Project Tupolev - IŁ-62M v.1.03
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Project Tupolev - IŁ-62M v.1.03
Witam,
Ten samolot jest już od dawna dostępny, ale ja dopiero teraz zwróciłem na niego uwagę.
Wiem, że może jestem trochę natrętny i leniwy, ale mam 3 pytania:
1.Czy wytwórnia PT, robi porządne freeware'owe samoloty czy to kiepso działający chłam , z masą błędów?
2.Kiedy stoję tym Ił'em na płycie, z włączonymi silnikami chcę ruszyć i zajechać na pas, przednie koła służące do skręcania....nie ruszają się, samolot nie skręca.
Czy aby przedni wózek zaczął normalnie funkcjonować, należy pogrzebać w instrumentach?
3.Ostatnią sprawą są klapy.
Najprawdopodobniej jest tu identyczna sytuacja jak w punkcie powyżej, ale zaobserwowałem następującą rzecz: klapy po wciśnięciu nawet nie drgają, ale kiedy trzymamy F8 zaczynają się opuszczać, kiedy puścimy F8 wracają do pozycji wyjściowej.
PZDR, z góry dzięki za pomoc.
Ten samolot jest już od dawna dostępny, ale ja dopiero teraz zwróciłem na niego uwagę.
Wiem, że może jestem trochę natrętny i leniwy, ale mam 3 pytania:
1.Czy wytwórnia PT, robi porządne freeware'owe samoloty czy to kiepso działający chłam , z masą błędów?
2.Kiedy stoję tym Ił'em na płycie, z włączonymi silnikami chcę ruszyć i zajechać na pas, przednie koła służące do skręcania....nie ruszają się, samolot nie skręca.
Czy aby przedni wózek zaczął normalnie funkcjonować, należy pogrzebać w instrumentach?
3.Ostatnią sprawą są klapy.
Najprawdopodobniej jest tu identyczna sytuacja jak w punkcie powyżej, ale zaobserwowałem następującą rzecz: klapy po wciśnięciu nawet nie drgają, ale kiedy trzymamy F8 zaczynają się opuszczać, kiedy puścimy F8 wracają do pozycji wyjściowej.
PZDR, z góry dzięki za pomoc.

-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Nie czytałeś manuala, a bez tego nie polatasz.
W tym wypadku nie czytałeś opinii na forach (Aztec i PT)... "porządne" to trochę zbyt zachowawcze określenie.1.Czy wytwórnia PT, robi porządne freeware'owe samoloty czy to kiepso działający chłam , z masą błędów?
Przełącz sterowanie przednim kołem z 10 stopni.2.Kiedy stoję tym Ił'em na płycie, z włączonymi silnikami chcę ruszyć i zajechać na pas, przednie koła służące do skręcania....nie ruszają się, samolot nie skręca.
Ił nie ma stopniowych ustawień klap, w manualu opisano jak się nimi steruje - przytrzymujesz przycisk na panelu aż osiągną żądany kąt.3.Ostatnią sprawą są klapy.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Otóż, szanowny kolego, na stronie 10 manuala zlokalizowanego w Microsoft Games\Flight Simulator 9\Aircraft\PT_IL-62M numerem 50 oznaczono stosowny przycisk, natomiast na stronie 19 jest pokazane światełko informujące o włączonym trybie.tomtom8192 pisze:-Jak mam to zrobic?, drogi kolegoPrzełącz sterowanie przednim kołem z 10 stopni.
Mój instalator jakimś przedziwnym cudem, nie wyposażył mnie w efekt dymu wydobywającego się z silników, nie wiem co jest powodem, IŁ-a pobrałem z www.fs-proteam.com.. instalacja przebiegła pomyślnie.
Czy któryś z forum-owiczów, mógłby wysłać mi ten plik z efektem dymu i (jeśli posiada) heat blur?
Z góry dzięki, PZDR
Czy któryś z forum-owiczów, mógłby wysłać mi ten plik z efektem dymu i (jeśli posiada) heat blur?
Z góry dzięki, PZDR

