PMDG 747-400 Queen of the Skies
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Proszę o pomoc. Zainstalowałem 747-400 PMDG i napotkałem na poniższe problemy:
1) Po wylądowaniu i wyłączeniu AP włącza się sygnał dźwiękowy którego za nic nie da się wyłączyć (ostrzeżenie o wyłączeniu AP)
2) Nie da się przestawiać ekranów w EICAS - standardowo włączony jest ten z opisem Flap oraz mocy silników.
Proszę o pomoc
Windows VISTA 32
FS 2004
PMDG 747-400 ver update 1,20
Z góry dziękuje za pomoc.
Aro
1) Po wylądowaniu i wyłączeniu AP włącza się sygnał dźwiękowy którego za nic nie da się wyłączyć (ostrzeżenie o wyłączeniu AP)
2) Nie da się przestawiać ekranów w EICAS - standardowo włączony jest ten z opisem Flap oraz mocy silników.
Proszę o pomoc
Windows VISTA 32
FS 2004
PMDG 747-400 ver update 1,20
Z góry dziękuje za pomoc.
Aro
Ostatnio zmieniony śr 05 sie, 2009 12:48 przez aro121, łącznie zmieniany 1 raz.
1) Przeczytaj manual, po wyłączeniu AP tą "belką" pod włącznikami CMD trzeba ją włączyć, czy też wsunąć z powrotem.
2) Przeczytaj manual, sekcję o przełączaniu wskazań EICASa, są od tego przełączniki, tutaj je widać na screenie.
3) Przeczytaj manual.
2) Przeczytaj manual, sekcję o przełączaniu wskazań EICASa, są od tego przełączniki, tutaj je widać na screenie.
3) Przeczytaj manual.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PZL Belfegor
- Moderator

1) Naciśnij przycisk na wolancie drugi raz, by wyciszyć ostrzeżenie (musisz przypisać w menu PMDG, choć może Z też zadziała) lub użyj białego przełącznika-listwy pod włącznikami poszczególnych autopilotów.
2) Podstawowego EICASu (widocznego na głównym panelu) się nie zmienia, panel sterowania dotyczy tego poniżej.
2) Podstawowego EICASu (widocznego na głównym panelu) się nie zmienia, panel sterowania dotyczy tego poniżej.
Co do dźwięku po wyłączeniu AP próbowałem już chyba wszystkiego.
Czy może to być spowodowane jakimś błędem pliku PMDGoptions.dll
Przy uruchamianiu aplikacji pojawił się jakiś błąd z tym plikiem.
Jakie ma zadanie ten plik ???
Po co te entery?
Czy może to być spowodowane jakimś błędem pliku PMDGoptions.dll
Przy uruchamianiu aplikacji pojawił się jakiś błąd z tym plikiem.
Jakie ma zadanie ten plik ???
Po co te entery?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez aro121, łącznie zmieniany 1 raz.
No u mnie po kliknięciu nie otwiera się w 2D nigdy tak jak w MD-11 natomiast po kliknięciu dwa razy "S" będąc w VC otwiera mi się widok zbliżenia panelu FMC, który ma rożne pola widzenia w zależności od...lotniska na jakim stoi B747. Niekiedy gdy FoV jest za mały to FMC nie reaguje też na kliknięcia w swoje klawisze. 
*****MÓJ USUNIĘTY POST*****
Inny bug jaki mnie drażni to taki, że w Locie Swobodnym pierwszy raz PMDG 747 ładuje mi się bez problemów jednak za drugim razem nie działa mi część MFD i samolot sygnalizuje różne błędy awioniki. Mogę to naprawić tylko wczytując prawidłowy stan panelu "z przeszłości" ale to chyba nie jest poprawne działanie. W MD-11 nie mam czegoś takiego chyba, że załaduje go po 747.
*****MÓJ USUNIĘTY POST*****
Inny bug jaki mnie drażni to taki, że w Locie Swobodnym pierwszy raz PMDG 747 ładuje mi się bez problemów jednak za drugim razem nie działa mi część MFD i samolot sygnalizuje różne błędy awioniki. Mogę to naprawić tylko wczytując prawidłowy stan panelu "z przeszłości" ale to chyba nie jest poprawne działanie. W MD-11 nie mam czegoś takiego chyba, że załaduje go po 747.
