A320 od Airsimmer

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

kowalski89
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: kowalski89 »

Po tych wszystkich screenach i zapowiedziach to wychodzi na to że wilco a airsimmer to tak jakby porównywać kalkulator i komputer:)
Ostatnio zmieniony śr 03 cze, 2009 15:23 przez kowalski89, łącznie zmieniany 1 raz.
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

kowalski89 pisze:Po tych wszystkich screenach i zapowiedziach to wychodzi na to że wilco a airsimmer to tak jakby porównywać kalkulator i komputer:)
Airbus od Wilco, godząc się na pewne uproszczenia, nie jest wcale taki zły. Do nauki podstaw systemów Airbusa wystarczy w zupełności. To że Airsimmer będzie symulowało prawie wszystkie aspekty realnego A320 będzie i tak miało znaczenie praktycznie tylko w sytuacjach awaryjnych i przy abnormal procedures. Checklisty i obsługa w normalnym, niczym nie zakłóconym locie, jest praktycznie taka sama. Choć oczywiście wszystko praktycznie w Airsimmer jest lepsze, ładniejsze i bardziej zbliżone do rzeczywistości.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

I oby mnie nie wywal do pulpitu tuż przed przyziemieniem, średnio co czwarty lot xD
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

KaEn pisze:
kowalski89 pisze:Po tych wszystkich screenach i zapowiedziach to wychodzi na to że wilco a airsimmer to tak jakby porównywać kalkulator i komputer:)
Airbus od Wilco, godząc się na pewne uproszczenia, nie jest wcale taki zły. Do nauki podstaw systemów Airbusa wystarczy w zupełności. To że Airsimmer będzie symulowało prawie wszystkie aspekty realnego A320 będzie i tak miało znaczenie praktycznie tylko w sytuacjach awaryjnych i przy abnormal procedures. Checklisty i obsługa w normalnym, niczym nie zakłóconym locie, jest praktycznie taka sama. Choć oczywiście wszystko praktycznie w Airsimmer jest lepsze, ładniejsze i bardziej zbliżone do rzeczywistości.
Wilco to nie Aribus i tyle.
Nie zachowuje się jak airbus, nie wygląda jak airbus, systemy nie działają jak w airbusie etc.
Tak, wilco jest zły :)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

wegi pisze:Tak, wilco jest zły :)
Niestety jest. Ostatnio wsiadłem do A330 PSSa i nawet przy nim "Wilco jest zły". Ale może nie kalajmy tego wątku przypowieściami o "złym" ;)
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
performer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poland

Hmmm...

Post autor: performer »

Ciekawe czy bedzie symulowanie oblodzenia przynajmniej silnikow :) Bo to bardzo istotna rzecz w lotnictwie :)!!Mam nadzieje ze to bedzie. A jeszcze jeden bajer by sie przydal :) mam na mysli mozliwosc przelaczania przełacznikow w kabinie pasazerskiej , te co steewadressy przelaczaja tak jak jest w ARIANE 737 ;) i drzwi poprzez klikniecie na nie a nie przez skrot klawiszowy :) !! To takie moje prosby male ale ta pierwsza bardzo istotna :P !Aha no i tak juz wszesniej ktos napisal 3D kokpit troche dziwnie wyglada,overhead tylko jest fajny :) i EFIS, niby teraz jest inny tylko szkoda ze nie ma nowego screena na ich stronie :(!

Pozdrawiam!
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Re: Hmmm...

performer pisze:Ciekawe czy bedzie symulowanie oblodzenia przynajmniej silnikow :) Bo to bardzo istotna rzecz w lotnictwie :)!!Mam nadzieje ze to bedzie.
O ile się nie mylę, to za symulowanie tych rzeczy odpowiada sam FS, a nie samolot. W FS9 symulowane jest tylko oblodzenie pitota, a w FSX chyba dochodzi gaźnik i śmigło(?), ale to w propach, w odrzutowych chyba nadal obladza się tylko pitot.

