 PMDG. Po kolejnych kilku minutach zmalało ciśnienie i w krótkim czasie awaria prawego silnika. Proszę tu o rade czy na samym początku można było coś zrobić (poza wyłączeniem silnika) aby bezpiecznie dolecieć do celu (w gruncie rzeczy zawróciłem) Przegrzanie oleju tożsame jest chyba z przegrzaniem silnika wiec zastosowałem abnormal procedure Engine Overheat ale za wiele tam nie mogłem zrobić poza redukcja ciągu do idle. W gruncie rzeczy i tak skończyło się na awarii silnika, wyłączeniu go i lądowaniu wg nietypowych procedur na lewym silniku- dostałem kiepska ocene bo i lądowanie było kiepskie( FSPax) ale wszyscy przezyli:)-->
Tu nasuwa mi się jeszcze pytanie czy jeśli 737 ma za dużą masę do lądowania np. zaraz po starcie i następuje awaria jednego z silników to ląduje mimo wszystko czy najpierw musi obniżyć masę ( przy jednym silniku paliwa spala 2x mniej wiec krążyć musiałby dłużej).
Pozdrawiam
Samolot to 737 PMDG. Po kolejnych kilku minutach zmalało ciśnienie i w krótkim czasie awaria prawego silnika. Proszę tu o rade czy na samym początku można było coś zrobić (poza wyłączeniem silnika) aby bezpiecznie dolecieć do celu (w gruncie rzeczy zawróciłem) Przegrzanie oleju tożsame jest chyba z przegrzaniem silnika wiec zastosowałem abnormal procedure Engine Overheat ale za wiele tam nie mogłem zrobić poza redukcja ciągu do idle. W gruncie rzeczy i tak skończyło się na awarii silnika, wyłączeniu go i lądowaniu wg nietypowych procedur na lewym silniku- dostałem kiepska ocene bo i lądowanie było kiepskie( FSPax) ale wszyscy przezyli:)-->
Tu nasuwa mi się jeszcze pytanie czy jeśli 737 ma za dużą masę do lądowania np. zaraz po starcie i następuje awaria jednego z silników to ląduje mimo wszystko czy najpierw musi obniżyć masę ( przy jednym silniku paliwa spala 2x mniej wiec krążyć musiałby dłużej).
Pozdrawiam
Naprawić w powietrzu ? Hmmm może dałoby się wziąć teczkę kluczy i narzędzi, otworzyć drzwi przespacerować się po skrzydle, dojść do silnika, rozebrać go, sprawdzić jak to wygląda, oszacować czy jest ok, wrócić uruchomić w trybie uruchamiania w locie i cieszyć się lotem.
Na serio jeżeli procedury niestandardowe samolotu mówią że w takiej sytuacji należy wyłączyć silnik i postępować wg. dalszych instrukcji to należy tak postępować tj. (nie wczytywałem się w manuala 737, nie latam nim za często, ale obstawiam dwie opcje) lądować jak najszybciej lub lądować na lotnisku docelowym, o ile mamy zapas żeby tam dolecieć czyli np. jest ono blisko, silnik sprawny nie będzie musiał pracować na "nie nominalnych" obrotach.
Co do tego spalania paliwa - sytuacja utraty jednego silnika nie jest sytuacja bardzo groźną, to jest typowa awaria (oczywiście mówię o samolotach wielosilnikowych
) więc nie stosuje się zrzucania paliwa, bo jest to bardzo niedobre dla środowiska, należy je spalić chyba, że pojawiają się nam kolejne awarie, a drugi pilot szuka w kabinie dźwigni "eject".
Na serio jeżeli procedury niestandardowe samolotu mówią że w takiej sytuacji należy wyłączyć silnik i postępować wg. dalszych instrukcji to należy tak postępować tj. (nie wczytywałem się w manuala 737, nie latam nim za często, ale obstawiam dwie opcje) lądować jak najszybciej lub lądować na lotnisku docelowym, o ile mamy zapas żeby tam dolecieć czyli np. jest ono blisko, silnik sprawny nie będzie musiał pracować na "nie nominalnych" obrotach.
