Poradnik z czytania map i planowania trasy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Poradnik z czytania map i planowania trasy
Pod tym adresem umieściłem poradnik mający na celu zaznajomić początkujących użytkowników symulatorów lotniczych z czytaniem map i planowaniem trasy.
Jeżeli ktoś będzie miał uwagi co do treści, bądź będzie miał sugestie co do rozszerzenia poradnika to proszę o informacje, postaram się je w miarę możliwości ująć.
Mam nadzieję że materiał okaże się pomocny.
Hasło do otwarcia pliku Approach_Chart.pdf : app
Pozdrawiam Adam Szymura
Jeżeli ktoś będzie miał uwagi co do treści, bądź będzie miał sugestie co do rozszerzenia poradnika to proszę o informacje, postaram się je w miarę możliwości ująć.
Mam nadzieję że materiał okaże się pomocny.
Hasło do otwarcia pliku Approach_Chart.pdf : app
Pozdrawiam Adam Szymura
-
mufio
Materiał już na Aztec.pl (zamieszczony rzecz jasna za zgodą autora)
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Witam
Pod wcześniej podanym adresem umieściłem nową wersję 1.1 mojego opracowania. Poprawiłem zauważone błędy, zdjąłem hasło do otwarcia pliku oraz trochę rozszerzyłem materiał.
Otrzymałem też kilka próśb o zgodę na wystawienie materiału na stronie internetowej.
W tym ktoś mnie zapytał czy może sobie powycinać niektóre ilustracje i teksty bo chce sobie własny materiał opracować. Otóż nie zgadzam się na żadne modyfikacje i wycinanie oraz częściowe wklejanie do jakiejś „szkółki dla pilotów” itp.
Uważam że, materiał został dosyć solidnie przygotowany i wielokrotnie sprawdzony przez kilka osób po to, by był jak najbardziej wiarygodnym źródłem z którego można korzystać.
Wyrażam zgodę na umieszczanie materiału o którym mowa na witrynach internetowych związanych z wirtualnym lataniem ale wyłącznie w takiej formie w jakiej się teraz znajduje, tj. w formie oryginalnego pliku Approach_Chart.pdf lub linka do niego.
Pozdrawiam
P.S. Nie chcę nikomu tutaj ubliżać ale znalazł się użytkownik, który wysłał mi wiadomość o rzekomym błędzie: „Stary pomyliłeś jednostki odległości podając zamiast kilometrów „km” milimetry” „nm”.
Kolego nie kompromituj się więcej i do mnie nie pisz, a najlepiej w ogóle nie pisz tylko czytaj, lepiej na tym wyjdziesz.
Pod wcześniej podanym adresem umieściłem nową wersję 1.1 mojego opracowania. Poprawiłem zauważone błędy, zdjąłem hasło do otwarcia pliku oraz trochę rozszerzyłem materiał.
Otrzymałem też kilka próśb o zgodę na wystawienie materiału na stronie internetowej.
W tym ktoś mnie zapytał czy może sobie powycinać niektóre ilustracje i teksty bo chce sobie własny materiał opracować. Otóż nie zgadzam się na żadne modyfikacje i wycinanie oraz częściowe wklejanie do jakiejś „szkółki dla pilotów” itp.
Uważam że, materiał został dosyć solidnie przygotowany i wielokrotnie sprawdzony przez kilka osób po to, by był jak najbardziej wiarygodnym źródłem z którego można korzystać.
Wyrażam zgodę na umieszczanie materiału o którym mowa na witrynach internetowych związanych z wirtualnym lataniem ale wyłącznie w takiej formie w jakiej się teraz znajduje, tj. w formie oryginalnego pliku Approach_Chart.pdf lub linka do niego.
Pozdrawiam
P.S. Nie chcę nikomu tutaj ubliżać ale znalazł się użytkownik, który wysłał mi wiadomość o rzekomym błędzie: „Stary pomyliłeś jednostki odległości podając zamiast kilometrów „km” milimetry” „nm”.
Kolego nie kompromituj się więcej i do mnie nie pisz, a najlepiej w ogóle nie pisz tylko czytaj, lepiej na tym wyjdziesz.
Na Aztec.pl (Szkoła > Pozostałe materiały) już wisi nowa wersja 1.1
Bartek
Witam
Jako ze jestem poczatkujacym - juz od dłuższego czasu
poniewaz nie mam zbyt duzo czasu na spedzanie przy kompie, dlatego wszystkie poradniki drukuje i chyle głowy za ta pomoc dydaktyczna bedzie jako kolejna lekturka w podróży.
