Kąt podniesienia nosa przy starcie

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

strzelec 468

Kąt podniesienia nosa przy starcie

Post autor: strzelec 468 »

Czesc. Mam pytanie odnośnie kąta podniesienia nosa przy starcie maszyny 737 jak i innych.
Wykonuje start zgodnie z procedurą i Checkliststą. Mam tam informacje ze moc startowa powinna być ok 95% N1 i kąt podniesienia nosa 10 stopni gdy przekrocze prędkośc Vr. Wszystko fajnie tyle że gdy stosuje to w praktyce to w momencie prędkości Vr podnoszę dziób do 10 stopni w górę i zanim znajdę sie na wysokości 1000 stóp to już dawno przekraczam 200 węzłów. Co mam zrobić aby utrzymać V2+15 albo żeby chociaż nie przekraczać tych 200?? Zmniejszyć ciąg? , zwiększyć stopnien wychylenia na wyższy?
Jeśli tak to jak określić moc startową i kąt pochylenia nosa w pierwszej fazie startu?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Początkowo podnosisz dziób na te 10°, żeby nie uderzyć "tyłkiem" o pas. Po wzniesieniu w powietrze kątem wznoszenia regulujesz prędkość postępową (IAS), tak aby lecieć z prędkością V2+10 czy też V2+15.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W instrukcji do 737, którą znajdziesz na stronie Aztec.pl masz to ładnie rozrysowane - kąt zwiększasz do około 17°.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

Jak masa startowa pozwoli to można i takie rzeczy wyprawiać :shock:
Generalnie B757 przy małej masie startowej i 6000fpm pociągnie przy starcie. Niektórzy piloci mówią o nim "overpowered jet".
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