Co do tego spalania paliwa - sytuacja utraty jednego silnika nie jest sytuacja bardzo groźną, to jest typowa awaria (oczywiście mówię o samolotach wielosilnikowych
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
W 737 i tak paliwa zrzucić sie nie da. Na czym polega to szkodzenie środowisku? Paliwo przecież prędzej wyparuje, niż spadnie na ziemię (a dokładniej na ziemię dociera około 0.1% zrzuconego paliwa):więc nie stosuje się zrzucania paliwa, bo jest to bardzo niedobre dla środowiska
Not hazardous to human health or to the environment
Fuel dumping is allowed only at a certain height and at a certain speed. As the kerosene is ejected, the fuel breaks down into tiny droplets. These minute droplets fall very slowly or evaporate completely. Only 0.1% of dumped fuel reaches the ground and this is very quickly broken down micro-biologically.
Dziwne, skąd jest ten cytat ? Jeżeli zaraz po starcie masz awarie to zrzucasz paliwo na niskiej wysokości (tj. nie zrzucasz bo to zabronione), wtedy dociera do ziemi. Z obrazka wynika, że był na dobrej wysokości - FL260. Szczerze mówiąc nie znalazłem nic o zrzucaniu paliwa w prawie lotniczym (szukałem pod "fuel", "fuel dump" i "fuel dumping"). Napisałem tak jak mi zawsze mówiono, że jednak szkodzi, na dodatek w książkach obsługi w powietrzu różnych samolotów często pisze, żeby unikać zrzucania paliwa, więc jakiś wpływ musi mieć, jak wyparuje i nie spadnie na ziemie to zostanie w atmosferze, nie zniknie.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Tekst pochodzi ze strony http://www.skyguide.ch/en/Dossiers/Doss ... elDumping/ , ja w tym nie wizę nic specjalnie dziwnego - tak po prostu zachowuje się paliwo.
Zresztą, paliwa zrzucanego na 1500 metrach też specjalnie wiele nie dotrze do ziemi:
Ale zamieszałeś - tu możesz poczytać o wysokości: http://www.airliners.net/aviation-forum ... ain/83994/Jeżeli zaraz po starcie masz awarie to zrzucasz paliwo na niskiej wysokości (tj. nie zrzucasz bo to zabronione), wtedy dociera do ziemi.
Zresztą, paliwa zrzucanego na 1500 metrach też specjalnie wiele nie dotrze do ziemi:
The wake turbulence behind the aircraft makes most of the fuel released through the nozzles vaporise into a fine mist, which remains in the atmosphere until being broken down by the sun's energy into carbon dioxide and water. Only a minimal amount of the dumped kerosene actually reaches the ground. If a fuel dump is made at the minimum altitude of 1,500 m, given a ground temperature of 15°C and assuming that the air is still, then it is calculated that 8% of the total fuel dumped will reach the ground. Assuming the aircraft was flying at the minimum speed of 500 km/h, this results in the ground being affected by 0.02g per square meter, which is the equivalent of a spirit glassful of kerosene spread over an area of 1,000 m2.
Dziwne, bo myślałem, że "in di er" można wziasc w łape torbe z narzedziami (najlepiej ta zgubiona z ISS) wyjść na skrzydło i podłubać w endżinie.
Tak serio to chodziło mi czy ta awaria może być następstwem niedopilnowania czegoś i można np. "naprawić" odłączając np. którąś z pompek czy to tego rodzaju awaria która jak juz wystapiła to kaplica.
Pozdrawiam
Tak serio to chodziło mi czy ta awaria może być następstwem niedopilnowania czegoś i można np. "naprawić" odłączając np. którąś z pompek czy to tego rodzaju awaria która jak juz wystapiła to kaplica.
Pozdrawiam