[FS2004] Activesky powoduje dławienie FSa

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

stef
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

[FS2004] Activesky powoduje dławienie FSa

Post autor: stef »

Witam,
Proszę o pomoc w sprawie programu activesky 6.5.
Mój problem polega na tym, że w trakcie podchodzenia do lądowania, gdy w zasięgu wzroku jest pas, FS potwornie sie dławi tak, że w zasadzie nie sposób wykonać tego manewru.
Natomiast w ciągu lotu nie ma takich objawów, FS chodzi w miarę płynnie. Zauważyłem też, że dławienie przy lądowaniu ma miejsce, gdy lot trwa dlużej niz 1 godz. (np 3h). Przy krótszych lotach (do ok. 1 godz) symulator nie zacina się tak bardzo przy lądowaniu, choć 100% płynnosci i tak nie ma.
Wszelkie ustawienia w opcjach AS zastosowałem zgodnie z załączoną instrukcją. Oczywiscie jako pierwszy odpalam AS, następnie zaś FSa.
Oto jakie mam ustawienia w opcjach AS:
http://img39.imageshack.us/img39/5815/asustawienia.jpg
i ustawienia w FS:
http://img39.imageshack.us/img39/1520/f ... enia1w.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/1048/f ... enia2q.jpg
i jeszcze ustawienia w opcjach karty graficznej:
http://img39.imageshack.us/img39/8321/grafika1.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/9264/grafika2.jpg
Mam zainstalowany NET framework 1.1 oraz 2.0 + service packs
Moj sprzęt to:
win XP SP3
athlon AMD64 3200+ 2.04 GHz, 3GB RAM
pł. główna gigabyte GA-K8NF-9 s.939
grafika gigabyte 9600 GT
zasilacz ATX 400W
System mam swieżo postawiony, prawie żadnych dodatków do FS nie instalowałem.
Przeglądałem różne fora, ale nie widziałem żeby ktos miał podobny problem z AS - nie aż taki.
Jak lecę bez Activesky, FS działa płynnie.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sob 16 maja, 2009 15:09 przez stef, łącznie zmieniany 3 razy.
mateo72

Post autor: mateo72 »

A spróbój zmienić ustawienia na te: viewtopic.php?t=4019&postdays=0&postord ... y&start=10
Konraf podał tam dwa screen'y z ustawieniami, ja na nich latam i jest jak najbardziej OK!
stef
Cadet
Cadet

Wprowadziłem ustawienia AS tak jak w screenie od mateo72, lecz niestety nie rozwiazało to sprawy. Dalej dramat. Przy final approach klatki spadają do 5/s.
Nie udalło mi się zmienić w AS tylko jednej opcji, mianowicie Time Conversion Value z 2 na 1 - robie save and close, a tu dalej wskazywana jest wartość 2. Ale nie wiem, czy to może mieć akurat decydujący wpływ na tak dramatycznie niskie klatkowanie.
Macie może jakieś jeszcze rady, co zrobić w tej sprawie? W ostateczności zrezygnuje z AS jeśli nie znajdę jakiegoś rozwiązania. Choć sami wiecie o ile milej lata się widząc za oknem ładne chmury...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W ActiveSky Graphics zmniejsz sobie rozmiar tekstur i włącz "Use DXT3 instead 32bit color".
No i edytuj sobie FS9.cfg.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
stef
Cadet
Cadet

Wprowadzę sugerowane ustawienia, oblatam rzecz i odpiszę czy przyniosły upragniony efekt. Choć z drugiej strony dziwi mnie fakt, że piloci z którymi rozmawialem, a którzy używają też Activesky, nie mają takich problemów, choć posiadają słabsze komputery niż ja mam. U innych wszystko chodzi płynnie pomimo, że zaznaczonych mają wiecej dodatkowych opcji w ustawieniach AS, polepszających efekty wizualne. A wiem też, że nic nie grzebali w ustawieniach fs9.cfg. Przyznam, że nic z tego nie rozumiem.
stef
Cadet
Cadet

Niestety wszystkie proponowane zmiany nie przyniosły pozytywnych efektów. Powiem więcej - po wprowadzeniu zalecanych poprawek do FS9.cfg mam jeszcze niższe klatkowanie, niż poprzednio. Sprawdziłem też jak po tych zmianach FS zachowuje się bez uruchomionego Activesky i stwierdzam, że jest gorzej niż z defaultowym FS9.cfg. Po prostu totalna porażka. Ja już nie wiem o co tu biega. Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje, to będę wdzięczny za wasze sugestie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Spróbuj przerzucić AS na drugi rdzeń. Poszukaj na forum o koligacji.
Te 3GB RAM masz jak? 3 kostki? Jak tak, wyjmij jedną i spróbuj na 2GB.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
stef
Cadet
Cadet

