Cześć, dziś odkryłem taką rzecz jak wing fold i szczerze mówiąc nie mam za bardzo pojęcia z czym to się je
Gdy raz włączyłem tę f-cje przy kołowaniu, to pózniej nie mogłem tego wyłączyć( do koła przedniego przyczepiony jest taki samochodzik ) i wystartować w konsekwencji tego.
Ja nie mam pomysłu na to co z tym zrobić i jak tego używać, dlatego liczę, że może Wy wiecie i pomożecie mi
Szukałem podobnego wątku na forum ale nie znalazłem(moze zle szukałem )
Wing fold oznacza składanie skrzydeł (w niektórych samolotach jest to symulowane). W samolocie, w którym pojawił Ci się ten "samochodzik" funkcja wingfold jest przypisana do pojawienia się tegoż właśnie "samochodziku" (pushback tug). Musisz raz jeszcze wcisnąć skrót wingfoldu i pushback tug powinien zniknąć. Jeśli nic się nie dzieje, spróbuj kilka razy, może po prostu skrót nie zaskakuje. Na górze ekranu powinno się pojawić "unfolding wings". Napisz jeszcze, jaki to samolot, może ktoś z forum go zna i Ci pomoże.
No, składanie i rozkładanie skrzydeł trochę trwa. Zawsze staraj się czytać dokumentację dołączoną do samolotu(nie wiem, czy w POSKY dołączają). Zazwyczaj takie funkcje są opisane.
Tak, jak już pisałem - w niektórych samolotach (chyba najczęściej wojskowych) służy ona do składania skrzydeł. Jest ona po to, aby zrobić więcej miejsca np. w hangarze. Samolot ze złożonymi skrzydłami wygląda TAK .
W FSie można do tej funkcji przypisać różne animacje - w niektórych samolotach służy ona do otwierania jakichś drzwi, wysuwania schodków... zależy od autora. Nie jestem niestety w stanie powiedzieć, czy po złożeniu skrzydeł w FSie samolot traci siłę nośną.
Wing Fold uzywany byl od chyba zawsze na Lotniskowcach, jak juz wczesniej ktos napisal zeby wiecej miejsca zrobic i zeby wiecej sie zmiescilo Np Tomcaty maja taka funkcje jako jedne z bardziej znanych samolotow i TAK w FSie samolot traci sile nosna po zlozeniu skrzydel, skrzydel nie mozna zlozyc w czasie lotu tylko an ziemi