Nawigacja Beechcraft Baron 58

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

groszek147

Nawigacja Beechcraft Baron 58

Post autor: groszek147 »

Otóż zawsze latalem Cessna w FS2002 i ostatnio pobralem demo FSX. Troche sie przestraszylem bo nie zauwazylem zegarow odpowiedzialnych za ILS (te dwie krzyzujace sie proste) tylko jakis wskaznik radiomagnetyczny RMI, zielona i zolta strzalka. Nie znalazlem tez informacji zeby lotniska w obszarze dema posiadaly nadjaniki (?) ILS i wlasnie nie jestem w stanie wyprobowac jak sie lata z tymi przyrzadami. Czy moglby mi ktos mniej wiecej przyblizyc na jakiej zasadzie one dzialaja? Bylbym bardzo wdzieczny bo zamierzam kupic pelniaka FSX a ten Beechcraft bardzo mi przypadl do gustu ;)
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: prabut »

Przeczytaj to
http://www.aviation.home.pl/
Dział > IFR > ILS Approach Jest to tam ładnie opisane
Sławek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

RMI wskazuje Ci kierunek (bearing) do wybranej stacji radionawigacyjnej, tak jak ADF. Zwykle posiada 2 przełączniki, VOR1/ADF1 i VOR2/ADF2 (jeśli w samolocie zamontowane są odpowiednie odbiorniki.
Do nawigacji według VORów oraz przechwytywania ścieżki ILSa służy HSI.
Polecam lekturę http://www.heading.enter.net.pl/vor.htm , http://www.aviation.home.pl/newbie/flightinst.html , http://www.heading.pata.pl/ndb.htm .
Marxx
Cadet
Cadet

Post autor: Marxx »

maciekpx
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: maciekpx »

Przepraszam że tak zapytam, ale chcę mieć potwierdzenie.
Chodzi mi o podejście ILS Bechcraftem Baron 58.
Załóżmy że sobie lecę tym samolotem, jestem w miarę daleko od lotniska. Lotnisko jest wyposażone w te całe sprzęty. Kiedy dolatuje do lotniska (za pomocą VOR, NDB czy co tam chcecie), jestem na wysokości poniżej 3500ft, jestem blisko lotniska, automatycznie przechwytuję to wiązke ILS, i dalej ląduje według wskazań, ścieżka schodzenia - Glide Slope. Tak to mam rozumieć?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nic automatycznie nie przechwytuje. Musisz być na kursie zbliżonym do kursu pasa (osi pasa) i w odpowiedniej odległości od pasa (zasięg ILS).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
maciekpx
Cadet
Cadet

Mógłbyś mi napisać jak wygląda to podejście do lądowania Bechcraftem Baron 58?
Jestem sobie daleko od lotniska. Za pomocą NDB lecę do lotniska (radiostacji na lotnisku rzecz jasna), ale czy lecę po drodze na pas to nie wiem. Żeby widzieć czy lecę po drodze na pas to muszę przechwycić wiązkę ILS. Ale żeby ją przechwycić to muszę być na wysokości poniżej 3500ft (Da się zrobić - wysokościomierz), oraz muszę być na drodze do pasa startowego na którym chcę lądować, no ale NDB nie pokazuje drogi na pas, tylko kierunek do stacji. Kurczę, no nie rozumiem tego.
Mógłby ktoś to opisać? ; x
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Post autor: r.a.f »

Masz duże braki z podstaw,więc lepiej poczytaj najpierw to co jest na powyższych linkach, szczególnie aviation.home.pl . Poczytaj o podejściach proceduralnych wg opublikowanych map i powinno się trochę więcej rozjaśnić jak wejść na prostą i jak przechwytywać sygnał i lądować wg ILS.
P.S.
W FSX są tutoriale które też dużo pomagają.
Ostatnio zmieniony czw 25 cze, 2009 13:22 przez r.a.f, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Obrazowo pisząc: Lecisz do lotniska Okęcie kierując się na VOR OKE 113.4
i teraz jeśli zamierzasz lądować z pomocą ILS na pasie 33 to musisz tak lecieć do lotniska aby ILSa przechwytywać lecąc z kierunku +/- 30 st od kierunku pasa czyli od 300 do 360 /dolot od strony południowej, mapa podjścia ILS do pasa 33 mówi że wiązkę powinienes przechwytywać będąc na wysokości 3200ft jakieś 14NM od pasa, a GS na wysokości 2000ft 4,8NM od pasa
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Lepiej kierować się na LIN VOR i podchodzić jak na mapach.
http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
maciekpx
Cadet
Cadet

1.
Obrazek
Na powyższym screenie zaznaczyłem dwa przyrządy, kolorem czerwonym urządzenie które mi pomoże przy podejściu do lądowania, ale to wtedy kiedy przechwycę wiązkę ILS. Czyli przed przechwyceniem wiązki to urządzenie mi nic nie nie wskazuje, w niczym mi nie pomoże, tak?

