SquawkBox4

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Fakt, z tymi cieniami to może być dobry trop. Swego czasu pisano o tym w kwestii ruchu AI:
viewtopic.php?p=79282#79282
ale kto wie, może i tu się sprawdzi.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Piotr »

pkris pisze: Sprawdź jedną rzecz. Włącz (jeśli masz wyłączone) rzucanie cieni przez samoloty.
Zaloguj się gdzieś, gdzie będziesz miał kogoś obok siebie i sprawdź czy na ziemi widać cień samolotu mimo, że jego samego nie widać.
konraf pisze:Fakt, z tymi cieniami to może być dobry trop. Swego czasu pisano o tym w kwestii ruchu AI:
viewtopic.php?p=79282#79282
ale kto wie, może i tu się sprawdzi.
To w końcu jak z tymi cieniami. Mają być wyłączone czy włączone? Pkris pisze żeby włączyć, a w liknku podanym przez konrafa pisze żeby wyłączyć. Pytam o latanie w sieci, a nie ruch AI
AZT014
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

Tam było o problemie, który wyskoczył przy instalacji EPKK jeśli sie nie mylę.
Ja piszę o zestawie VISTA + SB/FSINN.
Moja propozycja to włączyć (anable, ON) cienie w celu sprawdzenia czy je widać.
Jeśli będzie widać cienie a samolotów nie to mam na to rozwiązanie by było widać i samoloty i ich cienie. Miałem tak kiedyś.
Sprawdź i daj znać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

U mnie problem wygląda następująco. Czy cienie są włączone czy nie bez różnicy - nie widać cieni niewidocznych samootów. Przy zainstalowanym antivirusie nie widać wszystkich samolotów, które w danym momencie powinny się znajdować na lotnisku

Zestaw to FS9+Vista+SB3
AZT014
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Ściągnij SB4 może pomoże...
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

matx1234 pisze:Ściągnij SB4 może pomoże...
Próbowałem ale efekt ten sam
AZT014
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Piotr pisze: Przy zainstalowanym antivirusie nie widać wszystkich samolotów, które w danym momencie powinny się znajdować na lotnisku

Zestaw to FS9+Vista+SB3
A przy niezainstalowanym widać ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

pkris pisze: A przy niezainstalowanym widać ?
Widać wszystkich jak na dłoni
AZT014
Lukasz Jelonek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Lukasz Jelonek »

Piotr pisze:
pkris pisze: A przy niezainstalowanym widać ?
Widać wszystkich jak na dłoni
http://forum.vatsim.home.pl/viewtopic.php?f=9&t=17504
Pozdrawiam
Lukasz Jelonek
Proud Member of KszKsz Alliance ;)
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Faktycznie jeszcze nie tak dawno pod Vistą z zainstalowanym antyvirem był problem z widocznością samolotów multiplayer.

Nie była to wina ani antyvira ani SB/FSINN tylko Visty. Zostało to naprawione poprawką KB961775.
Osobiście mam cały czas włączonego Kasperskyego i jest ok. Sprawdzałem też na Nortonie i Avast. U mnie ta poprawka zainstalowała się sama (automatyczne aktualizacje) ale ręcznie też się chyba da : http://squawkbox.ca/forum/viewtopic.php?t=4018 .

Wracając do cieni. Kiedyś po reinstalce FSa widziałem cienie i etykiety a samych maszyn nie.
Wniosek: z multiplayerem wszystko ok tylko tekstury samolotów sie z jakiegoś powodu nie ładują. Zastosowałem myk polecany przez wilco :
highlight Flight Simulator folder and right-click on it
Select the SECURITY tab
Click on your username (not on Administrator 1)
Click on the 'edit' option (it should have a pic of a shield on the button with edit next to it)
Then you should be prompted by Vista security module, click on 'ALLOW'
Then tick the 'Full Control' box and press 'OK'
i wszystko jest ok, widzę i samoloty i ich cienie.
Wygląda na to, że mimo uruchamiania FSa jako admin, nie miał on dostępu do katalogu z texturami VIP3.

PS.
Jeśli macie jeszcze problem z wyskakującym błędem pod SB4 w czasie otwierania okienka prywatnego chata, rozwiązaniem jest C++ 2008 redist.
Ostatnio zmieniony wt 17 lis, 2009 19:36 przez pkris, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

No świetnie, tylko że już od dwóch dni czekam na maila z poprawką ze strony Microsoftu :?
AZT014
trluer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: trluer »

