Dodanie gaugesa vasFMC 2 do panelu CLS A345/6

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Dodanie gaugesa vasFMC 2 do panelu CLS A345/6

Post autor: Skymad »

Witam Was;
po przygodach z Wilco Airbus postanowiłem nic nie kupować już od nich więcej. CLS A345/6 mam dosyć długo, ale jakoś tak teraz znów mam ochotę polatać "pencil with wings" :) Pojawił się vasFMC w wersji gauge, ściągnąłem, zainstalowałem, i tu pojawił się problem... :oops: Gdy sam pozmieniałem panel.cfg na wzór gotowca z PA A320 (uwzględniając wielkości PFD i ND, które wziąłem z oryginała), jeden panel nachodził na drugi, MDCU oryginalne znikło, słowem masło-maślane, nie da się tak latać :oops: Nigdy wcześniej nie bawiłem się w takie coś, najwyżej podmieniałem już gotowce :P How this made?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W instrukcji masz podane gaugesy, które są należą do VasFMC:
gaugexx=vasfmcgau!pfd, 28,708, 342,342, builtin id10001 a_style
gaugexx=vasfmcgau!nd, 436,708, 342,342, builtin id10002 a_style
gaugexx=vasfmcgau!uecam, 1160,690, 316,316, builtin id10003 a_style
gaugexx=vasfmcgau!fcu, 601,433
Wystarczy, ze podmienisz wyświetlacze CLS na te powyższe i MCDU powinien działać bez problemów. Załóżmy, że tak wygląda wycinek z panel.cfg Airbusa:
gauge33=gauges_CLS_który_tu_zostaje
gauge34=cls!primary_flight_display, 30,700, 350,350
gauge35=inny_gauges_CLS
Zmodyfikuj środkową linijkę, tak by zamiast wyświatlacza CLS znajdował się tam PFD od VasFMC:
gauge34=vasfmcgau!pfd, 30,700, 350,350 a_style
Analogicznie postąp z resztą gaugesów.
słowem masło-maślane
Tak na marginesie, jesteś pewien, ze to adekwatne określenie?
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

Tak, bo oryginalne gaugesy nachodziły na te z vasFMC, wszystko migotało tak że nic nie było widać :oops:

[+] Udało się :D Teraz PFD i ND są z vasFMC i działają :D Ale jest jedno ale... Podmieniłem vasFMC FCU. I nie da się włączyć A/T :cry: Ja włączam, to od razu się wyłącza :? Tak samo z prawoklikiem na ND/PFD: powinno się pojawić menu kontekstowe, i się nie pojawia. Muszę kliknąć gdzieś w puste miejsce aż pokaże się "Close window" i następnie kliknąć PPM na ND -.-
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Nakładanie się gaugesów to nie pleonazm, tak więc określenia tego "masłem maślanym" jest cokolwiek niefortunne.
I nie da się włączyć A/T :cry: Ja włączam, to od razu się wyłącza :?
Najwyraźniej AT CLS jest powiązane z MCDU - nie ruszaj go, a VasFMC dodaj w nowym oknie, może w ten sposób zadziała prawidłowo.
trluer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: trluer »

Witam

Sorki Panowe ale już nie wytrzymuje usiłuje zainstalować VasFmc no i ***** nie idzie niby wszystko działa osobno ale razem no way. Po kolei mam FSX, FSUPIC no i wspomnianego VasFmc, ściągnąłem najnowszego AIRAC odpalam FSX wszystko ok. Odpalam VasFmc wszystko ok są SID-y, STAR-y mogę wszystko wklepać ale przechodzę na FS i nic. Wiem że muszę pozmieniać z panel.cfg ale po ostatnich wpisach zniknęło w zasadzie wszystko. Na forum szukałem ale że jestem tępy :( a raczej wsciekły to błagam pomóżcie lub łopatologicznie wytłumaczcie co i gdzie mam dodać żeby to cholerstwo zagrało w FSX na panelu.
-----
Zadziałało :) Banalna sprawa zapomniałem przez wściekłość wykonać oblotu, wszystko gra steruje pięknie po sid. Tylko czy możecie pomóc w sprawie wstawienia ND do kokpitu, jestem naprawdę tępy jeśli chodzi o soft a każda zmiana panelu kończy się, o zgrozo, wykasowaniem któregoś z paneli. Jak zmusić FS żeby wyświetlił w dodatkowym oknie ND?

Proponuję wolniej, ale poprawnie.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez trluer, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