FS Global 2008/2010
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
FS Global 2008/2010
Ściągnęłem programik bezposrednio z Austrii, i po kilkunastu dniach testowania mogę stwierdzć, że jest wart swojej ceny / update 39.99 Euro - dla zarejestrowanych użytkowników FS Global 2005 /.
Początkowo starałem się dostrzec co daje dokładniejszy mesh - tutaj powiem szczerze
ostrzyłem zęby na więcej, efekt jest widoczny właściwie tylko przy stromych skarpach,
ale właściwie tak ma być, czego można oczekiwać przy dokładniejszym meschu dla stosunkowo płaskiego terenu ?
Natomiast niewątpliwą zaletą programu jest / zgodnie z informacją producenta / zdecydowane zwiększenie zasięgu widoczności dokładnych tekstur / default terrain radius /,
a co za tym idzie przesunięcie dalej tekstur o niższym poziomie LOD / extended terrain radius /.
Daje to jeszcze bardziej dokładny / realistyczy / widok, zwłaszcza na FL > 290.
Dodatkowo przy FS Global 2005 i zastosowaniu default terrain radius > 3.9 na granicy textur default i extended wyskakiwały czasami niebieskie trójkąty, w FSG 2008 takich usterek juz nie ma.
Sam się zastanawiam co ma mesh do dokładności tekstur - najprawdopodobniej FSG 2008 coś tam sobie konfiguruje W FS 2004, do czego nie mam dostępu z poziomu fs.cfg.
Początkowo starałem się dostrzec co daje dokładniejszy mesh - tutaj powiem szczerze
ostrzyłem zęby na więcej, efekt jest widoczny właściwie tylko przy stromych skarpach,
ale właściwie tak ma być, czego można oczekiwać przy dokładniejszym meschu dla stosunkowo płaskiego terenu ?
Natomiast niewątpliwą zaletą programu jest / zgodnie z informacją producenta / zdecydowane zwiększenie zasięgu widoczności dokładnych tekstur / default terrain radius /,
a co za tym idzie przesunięcie dalej tekstur o niższym poziomie LOD / extended terrain radius /.
Daje to jeszcze bardziej dokładny / realistyczy / widok, zwłaszcza na FL > 290.
Dodatkowo przy FS Global 2005 i zastosowaniu default terrain radius > 3.9 na granicy textur default i extended wyskakiwały czasami niebieskie trójkąty, w FSG 2008 takich usterek juz nie ma.
Sam się zastanawiam co ma mesh do dokładności tekstur - najprawdopodobniej FSG 2008 coś tam sobie konfiguruje W FS 2004, do czego nie mam dostępu z poziomu fs.cfg.
Ostatnio zmieniony pn 27 wrz, 2010 23:49 przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
Przemek Tabisz
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPWR
Ostatnio zmieniony śr 05 maja, 2010 14:33 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Pytanie do posiadaczy FS Global 2008. Czy można do instalacji wskazać inny dysk niż ten, na którym zainstalowany jest FSX ? Czy instaluje się to bezposrednio w strukturze FSX?
Bartek
-
Przemek Tabisz
- Turboprop Captain

Można, zakłada swój katalog na DYSKU gdzie jest instalowany.
Dla FS2004 jest to FSG2008, a dla FSX coś podobnego z nazwy - nie mam teraz zainstalowanego FS Global 2008 pod FSX, bo brak mi miejsca ( mała awaria systemu i mam na tym dysku "magazyn" b.ważnych rzeczy ), wiec nie mogą podać jaki.
Można instalować obie wersje naraz!!! dla FS2004 i FSX.
Dla FS2004 jest to FSG2008, a dla FSX coś podobnego z nazwy - nie mam teraz zainstalowanego FS Global 2008 pod FSX, bo brak mi miejsca ( mała awaria systemu i mam na tym dysku "magazyn" b.ważnych rzeczy ), wiec nie mogą podać jaki.
Można instalować obie wersje naraz!!! dla FS2004 i FSX.