Co do panelu, to co w nim dziwnego? Normalny panel A320 jak w realu :) Tylko, że tekstury są jak w nówce sztuce i przez to sprawiają wrażenie sztuczności, ale o tym już pisałem parę postów wyżej.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

O ile się nie mylę, to za symulowanie tych rzeczy odpowiada sam FS, a nie samolot.
Niektóre bardziej złożone samoloty potrafią symulować skutki oblodzenia (np. oblodzone szyby - Maddog czy Tu-114 czy spadek efektywności sterów) oraz działanie systemów antyoblodzeniowych i odladzających.
performer
Cadet
Cadet

Co do VC zaznaczylem zielonym te rzeczy ktore w airbusie nie sa dla mnie obojetne, male szczegoly ale wielkie dla mnie :) a no i nie moglem dodac screena z airsimmera tylko ten, nie wiem dlaczego, ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi :) tak jak powinny wygladac ;) mam nadzieje ze wyraznie a jesli nie to przepraszam!A napisalem do nich maila ale nie odpisuja :( a na forum nie wiem dlaczego zalogowac sie nie moge :(
Załączniki
1.1.jpg
1.1.jpg (80.2 KiB) Przejrzano 18720 razy
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Obawiam się, że twórcy idą w stronę jak najdokładniejszego odzwierciedlenia realizmu lotu i systemów pokładowych, a nie w stronę "klikalności bajerów" w VC.
Podstawowe rzeczy pewnie będą uwzględnione, ale żeby odwzorowywać przełączniki w kabinie pasażerskiej?
PS. Na prawdę szukasz w samolocie tylko klikalności?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
performer
Cadet
Cadet

Moze nie klikalnosci :) ( fajnie to nazwales;) ale w sumie masz racje, ale chociaz drzwi :P !! A co do wygladu to nie wiem co ze screenem sie stalo :) moze usuneles albo co, ale mam nadzieje ze wiesz co mam na mysli i przyznajesz mi racje ze troszeczke inaczej to wyglada w airsimmerze :) :)
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Spokojnie. Jest realizm, ale też są bajery wizualne. :) Wszystko co może być ruchome w kokpicie A320 będzie ruchome. A że rama okna nie wygląda dokładnie jak w realu wynika z polygon-saving. Nie sztuka jest zrobić model idealnie oddający rzeczywistość, ale zabójczo klatkożerny. Tam gdzie nie jest wymagane oddanie najmniejszych szczegółów model jest upraszczany jak tylko się da - w trosce o wszystkich userów, tych z Pentium III i tych z Intelami Core i7 ;)

I cierpliwości, naprawdę będziecie zadowoleni ;)
Obrazek
performer
Cadet
Cadet

No ja czekam z niecierpliwoscia bo wilco to... !! :) A co do tego wygladu chociaz troche zmienione bo to sa rzeczy, ktore w airbusie mnie sie bardzo podobaja :) (takie drobnostki)!Tez mysle ze to bedzie jeden z lepszych dodatkow do fs ale ja czekam na fsx i mam nadzieje ze w tym roku sie doczekam :)!! No i co do tego ruchome to mam nadzieje ze bedzie tez mialo swoje skutki :P!! (np.nie wlaczenie packow, wiadomo do czego to prowadzi itp.)

Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

performer pisze:No ja czekam z niecierpliwoscia bo wilco to...
Pozwolę sobie dokończyć: niezbyt ciekawa propozycja :lol:
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Mateo »

Karol, z całym szacunkiem, ale pisałbyś staranniej. Brak jakiejkolwiek interpunkcji (oprócz licznych wykrzykników), nieskładne zdania i brak polskich znaków mocno utrudniają czytanie -i zrozumienie- Twojej wypowiedzi ;)
performer pisze:A co do tego wygladu chociaz troche zmienione bo to sa rzeczy, ktore w airbusie mnie sie bardzo podobaja :)
?

Co do samych drzwi, to będą otwieralne/zamykalne/ruchome:
-przednie lewe drzwi
-przednie prawe drzwi
-tylne drzwi (obydwoje)
-drzwi cargo
-szyby w kokpicie
Dokładny link:
http://www.airsimmer.com/support/index. ... ost&p=4635

Co do innych "bajerów", jak np oblodzenie silnika szukaj odpowiedzi na forum. Możesz zadać pytanie, ale uprzedzam, że na 99% już ktoś takie zadał :) (o oblodzeniu nawet kiedyś czytałem, ale nie mogę znaleźć tego tematu na forum)

KaEn, mam nadzieję, że z tym zadowoleniem mówisz prawdę :D

Edycja:
No i jeszcze odnośnie klikalności panelu w kabinie pasażerskiej: najpierw zadaj sobie pytanie, czy to aby jest naprawdę takie ważne i potrzebne? ;) W końcu to jest symulator, w którym jesteś pilotem, a nie stewardessą :) Osobiście wolałbym żeby dopracowali np MCDU niż żeby latanie tym samolotem musiało stracić przez jakiś panel personelu pokładowego.
Obrazek
Awatar użytkownika
skalarki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGBB

Post autor: skalarki »