Jeśli chodzi o RAM, to miałem dwie kości po 1GB i dwie po 500MB. Wyrzuciłem te dwie po 500MB i faktycznie zauważylem lekką poprawę w ilości klatek. Zrobiłem też tą sztuczkę z koligacją w programie CPU-Control, tzn. przerzuciłem AS, Squawkbox, FScopilot, Servinfo i Vroute na drugi rdzeń. Tak mi się wydaje przynajmniej, bo CPU-control zaakceptował ten manewr. Chociaż, prawdę mówiąc, wydaje mi się (tzn. nie jestem tego pewien), że to jest jedno-rdzeniowy procesor (przypomne - Athlon AMD64 3200+). No coż, jednak nie poskutkowało to poprawą klatkowania przy podejściu, czyli znów to samo - klatkowanie spada do 4-5/s. Tylko dlaczego? Przecież jak lecę, a jestem otoczony gęstwiną chmur generowaną przez As, to FS chodzi całkiem płynnie (15-30 frame/s)...
Zauważylem też taką rzecz, po reinstalacji FSa plik Scenery.cfg leży teraz u mnie w głównym katalogu FS9, a nie jak wcześniej w Documents and Settings > nazwa użytkownika > Dane aplikacji > Microsoft > FS9. Czy to może mieć jakieś znaczenie jeśli chodzi o całą tą sprawę?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Te lądowania to na jakich lotniskach? Jakies standardowe scenerie, czy dodatki?
Problem może być równie dobrze sprzętowy. Może po tym czasie lotu zaczyna się mocno nagrzewać grafika/procek. Na przelotowej za dużo tam do roboty komp nie ma. Przy podejściu, gdy już sie ładują dokładne tekstury terenu, obciążenie wzrasta.
Bartek
stef
Cadet
Cadet

No wlaśnie, że żadne "wypasione" scenerie. Nawet na małych lotniskach, np Insbruck - LOWI, czy Poznań - EPPO dzieje sie to samo. Tylko dlaczego Activesky nie krzaczy na przelocie, kiedy ma dużo do roboty tylko na podejściu, gdy chmury mam już wysoko nad sobą?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Athlon 64 3200+ jest procesorem jednordzeniowym, więc CPU-Control nie pomoże.
Szczerze mówiąc, ciężko jest dokładnie powiedzieć, w którym miejscu leży przyczyna.
Ogólnie rzecz mówiąc sprzęt nie rewelacja i ciężko będzie z jakąś super wydajnością.
Polecałbym wymianę procesora na jakiegoś Athlona 64 X2 - dwurdzeniowca, który pozwoli zwiększyć płynność, jednak docelowo proponował bym wymianę wszystkiego.
Swego czasu miałem podobny zestaw, tylko A64 3000+ podkręconego do 3500+, 2x512MB RAM i R9800XL na zegarach XT. Cudów nie było, a i AS był na minimalnych ustawieniach graficznych. Pewną poprawą była dopiero wymiana procka na dwurdzeniowca.

Spróbuj alternatywny autogen - oryginalnie na FMA.
stef pisze:Tylko dlaczego Activesky nie krzaczy na przelocie, kiedy ma dużo do roboty tylko na podejściu, gdy chmury mam już wysoko nad sobą?
Wysoko FS nie przetwarza scenerii, autogenu, ma tylko teksturę ziemii i chmurki - jest mniej obliczeń.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
stef
Cadet
Cadet

Owszem, zdaję sobie sprawę, że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego sprzętu. Ale jak wytłumaczyć fakt, że osobom mającym gorszą grafikę, słabszy (lub taki sam) procesor i mniej RAMu, AS nie stwarza takich problemów?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ustawieniem BIOSu, Windy, FSa, ASa, przyczyn jest multum...
stef
Cadet
Cadet

Ech, rozumiem... A z tym alternatywnym autogenem jak mam postąpić? Widzę tam dwa pliki: default i orgdefault. Czy któryś z nich mam podmienić w folderze Autogen FSa?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Podmień "default.xml", "orgdefault.xml" to kopia orygalnego autogenu.
stef
Cadet
Cadet

W porządku. No więc temat tego postu niniejszym został chyba wyczerpany. Wniosek: zakup nowego kompa. Sądziłem, że da się tego uniknąć. Zastanowię się jednak poważnie nad tym, gdyż Activesky dostarcza naprawdę niebanalnych wrażeń podczas lotu. Jeśli przyjdzie wam do głowy jeszcze jakiś pomysł, to napiszcie, proszę. Tymczasem dziękuję wszystkim za cenne rady i okazaną pomoc. Pozdrawiam i życzę wysokich lotów. Stef.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

W czasie, gdy pisałem tego posta podanego w linku tu:
viewtopic.php?p=84075#84075

miałem gorszego kompa niz Ty obecnie i nie było takich problemów. Jednak tak jak napisał Krzysiek, ciężko jest postawić diagnozę, co może być nie tak. Jak chcesz podeślij mi na maila fs9.cfg. Rzucę okiem, co tam masz poustawiane.
Bartek
ODPOWIEDZ