-
PZL Belfegor
- Moderator

Może ktoś podrzucić linka do tego "heat blur" ? Na avsim znalzłem tylko do pmdg -
http://library.avsim.net/download.php?DLID=54325
Przekopałem również forum Pro-Tu i znalazłem taki temat:
http://www.protu-154.com/...opic.php?t=8296
Dzięki
http://library.avsim.net/download.php?DLID=54325
Przekopałem również forum Pro-Tu i znalazłem taki temat:
http://www.protu-154.com/...opic.php?t=8296
Dzięki
Ostatnio zmieniony śr 16 lip, 2008 14:59 przez antoś, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Efektu użyć do czego chcesz, nie tylko do PMDG - musisz tylko zmienić koordynaty na odpowiednie dla danego samolotu. Dla Tu-154M to:
smoke.0=5.0, -48.5,-9.0,
smoke.1=7.0, -67.0, 0.0,
smoke.2= 5.0,-48.5, 9.0,
Jak sie zalogujesz na forum, to możesz ściągnąć dym do Tu-134.
smoke.0=5.0, -48.5,-9.0,
smoke.1=7.0, -67.0, 0.0,
smoke.2= 5.0,-48.5, 9.0,
Jak sie zalogujesz na forum, to możesz ściągnąć dym do Tu-134.
Ostatnio zmieniony śr 16 lip, 2008 15:01 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 2 razy.
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Odświeżam stary temat, ale mam problem z tym samolotem (jak również z TU-154 od PT).
Otóż lata się nim świetnie, żadnych problemów, wszystko działa jak należy - tylko po zakończonym locie, po wyłączeniu silników gdy wychodzę z FS-a - komputer mieli dyskiem i wywala błąd z wysyłaniem. Tak samo jeśli stworzę lot z od razu wybranym Iłem (lub Tu) - FS sie wywala, trzeba ustawić się Cessną (czy czymkolwiek innym) i dopiero potem przełaczyć na Iła.
Czy te typy tak mają, czy coś u mnie nie tak? FS2004 legalny, FSUPIC jest, FSSOUND jest (z odp wpisami w fs9.cfg) wersja 9.1 - z tym, że używam patcha NOCD aby nie niszczyć płyty. Wersja Iła-62 to 1.03 - czyli ostatnia jaka wyszła. Nie uzywam "Panel Enhancement".
Nie żeby mi to specjalnie przeszkadzało (bo jak już wspomniałem podzcas lotu sprawuje się na medal), ale trochę wnerwia, że zamiast "po bożemu" wyjśc z programu wywala błąd aplikacji.
Nawiasem mówiąc - nieasmowitą satysfakcję sprawuje wykonanie lotu od początku do końca takim Iłem, Antkiem czy Tupoloewem od Project Tupolev czy Samdim Design. To nie Boeing czy Airbus gdzie wszytsko "robi się samo" (no prawie).
Otóż lata się nim świetnie, żadnych problemów, wszystko działa jak należy - tylko po zakończonym locie, po wyłączeniu silników gdy wychodzę z FS-a - komputer mieli dyskiem i wywala błąd z wysyłaniem. Tak samo jeśli stworzę lot z od razu wybranym Iłem (lub Tu) - FS sie wywala, trzeba ustawić się Cessną (czy czymkolwiek innym) i dopiero potem przełaczyć na Iła.
Czy te typy tak mają, czy coś u mnie nie tak? FS2004 legalny, FSUPIC jest, FSSOUND jest (z odp wpisami w fs9.cfg) wersja 9.1 - z tym, że używam patcha NOCD aby nie niszczyć płyty. Wersja Iła-62 to 1.03 - czyli ostatnia jaka wyszła. Nie uzywam "Panel Enhancement".
Nie żeby mi to specjalnie przeszkadzało (bo jak już wspomniałem podzcas lotu sprawuje się na medal), ale trochę wnerwia, że zamiast "po bożemu" wyjśc z programu wywala błąd aplikacji.
Nawiasem mówiąc - nieasmowitą satysfakcję sprawuje wykonanie lotu od początku do końca takim Iłem, Antkiem czy Tupoloewem od Project Tupolev czy Samdim Design. To nie Boeing czy Airbus gdzie wszytsko "robi się samo" (no prawie).
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

A jak wygląda sprawa ze starymi teksturami? Obecnie nie sprawdzę tego, bo mam wynistalowany FS9, ale sprawdzaliście, czy tekstury dla poprzedniego modelu pasują (chodzi mi o LOTowskie, Interflug i AirKoryo)?PZL Belfegor pisze:Poniekąd; sporo zostało do zrobienia, VC wygląda całkiem nieźle, choć jeszcze nic w nim nie funkcjonuje - można popatrzeć, ale na latanie jeszcze trochę za wcześnie
-
PZL Belfegor
- Moderator

