Przerabianie scenerii dla FS9 do FSX

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Przerabianie scenerii dla FS9 do FSX

Post autor: Vesper »

Witam.
Ściągnąłem program z avsim (fs92fsx.zip) który zmienia pliki np. AF2.EPRZ.bgl w odpowiające plikom FSX-owskim. I tak zacząłem od scenerii Rzeszowa umieszczonej na PL-VACC. Znalazłem odpowiednie pliki AF2.EPRZ.bgl oraz AF2.EPRJ.bgl i ,,przerobiłem" je na FSX-owskie. Wkleiłem w Addon/Scenery i odpaliłem FSX wybrałem lotnisko Jesionka oraz bramke. Po wczytaniu FSX okazało się że ,,jakby" dodały się drogi kołowania ale były one pokryte trawą i poza tym brak nowych budynków. Czy ja robie coś źle, może pominąłem jakiś plik albo ten program nie robi aż tak skomplikowanych procesów?? :? Mam nadzieje że zrozumieliście o co mi chodziło. :D :twisted:
Ostatnio zmieniony wt 07 kwie, 2009 18:53 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Wydaje mi się, (chociaż programu nie znam), że przerabia on tylko AFCADy z FS9 do FSX. Dlatego mogą być problemy z wyświetlaniem budynków itp.

BTW. Lotnisko jest w Jasionce, to taka wieś na N od Rzeszowa :twisted:
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Defaultowe scenerie posiadają swoje budynki. W scenerii Rzeszowa zostały one dostawione przez jej autora i są w oddzielnych plikach bgl. Ponieważ przerabiałeś sam afcad, nie było prawa tam być żadnych obiektów - jedynie dane dotyczące dróg kołowania i pasów, itd.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

To czy mogę przerobić AFCAD z fs9 tak aby były wykorzystane budynki, drogi kołowania i pasy z FSX?
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Nie, albo jedno, albo drugie. Możesz próbować przewalić scenerie z FS9, obrabiając ich afcady, a zachowując resztę w niezmienionym zakresie. Ceną będą standardowe błędy w wyświetlaniu scenerii jakie występują w obiektach FS9 w FSX SP-2.

Ewentualnie zrób tak: przekonwertuj afcad, następnie odpal go (zaimportuj bgl) do Airport Design Editor i w tym programie dostaw Sobie defaultowe obiekty.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ok, dzięki może jutro popróbuje ,,pobawić" :D się tym narzędziem.
ODPOWIEDZ