Tworzenie planu lotu bez programow

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Tworzenie planu lotu bez programow

Post autor: r.a.f »

Witam
Temat wskazuje na temat ktory sie przewijal juz par razy, ale chcialem sie spytac w jaki sposob tworzy sie plan lotu bez uzycia vroute, routefinder itp., ktore ulatwiaja zycie, ale o ile wieksze linie lotnicze maja swoich specow i oprogramowanie, to co np. z mniejszymi liniami lotniczymi. Czyli chodzi mi o tworzenie planu bez ingerencji programow. Jesli sie nie myle to mapy np dla Polski mozna znalezc na AIP, ale co np z okreslaniem odleglosci? I jak to wyglada w przypadku lotow miedzynarodowych ?
Pozdrawiam
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Odległości są w AIP

Jeśli stać firmę na samolot, to stać też np. na usługi firmy której specjalność to 'dispatch'.
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dobra to niech nie bedzie firmy tylko chce poleciec swoja Cessna do Insbrucku, ale nie korzystam z uslug dispatchera ani zadnego programu. Pominmy fakt zasiegu Cessny. Czy wtedy musze wyszukac drogi przelotowe np zaczynajac od Poznania, i po kolei Niemic , badz Czech i Austri az do punktu od ktorego zaczne podejscie?
Awatar użytkownika
hroom
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: hroom »

r.a.f pisze:Czy wtedy musze wyszukac drogi przelotowe np zaczynajac od Poznania, i po kolei Niemic , badz Czech i Austri az do punktu od ktorego zaczne podejscie?

Dokładnie. W zależności od potrzeby bierzemy w łapę mapy Lower/Upper Rnav Routes danego kraju, mapy STAR oraz SID jeśli są dostępne, przydają się równiez mapy TMA lub CTR i można bez problemu samemu plan ułożyć. Ja tak robię latając po naszym kraju. Nie sprawia to żadnego problemu a rozwija wiedzę o przestrzeni w której latamy.
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzieki za odpowiedz wyjasnilo mi sie troche. A jesli chodzi o loty miedzykontynentalne, gdzie wtedy szukac map? Jeszcze chcialem poruszyc sprawe "wheather briefing", gromadzimy Metar dla depparture airport,arrival, ale gdzie mozna uzyskac informacje co do wiatru na poziomie na ktorym mamy zamiar wykonac lot?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Między kontynentalne szukaj: viewtopic.php?t=6148&highlight=nat
Wiatr na przelotowej pokazuje m.in. ActiveSky.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain

konraf pisze: Wiatr na przelotowej pokazuje m.in. ActiveSky.
Dobra a moze tak bardziej do tematu, czyli bez uzycia programow:)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Czyli jak? Chcesz gdzieś zadzwonić i zapytać? Nie za bardzo rozumiem sens Twoich pytań. Skoro są stosowne pomoce, to dlaczego z nich nie korzystać? Mozesz sobie wygooglowac stosowne serwisy meteo. Szukaj np. po winds aloft. Znajdziesz np. takie coś:
http://www.usairnet.com/cgi-bin/Winds/A ... se=azimuth
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Rzuciles haslo "winds aloft" i dziekuje bo juz wiem czego szukac, wystarczylo tyle. A co do sensu to ogolnie chodzi o planowanie nie tyle ze chce zastosowac nie wiadomo jakie planowanie do FS ale chce znac tez sposoby pozyskiwania informacji w realu.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Meteo, np: www.jeppesen.com

Latanie po Europie (trasy)? Zainteresuj się tematem IFPS.
Są, ale nie wiem na jakiej zasadzie jest do nich dostęp również trasy opublikowane. Wybranie jednej z takich tras zamiast samodzielnego układania minmalizuje do zera odrzucenie planu przez brukselskiego operatora.

Latanie przez np. Północny Atlantyk może wymagać kontaktu z Oceanic Plannerem.
gerowski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKM,EPKT

lower/upper rnav - Germany

Post autor: gerowski »

Witam

Pozwole sobie odswiezyc temat.

