Pozdrawiam.
[FSX] Dostosowanie przycisków na joysticku
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Dostosowanie przycisków na joysticku
Witam, czy może mi ktoś podpowiedzieć jak zaprogramować klawisze w joysticku do np. wysuwnia/podnoszenia podwozia, klapy dół/góra, hamulec aerodynamiczny itp?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
A z czym masz konkretnie problem?
Szukasz danej funkcji na liście ustawień, wybierasz ją i naciskasz stosowny przycisk na joy.
Szukasz danej funkcji na liście ustawień, wybierasz ją i naciskasz stosowny przycisk na joy.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Po prostu mam joystick, na którym sobie latam. Jest przepustnica, która działa. Jest cyngiel, który ma funkcję hamulca kół. I to działało od początku zainstalowania go na kompie. Poza tym mam jeszcze na joysticku z osiem przycisków, które chciałbym też wykorzystać by odciążyć klawiaturę. No i nie wiem jak przypasować poszczególne klawisze do funkcji. W ustawieniach FX nie widzę takiej możliwości. Albo jestem za stary już gamoń.
Pozdro.
Pozdro.
-
TytusPZL
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: Tarnów, D. T.
W FS:
Settings--->assigments---> Wybierasz funkcję, klikasz Change Joystck Assigment i klikasz przycisk na UJoy'u, który Cię interesuje, ale najpierw sprawdź, cz czasem FS automatycznie nie przypisał przycisków do jakichś bajeranckich funkcji, np. APU, czy OBS NAV 1. Jeśli tak, to musisz te "dzikie" przyp[isania, które Ci nie odpowiadają wykasować. W przeciwnym razie zaprogramujesz 2-3 funkcje na jeden przycisk i wyjdą jaja.
Settings--->assigments---> Wybierasz funkcję, klikasz Change Joystck Assigment i klikasz przycisk na UJoy'u, który Cię interesuje, ale najpierw sprawdź, cz czasem FS automatycznie nie przypisał przycisków do jakichś bajeranckich funkcji, np. APU, czy OBS NAV 1. Jeśli tak, to musisz te "dzikie" przyp[isania, które Ci nie odpowiadają wykasować. W przeciwnym razie zaprogramujesz 2-3 funkcje na jeden przycisk i wyjdą jaja.
Mistrzu - dzięki. Już wiem jak to robić. Ale nie ma możliwości ustawienia ani na joysticku ani na klawiaiwturze hamulca aerodynamicznego, żeby hamować skrzydłami. Nie ma czy może nie umiem znależć?
Aha, i drugie pytanie do fachowca: w realu podczas lądowania przy podchodzeniu do pasa słychać informację o wysokości - zaczyna od 500 co sto, potem od 50 co dziesięć. Czy jest to możliwe w naszych FSX?
Pozdro
Aha, i drugie pytanie do fachowca: w realu podczas lądowania przy podchodzeniu do pasa słychać informację o wysokości - zaczyna od 500 co sto, potem od 50 co dziesięć. Czy jest to możliwe w naszych FSX?
Pozdro
Szukaj w klawiszologi pod speed brake.
Co do odliczania, już Ci raz napisałem, że nie ma do FSX. Jest do FS9 i ponoć działa z FSX:
http://library.avsim.net/esearch.php?Ca ... DLID=69683
Co do odliczania, już Ci raz napisałem, że nie ma do FSX. Jest do FS9 i ponoć działa z FSX:
http://library.avsim.net/esearch.php?Ca ... DLID=69683
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Hasło, a nawet dwa do szukajki dostałeś już tutaj: viewtopic.php?p=95884#95884
Wojtek, jesteś pewny, że są do FSX?
Jedyne co znalazłem, to to:
http://www.projectmagenta.com/products/pmsounds.html
Bartek
Na szybko jest a321v1.zip na flightsim(w komplecie z modyfikacją panelu A321)konraf pisze:Wojtek, jesteś pewny, że są do FSX?
Na pewno gdzieś widziałem samo ale w tej chwili nie pamiętam gdzie.Ja używam do wszystkich, których chcę callout od panelu do Dreamwings EMB170 (by Project Panel EMB170 Uwe Ingber)
http://www.va-interair.de/EMB170.html
Oczywiście potrzebny do tego jest dsd_xml_sound3.dll by Doug Dawson. Poza Embraerem podaje tylko wysokości przy podejściu,nie podaje prędkości przy starcie(V1,Vr,V2)
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Oj Panowie,
nie potrzebnie wywołałem ten temat. Piszecie o rzeczach, o których nie mam zielonego pojęcia. Po prostu jestem za cienki do takich konfiguracji. Polatam sobie bez odliczania i na dwóch ostrzeżeniach , które mam - pullup i sinkrate. No chyba, że kolega Konraf wyjaśni mi o co chodzi z "projectmagenta". Czy wystarczy ściągnąć i zainstalować w folderze MFSX?
Dzięki. Pozdro.
nie potrzebnie wywołałem ten temat. Piszecie o rzeczach, o których nie mam zielonego pojęcia. Po prostu jestem za cienki do takich konfiguracji. Polatam sobie bez odliczania i na dwóch ostrzeżeniach , które mam - pullup i sinkrate. No chyba, że kolega Konraf wyjaśni mi o co chodzi z "projectmagenta". Czy wystarczy ściągnąć i zainstalować w folderze MFSX?
Dzięki. Pozdro.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Poświęć chwilę na próbę samodzielnego rozwiązania problemu. Przecież na podlinkowanej stronie napisano:
Ponadto do programu pewnie dołączona jest jakaś instrukcja.Please note:
* to install pmSounds simply run the Setup program and follow the steps you see on the screen, the program will create its own folder and a subfolder containing the sound files.
(...)
* pmSounds should not be installed within any of the FS folders, it runs independently from FS, on the FS computer or on a computer in a network using WideFS
Panowie - sukces. Zainstalowałem Projectmagenta. I działa. Tylko jakby zrobił się większy szum w kabinie pilotów. Ciszej słychać ATC. Muszę nad tym popracować. (chyba dam radę?).
I teraz z ręką na sercu: naprawdę szukałem, ale nie ma w tematach.
Mam pytanie (albo chociaż mała podpowiedź) - czy gdzieś znajdę opis plików dźwiękowych występujących w tym programie (projectmagenta)? Nie chodzi mi o te słowne - typu pullup czy retard czy podanie wysokości - ale o te brzęczki czy dzwonki. Co one oznaczają?
Pozdrawiam
I teraz z ręką na sercu: naprawdę szukałem, ale nie ma w tematach.
Mam pytanie (albo chociaż mała podpowiedź) - czy gdzieś znajdę opis plików dźwiękowych występujących w tym programie (projectmagenta)? Nie chodzi mi o te słowne - typu pullup czy retard czy podanie wysokości - ale o te brzęczki czy dzwonki. Co one oznaczają?
Pozdrawiam