Zwolninie czasu przy oknie ATC i jak działa powtorka

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

wachstiel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Katowice

Zwolninie czasu przy oknie ATC i jak działa powtorka

Post autor: wachstiel »

1. Czy mozna tak ustawic ze gdy mam ustawione przyspieszenie czasu to gdy wyskakuje okno ATC z komunikatem do mnie to automatycznie czas by sie zmienial na x1?

2. Na jakiej zasadzie dziala powtorka? Wyskakuje okno ze mam wpisac jakis czas i predkosc (wpisane jest 100%) jak to dziala i jak sie obsluguje
Lindberg
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Poland

Post autor: Lindberg »

Też jestem ciekaw czy tak można. Ja po prostu po włączeniu x8 czy x16 wyłączam ATC, trzymam palec na klawiszu P i w momencie ukazania się okna ATC naciskam Pauzę , wyłączam przyspieszenie i wykonuję polecenia z ATC.
Pozdro :lol:
wachstiel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: wachstiel »

Tez tak robie ale fajnie by bylo gdyby symulator sam zwalnial gdy sie pojawi okno lacznosci ktora jest skierowana do nas. Jednak ciezko jest jak sie leci z warszawy do lotniska daleko oddalonego i trzeba palec trzymac na klawiszu P.
wilku
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: wilku »

Dałoby się napisać modyfikacje do FS'a aby zwalniał przy wyskoczeniu komunikatu ATC, ale trzeba było by mieć dostęp do kodu źródłowego, co jest raczej nie możliwe.

Włączając okno powtórki, tam gdzie wybierasz: czas, wpisujesz w sekundach, od jakiego momentu chcesz obejrzeć lot, np. wpiszesz 60, to zacznie się powtórka minutę przed jej włączeniem. A w prędkości, wpisujesz jaką szybkością chcesz odtwarzać, czy to ma być czas w jakim rzeczywiście leciałeś, czy może szybszy lub spowolniony, więc ustawisz odpowiednio:

100% - Szybkość rzeczywista,
<100% - Szybkość wolniejsza od rzeczywistej,
>100% - Szybkość szybsza od rzeczywistej.

Również możesz pobrać program FSRecorder, który może zapisywać/odtwarzać powtórki i posiada wiele przydatnych funkcji.
Obrazek
ODPOWIEDZ