Witam, być może to nie jest problem SB4 ale już sam zgłupiałem. Sprawa dotyczy dnia wczorajszego. Lotnisko EPKK - kontrola niedostępna więc pozostaje UNICOM, po zalogowaniu na stanowisku SMALL GATE 3, sprawdzam SerInfo że na płycie są jeszcze 2 samoloty zalogowane numerów niestety nie pamiętam ale stoją na innych stanowiskach więc nikt na nikim nie stoi. Wysyłam plan lotu i na UNICOM-ie zgłaszam swoje zamiary również o planie kołowania na RWY25 przez drogi B, A. Kołuje na drodze B stoi 747 i to dosłownie na drodze. Więc na prv wysyłam msg - i tu niespodzianka <znak wywoławczy> - not connected. Widzę samolot na drodze w SerfInfo jest zalogowany tymczasem prv jest niedostępny to samo zrobiłem z drugim samolotem ponieważ widziałem że pilot ma już wysłany plan lotu to myślę że się dogadamy a propos kołowania po płycie. również sytuacja not connected. Myślę sobie pozostaje tylko UNICOM. Z uwagi na fakt iż 747 w/g mojej orientacji blokował dojazd do drogi A postanowiłem kołować na wcześniejszy zjazd tzn B4, C i na pasie poprostu zawrócić - wszystko zgłaszam na UNI. również to że zatrzymuje się na SHORT przed pasem ponieważ inny pilot zgłosił lądowanie na EPKK. po wylądowaniu samolotu zgłaszam na że będę kołował do take off a tu znów niespodzianka, 737 kołuje z drogi A na pas do t/o duży myślę może więcej to przepuszczę nieważne że stałem ze 3 minuty i czekałem na wylądowanie samolotu, zapytałem tylko na UNI <znak737> czy będzie pierwszy startował? - odpowiedzi zero. Co ciekawe 747 również zaczął kołować drogą A do pasa, zawróciłem więc i poczciwie ustawiłem się w kolejce poczekałem aż 747 wystartował, ustawiłem się na pasie i wystartowałem. I w tym momencie nasuwają się trzy pytanie. 1. Czy mogłem zmienić drogę kołowania ze wzglądu na 747 stojące na drodze B4 czy powinienem go ominąć trochę miejsca było a żę ja małym to pewnie bym się zmieścił? 2. Czy możliwe jest że pomimo tego iż, wszystkie samoloty były widziane na SerfInvo piloci innych maszyn mnie nie widzieli? 3. Czy składnia którą się posługuję przy pisaniu prv jest niewłaściwa np: msg. <znak wywoławczy> wiadomość (okno prv normalnie się otwiera itd. Dodam tylko że korzystałem już z komunikacji głosowej i tekstowe i nie było żadnego problemu.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

trluer pisze:Czy składnia którą się posługuję przy pisaniu prv jest niewłaściwa np: msg. <znak wywoławczy>
msg. jest nieprawidłowa. Prawidłowa jest .msg
Bartek
trluer
Cadet
Cadet

Sorry oczywiście .msg pomyłka w pisowni. A jeszcze jedno pytanie mi się przypomniało. Na ServInfo mam dostępną kontrolę np. EPWA_TWR a na SB4 nie mam jej dostępnej kiedy próbuje przełączyć się na częstotliwość EPWA_TWR nic się nie dzieje?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

A gdzie wtedy stoisz?
Bartek
trluer
Cadet
Cadet

A z tym różnie ale zdażała mi się sytuacja że z Łodzi SB4 nie widział EPWW_CTR.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez trluer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ciężko coś tutaj doradzić. Próbowałeś się przełączyć na inny serwer? Masz router? Masz firewall?
Bartek
trluer
Cadet
Cadet

Na inny serwer nie próbowałem, firewalla nie posiadam, a router owszem. To nie jest największy proble z tym brakiem EPWA_TWR jak jestem np. na EPKK gorszym problemem jest to co wczoraj mnie spotkało na EPKK. Tzn. Brak komunikacji z pilotami innych samolotów czy jest jakiś sposób oprócz .msg na nawiązanie łączości pomiędzy samolotami. Tak jak pisałem w ServInfo wszystkich widać na lotnisku wszystkich widzę ale tak jakby wszycy inni mnie nie widzieli :shock:
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: prabut »

Wyskoczył mi następujący problem z SB4. Przesiadłem się na nowy lepszy sprzęt z systemem
Win XP i po kolei instaluje rożne dodatki do FS-a. Po zainstalowaniu SB 4 nie pojawia się w zakładce modules. Instalacja przebiega bez problemów.. Po uruchomieniu z menu START pojawia się SB i z chwilą kiedy się chcę połączyć z VATSIM wyskakuje komunikat, że jest brak połączenia z FSUIPC. SB zainstalował wersję 3.71. Nabyłem najnowszą wersję FSUIPC 3.9 i nadal jest to samo.
Na poprzednim sprzęcie zainstalowany był cały czas FSUIPC v3.4 i wszystko pięknie działało.
Gdy zmieniłem FSUIPC z v 3.9 na v 3.4 znowu wszystko działa.
Może ktoś wie dlaczego nie chce działać na wyższych wersjach FSUIPC
Sławek
tanielinie
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

SB4 problem z instalacja

Post autor: tanielinie »

Miałem ten sam problem.
Taka podpowiedz znalazłem na stronie SB, u mnie pomogło

Norman wrote:
Nicholas,

Sounds like somehow your registry lost the setting which many addons, including Squawkbox, uses to know where your FS installation is. Even though FS may run fine it may not actually be installed.