PMDG 747-400 problems
Witam. Kupiłem płatny PMDG 747-400. Zainstalowałem go. Stwierdził, że nie był testowany z SP2 i że mam "za nową" wersję FSX. Odinstalowałem SP2. Nic nie pomogło. Za każdym razem gdy próbuję załadować 747 po chwili wyskakuje komunikat: PMDG_747400_main.dll cannot find PMDGOptions.dll, potem PMDG_747400_ACS.dll cannot find PMDGOptions.dll i jako trzeci PMDG_747400_overhead.dll cannot find PMDGOptions.dll. Po tym trzecim FSX się zawiesza, chce wysłać błędy do Microsoftu i wyłącza się. Czy ktoś wie co z tym zrobić? Zaczynam żałować, że mi się zachciało tego samolotu. Trzeba było dalej latać i kochać 737 wilco:)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez bjorn, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: PMDG 747-400 problems
Nie wiem skąd takie wnioski:bjorn pisze:Stwierdził, że nie był testowany z SP2 i że mam "za nową" wersję FSX.
Chyba, ze kupiłeś wersję dla FS2004.FSX Standard or Professional Only, must have Service Pack 1 (or later) Installed
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Instalowałeś coś od Wilco?
Podeślij mi na maila plik DLL.XML.
Podeślij mi na maila plik DLL.XML.
Bartek
Owszem instalowałem i mam zainstalowany Boeing 737-300,400,500 od wilco. Działa bez zarzutu. Miałem też 777, ale odinstalowałem, bo jakiś taki ubogi przy wypasionym 737:). Ten plik wyślę, o ile uda mi się go znaleść. Epilog. Po odinstalowaniu wszystkich dodatków i samego FSX oraz ich ponownym zainstalowaniu włacznie z SP (nawet z 2, który wcześniej był nietolerowany przez 747) wszystko zaczęło działać. Czyli kolejny cud Microsoftu:)
Spotkal mnie dokladnie podobny problem. I jest prawda, ze jest napisane ,samolot nie byl testowany z SP2 (i nie mowie tutaj o pirackich produktach - chociaz wstyd przyznac ale dzialalo to nawet pod takim bez problemow) ... na stronie PMDG jest update do samolotu, ktory wg. autorow powinien rozwiazac wiekszosc problemow. Jesli podczas 1 startu, textury samolotu sa niepelne lub brakuje jakis gau. polecaja zrestartowanie FSX i powinno dzialac...ot to co pisza...
tutaj wiecej szczegolow: http://ops.precisionmanuals.com/wiki/PMDG_747-400X_FAQ
a tutaj aktualizacje: http://www.precisionmanuals.com/priv/pa ... dates.html
pzdr
tutaj wiecej szczegolow: http://ops.precisionmanuals.com/wiki/PMDG_747-400X_FAQ
a tutaj aktualizacje: http://www.precisionmanuals.com/priv/pa ... dates.html
pzdr
Mam pytanie, czy jest może jakis manual lub intrukcja do FMC tego samolotu, która pozwoliłaby na taką konfigurację wszystkich ustawień, żeby nie kolidować z poleceniami defaultowego ATC? Chodzi mi o to, żeby uniknąć wstawiania wszystkich informacji na temat lotu jeszcze przed startem (kiedy nie wiemy jak pokieruje nas ATC). Chciałbym wszystko skonfigurować w FMC tak jak należy (dane dot. klap, prędkości, wysokości przelotowej, cost index, itd). Co do trasy przelotu to chciałbym wklepać tylko VOR-y przez które będę leciał i pasy startowe, z których będę korzystał przy starcie i lądowaniu). W Airbusie Wilco można było wklepać tylko punkty (VOR-y), przez które leciałem (z uwzględnieniem pasów startowych, SID-ów, STAR-ów - chociaż tutaj też mogłem nie korzystać z tych procedur), były one zgodne z planem lotu ustawionym w FSX przed odpaleniem symulacji. Mogłem przez to wykonywać polecenia ATC.
Generalnie chciałbym uniknąć ustawiania wszystkiego w FMC przed startem i mieć gdzieś polecenia ATC. Zależy mi na przelocie po trasie wbitej w FMC ale również stosując się do dyspozycji ATC.
Generalnie chciałbym uniknąć ustawiania wszystkiego w FMC przed startem i mieć gdzieś polecenia ATC. Zależy mi na przelocie po trasie wbitej w FMC ale również stosując się do dyspozycji ATC.
Ostatnio zmieniony sob 26 gru, 2009 13:36 przez slyszers, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Zaprogramuj sobie trasę w FMC identyczną z planem z FSa. Przy starcie wystarczy się posługiwać modami HDG, LVL CHG, a po wyprowadzeniu na trasę LNAV i VNAV.
