po przeczytaniu newsa 3D na każdym monitorze: nVidia 3D Vision o przyszłej stereoskopii w grze na kartach ze stajni nvidii postanowiłem poszukać podobnego (taniego) rozwiązania dla kart amd.ati.
Po włączeniu google doszedłem do stronki ze sterownikiem do monitora iZ3D. Jest to uniwersalny sterownik, działa z każdą kartą. W przypadku kart amd.ati za darmo otrzymuje się wsparcie dla ATI 3D DLP. Szczerze mówiąc nie mam pewności, ale chyba chodzi tu o stereoskopowe wyświetlanie obrazów przez rzutnik na odpowiednim - polaryzacyjnym - ekranie i oglądanie - ekranu - za pomocą okularów polaryzacyjnych - coś jak obraz 3D w kinach iMax. Jako, że szukałem taniego rozwiązania, to nie zaglębiałem się w tą technologię.
Dla nas ważne jest to, że sterownik ten umożliwi nam - za darmo - wyświetlanie anaglifu
Po ściągnięciu (polecam brać najnowszą wersję 1.10 Release Candidate) i zainstalowaniu przyszła pora na wstępne testy.
W Control Center wybrałem wyjście Anaglyph (free), uruchomiłem FSa i... oczom ukazał się odpowiednio zmodyfikowany obraz oraz konfigurator pomocny w ustawieniu obrazu.
Niestety na tym etapię muszę poprzestać aż do czasu przyjścia odpowiednich okularków. Być może będziecie już mieli takie w domu. O jakie chodzi? Chodzi o okulary do oglądania anaglifów. Można je tanio nabyć na Allegro.
Dalsze rozważania wkrótce...
EDIT:
viewtopic.php?t=7063 - Recenzja zestawu - E-D PC GAMING SYSTEM WIRELESS