Flight1 have come to the rescue and created a small application that fixes this. It can be found at http://www.flight1software.com/files/FS ... Repair.exe
Their website states:
Quote:
This tool will repair your FSX or FS9 registry so that the path is valid. Many times certain applications use this path. If it is invalid, some programs may not work.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

A ktoś ma jakieś inne pomysły? Bo ten u mnie niestety się nie sprawdza. :/ Na forum sb znalazłem jeszcze kilka innych opcji, ale żadne nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. :/

Dodam, że jak włączam jakikolwiek lot to pokazuje mi się wrror: "The Squawkbox module was unable to start because FSUIPC could not be initialized. Ensure FSUIPC is properly installed and restart Flight Simulator to try again".

Aha - i jeszcze jedna uwaga - jeśli FSUIPC jest niezarejestrowane lub jeśli wykasuje pliki FSUIPC.ini i FSUIPC.key to też wszystko z SB wraca do normy.
Awatar użytkownika
prq91
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jastrzębie

Post autor: prq91 »

Mam problem ponieważ gdy włączam FSX bez SB grafika jest taka jaka powinna być.
A podczas gdy włączam FSX z SB to grafika staje się o wiele gorsza i krawędzie np: samolotów , budynków itp wyglądają jak "poszczępiona piła" zupełny brak Antialiasing'u
jaka może być przyczyna ?
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

nHancer (jesli to karta nVidii):
viewtopic.php?p=76780&highlight=#76780
Bartek
tombi020
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lipnica W

Post autor: tombi020 »

Witam. Mam mały problem. Zakupilem nowy komputer niesety z VISTA. Instalowalem FS9 oraz inne programy w tym sb4 od podstaw. No i niestety gdy sie połacze z VATSIM nie widze zadnego samolotu. Inni mnie widzą a ja ich nie. Moge kontaktowa sie z wieza. Gdy utworze polaczenie MP z FS too wtedy widze samolot kolegi ale gdy polacze sie przez sb4 nie. Odrazu uprzedzam ze wylaczylem blokowanie programu przez zapore systemowa. Bradzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Przeglądnij wątek. Wyłącz UAC przy instalacji, łącz się ręcznie SB do sesji multi, itd.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
darioosPL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

Post autor: darioosPL »

Skąd można znaleźć malowania samolotów do FSX? Bo obecnie większość samolotów jest w malowaniu vip niezależnie od rodzaju...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Malowania VIP są w pakiecie SB4. Nie ma znaczenia, czy to SB3, czy SB4. Jeśli dana osoba wybrala np. malowanie Aztec VA, to będziesz ją widział jako Aztec.
Bartek
darioosPL
Cadet
Cadet

Właśnie tylko jest ten problem że mam zainstalowanego SB4 a i tak większość samolotów jest jako VIP.
wilku
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: wilku »

Tylko niektóre malowania widać na vatsim, więc gdy widzisz samoloty VIP to malowania które ta osoba posiada nie są dołączone do SB.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No i tak może być. Dla polskich VA w pakiecie VIP z tego co pamiętam jest Aztec, jest SkyLine, LOT, Poland Cargo....nie pamiętam co jeszcze. Jeśli pilot danej VA wybierze w SB swoje malowanie, to powinieneś go widzieć w tym malowaniu.
Bartek
darioosPL
Cadet
Cadet

Aha dzięki za odpowiedź. Trochę mi się wyjaśniło. Będę musiał sprawdzić czy jest defaultowe malowanie ATR 72-500 którym obecnie latam. Dzięki
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie widzą. Poza tym mieszasz ostro.
W FS możesz sobie wybrać malowanie jakie tam chcesz. Ono i tak nie jest on-line widoczne dla innych. Jeśli w SB4 nie wybierzesz odpowiedniego malowania, to inni będą Cię widzieli jako VIP (czyli malowanie standardowe z SB3/4, stosowane, gdy nie wybierze się innego malowania).
Słowem, on-line inni nie widzą Twojego samolotu (malowania) wybranego w FS, ale to co wybrałeś w SB. Nawet w FS możesz wybrać B747, a w SB4 dasz ATR, to inni będą Cie widzieć jako ATR.
Bartek
trluer
Cadet
Cadet