2. W rzeczywistości nie lata się VOR-to-VOR, to tylko FSowy wytwór. Mając maszynę zdolną do lotu RNAV wykorzystaj to. Planuj lot drogami lotniczymi, eksportuj sobie plany do FMC i FSa.
2. W rzeczywistości nie lata się VOR-to-VOR, to tylko FSowy wytwór. Mając maszynę zdolną do lotu RNAV wykorzystaj to. Planuj lot drogami lotniczymi, eksportuj sobie plany do FMC i FSa.
ATC nie musi znać, wystarczy, że będzie miało plan z FIXami, to Cię po nich puści.
1. Tak.
2. To, że ATC po starcie wektoruje na pierwszą linię łączącą lotnisko z pierwszym punktem. Jak już Cię na tą linię zwektoruje, to możesz już lecieć z modami LNAV i VNAV limitując tylko wysokość na MCP wedle poleceń ATC.
1. Tak.
2. To, że ATC po starcie wektoruje na pierwszą linię łączącą lotnisko z pierwszym punktem. Jak już Cię na tą linię zwektoruje, to możesz już lecieć z modami LNAV i VNAV limitując tylko wysokość na MCP wedle poleceń ATC.
Tam nie ma co konfigurować do podejścia. Od ATC dostajesz wektory i wysokość. Jedynie Vref i poprawkę na wiatr trzeba sobie wprowadzić.
Moje pytanie oparte jest na doświadczeniu z Airbusa. Żeby podejść z ILS trzeba było w FMC wbić dane dot. kierunku pasa i częstotliwość ILS (tak jak w każdym samolocie w przypadku takiego podejścia). I tutaj właśnie pojawia się moje pytanie: W Airbusie w zakładce RAD/NAV trzeba było podać powyższe dane i sprawa była załatwiona. Samolot sam zakręcał na pas w momencie przechwycenia wiązki. Jak to wygląda w przypadku 747 ? Wiedząc, że latam według poleceń defaultowego ATC. Jak muszę skonfigurować FMC (co podać i gdzie), żeby samolot samodzielnie przechwycił wiązkę i skręcił "na pas".
Problem z manualami i instruktażami wszelkiego rodzaju jest taki, że pokazują one jak skonfigurować FMC z wszystkimi elementami realnego latania (SID-y, STAR-y, drogi powietrzne, itp, itd). Ja chciałbym się dowiedzieć jak połączyć konfigurowanie FMC z lataniem z defaultowym ATC w FSX.
Ponawiam więc pytanie: jak ustawić FMC do podejścia ILS, nie korzystając z LNAV/VNAV podczas zniżania. Chodzi mi "ręczną" kontrolę nad samolotem poprzez odpowiednie ustawianie A/P, ewentualnie korzystająć z FMC ?
Ponawiam więc pytanie: jak ustawić FMC do podejścia ILS, nie korzystając z LNAV/VNAV podczas zniżania. Chodzi mi "ręczną" kontrolę nad samolotem poprzez odpowiednie ustawianie A/P, ewentualnie korzystająć z FMC ?
Sam sobie odpowiedziałeś. Nie trzeba nic ustawiać w FMC.
Czemu większość "początkujących" uważa FMC za świętość? To tylko ma ułatwić pracę pilotowi, a nie należy na nim polegać. Po to są różne mody pracy AP, żeby z nich korzystać, nie samym LNAV i VNAV się żyje.
Czemu większość "początkujących" uważa FMC za świętość? To tylko ma ułatwić pracę pilotowi, a nie należy na nim polegać. Po to są różne mody pracy AP, żeby z nich korzystać, nie samym LNAV i VNAV się żyje.
Nie do końca masz racje. Bez odpowiedniej konfiguracji FMC, wykonanie niektórych operacji w poprawny sposób nie byłoby możliwe.
Wracając do tematu: czyli, aby samolot wykonał podejście ILS nie muszę nic wklepywać do FMC ? A gdzie w takim razie ustawiam kierunek pasa i częstotliwość ILS ?
Początkującym byłoby o wiele łatwiej gdyby ci bardziej doświadczeni chętni byli do pomocy, "koleżeńskiej" pomocy, a nie po to żeby im pokazać, że rzeczywiście są początkujący.
Wracając do tematu: czyli, aby samolot wykonał podejście ILS nie muszę nic wklepywać do FMC ? A gdzie w takim razie ustawiam kierunek pasa i częstotliwość ILS ?
Początkującym byłoby o wiele łatwiej gdyby ci bardziej doświadczeni chętni byli do pomocy, "koleżeńskiej" pomocy, a nie po to żeby im pokazać, że rzeczywiście są początkujący.