- danielkornuta
- Cadet

- Skąd jesteś: EPRG
Mam pytanie odnośnie Il-62. Czy w czasach teraźniejszych używa się w nich KLN-90B do nawigacji poza Rosją? Do samolotu mamy dołączony podobnie jak w Tu-154M ten właśnie Gps a na zdjęciach z kokpitów nie widac takowego.
Odsylam do strony(http://www.ilyushin.org/eng/service/modernization.html)
gdzie pisze o modernizacjach ale nie natrafiłem jeszcze na egzemplarz z KLN-90B.
Odsylam do strony(http://www.ilyushin.org/eng/service/modernization.html)
gdzie pisze o modernizacjach ale nie natrafiłem jeszcze na egzemplarz z KLN-90B.
Latam:
Captain Sim B-52H
Captain Sim C-130
Carenado Cessna C182Q
Level-D 767
PMDG 747-400X
Captain Sim B-52H
Captain Sim C-130
Carenado Cessna C182Q
Level-D 767
PMDG 747-400X
Rosjanie w nawigacji używają głównie NVU, na tym zdjeciu widać właśnie taki zestaw oraz INSa (tak mi się wydaję). Rosjanie ogólnie mają bardzo różne konfiguracje umiejcowienia na panelach różnych przyrządów oraz bardzo różne preferencje co do systemów, raz spotkasz np. GPS 155, raz KLN90B a w jeszcze innym samolocie KLN89B. To samo jest jeśli chodzi o radar pogodowy, W większości niby GROZA a nieraz widać RWR-4D.installing the listed below equipment [...]
-US made KLN-90B, KLN-900 (Honeywell) and TNL-2000 (Trimble Navigation) type navigation satellite systems and the GPS manufactured by other companies; [...]
- danielkornuta
- Cadet

Na oficjalnym forum PT znalazłem linka do niezłego pakietu poprawek dla PT Il-62.
Problem w tym że z językiem rosyjskim nie miałem styczności podczas edukacji szkolnej i mam problem z instalacją:/ Bardzo bym prosił kogoś kto zna język Rosyjski aby przetłumaczył sposób instalacji gdyż zastąpienie pliku panel.cfg nowym ktory znajdziemy w paczce kończy się utratą wszelkich wskaźników z podstawowej wersji:(.
Link do pliku z update'm: http://5gb.net/Grei
Problem w tym że z językiem rosyjskim nie miałem styczności podczas edukacji szkolnej i mam problem z instalacją:/ Bardzo bym prosił kogoś kto zna język Rosyjski aby przetłumaczył sposób instalacji gdyż zastąpienie pliku panel.cfg nowym ktory znajdziemy w paczce kończy się utratą wszelkich wskaźników z podstawowej wersji:(.
Link do pliku z update'm: http://5gb.net/Grei
Latam:
Captain Sim B-52H
Captain Sim C-130
Carenado Cessna C182Q
Level-D 767
PMDG 747-400X
Captain Sim B-52H
Captain Sim C-130
Carenado Cessna C182Q
Level-D 767
PMDG 747-400X
A plik il62_eng.gau wrzuciłeś do 'Gauges'?danielkornuta pisze:Bardzo bym prosił kogoś kto zna język Rosyjski aby przetłumaczył sposób instalacji gdyż zastąpienie pliku panel.cfg nowym ktory znajdziemy w paczce kończy się utratą wszelkich wskaźników z podstawowej wersji:(.
Tak z grubsza rzuciłem okiem na pliki tekstowe i mamy tu wreszcie przyzwoite włączanie silników a nie jak dotychczas przez "ctrl+E"
- danielkornuta
- Cadet

Wszystkie pliki wrzucilem do folderu Panel zastępując panel.cfg. Po czym plik gauges skopiowalem do głównego katalogu gauges...uruchamiam i nic:( nie ma żadnych wskaźników.
Jakby ktoś mógł niech łopatologicznie napisze sposób instalacji.
Jakby ktoś mógł niech łopatologicznie napisze sposób instalacji.
Latam:
Captain Sim B-52H
Captain Sim C-130
Carenado Cessna C182Q
Level-D 767
PMDG 747-400X
Captain Sim B-52H
Captain Sim C-130
Carenado Cessna C182Q
Level-D 767
PMDG 747-400X
Witam.
Mam pytanie,do tych co latają tym samolotem,choć pewnie niewielu ich będzie.
Chodzi mi o kołowanie. W takiej Tutce są dwie opcje ustawienia możliwości skrętu przedniego koła 10 i 63 stopnie jeżeli dobrze pamiętam. W ILe też jest niby coś takiego,z tym że,w Tu-154 skręcenie drążka na joyu powoduje skręcenie całej maszyny. W ILe trzeba kręcić tym drążkiem by samolot jakoś normalnie skręcał co jest dość irytujące i szkodliwe dla sprzętu. Jeszcze trochę i będę musiał wymienić joystick
Czy to normalne czy ja czegoś nie dopatrzyłem i nie włączyłem ? Czy może trzeba coś zmodyfikować w plikach *.cfg ?
Jeżeli ktoś zna odpowiedź to będę bardzo wdzięczny.
Dziękuje i pozdrawiam.
Mam pytanie,do tych co latają tym samolotem,choć pewnie niewielu ich będzie.
Chodzi mi o kołowanie. W takiej Tutce są dwie opcje ustawienia możliwości skrętu przedniego koła 10 i 63 stopnie jeżeli dobrze pamiętam. W ILe też jest niby coś takiego,z tym że,w Tu-154 skręcenie drążka na joyu powoduje skręcenie całej maszyny. W ILe trzeba kręcić tym drążkiem by samolot jakoś normalnie skręcał co jest dość irytujące i szkodliwe dla sprzętu. Jeszcze trochę i będę musiał wymienić joystick
Jeżeli ktoś zna odpowiedź to będę bardzo wdzięczny.
Dziękuje i pozdrawiam.
Alalalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
-
PZL Belfegor
- Moderator