2. Możliwe że jest pewne nieporozumienie. Wykonując jakiś lot, leci się od radiostacji/radiolatarni do radiostacji/radiolatarni. RYSUNEK
Więc lece od radiostracji do radiostacji/radiolatarni, i przy trzeciej radiostacji/radiolatarni obieram kurs 90 stopni (Patrząc na mape), teraz tylko czekam na wiązkę ILS (Do tego jeszcze odpowiednia wysokość) i ląduje. Tak?

A co do nieporozumienia, ja sobie startowałem z lotniska, zakręcałem, i teraz nie patrzyłem na żadne inne radiostacje oprócz tej na lotnisku. <Rysunek> Do póki nie miałem sygnału ILS to przyrząd na czerwono nie mógł mi w niczym pomóc. Jest jeszcze jeden przyrząd, zaznaczony na zielono, ale on nie pokazuje drogi na pas startowy, tylko kierunek do radiostacji na lotnisku. (Chyba. Wnioskuję, że to działa jak NDB)
Więc takim sposobem mogłem się nie zmieścić w tej granicy do przechwycenia wiązki ILS, powyżej np 40 stopni.

Edit: 3. To co zaznaczyłem na pierwszym obrazku na zielono(Klik) to RMI, tak?
" RMI to przyrząd, na którym można zobrazować wskazania do latarni radiowych (VOR lub ADF)." - Czy to RMI, gdy ustawię częstotliwość radiolatarni na lotnisku wskaże mi drogę na pas? (Żeby przechwycić wiązkę ILS)

Kurczę, mieszam strasznie ale jestem totalnie zagubiony w tym.
Ostatnio zmieniony czw 25 cze, 2009 18:07 przez maciekpx, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

1. Nie, HSI służy także do nawigacji według VORów - poczytaj o radialach oraz radionawigacji.
2. Nie, w rzeczywistości samoloty już tak nie latają - poczytaj o mapach i drogach lotniczych.
3. To RMI, pokazuje kierunek do wybranego VORa lub NDB.
maciekpx
Cadet
Cadet

1. Nie, HSI służy także do nawigacji według VORów - poczytaj o radialach oraz radionawigacji.
3. To RMI, pokazuje kierunek do wybranego VORa lub NDB.
1. Czyli ustawię częstotliwość VOR, i to urządzenie HSI mi wskaże drogę na pas i wysokość w każdym punkcie? (Tak jak w Aztec.pl - Kurs nawigacji (NDB i VOR))
Będę robił podejście, lądował za pomocą VOR, dokładnie tak jak w Cessnie, z tą różnicą, że to urządzenie HSI trochę inaczej wygląda. Ta? :)

3. No, ale drogi na pas nie pokaże, tylko sam kierunek do radiostacji.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

1. Nie - wysokości nie wskaże, drogi na pas zazwyczaj też nie - no chyba, ze w jego pobliżu stoi wybrany VOR. HSI trochę się różni od wskaźnika VOR z Cessny, lecz pełni to samo zadanie, czyli pozwala wybrać radial oraz pokazuje dewiację od zadanej ścieżki poziomej i w przypadku ILS także pionowej. Ponadto HSI jest wyposażone w obrotową skalę (pokazuje kurs) oraz wskaźnik kursu (np. by wybrać kurs dla AP).
3. Nikt od niego tego nie oczekuje.
maciekpx
Cadet
Cadet

1. Nie - wysokości nie wskaże, drogi na pas zazwyczaj też nie - no chyba, ze w jego pobliżu stoi wybrany VOR. HSI trochę się różni od wskaźnika VOR z Cessny, lecz pełni to samo zadanie, czyli pozwala wybrać radial oraz pokazuje dewiację od zadanej ścieżki poziomej i w przypadku ILS także pionowej. Ponadto HSI jest wyposażone w obrotową skalę (pokazuje kurs) oraz wskaźnik kursu (np. by wybrać kurs dla AP).
Co do wysokości - W sumie to nie potrzebna, patrzę na mape, patrzę przy jakiej wysokości przechwytywać wiązkę, wysokościomierz i jazda, dalej gdy już przechwycę wiązkę to Glide Slope mi pokazuje tą wysokość.
[..]pozwala wybrać radial oraz pokazuje dewiację od zadanej ścieżki poziomej[..]
No i to w zupełności wystarczy. Teraz tylko lecieć według wskazań HSI, tej drogi, być na odpowiedniej wysokości, przechwytuję wiązkę ILS i dalej to już na luzie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Poradnikami nie nadgonisz wiedzy, którą powinieneś wynieść z manuala.
W lotnictwie nie da się niektórych rzeczy przeskoczyć, a nawigacja na radiolatarnie, czy czytanie map, to podstawowe podstawy.
Przeczytaj manual - viewtopic.php?p=10059#10059
ODPOWIEDZ