Chyba źle Cię zrozumiałem.
Mi chodzi o to, że wpisanie częstotliwości w zakładce RAD NAV, to tylko ustawienie częstotliwości, a nie ustawianie FMC w ogólnym tego słowa znaczeniu.
Akurat w przypadku B747 (i B777) wpisujesz to w zakładce w FMC, ale w innych Benkach masz klasyczne przyrządy do wprowadzania danych.
W przypadku podejść do lotniska z default ATC potrzebujesz tylko wybrać konfigurację klap do podejścia w INIT REF, ustawić częstotliwość ILS/VOR i kurs pasa/dolotowy. Nie są do tego potrzebne żadne zmiany w LEGS czy RTE.
Resztę będziesz wykonywał modami AP nie związanymi z FMC jako takimi. Oczywiście można się bawić w zniżanie w modzie VNAV, ale ciężko to zastosować w przypadku default ATC, bo zacznie Cie poganiać albo będzie dawał niewielkie zmiany wysokości. Nie zastosuje np. descend 4000ft to be level at ABC VOR lub podobnego, co by umożliwiło w pełni wykorzystać mod VNAV.
Mi chodzi o to, że wpisanie częstotliwości w zakładce RAD NAV, to tylko ustawienie częstotliwości, a nie ustawianie FMC w ogólnym tego słowa znaczeniu.
Akurat w przypadku B747 (i B777) wpisujesz to w zakładce w FMC, ale w innych Benkach masz klasyczne przyrządy do wprowadzania danych.
W przypadku podejść do lotniska z default ATC potrzebujesz tylko wybrać konfigurację klap do podejścia w INIT REF, ustawić częstotliwość ILS/VOR i kurs pasa/dolotowy. Nie są do tego potrzebne żadne zmiany w LEGS czy RTE.
Resztę będziesz wykonywał modami AP nie związanymi z FMC jako takimi. Oczywiście można się bawić w zniżanie w modzie VNAV, ale ciężko to zastosować w przypadku default ATC, bo zacznie Cie poganiać albo będzie dawał niewielkie zmiany wysokości. Nie zastosuje np. descend 4000ft to be level at ABC VOR lub podobnego, co by umożliwiło w pełni wykorzystać mod VNAV.
Bartek
O ile wiem to częstotliwości ILS nie trzeba wpisywaćslyszers pisze:Rzemyk, widzisz, trafiłeś w to co potrzebuję. Ostatnia tylko rzecz. Napisałeś "ustawić częstotliwość ILS/VOR i kurs pasa/dolotowy", dodaj tylko gdzie to wpisuję i to będzie wszystko.
Zapoznałeś się z poradnikiem, do którego dałem linka wyżej? Jest tam opisane używanie FMC, wiec jeśli chcesz lecieć bez FMC, to wpisujesz tylko to, co potrzebne. Z tego co pamiętam, pas do lądowania musisz wybrać w FMC. Pojawi Ci sie wtedy częstotliwość ILS oraz kurs pasa (w FMC). Nigdzie indziej nie można tego wpisać.
Mając to wpisane, możesz w każdej chwili przejść na sterowanie ręczne autopilotem (zamiast LNAV i VNAV to np. HDG i VS).
Zerknij też tu:
viewtopic.php?p=29624#29624
747 to nie samolot do latania od VOR do VOR. Owszem, umie to zrobić, umie przechwycić radiale ale nie z ręki, poprzez ustawienie kursu/radiala, tylko poprzez FMC. Inaczej sie nie da.
Mając to wpisane, możesz w każdej chwili przejść na sterowanie ręczne autopilotem (zamiast LNAV i VNAV to np. HDG i VS).
Zerknij też tu:
viewtopic.php?p=29624#29624
747 to nie samolot do latania od VOR do VOR. Owszem, umie to zrobić, umie przechwycić radiale ale nie z ręki, poprzez ustawienie kursu/radiala, tylko poprzez FMC. Inaczej sie nie da.
Bartek
Ale ja podałem jako przykład podejście z STARem. Ogólnie bez wybrania tej procedury tylko pasa do lądowania także FMC ustali częstotliwość ILS.slyszers pisze:Tylko, że tak jak pisałem wcześniej, parę postów wyżej, mnie interesuje podejście bez STAR-a, tylko według wskazówek ATC.
To samo pisze Bartek:
konraf pisze:Z tego co pamiętam, pas do lądowania musisz wybrać w FMC. Pojawi Ci sie wtedy częstotliwość ILS oraz kurs pasa (w FMC). Nigdzie indziej nie można tego wpisać.