Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.
Instalator zamiera przy instalacji tej czcionki. Podobno wynika to z braku odpowiednich przywilejów do modyfikowania folderu windows i zdarzało się już od dawnych czasów nawet na win XP. Podane rozwiązanie przez PMDG, czyli instalacja w safe mode u mnie się nie sprawdziła. Ale dzięki za info że pod 7'ką śmiga bez problemu, będę drążył temat dalej.
EDIT: szybko się sprawa wyjaśniła. Słowo klucz to Windows Defender. Po jego wyłączeniu instalacja poszła jak z płatka.
Może kiedyś komuś się ta wiedza przyda
A tak z innej beczki, latałem online B736, pisałem na unicomie co zamierzam zrobić za chwile tak się stało że nie kliknąłem w okno gdzie miałem to pisać a wcisnąłem literę "E" w związku z tym póki autopilot kontrolował prędkość było ok, ale wylądowałem, kołuję do bramy postojowej i co.. Hmm porusza się tylko na przepustnicy wajcha od jednego silnika. w związku z tym kołowanie na jednym silniku nic fajnego. Jak to przełączyć, żeby po tym przypadkowym wciśnięciu litery "E" można było ponownie pracować przepustnicą dla obu silników?
GRYF830 pisze:(...)Czy po prostu jest to niedogodność latania na klawiszach?
A czy w opcjach sterowania nie ma takiego czegoś jak czułość klawiszy? W mojej wersji tak jakby znalazłem takie coś.
[Skracaj cytaty i pisz staranniej. - Rz]
Ostatnio zmieniony pt 26 cze, 2009 15:55 przez Pershing, łącznie zmieniany 1 raz.
No sprawdzę to jak mi się zdarzy od razu mowie że próbowałem E + 1 2 i nie działało z tym radiem spróbuje tylko jest taki ewenement że w oprogramowanie na którym latam on-line odłącza w FS'ie multiplayer i ATC czyli cały programowy traffic i ATC więc jednocześnie niema okna ATC pod klawiszem " ` " Sprawdzę w razie czego będę pisać.
Pershing tu nie chodzi o czułość ktoś mi poradził że num5 wyśrodkuje koła nie wspomniał że tak to działa tylko przy wyłączonym NumLocku bo inaczej masz widoczki z pozycji pilota po całym kokpicie i okolicy
Ja mam natomiast dość dziwny i nietypowy problem... Gdy chcę lecieć samolotem 737 od PMDG, nie działa mi w ogóle klawiatura z tym modelem... Przy innych samolotach wszystko w porządku... Natomiast Mój FS uparł się na tego benka... Nie wiecie może, jak temu zaradzić? Bo to jest dość uciążliwe... Gdy minimalizuję FSa, a później przywracam, nie mam już możliwości wyłączenia pauzy
Nie naciskasz czasem Scroll Lock? To chyba on odpowiada za "przestawienie klawiatury" na pisanie w FMC. Jak nie Scroll Lock, to hot spot w górnym lewym fragmencie panelu FMC. Już nie pamiętam, dawno nie leciałem samolotem od PMDG.
PS Wyłącz sobie Pause on task switch i będzie po problemie pauzowania.
Rzemyk, Scroll Lock nie wchodzi w grę... Sprawdzałem... Myślę, że to może być coś z FSUIPC... Kiedyś mi działał bez problemu... Nagle jakoś mu się odwidziało... Już go raz reinstalowałem, ale z mizernym skutkiem...
Takie małe proste pytanko..
Ostatnio w ramach oblotu PA vol. 1 podchodze sobie do EPKT, ustawiam na NDB2 285 i na ND ukazuje się nazwa "PT"! Hm, przyznam że zgłupiałem. AIRAC 0910, więc już powinno być KTC, czy może PMDG nazwy NDB przechowuje gdzieś we własnej bazie?
Ostatnio zmieniony wt 20 paź, 2009 18:28 przez aszczupal, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co się orientuję to nazwy pomocy nawigacyjnych takich jak NDB, VOR zawarte są w plikach AFCAD danego lotniska. Kolejne cykle AIRAC natomiast uaktualniają jedynie nazwy dróg lotniczych, intersections, procedury SID i STAR itp. AIRAC nie zmienia nazw pomocy nawigacyjnych oraz ich częstotliwości. Jeżeli chcesz mieć wyświetlaną poprawną nazwę NDB musisz sam zedytować plik AFCAD dotyczący tej pomocy nawigacyjnej.