Wg mnie panowie zanim końcowa ocena zostanie kategorycznie wydana należałoby poczekać na efekty w postaci dostępnego dodatku. Dywagacje o wyższości nad Wilco czy innymi samolotami jest zbyt wczesne. Już nie raz i nie dwa było tak, że szumnie zapowiadany soft (nie dotyczy to tylko FSX i dodatków) nie spełnił oczekiwań.
Co do realności symulacji to trzeba pamiętać że FSX to ciągle tylko zabawa a nie prawdziwa symulacja, więc nie przesadzajmy ze zbyt wygórowanymi oczekiwaniami. Pilot w realu szkoli się do obsługi takiego samolotu, również w sytuacjach krytycznych, więcej czasu, niż niejeden z nas poświęca na wirtualne latanie w całym swoim życiu. Więc jaki sens ma adaptowanie wszystkich elementów, jeśli nikt nigdy tego nawet nie wykorzysta, a nawet nie będzie w stanie tego zrozumieć żeby się nauczyć poprawnej obsługi? Jest to tylko sztuka dla sztuki jak mawał mój dawny Bos :D
Jeśli chodzi o takie efekty jak bardziej realny kolor panelu MIP-a itp to przecież na każdym komputerze będzie on wyświetlany inaczej. Przecież każdy monitor bez poprawnej kalibracji wyświetla inne kolory.
Na koniec jak dla mnie to najważniejse będzie czy autorzy nie zamkną się w swoim sofcie na cockipt-builderów, czy udostępnią SDK i czy będzie w pełni możliwe odczytywanie i zapisywanie danych. I czy w końcu pojawi się na rynku soft lepszy od Wilco i tańszy od PM czy AST.

Pozdrawiam
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

skalarki pisze:Na koniec jak dla mnie to najważniejse będzie czy autorzy nie zamkną się w swoim sofcie na cockipt-builderów, czy udostępnią SDK i czy będzie w pełni możliwe odczytywanie i zapisywanie danych.
Jest to jedno z głównych założeń projektu. Stąd też m.in. współpraca z firmą Flightdeck Productions w zakresie opracowania realistycznego treningu na A320 i od niedawna Flightdeck Solutions w zakresie przygotowania symulatora do współpracy z ich urządzeniami. Na jakim etapie są rozmowy niestety nie wiem, ale na pewno developerzy traktują ten temat bardzo serio.
Obrazek
performer
Cadet
Cadet

Macie racje. :) A jesli chodzi o sens dodawania elementow, to jest duzy bo ja np. chce poczuc ten samolot i troche sie dowiedziec o systemach, sytuacjach awaryjnych itp.:) bo chciałbym kontynuować latanie w prawdziwym świecie ! I to pewne nie tylko ja chce zostać pilotem liniowym :)! Chce poczuc chociaz namiastke prawdziwego latania.:) (Mam nadzieje ze w przyszłosci bede miał okazje latać na Airsbusach)
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Pojawił się nowy filmik, a tematyką jest system hydrauliczny.
http://www.youtube.com/watch?v=VdIIwaimRCg

http://www.airsimmer.com/support/index. ... topic=3646
Obrazek
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Ja wam powiem tak. Wilco nie jest zle. Jest zawsze lepsze od tego co FSX ma w standardzie :) Jesli chodzi o cene. Dla klientow z PL zawsze bedzie to drogo, ale dla ludzi normalnie zarabiajacych bedzie to tyle ile dla Polaka jest 30 czy 90 zlotych - czyli niewiele.

Jesli ten nowy soft bedzie dobry to sie uciesze. Jesli sie pojawi to kupuje od razu.
kowalski89
Cadet
Cadet

O matko....coś pięknego...przyznam że odpuściłem sobie wypatrywanie na forum co tam u nich nowego bo te ciągłe comming soon człowieka do szału może doprowadzić...

Fajnie animowane klapy z drżeniem skrzydła...mmm...Dźwiękowo też bajka. ja mam tylko pytanie do arbuzolotników...czy przypadkiem po załączeniu PTU nie powinno wydawać takiego przyjemnego "szczekania"?

czekam a wraz z nim mój portfel:)
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

kowalski89 pisze:przyznam że odpuściłem sobie wypatrywanie na forum co tam u nich nowego bo te ciągłe comming soon człowieka do szału może doprowadzić...
Czemu do szału? Co w tym takiego strasznie denerwującego że nadal pracują nad samolotem? Wolisz "piz of siet"? Ja tam wolę jeszcze poczekać, a mieć porządniejszy samolot. A w tym czasie oczekiwania w sam raz można się pouczyć Airbusa.
kowalski89 pisze: czy przypadkiem po załączeniu PTU nie powinno wydawać takiego przyjemnego "szczekania"?
A czy przypadkiem ten samolot nie został jeszcze zrobiony na 100%?
Obrazek
kowalski89
Cadet
Cadet

Wolisz "piz of siet"?