Mysle ze przejdzie ona w parze ze Szkola latania dla poczatkujacych (osławiony lot Cessna z Pyrzowic do Jesionki) do historii polskiego FSX, oczywiscie tylko o wyzszym poziomie wiedzy.
Bravo dla autora i pozdrowienia.
Jako ze jestem poczatkujacym - juz od dłuższego czasu
Mysle ze przejdzie ona w parze ze Szkola latania dla poczatkujacych (osławiony lot Cessna z Pyrzowic do Jesionki) do historii polskiego FSX, oczywiscie tylko o wyzszym poziomie wiedzy.
Bravo dla autora i pozdrowienia.
Jeśli mówisz o lataniu za pomocą GPS, to owszem. Skorzystaj z aktualizacji bazy:
viewtopic.php?p=90038#90038
viewtopic.php?p=90038#90038
Bartek
Mapy dróg lotniczych znajdziesz na http://www.ais.pata.pl/aip/ - sekcja ENR 6.2...
Generalnie ten FSXowy planner jest o tyłek rozbić, bo - oprócz tego, że jest nieaktualny - generuje nieraz cuda wianki, a nie trasę.
Jeśli dążysz do zwiększenia realizmu, to planuj sam z pomocą map dróg lotniczych, bądź skorzystaj z vroute.
Generalnie ten FSXowy planner jest o tyłek rozbić, bo - oprócz tego, że jest nieaktualny - generuje nieraz cuda wianki, a nie trasę.
Jeśli dążysz do zwiększenia realizmu, to planuj sam z pomocą map dróg lotniczych, bądź skorzystaj z vroute.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Ja nie bardzo wiem jak miałby wyglądać taki uniwersalny poradnik, który uwzględniałby różne przypadki, wyposażenie samolotow, warunki itd. czyli jedno lekarswo na pełny sukces.pewien użtkownik do mnie pisze: Witam
Pisze w zwiaku iz chcialbym nadmienic co mi osobiscie brakowalo w poradniku, rozumiem twojego autorstwa jest poradnik : Poradnik z czytania map i planowania trasy i mam taka drobna sugestie. Moze nie jest ona istotna i nie zbyt precyzyjna, poniewaz jestem w tej kwesti nowicjuszem, i nigdy nie latalem na FMC, ani nawet według SID czy STAR, generalnie moje latanie opiera sie na VOR to VOR Cessna i Money Bravo.
Ale do rzeczy, poniewaz juz jakis czas latam i mysle ze wiedzy troche zdobylem i ze (mam nadzieje) nadszedl czas na kolejny krok, wlasnie siasc za stery troche wiekszego samolotu (pasazerskiego) i zaplanowac lot troche dluzszy i nie tylko po polsce, wiec brakowało zawsze mi troche informacji. Wiedza no forach i poradnikach jest WYWIÓRCZA a czesc uzytkownikow odsyla cie do kolejnych poradnikow, ktore nie potrafia Ci tzn Mi pomoc. I tak chodzi generalnie o to aby podac nowicjuszom np takim jak ja np skad wziasc mapy przelotów, jak zaplanowac lot, albo np jak wprowadzic do planu lotu podane przez innego uzytkownika ( ktory np chce poleciec z np Toba) fix-y, trase lotu itd ( sorry za ubogie okreslenia - to nie moj poziom). Czy np mozna poleciec przez podane fix-y bez FMC czy trzeba je wtedy recznie wprowadzic do GPS, czy latanie po trasach z map ma sens wogole bez FMC i jeszcze raz, skad wziasc mapy przelotowe. Wydaje mi sie ze te wszystkie zagadnienia sa troszeczke przed twoim poradnikiem, to tak jakby troszke brakowalo wprowadzenia do tej czesci, ktora stworzyles. Rozumiem ze twoj cel prawdopodobnie byl inny, ale wierz mi ja latam ok 8h tyg od 3/4 roku i ciezko jest mi sie wyrwac z tego poziomu na ten co ty opisujesz, wiesz, praca, rodzina, dom, genralnie brak czasu niesamowicie przeszkadza, aby wytrwac i stec sie lepszym, i o to Cie prosze pomoz nam przeskoczyc ten prog i dodaj taki chapter, zeby wiedziec z czym to sie je itd Sorrki za chaotyzm. ' A moze to wszystko co napisalem jest bez sensu ' albo tak oczywiste ze tylko ja nie wiem
Pozdrawiam i dziekuje za poradnik
Uważam że trzeba niestety zaglądać do róznych źródeł, nie da się inaczej.
