[FS2004] Korygowanie momentu śmigła - jak to robicie

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

[FS2004] Korygowanie momentu śmigła - jak to robicie

Post autor: pawjer »

Hej,
Jako że staram się dbać o maksymalny realizm FSa to oczywiście mam wyłączone (prawie) wszystkie ułatwienia w ustawieniach realizmu.
W szczególności przy starcie jednosilnikowym samolotem odczuwany jest tzw. moment od śmigła i samolot ma tendencję do ściągania w prawo, to wiadomo.
W jaki sposób sobie z tym radzicie w FSie? Chodzi mi o joystick i okolicę. Latam prostym Logitechem Attack3 i aby w ramach kontry skręcić koła pochylam go lekko w lewo. Niby OK, ale jak podrywam samolot, a w szczególności jak go poderwę to zaczynam lot od chwilowego i niepotrzebnego przechyłu.
Jak tego unikacie? Lepszy joy? Wszyscy mają sterowanie nożne? Pewnie nie :) A może jednak powszechnym jest wyłączanie rozważanego efektu w ustawieniach realizmu?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez pawjer, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo72

Post autor: mateo72 »

Ja bym sobie zafunodwał Joystick (nie koniecznie musi być drogi), który posiada skrętną rękojeść (orczyk), wtedy nawet kołowanie staje się przyjemne. Myślę, że taki sprzęt kupisz za około 70 zł ;)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez mateo72, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Mateo »

Ja też używam Logitech Attack 3, ale jako ster kierunku mam pedały od kierownicy. Także w sumie 3 wyjścia: albo jak koledzy mówią wyżej, tak jak ja mam (ale dodatkowy koszt kierownicy, wiadomo) lub też włączyć automatyczny ster kierunku ;)

Oczywiście, są w sprzedaży pedały przeznaczone do FSa, które dużo lepiej się spisują, niż taka kombinacja, ale wiadomo - są droższe. A ja już kierownicę miałem wcześniej (zanim zacząłem latać na poważnie na FSie), toteż podłączyłem z ciekawości jak to będzie i spodobało mi się :)

Pozdrawiam,
MW.
Obrazek
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: pawjer »

Mateo pisze:lub też włączyć automatyczny ster kierunku ;)
Automatyczny ster kierunku to jednak chyba coś innego...to akurat mam włączone bo na Attacku 3 to byłaby lipa walczyć z "latającą kulką" :)

Czy ten moment śmigła ma duży wpływ na samolot podczas lotu? Może faktycznie do czasu zmiany joya powinienem to wyłączyć bez większego uszczerbku dla realizmu?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Moment Zespołu Śmigło-Silnik jest odczuwalny podczas normalnych operacji praktycznie wyłącznie na ziemi, podczas szybkich zmian prędkości obrotowej śmigła. W powietrzu jest nieodczuwalny. Ponieważ wpływa on na ruch samolotu dosłownie przez chwilę, ja używam hamulców różnicowych, by się go pozbyć.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
ODPOWIEDZ