Korzystajac z wolnych chwil postanowilem polatac troche po Europie. Wybralem M20J by poleciec z miedzyladowaniem w pradze do Frankfurtu /Hahn/. Poniewaz lece M20J wlasnie trase wybieram w oparciu o VOR, NDB tak wiec tradycyjne plany lotu raczej wskazuja tylko kierunek, obszar. Szukam wiec map Lower/Upper Rnav. Z Czechami sobie poradzilem ale nie moge znalezc map dla Niemiec. Od wczoraj szperam po sieci i przede wszystkim po VACC Germany ale nie widze. Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie.

pzdr
Jarek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
MarcinSz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Re: lower/upper rnav - Germany

Post autor: MarcinSz »

gerowski pisze:Szukam wiec map Lower/Upper Rnav. Z Czechami sobie poradzilem ale nie moge znalezc map dla Niemiec.
Magiczny link - prawdziwa skarbnica map dla Europy (wymaga darmowej rejestracji). Jak już ułożysz plan lotu po drogach lotniczych, można go zweryfikować tutaj, dalej w sekcji IFPUV trzeba wybrać Structured Editor albo Free Editor.
pozdrawiam, MarcinSz
gerowski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKM,EPKT

Re: lower/upper rnav - Germany

Post autor: gerowski »

Dokladnie tego szukalem. Wielkie dzieki.

By moje pytanie dotyczace map drog lotniczych nad Niemcami nie pozostalo tylko pytaniem, na przyszlosc informuje wszystkich czytajacych ten watek ze na stronie wskazanej pierwszym linkiem po zalogowaniu nalezy wybrac pozycje "PAMS Light - Document Resources" z lewego menu, wybrac kraj, charts i w przypadku Niemiec pdf upper/lower rnav pojawi sie najprawdopodobniej na ostatniej pozycji wsrod kilkuset dostepnych innych map.

pzdr
Jarek
MSI Z170A Pro; Intel i5-6600K; 2x8GB; Radeon RX580; X-Plane; Win10
Awatar użytkownika
CDS
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Plan lotu

Post autor: CDS »

Cześć.

Mam pytanie, mianowicie dotyczy ono planu lotu.

Skąd mogę wziąć plan lotu z EPKK do EPWA z nowymi STARAMI i SIDAMI???

Z góry dziękuje za odpowiedz.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: slimak »

SIDY i STARY:
http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php

plan lotu choćby nawet z route findera uwzględniając ostatni bądź pierwszy punk z map SID i STAR

BTW mam pytanie czy podstrona na pl-vacc z gotowymi planami lotów jeszcze istnieje? Bo sam znaleźc kiedyś nie mogłem
JeV
Jet Captain
Jet Captain

slimak pisze: BTW mam pytanie czy podstrona na pl-vacc z gotowymi planami lotów jeszcze istnieje? Bo sam znaleźc kiedyś nie mogłem
Istnieje. Zniknie lada dzień.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To ja tylko tak profilaktycznie, nieużyteczne to było?
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Przedawnia się z miesiąca na miesiąc.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No faktycznie, jeśli to temat plan lotu to nie będę tworzyć nowego tylko zapytam tutaj, czy dysponuje ktoś stroną bądź plikiem tekstowym z realnymi planami lotów Lufthansy Cargo na trasie z EDDF do RJAA? Pytanie wiąże się oczywiście z tym czy Lufthansa Cargo miała Tokio jako destynację.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

slimak pisze:plan lotu choćby nawet z route findera uwzględniając ostatni bądź pierwszy punk z map SID i STAR
Lepiej nie z rfindera, bo generuje kosmosy na bliskich odległościach.
Lepiej jest się zarejestrować na AIP Polska, stamtąd można ściągać mapy dla lotnisk - sekcja AD, jak i mapy dróg lotniczych - sekcja ENR. Mając mapę przed sobą można zaplanować lot po całej Polsce (przelotówki zaczynają się od ENR 6.2.).

viewtopic.php?t=8589
plus szukajka z "plan lotu".
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