Kilka pytan - real world (m.in. ATR72)
Moderator: PZL Belfegor
-
nevaxis
Kilka pytan - real world (m.in. ATR72)
Witajcie,
Jestem na forum nowy, jednak od jakiegos czasu latam juz w FS. Szczegolnie interesuje mnie ATR72 - oczywiscie produkcji Flight 1.
Nigdy nie siedzialem za sterami prawdziwego samolotu i w ogole daleko mi do lotniczego swiata. Od zawsze nurtuje mnie kilka prostych pytan, na ktore nie znalazlem nigdzie odpowiedzi.
1. Czy loty planowane sa lacznie z pasami, z ktorych samolot bedzie startowal i na ktorych bedzie ladowal? Czy moze pilot dowiaduje sie o aktywnym pasie bedac juz w samolocie. W jaki sposob zatem planowac procedury SID i STAR? Juz w samolocie czy jeszcze na ziemi? Czy moze jest kilka alternatywnych planow lotu w zaleznosci od pasa, ktory wskaze kontroler? W FS nie ma zadnego wplywu na wybor pasa, o pasie startowym dowiaduje sie dopiero w momencie kolowania, natomiast pas do ladowania kontroler wyznacza mi tuz przed ladowaniem. Jak w takim razie zaplanowac sciezke schodzenia? Jak wyznaczac i pilnowac procedur?
2. Czy w samolocie ATR72 dopuszczalne jest uzywanie systemow antyoblodzeniowych (ANTI-ICE) bez wlaczonych silnikow? Czy moze mozna ich uzyc w razie koniecznosci dopiero po wlaczeniu silnikow?
3. Kiedy uruchamia sie ogrzewanie czujnikow (PROBES HEAT) oraz rurek pitota - po czy przed wlaczeniem silnikow?
4. W ktorym momencie fazy przygotowawczej kokpitu uzyskuje sie od kontrolera pozwolenie na lot IFR? Na poczatku, czy moze tuz przed rozruchem silnikow, a moze razem z pozwoleniem na kolowanie?
Pytania wydaja sie proste, ale nie moge znalesc na nie odpowiedzi.
Z gory dziekuje za jakies informacje
nevaxis
Jestem na forum nowy, jednak od jakiegos czasu latam juz w FS. Szczegolnie interesuje mnie ATR72 - oczywiscie produkcji Flight 1.
Nigdy nie siedzialem za sterami prawdziwego samolotu i w ogole daleko mi do lotniczego swiata. Od zawsze nurtuje mnie kilka prostych pytan, na ktore nie znalazlem nigdzie odpowiedzi.
1. Czy loty planowane sa lacznie z pasami, z ktorych samolot bedzie startowal i na ktorych bedzie ladowal? Czy moze pilot dowiaduje sie o aktywnym pasie bedac juz w samolocie. W jaki sposob zatem planowac procedury SID i STAR? Juz w samolocie czy jeszcze na ziemi? Czy moze jest kilka alternatywnych planow lotu w zaleznosci od pasa, ktory wskaze kontroler? W FS nie ma zadnego wplywu na wybor pasa, o pasie startowym dowiaduje sie dopiero w momencie kolowania, natomiast pas do ladowania kontroler wyznacza mi tuz przed ladowaniem. Jak w takim razie zaplanowac sciezke schodzenia? Jak wyznaczac i pilnowac procedur?
2. Czy w samolocie ATR72 dopuszczalne jest uzywanie systemow antyoblodzeniowych (ANTI-ICE) bez wlaczonych silnikow? Czy moze mozna ich uzyc w razie koniecznosci dopiero po wlaczeniu silnikow?
3. Kiedy uruchamia sie ogrzewanie czujnikow (PROBES HEAT) oraz rurek pitota - po czy przed wlaczeniem silnikow?
4. W ktorym momencie fazy przygotowawczej kokpitu uzyskuje sie od kontrolera pozwolenie na lot IFR? Na poczatku, czy moze tuz przed rozruchem silnikow, a moze razem z pozwoleniem na kolowanie?
Pytania wydaja sie proste, ale nie moge znalesc na nie odpowiedzi.
Z gory dziekuje za jakies informacje
nevaxis
-
jamesbond6
Jeżeli chcesz ograniczyć zapoznawanie się z chartami do minimum, najłtawiej będzie sprawdzić METAR/STAF dla lotniska startu przed rozpoczęciem planowania lotu oraz METAR/STAF/TAF dla lotniska, na którym zamerzasz lądować. Plan lotu nie zawiera informacji o pasie ani o konkretnym SIDzie/instrukcjach odlotowych. To, jak zostaniesz poprowadzony do pierwszego punktu na trasie możesz tylko podejrzewaćnevaxis pisze:1. Czy loty planowane sa lacznie z pasami, z ktorych samolot bedzie startowal i na ktorych bedzie ladowal? Czy moze pilot dowiaduje sie o aktywnym pasie bedac juz w samolocie. W jaki sposob zatem planowac procedury SID i STAR? Juz w samolocie czy jeszcze na ziemi? Czy moze jest kilka alternatywnych planow lotu w zaleznosci od pasa, ktory wskaze kontroler? W FS nie ma zadnego wplywu na wybor pasa, o pasie startowym dowiaduje sie dopiero w momencie kolowania, natomiast pas do ladowania kontroler wyznacza mi tuz przed ladowaniem. Jak w takim razie zaplanowac sciezke schodzenia? Jak wyznaczac i pilnowac procedur?