Dla ciekawych, co tak naprawdę robi FSGlobal 2008 w środowisku FSa (tutaj w przypadku FSX):
http://www.schaefernet.org/files/INSIDE ... 202008.pdf
http://www.schaefernet.org/files/INSIDE ... 202008.pdf
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
Chyba ma to jednak wbrew pozorom jakieś znaczenie. Ponieważ właśnie dzisiaj stałem się szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem FSGlobala, organoleptycznie sprawdziłem, że jeśli jest on powyżej lokalnych scenerii (np. vatsimowej EPWR) to wywala mi się FS. Jak zmieniłem kolejność, wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Boguś
Boguś
Nie wiem do czego porównujesz - bo jak do defaulta to na pewno. Ja na razie mam go pod FS9, ale np Beskidy wyglądają "jak żywe" w porównaniu do tych śmiesznych górek w defaulcie. Teraz jeszcze muszę sobie sprawić Ultimate Terrain i juz będzie pięknie :-)
Pozdrawiam
Boguś
Boguś
Szczególnie, że można za darmo ściągnąć mesh m.in. dla Polski.
PS. Avsim library tymczasowo nie działa, bo przenoszą się na inny serwer.
PS. Avsim library tymczasowo nie działa, bo przenoszą się na inny serwer.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Aż tyle to nie ma. FSX ma dobry, 76 metrowy mesh dla Europy, Japonii, Australii, Kanady i 38 metrowy dla USA. Można spokojnie pobrać jakiś darmowy (np. sam 38 metrowy mesh dla Alp). Ja kupiłem Globala do latania w Afryce oraz Ameryce Południowej, bo tam jest nędzny, 500 metrowy mesh. Dla latania po Europie i USA można spokojnie sobie darować zakup tego dodatku. Inaczej w fs2004 - tam 99% globu pokrytego jest defaultowym 500 metrowym meshem i zakup lepszej siatki jest bardzo wskazany. I tu się Global przydaje, bo w boxie wersji 2008 dostajemy mesh dla obu wersji sima.prq91 pisze:FS Global 2008 dla FSX - jest dużo zmian w Polsce czy nie za bardzo ?
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Łukasz Kubacki
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Ojj nie pół rokuADR pisze:a ja mam jeszcze takie pytanie: Czy da się kupić a potem ściągnąć fs globala 2008 dla fs2004? Bo w większości przypadków tak się da, że ściągniemy wersję testową a potem trzeba zapłacić, a z globalem to widziałem tylko wersję na DVD która dojdzie pewnie pół roku po kupnie...
Da się coś takiego ?
Podepnę się pod wątek. Czy do FS9 warto ładować się w FS Global 2008 czy może lepiej poszukać sobie gdzieś na ebayach wersji 2005. Z tego co widziałem jest tańsza dość znacząco, ale czy dużo gorsza?
PS. W tej chwili mam dość ograniczony net, więc przeglądanie stron ze screenami i takie tam, jest raczej mało możliwe.
PS. W tej chwili mam dość ograniczony net, więc przeglądanie stron ze screenami i takie tam, jest raczej mało możliwe.
Bartek H.
Za chwilę będzie FS Global 2010:
http://www.aerosoft.com/cgi-local/re/ib ... owd,,11130
Całość waży 25 GB i ma działać pod FS9 i FSX.
Spodziewana premiera: 25 października.
Koszt: 70 EUR (a dokładnie 69,99).
Chyba już czas zamienić swoje stare FS Global 2005 na nowszą wersję.
http://www.aerosoft.com/cgi-local/re/ib ... owd,,11130
Całość waży 25 GB i ma działać pod FS9 i FSX.
Spodziewana premiera: 25 października.
Koszt: 70 EUR (a dokładnie 69,99).
Chyba już czas zamienić swoje stare FS Global 2005 na nowszą wersję.
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
Ironia...
A taki głupi owczy pęd w kupowanie nowszej wersji tylko dlatego, że jest, nie ma sensu...