Trochę niewyraźnie napisałem - chodziło o to ,że w Tu-154 skręcam joyem w lewo i przytrzymuję w tej pozycji ,a samolot płynnie skręca w lewo. W ILe muszę non stop kręcić - wajchować i joystick mi trzeszczyPZL Belfegor pisze:Nie wiem, czy dobrze rozumiem problem - ustaw sobie oś tillera (skręcanie przednim kołem) na oś orczyka dżojstika w gaugesie konfiguracyjnym, wtedy będzie działać tak jak w Tutce.
Dzięki za poradę. Ustawię i zobaczę co z tego wyjdzie.
Mi się wydaje że kolega nie włączył odpowiednich włączników na panelu tam gdzie znajduje się min. TCAS. Nie ma mnie obecnie w domu w Ełku przy symulatorze to nie pamiętam które to ale w każdym gdy bedziesz już w kokpicie iła to włącz sobie panel tam gdzie uruchamiasz TCAS i powłączaj na wszelki wypadek do góry wszystkie przełączniki ( o ile pamiętam może być na tym przełącznikiem napis po rosyjsku "kolaso" lub "rozwarot kolasa" o ile znasz cyrilicę. U mnie było podobnie - koło po mocnym wychyleniu dżoja lekko tylko skręcało - a po włączeniu wspomnianego przełącznika pięknie kręci w każdą stronę.
The Call Of Ktulu
Widzę,że jednak nie wszyscy zapomnieli o starych ruskich maszynach 
Dzięki , zrobiłem jak piszecie i wszystko działa jak należy. Chodziło chyba o ten jeden przełącznik,bo teraz piknie kręci.
A tak na marginesie , ma ktoś może tą zmodyfikowaną wersję panelu do Iła która jeszcze do przedwczoraj była dostępna na Avsim ? Teraz jest "oops file not found" ,a w necie jakoś nie mogę tego znaleźć.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Dzięki , zrobiłem jak piszecie i wszystko działa jak należy. Chodziło chyba o ten jeden przełącznik,bo teraz piknie kręci.
A tak na marginesie , ma ktoś może tą zmodyfikowaną wersję panelu do Iła która jeszcze do przedwczoraj była dostępna na Avsim ? Teraz jest "oops file not found" ,a w necie jakoś nie mogę tego znaleźć.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Hoho, ja bym rzekł, że nie wszyscy poznali rosyjską stronę i dlatego latają zachodnimi maszynami, za to te rosyjskie są zrobione bardzo dobrze, parę razy lepiej od co poniektórych dodatków płatnych, no i są za darmoszkę. Możliwość przeczytania Rukawostwa Palietnoj Eksploatacji jako podręcznik do takiego samolotu też o czymś świadczySW pisze:Widzę,że jednak nie wszyscy zapomnieli o starych ruskich maszynach
Ostatnio zmieniony wt 13 paź, 2009 20:09 przez tomcat, łącznie zmieniany 1 raz.
Cieszę się że udało naprawić problem. Co do użytkowania modeli maszyn zza wschodniej granicy to są one bardziej wymagające ale za to latanie nimi sprawia mi dużo frajdy a obsługiwanie starych systemów dodaje smaczku. W czasach gdy miłem kilka-klikanaście lat, zaliczyłem wiele lotów Antonowami, Tupolewami w barwach LOT-u powodując że "wciągnęło" mnie lotnictwo - stąd wielki sentyment do "tamtej" floty.
The Call Of Ktulu
-
misiek199414
- Cadet

- Skąd jesteś: Mysłowice
IL-62 autopilot i kołowanie
Witam, najpierw zadam pytanie o autopilota w IL-62. Jak się z niego korzysta? Chodzi mi o ustawienie kursu, wysokości i prędkości, ale nie potrafię tego zrobić... Teraz drugie pytanie. Podczas kołowania, gdy usiłuję skręcić samolot dalej jedzie prosto ( w innych samolotach skręcam bez problemu), może jest jakaś blokada kół? I ostatnie pytanie. Skąd mogę ściągnąć lotowskie malowanie do tego samolotu? Z góry dziękuję.
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
misiek199414
- Cadet

- Skąd jesteś: Mysłowice