Na większych lotniskach, zgodę pilot otrzymuje przed uruchomieniem silników, około 20 minut przed planowanym czasem odejścia od gate'u. Natomiast często na mniejszych pilotowi zezwala się na uruchamianie silników, kołowanie do progu pasa, a dopiero podczas kołowania pilot otrzymuje zgodę na lot. Tak na przyklad bylo do niedawna w Krakowie, nie wiem, czy po wprowadzeniu Delivery nadal zdarza się, że DEL nie pracuje i zachodzi powyzsza sytuacja.4. W ktorym momencie fazy przygotowawczej kokpitu uzyskuje sie od kontrolera pozwolenie na lot IFR? Na poczatku, czy moze tuz przed rozruchem silnikow, a moze razem z pozwoleniem na kolowanie?
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPOK
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPOK
A ja mam do was zupełnie inne pytanie,związane z Boeingiem 737 ale w sumie dotyczy to chyba każdego Boeinga. Wie ktoś z was w jaki sposób samolot manewruje będąc na płycie lotniska(skręca itp) wydaje mi się że służą do tego pedały ...ale nie jestem tego pewniem,podejrzewam że może też to być ta dziwan rękojeść o stronie kapitana.Czy ktoś zna odpowiedź?
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Z powodu zejścia naszej rozmowy do poziom "pedałów"
chciał bym się dowiedzieć do czego służą pedały ulokowane powyżej tych służących do kołowania i do inicjowania ruchów steru kierunku w A320
FOTO
[ Komentarz dodany przez: konraf: Wto 23 Gru, 2008 14:17 ]
"Kilka pytan - real world (m.in. ATR72)" - co ma do tego tematu Airbus?
FOTO

Przecież te podstawki blisko siebie to są tylko i wyłącznie podstawki pod nogi. Rudder jest normalnie.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Nie chodzi o te podstawki miedzy pedałami. Nad pedałami sa takie dodatkowe "wajchy". Widziałem sporo zdjęć z wnętrz Airbus'ów i te nożne "wajchy" były podniesione maksymalnie do góry (zresztą na tym zdjeciu powyżej widac odrapania kokpitu w tych miejscach). Na moje jest to sterowanie hamulcami. Polecam przekopanie tego:
http://www.smartcockpit.com/plane/airbus/A320/
http://www.smartcockpit.com/plane/airbus/A320/
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Tak mnie wzięło, żeby jeszcze odkopać i uściślić.Galimex pisze:Z powodu zejścia naszej rozmowy do poziom "pedałów"chciał bym się dowiedzieć do czego służą pedały ulokowane powyżej tych służących do kołowania i do inicjowania ruchów steru kierunku w A320
FOTO
To co widać na zdjęciu i czego dotyczy pytanie to są zwykłe podnóżki wysuwane z góry, które jednocześnie uniemożliwiają przypadkowe kopnięcie pedałów (można nieco wyciągnąć się w fotelu bez ryzyka). Przypominają takie spotykane w autokarach
W przypadku autoland A/T wyłącza się samo w momencie przyziemienia.
W pozostałych przypadkach zazwyczaj pilot wyłącza sobie A/T przed DH/MDA, chociaż widziałem przypadki, że pilot wyłączał A/T już podczas przechwycania G/S.
Jak kto woli lub jaki kto ma SOP.
W pozostałych przypadkach zazwyczaj pilot wyłącza sobie A/T przed DH/MDA, chociaż widziałem przypadki, że pilot wyłączał A/T już podczas przechwycania G/S.
Jak kto woli lub jaki kto ma SOP.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Do startu zawsze na RTO, do lądowania w miarę możliwości najmniejszy żeby oszczędzać hamulce. Minimalne wartości się liczy w zależności od podejścia, kondycji i długości pasa, czy też warunków meteo. Możesz "w domu" sobie to obliczyć np. TOPCATem. W przypadku Airbusów przy lądowaniu ustawia się autobrake na 1 lub 2, wartość 3 jest praktycznie nie wykorzystywana w normalnych operacjach. W przypadku Benków nie mam pewności co do stosowanego zakresu.
EDIT
Pisząc 1, 2, 3 w przypadku Airbusa miałem na myśli odpowiednio LO, MED i MAX. Przepraszam za nieścisłość.
EDIT
Pisząc 1, 2, 3 w przypadku Airbusa miałem na myśli odpowiednio LO, MED i MAX. Przepraszam za nieścisłość.
Ostatnio zmieniony sob 24 kwie, 2010 23:42 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
W przypadku Airbusów, przynajmniej tych małych to podział jest na LO MED MAX.
Max tylko przy starcie.
Max tylko przy starcie.
Zależy od wagi wykroczenia. Czasem ANSP zgłasza takie zdarzenia, czasem osoby postronne (np. kiedyś kontroler zgłosił przelot motolotni w CTR EPWR, bo mieszkał w jego obrębie), a czasem np. pracownicy Zakładów w Pionkach, nad którymi jest strefa zakazana. Może to być zanotowane jako zdarzenie, incydent, a nawet poważny incydent i zbadane przez PKBWL. Jeżeli nie zostanie odnotowane, wtedy dla ULC-u nie istnieje, i nie jest w stanie przekazać informacji do prokuratury. Sam ULC może zawiesić uprawnienia, natomiast sprawa sądowa może być wysunięta na podstawie odpowiednich artykułów Kodeksu Karnego.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.