A taki głupi owczy pęd w kupowanie nowszej wersji tylko dlatego, że jest, nie ma sensu...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Cóż, ja akurat i tak muszę kupić wersję pod X, dlatego się cieszę, że będzie już nowa. Szanse, że będzie gorsza od poprzedniej są chyba niewielkie, gdyż jest to tylko kwestia wstawienia mniej lub bardziej dokładnych danych terenowych. Skoro producent decyduje się na wydanie kolejnej wersji, znaczy, że posiada bardziej dokładne dane, niż w wersji poprzedniej (a nawet wersja poprzednia w wielu lokalizacjach przewyższała siatkę FSXa).
-
Przemek Tabisz
- Turboprop Captain

Jak widzisz, Przemku, nie jest to dla wszystkich oczywistePrzemek Tabisz pisze:Skoro FSG2008 było na 6 DVD a FSG2010 jest na 12DVD to chyba gorsze nie będzie.
Trochę więcej szczegółów:
Stefan Schaefer of FSGlobal reports that he is finishing work on FS Global 2010, which is planned to be released by the end of October this year. Stephan thinks he hasmade major improvements to the previous version(s) and writes “…. FS Global 2010 goes beyond SRTM and its limited coverage between about 60°N and 60°S. It goes beyond the current SRTM resolution of LOD9 (76m)…..”.
Click on Read more… to see the improvements.Here are some of the improvements:
- LOD12 (FS-Mesh- and sourcedata in 9m resolution!) for Hawaii (complete) and the southwest of the US, south of 38°N and west of 108°W (ca. Mesa Verde -> Point Reyes)
- High Quality Coverage of Northamerica (and p.Canada!): nationwide LOD11 (19m).
- Greenland, Iceland and Scandinavia in LOD 9 (76m; standard SRTM resolution)
- additional high resolution areas in Europe in LOD11 (19m): High Tatra, Scottland, Hardangervidda (Norway)
- huge areas in the north of Russia in LOD9.
- Antarctica in LOD8
- sophisticated new algorithm for correct views of ridges and peaks (most of them should have been higher and will now be nearer to actual value)
- new algorithm for reducing irrelevant data for higher data compression
- new algorithm for finding and correcting errors
- Airport-Patches for prominent problem areas
- a tool for the user to correct wrong airport elevationsOver 20 GB of data provide height up to 63 times more detail throughout the flight simulator world!
Was also significantly expanded the area extension. Large parts of Scandinavia, North America, Sibieria and Iceland are available in resolutions up LOD 12th Refinement was also the error correction and edge enhancement, so that now even more realistic mountains can be represented. Only 6 double-layer DVDs is expected to include the package.
This is again on the differences between FS 2004 and FSX taken into consideration for both simulators, each accompanied by a separate version.
FS Global 2010 is a completely new devopment. Higher resolution, many more areas covered, new algorithm for even more realistic views, just to name a few improvements! Fully compatibel with FSX any version and FS2004. Tested with Windows 7 and below!
FS Global 2008 was ~ 12GB (6 DVDs/2 versions), FS Global 2010 will be ~ 25GB (12 DVDs/2 versions)! Shipping starts October 30th 2009!
Oficjalna strona projektu: http://www.fsglobal2010.com/indexA.htm
Akurat na stronie Aerosoft są screeny z FS Global 2008.Przemek Tabisz pisze:Screeny są na aerosofcie, są dwie wersje, dla FS9 i FSX.
Zdjęć z wesji 2010 nie widziałem ale z opisu zapowiada sie nieźle.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
mufio
Problem z jeziorami
Po instalacji FS Global 2008 dla FS2004 wypiętrzyły mi się jeziora (góra z jeziorem na szczycie).
Jaki jest tego powód?
Miałem już zainstalowany Ultimate Terrain Europe z dodatkiem "wschodnim".
Jaki jest tego powód?
Miałem już zainstalowany Ultimate Terrain Europe z dodatkiem "wschodnim".
Witajcie,
mam pytanie.. chyba raczej do posiadaczy FSG2010 .. napiszcie (z ręką na sercu
) ..czy to jest warte tyle pieniędzy? Przymierzam się do zakupu, ale z uwagi na dość sporą cenę, mam wątpliwości.. Jak mam być szczery, to screeny nie są aż tak powalające, aby skutecznie nakłaniać do zakupu, ale może w praniu to wypada całkiem pokaźnie .. dlatego też szukam opinii posiadaczy tego dodatku.
