Poradnik z czytania map i planowania trasy

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gliwice

Poradnik z czytania map i planowania trasy

Post autor: Adam_Max »

Pod tym adresem umieściłem poradnik mający na celu zaznajomić początkujących użytkowników symulatorów lotniczych z czytaniem map i planowaniem trasy.
Jeżeli ktoś będzie miał uwagi co do treści, bądź będzie miał sugestie co do rozszerzenia poradnika to proszę o informacje, postaram się je w miarę możliwości ująć.
Mam nadzieję że materiał okaże się pomocny.
Hasło do otwarcia pliku Approach_Chart.pdf : app
Pozdrawiam Adam Szymura
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Bardzo mi się podoba ten opis.
Obrazek
Awatar użytkownika
Goodman
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRG

Post autor: Goodman »

Gratuluję ... Jasno przejrzyście dokładnie i bardzo fajnie! :D :D
Skoczek spadochronowy 370 +
Czasza Sabre 2 150
Pokrowiec Javelin Odyssey J3K
Raaadość w sercu z latania
Awatar użytkownika
Profit
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Profit »

Kawał dobrej roboty!
GG 3940003
Obrazek
piksel123
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wartkowice

Post autor: piksel123 »

Bardzo dobra robota.
Gratuluję!
Wreszcie rzecz przydatna i bardzo dobra na tym forum.a nie tylko ble,ble.
Pozdrawiam SPABB.
Usama05
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Usama05 »

Świetna sprawa :) Dziękuję :)
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Teraz wreszcie wiem jak zabrać się za czytanie map. Do tej pory rozumiałem je tylko 5/10
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Cieszę się że wam się spodobał, oby okazał się pomocny.
mufio

Post autor: mufio »

Wielkie wielkie dzięki :-).......Dla wszystkich zielonych Cadetów jak ja :-) jest to porządna dawka informacji
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Materiał już na Aztec.pl (zamieszczony rzecz jasna za zgodą autora)
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam
Pod wcześniej podanym adresem umieściłem nową wersję 1.1 mojego opracowania. Poprawiłem zauważone błędy, zdjąłem hasło do otwarcia pliku oraz trochę rozszerzyłem materiał.

Otrzymałem też kilka próśb o zgodę na wystawienie materiału na stronie internetowej.
W tym ktoś mnie zapytał czy może sobie powycinać niektóre ilustracje i teksty bo chce sobie własny materiał opracować. Otóż nie zgadzam się na żadne modyfikacje i wycinanie oraz częściowe wklejanie do jakiejś „szkółki dla pilotów” itp.
Uważam że, materiał został dosyć solidnie przygotowany i wielokrotnie sprawdzony przez kilka osób po to, by był jak najbardziej wiarygodnym źródłem z którego można korzystać.

Wyrażam zgodę na umieszczanie materiału o którym mowa na witrynach internetowych związanych z wirtualnym lataniem ale wyłącznie w takiej formie w jakiej się teraz znajduje, tj. w formie oryginalnego pliku Approach_Chart.pdf lub linka do niego.
Pozdrawiam

P.S. Nie chcę nikomu tutaj ubliżać ale znalazł się użytkownik, który wysłał mi wiadomość o rzekomym błędzie: „Stary pomyliłeś jednostki odległości podając zamiast kilometrów „km” milimetry” „nm”.
Kolego nie kompromituj się więcej i do mnie nie pisz, a najlepiej w ogóle nie pisz tylko czytaj, lepiej na tym wyjdziesz.
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Adam_Max pisze: „Stary pomyliłeś jednostki odległości podając zamiast kilometrów „km” milimetry” „nm”.
To chyba nanometry ://
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Na Aztec.pl (Szkoła > Pozostałe materiały) już wisi nowa wersja 1.1
Bartek
percio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR/EIDW

Post autor: percio »

Witam

Jako ze jestem poczatkujacym - juz od dłuższego czasu :) poniewaz nie mam zbyt duzo czasu na spedzanie przy kompie, dlatego wszystkie poradniki drukuje i chyle głowy za ta pomoc dydaktyczna bedzie jako kolejna lekturka w podróży.
Mysle ze przejdzie ona w parze ze Szkola latania dla poczatkujacych (osławiony lot Cessna z Pyrzowic do Jesionki) do historii polskiego FSX, oczywiscie tylko o wyzszym poziomie wiedzy.