Oczywiście że wolę w pełni dopracowany produkt a nie takie nieloty jak wilco...Napisałem że doprowadza do szału bo już nie mogę się doczekać a z każdym newsem "już niedługo premiera";"premiera coraz bliżej";"mamy wymodelowane 90 % podzespołów i czekają nas tylko drobne poprawki";"produkt wszedł w fazę beta testów" to człowiek już chciałby łapska swoje na tym położyć więc przyjąłem odmienną taktykę "na przeczekanie":)
A czy przypadkiem ten samolot nie został jeszcze zrobiony na 100%?
Przecież wiem że nie został zrobiony na 100% tylko tak się pytam jako ciekawostkę...Przecież nie napisałem-"o matko co za g...bo nie ma dźwięków,ani nawet stewardesy przechadzającej się po pokładzie".
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie trudno znaleźć w Internecie filmiki ze słyszalnym PTU. Np http://www.youtube.com/watch?v=grd5eJjJ ... re=related
Obrazek
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Ark »

Airsimer chce się zbliżyć ze swoim produktem jak najbardziej do rzeczywistości, a w świecie namacalnym przesunięcia czasowe w produkcji samolotów są na porządku dziennym ;).
SP-ARK
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

PTU słyszalne jest tylko z kabiny pasażerskiej, NIE Z KOKPITU! (i dlatego w filmach od airsimmera go nie słychać)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
kowalski89
Cadet
Cadet

myślałem że taki donośny głos jest wszędzie słychać...
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzisiaj prześledziłem zgłoszone bugi na forum ET Airsimmer i muszę przyznać, że ilość oraz zakres poprawek ze statusem FIXED napawa olbrzymim optymizmem! Wszystko co do tej pory u mnie sprawiało problemy już jest poprawione :) Wiem, że w tej chwili to wróżenie z fusów, ale chyba już bliżej do premiery niż dalej ;)
Obrazek
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Oficjalny filmik z autoland'u.
http://www.youtube.com/watch?v=cLm3QASwsCU
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Nie mogę się doczekać :) Masa ruchomych elementów, systemy pięknie odwzorowane, jedyna rzecz, która tak jakby mi się nie podoba to kolorystyka kokpitu, ale w sumie to kwestia gustu i jakoś to przecierpię :P
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

A tutaj prezentacja systemów hydraulicznych:

http://www.youtube.com/watch?v=VdIIwaimRCg
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Ultor »

Nie jarajcie się tak naprzód bo potem jeszcze okaże się, że za cały zestaw trzeba będzie zapłacić 400 baksów... ://
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Około 100$, ja na przykład kupię.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A jak to będzie z wersją pod FSX?
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Sami pewnie nie wiedzą.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Heh, to mnie to nie obejmuję bo mam tylko FSX. A za te 100 baksów to jaki wersje Airbusa będą do polatania? Tylko A320?
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

89,95$ - w pakiecie A318, A319, A320, A321, wszystko w wersjach z silnikami CFM i IAE (różnice to nie tylko model), w dziesiątkach, jeżeli nie setkach darmowych malowań no i to wszystko pod FS9 i FSX. Bonusy to: fuel planner, load manager, pushback (można będzie "usiąść" w wypychaczu), Virtual Crew (interaktywne checklisty, wszystkie komunikaty głosowe F/O), podstawowy generator usterek - a wszystko to w najwyższej jakości. Drogo? Zalezy od grubości portfela. Na tyle obiektywnie jak mogę to ocenić, to oceniam tą cenę jako mega okazję.
Obrazek
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

A teraz, ile z tych funkcji będzie dostępnych w dniu premiery a ile to obietnice na później? Gdzieś pamiętam pokazali tabelkę...
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Fakt, wydanie jest podzielone na trzy etapy i nie ma podanych przedziałów czasowych pomiędzy pojawianiem się kolejnych z nich, ale taki jest m.in. cel programu extended team, żeby wszystko przygotować jak najlepiej do premiery pierwszego pakietu, a potem tylko skupić się na tworzeniu reszty pakietów, a nie naprawiania bugów samego A320. Nawet jeżeli potrwa to rok, to ja cały czas uważam cenę za bardzo atrakcyjną.
Obrazek
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

some1 pisze: Gdzieś pamiętam pokazali tabelkę...
Tabelkę masz tutaj:
http://www.airsimmer.com/support/index. ... omsearch=1
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
ODPOWIEDZ