PS. Wiem, że wątek dotyczy wersji 2008, ale nie znalazłem tematu poświęconego wersji 2010 - można więc zmienić temat na np. FS Global 2008/2010 ..co na to Moderator?
Łukasz
mam pytanie.. chyba raczej do posiadaczy FSG2010 .. napiszcie (z ręką na sercu
PS. Wiem, że wątek dotyczy wersji 2008, ale nie znalazłem tematu poświęconego wersji 2010 - można więc zmienić temat na np. FS Global 2008/2010 ..co na to Moderator?
Łukasz
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Hmm no jesli wezmiemy pod uwage calkowicie golego FSX to FsGlobal jest ok.
Mozna tez znalezc darmowy mesh na avsim lub innych portalach.
Jesli chcesz sie przesiasc z 2008 na 2010 to jakosc bedzie porownywalna i nie nalezy sie spodziewac kwiatkow.
Mam FSGLOBAl 2010 i same problemy z nim mam od czasu zakupu.No moze nie znim ale z posrednimi sceneriami.
Na kilku lotniskach (As Antyla,France VFR) samolot zapada sie pod ziemie i jest crash bo zle jest ustawione elevation.Wyswietlaja sie tez gdzie niegdzie zle liniej brzegowe panstw.
To przewaznie tyczy sie Francji czyli FSglobal 2010+France VFR.
Szukalem odpowiedzi na te pytania ale niestety nikt nic nie wie.
Jednak tak jak powiedzialem wyzej jesli masz default FSX i chcesz to kup sobie Global 2010 ale pamietaj ze mozesz uzyc tez darmowego mesh a kase przeznaczyc na jakis samolot czy scenerie.
Mozna tez znalezc darmowy mesh na avsim lub innych portalach.
Jesli chcesz sie przesiasc z 2008 na 2010 to jakosc bedzie porownywalna i nie nalezy sie spodziewac kwiatkow.
Mam FSGLOBAl 2010 i same problemy z nim mam od czasu zakupu.No moze nie znim ale z posrednimi sceneriami.
Na kilku lotniskach (As Antyla,France VFR) samolot zapada sie pod ziemie i jest crash bo zle jest ustawione elevation.Wyswietlaja sie tez gdzie niegdzie zle liniej brzegowe panstw.
To przewaznie tyczy sie Francji czyli FSglobal 2010+France VFR.
Szukalem odpowiedzi na te pytania ale niestety nikt nic nie wie.
Jednak tak jak powiedzialem wyzej jesli masz default FSX i chcesz to kup sobie Global 2010 ale pamietaj ze mozesz uzyc tez darmowego mesh a kase przeznaczyc na jakis samolot czy scenerie.
Jeśli latasz głównie nad płaskimi terenami, to moim zdaniem nie warto kupować FSGlobal. Do tego spokojnie wystarczą darmowe mesh.
Bartek
Latam nad dość zróżnicowanym terem.. kończe pomału taki swój prywatny lot dookoła Europy i będę np. niedługo w Alpach (Innsbruck) .. no i właśnie takie Alpy - czy rzeczywiście ładniej wygladają z FSG niż default?
W sumie chyba sporo racji ma mirage, konraf z resztą też.. jest trochę darmowego mesh'a w sieci, więc lokalnie można sobie zainstalować (o ile jest dostępny) .. a jeszcze jak mam walczyć z problemami o których pisze mirage, to chyba rzeczywiście lepiej przeznaczyć kasę na inny dodatek
W sumie chyba sporo racji ma mirage, konraf z resztą też.. jest trochę darmowego mesh'a w sieci, więc lokalnie można sobie zainstalować (o ile jest dostępny) .. a jeszcze jak mam walczyć z problemami o których pisze mirage, to chyba rzeczywiście lepiej przeznaczyć kasę na inny dodatek