katastrofy online
Moderator: RzEmYk
katastrofy online
Witam, zdarzyła wam się kiedyś katastrofa na vatsim? Ja leciałem dzisiaj do Wiednia. Podczas podchodzenia na 34 zauwazylem na pasie samolot więc chciałem się wzbić i skręcić. Po chwili wyrwało mi stery maszyna zaczęła szaleć. Po 2 sekundach nagle (nie wiem jakim cudem) znalazłem się na ziemii. I tu moje pytanie. Co mogło się stać że straciłem kontrolę nad samolotem i czy możliwe jest, żeby w ciągu dosłownie chwili spaść z 2000 ft?
[Zdanie zaczynamy z wielkiej litery! - Rz]
[Zdanie zaczynamy z wielkiej litery! - Rz]
Ostatnio zmieniony wt 12 maja, 2009 09:19 przez holden, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: katastrofy online
Taka kiepska była widoczność? Nie widziałeś wcześniej tego samolotu na pasie? Nie było kontroli? Trenowałeś wcześniej go arround? Co Ci wyrwało stery?holden pisze:Podczas podchodzenia na 34 zauwazylem na pasie samolot więc chciałem się wzbić i skręcić.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Widoczność była ok, samolot zobaczyłem w ostatniej chwili, bo mnie chyba nie widział i zajął pas. Kontroli nie było, na unicom podałem swoją pozycję kilka minut wcześniej. Z g/a nigdy problemów nie miałem. Co wyrwało mi stery, to nie mam pojęcia bo zbyt szybko to się stało i już byłem na ziemii. To już kolejny problem z benkiem od PSS. Wcześniejszy przypadek opisałem kiedyś na forum. Teraz był to 777-200.
[Pisownia! - Rz]
[Pisownia! - Rz]
Ostatnio zmieniony wt 12 maja, 2009 09:07 przez holden, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie widziałeś wcześniej tego samolotu na pasie?
Równie dobrze jakiś new mógł się połączyć stojąc już na płycie też tak kiedyś miałem tylko w Stockholmie.
Tzn. co? Joy spadł ci z biurka na podłogę? Jaką miałeś prędkość nie zrobiłeś przeciągnięcia? Bo w sumie bardzo dziwne żeby samolot przy dobrej pogodzie jak to wcześniej opisałeś sam sobie tak spadł o 2000ft.Po chwili wyrwało mi stery maszyna zaczęła szaleć
A ten pierwszy raz był tym samym modelem? Skoro wcześniejszy przypadek opisałeś na forum jakie odpowiedzi uzyskałeś?To już kolejny problem z benkiem od PSS. Wcześniejszy przypadek opisałem kiedyś na forum.
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Latając online wyłącza się crach.
Coś dziwne z tym "wyrwaniem sterów", stawiam na błąd pilota.
Coś dziwne z tym "wyrwaniem sterów", stawiam na błąd pilota.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Re: katastrofy online
Tzw. "crash" bywa czasem spowodawy przez błąd scenerii (np. niewidoczne obiekty czy błędy podkładu) co imho nie liczy się w żadnej kategorii crasha, ot błąd FSa. Może być też spowodowany zbyt małą odległością do innego statku powietrznego, ale tę opcję należy wyłączyć, gdyż na Vatsim taka sytuacja może zdarzyć się zawsze, nawet z winy łącza. Crashe na VS spowodowane z winy samolotu lub sprzętu są bardzo rzadkie i dawno o takich nie czytałem, od czasu, jak Rzemyk lądował w polu pod Warzawąholden pisze:Witam zdarzyła wam się kiedyś katastrofa na vatsim?
Ostatnio zmieniony wt 12 maja, 2009 09:18 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyrwało stery w tym sensie samolot przestał reagować na ruchy joyem. Jeżeli był to błąd pilota to zastanawiam się w czym mógł tkwić. Nie wykluczam takiej opcji.
[Pisownia - Rz]
[Pisownia - Rz]
Ostatnio zmieniony wt 12 maja, 2009 09:31 przez holden, łącznie zmieniany 1 raz.
Zacznij pisać poprawnie!
Wyłączyłeś AP na podejściu? Jedynie on mógł uniemożliwić ruch joyem. Po wyłączeniu AP trymer mógł być w skrajnym położeniu i samolot mógł gwałtownie zanurkować.