Jako ciekawostka podam że teoria do ppl'a to 9 przedmiotow, a teoria do atpl'a to 14 przedmiotów i nawet kilkaset godzin wykładów.
Jeżeli ktoś da mi schamat jak napisać wszystkomający poradnik przemyśle czy jestem w stanie to wykonać i dam odpowiedź na kiedy.
Osobiście jednak polecam zmiast 8 godzin latania przeznaczyć 4 godziny na latanie a 4 na naukę, szukanie źródeł, map itd.
Gdzie szukać map? Źródła oficjalne to przede wszystkim AiP lub vatsim danego kraju, a google to niezastąpione narzędzie wystarczy użyć.
Dobrze, że nie wiewiórczapewien użtkownik do mnie pisze:Wiedza no forach i poradnikach jest WYWIÓRCZA
Nie przejmuj się kosmitami, działaj dalej jak działasz, bo Ci dobrze idzie.
Taki uniwersalny poradnik, to się nazywa Operation Manual. Dla przykładu LOTowski dla B767 to 800 stron tekstu i schematów opisujących procedury i po części systemy jednego samolotu. A i tak nie jest to pełna dokumentacja dla tego samolotu...Adam_Max pisze:Ja nie bardzo wiem jak miałby wyglądać taki uniwersalny poradnik, który uwzględniałby różne przypadki, wyposażenie samolotow, warunki itd. czyli jedno lekarswo na pełny sukces.
Przykładowo Continental dla B737 to 1200 stron
Zapraszam do opcji Szukaj!
...i nie wiedzieć, jak zaplanować lot, skąd wziąć plan lotu?latam ok 8h tyg od 3/4 roku i ciezko jest mi sie wyrwac z tego poziomu na ten co ty opisujesz
Dla takich nowicjuszy są na naszym forum specjalne wątki, specjalnie oznaczone, specjalnie przyklejone ale widać, takie ich oznakowanie i zebranie też jest bez sensu, bo ciężko na te watki trafić
Zaraz jakiś mądry napisze, że początkującym trzeba spokojnie tłumaczyć, wyjaśniać. Jak jest link do materiału, to nie podawać linka (bo jest be, jak się odsyła do linków), tylko przekleić zawartość linka albo lepiej, napisać to samo od nowa.
Wszystkim się nie dogodzi, a dla chcącego, nic trudnego. I tak czasy obecne i ilość dostępnych materiałów/poradników, a czasy, gdy sam zaczynałem, to niebo, a ziemia.
Bartek
Poprzednio pisałem że mapy możemy znaleść głównie na stronach AiP i vatsim danego kraju. Mam jeszcze jedno źródło z którego korzystam od niedawna a które bije wszystkie inne pod względem zasobów oraz dokładności i estetyki wykonania. Znajdziemy tam setki map połączonych ze sobą w jedną wspólną całość. Zaplanujemy trasę w oparciu o rózne typy map, znajdziemy mapy podejścia, od razu odczytamy informacje pogodowe, zrobimy wydruk.
Strona jest wspaniała, polecam.
http://skyvector.com
Jedyny mankament - ograniczenie obszaru - USA
Strona jest wspaniała, polecam.
http://skyvector.com
Jedyny mankament - ograniczenie obszaru - USA
- Załączniki
-
- Znajdziemy tutaj kilkadziesiąt map do lotów VFR - przykład mój ostatni lot nad Grand Canyonem.
- m3.jpg (106.61 KiB) Przejrzano 18589 razy
-
- Trasę możemy zaplanować w oparciu o dolne lub górne drogi lotnicze za pomocą paru kliknięć
- m2.jpg (43.49 KiB) Przejrzano 18589 razy
-
- Za pomocą tego narzędzia łatwo trasę zaplanować a później zmodyfikować
- m1.jpg (120.49 KiB) Przejrzano 18589 razy
Ostatnio zmieniony sob 08 maja, 2010 08:06 przez Adam_Max, łącznie zmieniany 1 raz.
Aktualny link http://212.106.154.4/~aszymura/mapy/Approach_Chart.pdf