Wilco 777 - pytanie o programowanie FMC

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Wilco 777 - pytanie o programowanie FMC

Post autor: st1322 »

Czy ktos moze ma ten dodatek od Wilco? Chodzi o 777. Czy aby tym leciec zgodnie z planem to trzeba wszystko samemu wstukac do komputera? Chodzi mi o punkty nawigacyjne? Airbus od Wilco ma uproszczenie - czyli zaladuj plan z FS. Z tego co widze to 777 tego nie ma.

[Dobieraj staranniej temat - Rz]
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez st1322, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Witam osobiście nie używam tego samolotu bo jest za duży na trasy na których latam. Ale jak to Boeing ma podobne FMC a przede wszystkim bardzo intuicyjne i proste w obsłudze (pod warunkiem że się chce). Jeżeli chodzi o ładowanie planów z FS to po co???? Wspominane było nie raz iż AIRAC w FS nie jest aktualny i bez możliwości aktualizacji, reasumując wczytując plan który stworzony został w FS nie za bardzo będzie się on miał do tego jak to powinno wyglądać. Ja bym poradził tobie osobiście np. VROUTE w którym jest możliwość eksportowania planów do różnego rodzaju samolotów( nie wiem czy akurat do w/w 777) ale na pewno w wersji premium. Albo PLVACC, ROUTE FINDER, FS NAVIGATOR i po poprostu poświęcić 5 min więcej i wklepać ten plan to chyba aż takie trudne nie jest, a bez przesady nie róbmy się tacy wygodni żeby nam się nie chciało poklepać trochę myszką, cały urok FMC to jest właśnie możliwość obsługi tego urządzenia.

Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Hmmm... no wlasnie ja uzywam vroute (wersja darmowa). Obecnie testuje rozne programy do planowania tras, i ten vroute lezy mi najbardziej. 95% szans ze go kupie :)

Musze polukac jak to sie ten eksport do FMC 777. Nie wiedzialem ze mozna bezposrednio - moze z braku czasu na solidne szukanie.

A co do wstukiwania. Kurde, mam czas miedzy 23 a 2 rano na loty wiec posiwecanie 30 minut na reczne wklepywanie troche mi wadzi :)
wilku
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: wilku »

Hmm. jak dla mnie to takie programowanie FMC trwa około 15 minut, i zawsze lepiej wklepać normalnie, bardziej realistycznie.
I musisz wgrać sobie bazę AIRAC, kupić najnowszą wersję, albo ściągnąć z avsimu za darmo starszą wersję.
A i co do tras lotu, to polecam http://rfinder.asalink.net/free/ albo vroute, niekoniecznie musi być płatna wersja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Sprawdzałem w VROUTE niestety nie ma możliwości eksportu do 777. Jest możliwość do PMDG,FS2004, FSX, SB/FSInn, Wilco Airbus, PSS, LEVEL D itd. Ja myślę że naprawdę to nie problem wklepać do FMC. A po kilku/kilkunastu programowaniach dojdziesz do wprawy i będziesz robił to szybko. Wnioskując po tym co piszesz nie masz zbyt wiele czasu na lot, więc i programowanie się skraca, bo nie wpisujesz kilkunastu stron trasy. Pomyśl nad tym!!!

Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

wilku pisze:i zawsze lepiej wklepać normalnie, bardziej realistycznie.
Ręczne wklepywanie trasy wcale nie jest bardziej realistyczne.
W realu linie mają wklepane swoje trasy w FMC lub piloci wysyłają requesta przez ACARSa i w odpowiedzi dostają gotową trasę, którą jedynie sprawdzają i akceptują. Dlatego też sporadycznie wklepują całą trasę z łapy.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No wlasnie, caly sek w tym takze ze lubie latac z tym co mowi mi taki sobie kontroler lotow. Jesli wklepie cos nie tak z tym co w FSX to zaraz drze sie ze zbaczm z trasy... mam Wilco Airbusiki i tam gra jak trzeba, tylko ten nieszczecny 777 - ktory wydaje sie fajny :)

Ale pracuje nad tematem :)
GRYF830
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: GRYF830 »

W PSS 777 na pewno jest import z FS Flight Plans. Poza tym masz też wersje F czyli Cargo oraz największą 777-300 ER. Według mnie pss jest ciekawszy pod względem systemów oraz modelu i malowań.
ODPOWIEDZ