Witam
Pierwszy raz mam do czynienia z tą maszyną i mam pewien problem, którego nie potrafię rozwiązać. Robię wszystko krok po kroku jak jest napisane w poradniku Aztec.pl. Wszystko jest dobrze do momentu kiedy lecąc z JED do ARDAG i muszę wprowadzić na jaki pas w EPWA podchodzę. Wchodzę w FMC w DEP/ARR-->EPWA ARR i nic tam nie ma, ani w kolumnie pod stars, ani w kolumnie pod approach. Na innych lotniskach nawet mniejszych od EPWA są podejścia ILS.
Ściągnąłem SID/STARS dla EPWA i dalej nic.
Czy ktoś wie o co w tym chodzi i jak to "naprawić"?
1. W okienku RTE pod ORGIN wpisałem EPKK, a pod DEST wpisałem EPWA, jeżeli o to chodzi.
2. AIRAC 0313
3. Ściągnąłem z http://www.navdata.at/php/sidstar/dl_li ... &icao=EPWA i wrzuciłem do .../Microsoft Games / Flight Simulator 9 / PMDG / SIDSTARS
Ściągnij sobie AIRAC 0609: http://www.navigraph.com/www/download/L ... G_0609.zip (to takie demo promocyjne, dla dwóch samolotów ale z tego co wiem, w pełni funkcjonalne).
ewentualnie poszukaj na Avsim.com wersji 0608 (ostatnia darmowa).
Ten plik SID/STAR, który ściągnąłeś, był zrobiony pod AIRAC 0607, wiec być może stąd te problemy.
Bartek Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Banalne pytanko,
po przyziemieniu, po wciśnięciu F2 nie działa revers, niby zaczyna odwracać ciąg, ale zaraz powraca do normalnego ciągu, natomiast spoilery działają, przytrzymanie F2 nic nie pomaga, a jeszcze niedawno wszystko było ok.
Kto mi podpowie jak naprawić problem.
Z 747 dokładnie tak samo.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Potencjometr, który masz w przepustnicy - jeśli drga, to wysyła sygnał który zakłóca Twoje przyciskanie F2, przez co ciąg wsteczny nie działa (do FSa co chwila dociera sygnał, iż przepustnica znajduje się w położeniu około 0, a nie "ujemnym"). Czy rzeczywiście drga można sprawdzić w oknie kontrolerów gier.
Dobrze, że mi wyośliłeś, bo ja d... potrzę czy mi coś lata w VC,
no i duże dzięki, bo dzięki Tobie znów sobie mogę porządnie polatać, rzeczywiście pomogło, co prawda przepustnica nie drgała, ale nie była skalibrowana do całkowitego zera.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Witam,
Coś dziwnego się stało z moim 739-kręciłem się w holdingu gdy dostałem DCT XXX i nagle stało się to:
Tryb LNAV przestał działać, na ND w ogóle nie pojawiła się trasa do tego nowego punktu-PAM, pomimo wbitego pasa do lądowania do FMC na wyświetlaczu takowy się nie pojawił, tak samo jak żaden z punktów wbitych w fmc. Spotkał się ktoś już z czymś takim? Użytkuje ten samolot już od ponad 3 lat i pierwszy spotkały mnie takie jaja
Na obu screenach masz włączone silniki oraz generatory, więc w tym przypadku położenie pstryczka batttery nic nie zmienia. Możliwe, ze zamknięcie osłonki battery automatycznie wymusza pozycję ON, tak więc w tym wypadku nie byłoby osobnego clickspota dla pstryczka i osłony.
Problem "niedziałających ekraników" wynika pewnie z tego, ze samolot nie dostaje prądu - prawdopodobnie po prostu został załadowany jako cold&dark.
Ustaw sobie lot podstawową Cessną, wyłącz w niej wszystko, zapisz ten lot jako defaultowy (na tym forum też jest do tego poradnik - chyba w FAQ - chociaż dużej filozofii tam nie ma bo to tylko parę pstryczków). Następnie weź sobie ustaw lot tym benkiem. Powinieneś go mieć w pozycji Cold and dark. Włącz Baterię i ustaw Standby Power na Auto. W tym momencie monitorki powinny świecić.
A tak z innej beczki mam pytanie - ma ktoś może instrukcję jakie parametry offset w FSUIPC ma większość pstryczków w tym samolocie (w końcu FSUIPC mi odpalił )? Głównie chodzi mi o transponder oraz Engine 1 i 2 (w pozycjach GRD, OFF, CONT i FLT). Transponder wiem, że można ustawić pod SB i FsInn, ale wówczas tylko zmienia się transponder programu, a nie samolotu.