Warto sobie w płatnym FSUIPC włączyć odłączanie AP przy ruchu joystickiem/wolantem. Przez co zyskuje się parę sekund w sytuacjach alarmowych.
Inna opcja to wind shear w przypadku ActiveSky.
Ja "spadłem" na podejściu do pasa ze względu na jednoczesne przypisanie do osi na wolancie mieszanki paliwa w FSie i osi klap w FSUIPC, przez co po wysunięciu klap do lądowania odłączyłem sobie dopływ paliwa do obu silników.
Wyłączyłeś AP na podejściu? Jedynie on mógł uniemożliwić ruch joyem. Po wyłączeniu AP trymer mógł być w skrajnym położeniu i samolot mógł gwałtownie zanurkować.
Warto sobie w płatnym FSUIPC włączyć odłączanie AP przy ruchu joystickiem/wolantem. Przez co zyskuje się parę sekund w sytuacjach alarmowych.
Inna opcja to wind shear w przypadku ActiveSky.
Ja "spadłem" na podejściu do pasa ze względu na jednoczesne przypisanie do osi na wolancie mieszanki paliwa w FSie i osi klap w FSUIPC, przez co po wysunięciu klap do lądowania odłączyłem sobie dopływ paliwa do obu silników.
Ostatnio zmieniony wt 12 maja, 2009 09:52 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie, i tu jest już wina poniekąd sprzętu/konfigu, która nie wynika z typowych błędów w pilotażu, takich, jak np. przeciągnięcie czy nieopanowanie maszyny w sytuacjach emergency. Nawet wczoraj w Buenos mieliśmy kryzysową sytuację - jeden z pilotów z niesprawnym silnikiem lądował awaryjnie na lotnisku alternate. Oczywiście był komplet atc. Warto sobie takie rzeczy od czasu do czasu próbować offline - choćby zgasić jeden z silników i wykonać kilka touch and go. Później, jeśli coś w trakcie lotu nagle nawali, nie będzie paniki. Ja też miałem emergency na Alasce - nawaliły klapy (konkretnie panel do ich obsługi) i musiałem lądować w czystej konfiguracji. Myślę, że zdecydowana większość pilotów latających online takie sytuacje miała i niekoniecznie musiały one się kończyć crashem, no chyba, że wysunięcie klap obcina nam paliwo, wtedy juz nie ma rady 
Było o tym dzisiaj na NG w Air Crash Investigation
Dopadł cię zimny prąd doziemny, prawdopodobnie jakaś nagła burza zbudowała się w osi pasa. Mówili że na małych wysokościach niema od tego ratunku, najpierw gwałtowny spadek wysokości spowodowany zimnym prądem powietrza wiejącym pionowo ku ziemi, a potem jak z burzy wychodzisz dopadają cię prądy wsteczne i skrzydła tracą nośność.
W programie była rekonstrukcja zdarzeń z katastrofy samolotu Delta Airlines L1011 Tristar, podchodził do lądowania w Dallas i wpadł właśnie w tego typu burzę. Ponad 130 osób zginęło ocalało dwadzieścia kilka.
Dopadł cię zimny prąd doziemny, prawdopodobnie jakaś nagła burza zbudowała się w osi pasa. Mówili że na małych wysokościach niema od tego ratunku, najpierw gwałtowny spadek wysokości spowodowany zimnym prądem powietrza wiejącym pionowo ku ziemi, a potem jak z burzy wychodzisz dopadają cię prądy wsteczne i skrzydła tracą nośność.
W programie była rekonstrukcja zdarzeń z katastrofy samolotu Delta Airlines L1011 Tristar, podchodził do lądowania w Dallas i wpadł właśnie w tego typu burzę. Ponad 130 osób zginęło ocalało dwadzieścia kilka.
Tylko, że tutaj mamy do czynienia z FSem, a nie rzeczywistością i jeśli nie był to wind shear wygenerowany przez AS, to był to błąd AP, który przetrymował maszynę.
Rzemyk, ale właśnie to co opisał noker to jest windshear 
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Wiem. Chodzi mi o to, że nie wierzę, żeby AS wygenerował aż tak dobrze całą symulację burzy. W dodatku holden nic o niej nie pisze w postach.
Gdyb.holden pisze:Active Sky miałem włączone więc tam mogło być coś nie tak.