Witam

Mam dziwny problem. Posiadam FSX w wersji de luxe, XP, SB4, zarejestrowany FUSPIC. Podczas instalacji SB4 prosi o wybranie opcji instalacji, wybieram jeden komp na FS i SB, w tym momencie wywala błąd że "w wolnym tłumaczeniu" nie posiadam prawidłowej wersji FS. Nie mam pojęcia co jest nie tak dodam że w poprzednie konfiguracji sprzętowej tj. FSX w wersji normal, Vista 64 i SB4 wszystko hulało po przeinstalowaniu lipa. Może ktoś się z Was spotkał z podobnym problemem i zna rozwiązanie. Dzięki za pomoc
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

A SB4 nie jest czasem tylko pod FS9? Jeśli dobrze pamiętam, to tak...
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Ark »

Łukasz pisze:A SB4 nie jest czasem tylko pod FS9? Jeśli dobrze pamiętam, to tak...
SB4 jest głównie dedykowany do FSX.
SP-ARK
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Ivoo »

trluer pisze:Witam

Mam dziwny problem. Posiadam FSX w wersji de luxe, XP, SB4, zarejestrowany FUSPIC. Podczas instalacji SB4 prosi o wybranie opcji instalacji, wybieram jeden komp na FS i SB, w tym momencie wywala błąd że "w wolnym tłumaczeniu" nie posiadam prawidłowej wersji FS. Nie mam pojęcia co jest nie tak dodam że w poprzednie konfiguracji sprzętowej tj. FSX w wersji normal, Vista 64 i SB4 wszystko hulało po przeinstalowaniu lipa. Może ktoś się z Was spotkał z podobnym problemem i zna rozwiązanie. Dzięki za pomoc

Spróbuj wywalić plik z konfiguracją FS-a z "Moich Dokumentów" nie wiem gdzie to jest dokładnie w Viscie. Jak nie pomoże to jeżeli masz możliwość przeinstalowania na nowo FSX to spróbuj to zrobić. Wywal wszystko, ściągnij SB4 i na nowo zainstaluj
1.FSX
2.FSUIPC
3.SB4

Jak nie pomoże a FSX i cała reszta oryginalna to zerknij tutaj albo opisz swój problem na n/w forum :)

http://forums.simflight.com/viewforum.php?f=54

Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
trluer
Cadet
Cadet

Niestety nie pomogła reinstalka FUSIPIC i wykasowanie pliku ustawień. Obawiam się że czeka mnie reinstal FSX, ale zanim to zrobię to mam pytanie bo być może to jest przyczyną. Wcześniej miałem wersję FSX "normalną angielską " i pod Vistą wszystko działało poprawnie a teraz mam FSX "de luxe"- polska wersja językowa, i może to jest przyczyną może wersja deluxe rozrabia. Dodam że zainstalowałem polski service pack 1 ale już przy drugim sp2 (PLK) ściągniętym bezpośrednio ze strony Microsoftu, SP2 "polska wersja" wywala że nie może być zainstalowany, ponieważ musi być polski FSX jak próbowałem zainstalować wersję sp2(ENG) to mi wyświetlił że do polskiego FSX potrzebuję SP2(PLK) no i już głupieje. Sprawdziłem wszystkie blokady systemowe nie posiadam żadnych firewalli, nie wiem może jest w XP coś jeszcze co trzeba odchaczyć żeby to diabelstwo zaczeło współpracować - ze mną ;)
BlueExpressTom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Iława/EPGD

Post autor: BlueExpressTom »

Witam

Mam ten sam problem co chyba większość win vista z SB4, fsinn nie sprawdzałem.

Po zalogowaniu się na Vatsim lotnisko na którym jest kontrola i piloci nie widzę samolotów :/ z kontrolą mogę rozmawiać bez problemu.

Czytałem w tym temacie coś o nakładce na win vista ale nie uśmiecha mi się instalować jakieś nakładki(w ogóle to działa?). Czy zna ktoś jakiś sposób na traffic w SB4? czy w fsinn występuje ten sam problem?

Aha bym zapominał firewalla wyłączyłem problem jest ten sam.

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam Tomek
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

Firewall nie wystarczy. Jeśli masz antywirusa(np. AVG), to musisz go ponoć nie tyle wyłączyć, co odinstalować. U mnie mimo tego nie zadziałało.
BlueExpressTom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Iława/EPGD

Post autor: BlueExpressTom »

Łukasz pisze:Firewall nie wystarczy. Jeśli masz antywirusa(np. AVG), to musisz go ponoć nie tyle wyłączyć, co odinstalować. U mnie mimo tego nie zadziałało.
Mam nortona, wyłączałem go i nadal samolotów nie widze:/
Tonalna klapa.
Chyba pozostanie w Remarks wpisać "win vista I dont see any traffic" he
Tylko czy tak można? :/

Polatał bym sobie tylko ze nie widzę traffic : /////
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez BlueExpressTom, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