Bravo dla autora i pozdrowienia.
Yaskier
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Yaskier »

Świetna robota, rookies są autorowi wdzięczni :)

Mam jednak pytanie - czy defaultowe mapy/dane zawarte w FSX pozwalają na wykonanie identycznego lotu jak w poradniku? Mam tu na mysli lot EPWA-EPWR. Mam problemy z odnalezieniem np niektórych skrzyżowań.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jeśli mówisz o lataniu za pomocą GPS, to owszem. Skorzystaj z aktualizacji bazy:
viewtopic.php?p=90038#90038
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Mapy dróg lotniczych znajdziesz na http://www.ais.pata.pl/aip/ - sekcja ENR 6.2...

Generalnie ten FSXowy planner jest o tyłek rozbić, bo - oprócz tego, że jest nieaktualny - generuje nieraz cuda wianki, a nie trasę.
Jeśli dążysz do zwiększenia realizmu, to planuj sam z pomocą map dróg lotniczych, bądź skorzystaj z vroute.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

pewien użtkownik do mnie pisze: Witam
Pisze w zwiaku iz chcialbym nadmienic co mi osobiscie brakowalo w poradniku, rozumiem twojego autorstwa jest poradnik : Poradnik z czytania map i planowania trasy i mam taka drobna sugestie. Moze nie jest ona istotna i nie zbyt precyzyjna, poniewaz jestem w tej kwesti nowicjuszem, i nigdy nie latalem na FMC, ani nawet według SID czy STAR, generalnie moje latanie opiera sie na VOR to VOR Cessna i Money Bravo.
Ale do rzeczy, poniewaz juz jakis czas latam i mysle ze wiedzy troche zdobylem i ze (mam nadzieje) nadszedl czas na kolejny krok, wlasnie siasc za stery troche wiekszego samolotu (pasazerskiego) i zaplanowac lot troche dluzszy i nie tylko po polsce, wiec brakowało zawsze mi troche informacji. Wiedza no forach i poradnikach jest WYWIÓRCZA a czesc uzytkownikow odsyla cie do kolejnych poradnikow, ktore nie potrafia Ci tzn Mi pomoc. I tak chodzi generalnie o to aby podac nowicjuszom np takim jak ja np skad wziasc mapy przelotów, jak zaplanowac lot, albo np jak wprowadzic do planu lotu podane przez innego uzytkownika ( ktory np chce poleciec z np Toba) fix-y, trase lotu itd ( sorry za ubogie okreslenia - to nie moj poziom). Czy np mozna poleciec przez podane fix-y bez FMC czy trzeba je wtedy recznie wprowadzic do GPS, czy latanie po trasach z map ma sens wogole bez FMC i jeszcze raz, skad wziasc mapy przelotowe. Wydaje mi sie ze te wszystkie zagadnienia sa troszeczke przed twoim poradnikiem, to tak jakby troszke brakowalo wprowadzenia do tej czesci, ktora stworzyles. Rozumiem ze twoj cel prawdopodobnie byl inny, ale wierz mi ja latam ok 8h tyg od 3/4 roku i ciezko jest mi sie wyrwac z tego poziomu na ten co ty opisujesz, wiesz, praca, rodzina, dom, genralnie brak czasu niesamowicie przeszkadza, aby wytrwac i stec sie lepszym, i o to Cie prosze pomoz nam przeskoczyc ten prog i dodaj taki chapter, zeby wiedziec z czym to sie je itd Sorrki za chaotyzm. ' A moze to wszystko co napisalem jest bez sensu ' albo tak oczywiste ze tylko ja nie wiem

