Tworzenie scenerii

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Kamil_W
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Blisko EPKK

Tworzenie scenerii

Post autor: Kamil_W »

czy wie ktos dzie w necie sa jakies tutoriale robienia scenerii ?? (najlepiej po polskiemu). i wogule jakie trzeba miec programy zeby stworzyc scenerie??
| Athlon 2500+ Barton | 1,5GB RAM | 160GB HDD | ATI Radeon X1950GT | Philips 150S4 | FS2004 |
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Program do robienia scenerii? Polecam FSSC Flight Simulator Scenery Creator

http://www.fssc.avsim.net/
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Kamil_W
Cadet
Cadet

dziex, ale to juz akurat mam. najlepiej jakby ktos wiedzial gdzie jest jakis tutorial, albo podal spis wszystkich programow jakie sa potrzebne.
| Athlon 2500+ Barton | 1,5GB RAM | 160GB HDD | ATI Radeon X1950GT | Philips 150S4 | FS2004 |
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

Najpierw spróbuj zrobić coś tym programem, a później możesz pomyśleć o innych. Ten ma spore możliwości.
Kamil_W
Cadet
Cadet

no tak, ale sa w nim tylko kwadratowe i prostokatne budynki:( a mozna dodac do scenerii w tym programie budynek wczesniej zrobiony w gmax'ie??

p.s. troche sie bawilem, ale sceneria wyglada jak default, czyli nie ma zwiazku w realem :(
Awatar użytkownika
kevin
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKB

Post autor: kevin »

Mozna robic nim budynki wieloscianowe praktycznie dowolne bryly. Beda to jednak figury foremne a nie na planie jakiegos dowolnego wielokata. Co do budynkow w gmax'ie to oczywiscie ze mozna.
"Kiedy raz zaznasz lotu, bedziesz chodzil z oczami wpatrzonymi w niebo, pragnac tam powrocic"
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

Kamil_W pisze:no tak, ale sa w nim tylko kwadratowe i prostokatne budynki:( a mozna dodac do scenerii w tym programie budynek wczesniej zrobiony w gmax'ie??

p.s. troche sie bawilem, ale sceneria wyglada jak default, czyli nie ma zwiazku w realem :(
Można dodawać dowolne konstrukcje, np. mosty, ale trzeba mieć macro danej rzeczy zrobione np. GMaxem.
Hawk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Mielec (EPML)

Scalenie obiektów BGL w jeden plik BGL a tekstury.

Post autor: Hawk »

Witam.

Od jakiegoś czasu pracuje nad pewnym dodatkiem do pewnej scenerii. Wykorzystuje dostępne obiekty z darmowych bibliotek udostępnionych w internecie, z zainstalowanych scenerii oraz domyślne. Koniec końców po namyśle projekt mógłby
być udostępniony z pewnych względów jedynie drogą prywatną dla osób chętnych lecz z racji że to moja pierwsza sceneria nie pomyślałem nad kwestią budowy folderów scenery i texture w katalogu scenerii. Obiekty rozmieszczone są na mapie za pomocą aplikacji Whisplacer oraz Object Placement Tool.
Po zakończonych pracach nad scenerią chciałem podzielić/pogrupować mapę obiektów i zapisać pliki bgl w folderze ''scenery'' elementami, przykładowo:
parking.bgl, samolotystatyczne.bgl, szybowce.bgl itp. Wykorzystane obiekty w scenerii były aktywowane oczywiście razem już wcześniej z zainstalowanymi sceneriami.
Dodatkowe biblioteki w które zaopatrzyłem się z internetu również były aktywowane w scenery library symulatora. Nie tworzyłem żadnego dodatkowego katalogu na wykorzystywane obiekty - to chyba ważna uwaga. Gorączkowo nagle zaprzestałem prace ponieważ zrodziło się pytanie:
Co z teksturami tychże obiektów? Skoro pojedyncze obiekty zostaną scalone w jeden BGL to jak to ma się wówczas do źródła tekstur tych obiektów? Co znajdzie się w folderze ''texture'' scenerii jeśli przyjdzie mi ją komuś udostępniać skoro plik BGL w moim rozumowaniu będzie stanowił już jedną teksturę która nie będzie wczytana dlatego, ponieważ ten BGL w moim domyśle korzysta z tekstur które rozrzucone są po folderach różnych scenerii i scenerii (bibliotek) obiektów - tak jest u twórcy. A więc osoba, która ściągnie scenerie będzie potrzebowała scenerii z których były wykorzystywane obiekty, bo plik BGL nie będzie miał swojego źródła do tekstur w folderze ''texture''.
Reasumując:
1.Rozstawiłem obiekty.
2. Obiekty pochodzą z zainstalowanych wcześniej scenerii oraz dodatkowych bibliotek typu samochody, samoloty i inne.
3. Mój problem to zagadkowa zawartość folderu ''texture'' po tym jak poszczególne rozstawione obiekty zostaną scalone do pojedynczego pliku BGL.

Nie znam kodowania pliku BGL, ale... czy nie chodzi tylko o skopiowanie potrzebnych tekstur do folderu „texture”? Czy po prostu sytuacja już jest nie do odratowania. Na razie się upewniam, póki co nic nie zapisywałem.
_pawel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Koszalin

Re: Scalenie obiektów BGL w jeden plik BGL a tekstury.

Post autor: _pawel »

Cześć,

następnym razem poświęć trochę czasu na zredagowanie tekstu przed jego wysłaniem, bo to co napisałeś strasznie ciężko się czyta.
skoro plik BGL w moim rozumowaniu będzie stanowił już jedną teksturę która nie będzie wczytana dlatego, ponieważ ten BGL
Pliki bgl nie przechowują tekstur geometrii...

Napisałeś, że korzystasz z obiektów udostępnionych przez innych. Jeśli twórcy tych obiektów zezwalają na umieszczanie ich w darmowych bądź płatnych sceneriach,
a ty ustawiłeś je już za pomocą Whisplacera, to nie pozostaje ci nic innego jak skopiować wszystkie pliki bgl w których zawarte są te obiekty do folderu "scenery" w głównym folderze twojej scenerii.
Analogicznie zrób z teksturami kopiując je do folderu "texture". Wyjątek stanowią obiekty domyślnie zainstalowane w FS.
nie pomyślałem nad kwestią budowy folderów scenery i texture w katalogu scenerii
Ja bym zaczął od tego...
Hawk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Mielec (EPML)

Post autor: Hawk »

A więc oprócz scalonych obiektów w jeden BGL, mam również umieścić pojedyncze pliki BGL obiektów razem z ich teksturami?
ODPOWIEDZ