Pozdrawiam i dziekuje za poradnik
Ja nie bardzo wiem jak miałby wyglądać taki uniwersalny poradnik, który uwzględniałby różne przypadki, wyposażenie samolotow, warunki itd. czyli jedno lekarswo na pełny sukces.
Uważam że trzeba niestety zaglądać do róznych źródeł, nie da się inaczej.
Jako ciekawostka podam że teoria do ppl'a to 9 przedmiotow, a teoria do atpl'a to 14 przedmiotów i nawet kilkaset godzin wykładów.
Jeżeli ktoś da mi schamat jak napisać wszystkomający poradnik przemyśle czy jestem w stanie to wykonać i dam odpowiedź na kiedy.
Osobiście jednak polecam zmiast 8 godzin latania przeznaczyć 4 godziny na latanie a 4 na naukę, szukanie źródeł, map itd.
Gdzie szukać map? Źródła oficjalne to przede wszystkim AiP lub vatsim danego kraju, a google to niezastąpione narzędzie wystarczy użyć.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

pewien użtkownik do mnie pisze:Wiedza no forach i poradnikach jest WYWIÓRCZA
Dobrze, że nie wiewiórcza :twisted:
Nie przejmuj się kosmitami, działaj dalej jak działasz, bo Ci dobrze idzie.
Adam_Max pisze:Ja nie bardzo wiem jak miałby wyglądać taki uniwersalny poradnik, który uwzględniałby różne przypadki, wyposażenie samolotow, warunki itd. czyli jedno lekarswo na pełny sukces.
Taki uniwersalny poradnik, to się nazywa Operation Manual. Dla przykładu LOTowski dla B767 to 800 stron tekstu i schematów opisujących procedury i po części systemy jednego samolotu. A i tak nie jest to pełna dokumentacja dla tego samolotu...
Przykładowo Continental dla B737 to 1200 stron ;)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

latam ok 8h tyg od 3/4 roku i ciezko jest mi sie wyrwac z tego poziomu na ten co ty opisujesz
...i nie wiedzieć, jak zaplanować lot, skąd wziąć plan lotu?
Dla takich nowicjuszy są na naszym forum specjalne wątki, specjalnie oznaczone, specjalnie przyklejone ale widać, takie ich oznakowanie i zebranie też jest bez sensu, bo ciężko na te watki trafić ;) a jak już się trafi, to przecież nic w nich nie ma, same linki.
Zaraz jakiś mądry napisze, że początkującym trzeba spokojnie tłumaczyć, wyjaśniać. Jak jest link do materiału, to nie podawać linka (bo jest be, jak się odsyła do linków), tylko przekleić zawartość linka albo lepiej, napisać to samo od nowa.

Wszystkim się nie dogodzi, a dla chcącego, nic trudnego. I tak czasy obecne i ilość dostępnych materiałów/poradników, a czasy, gdy sam zaczynałem, to niebo, a ziemia.
Bartek
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Poprzednio pisałem że mapy możemy znaleść głównie na stronach AiP i vatsim danego kraju. Mam jeszcze jedno źródło z którego korzystam od niedawna a które bije wszystkie inne pod względem zasobów oraz dokładności i estetyki wykonania. Znajdziemy tam setki map połączonych ze sobą w jedną wspólną całość. Zaplanujemy trasę w oparciu o rózne typy map, znajdziemy mapy podejścia, od razu odczytamy informacje pogodowe, zrobimy wydruk.
Strona jest wspaniała, polecam.
http://skyvector.com
Jedyny mankament - ograniczenie obszaru - USA
Załączniki
Znajdziemy tutaj kilkadziesiąt map do lotów VFR - przykład mój ostatni lot nad Grand Canyonem.
Znajdziemy tutaj kilkadziesiąt map do lotów VFR - przykład mój ostatni lot nad Grand Canyonem.
m3.jpg (106.61 KiB) Przejrzano 18589 razy
Trasę możemy zaplanować w oparciu o dolne lub górne drogi lotnicze za pomocą paru kliknięć
Trasę możemy zaplanować w oparciu o dolne lub górne drogi lotnicze za pomocą paru kliknięć
m2.jpg (43.49 KiB) Przejrzano 18589 razy
Za pomocą tego narzędzia łatwo trasę zaplanować a później zmodyfikować
Za pomocą tego narzędzia łatwo trasę zaplanować a później zmodyfikować
m1.jpg (120.49 KiB) Przejrzano 18589 razy
Ostatnio zmieniony sob 08 maja, 2010 08:06 przez Adam_Max, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Awatar użytkownika
oskar1994
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gdynia

Post autor: oskar1994 »

Nie zostało nam nic innego jak wielkie Podziękowania dla Pana Adama. W bardzo dużym stopniu pomógł mi ten art, więc z mojej strony, wielkie dzięki! :)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