CAT II na Okęciu

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

thethe
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

CAT II na Okęciu

Post autor: thethe »

Witam serdecznie po dwóch latach nieobecności :)
Mam pytanie - z tego co wiem, od stycznia takźe pas 11 na Okęciu ma CAT II.
I pytanie o procedury - czy jest tak, źe przy spadku widzialności poniźej minimów CAT II dyźurny z automatu zamyka lotnisko?

Będę wdzięczny za odpowiedż okgoś kto wie na pewno..

Pozdrawiam.
PK

Re: CAT II na Okęciu

Post autor: PK »

thethe pisze:I pytanie o procedury - czy jest tak, źe przy spadku widzialności poniźej minimów CAT II dyźurny z automatu zamyka lotnisko?
Co znaczy "zamyka lotnisko"?

Piotr
thethe
Cadet
Cadet

Re: CAT II na Okęciu

PK pisze:Co znaczy "zamyka lotnisko"?

Piotr
Konkretnie chodzi mi o niezezwalanie na lądowania, analogicznie jak w sytuacji blokady pasa, braku kontroli etc.

Pozdrawiam,
PK

Post autor: PK »

Prawnie nie mogą odmówić zgody na lądowanie tylko dlatego, że pogoda jest poniżej minimów wyposażenia.

Piotr
thethe
Cadet
Cadet

No właśnie.. Do wczoraj byłem o tym święcie przekonany.
Pytanie powstało po rozmowie z licencjonowanym operacyjnym, który twierdzi:

"[...] wiec minima ponizej CAT II lotnisko jest zamykane w przeciwnym wypadku prokurator . Tak dziala lotnictwo cywilno-kominikacyjne . "

Orientujesz się może jaki akt to reguluje i czy decyzja zarządu lotniska może być nadrzędna?
Cała historia z zamykaniem z powodu widzialności wydaje mi się na tyle dziwna, źe wysłałem maila z pytaniem do PPL ale na razie dostaje tylko informacje o przekazywaniu zapytania do kolejnych osób.
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Nie zamyka sie lotniska z takich powodow, i na pewno ATC nie odmowi zezwolenia na ladowanie. Decyduje o tym dowodca SP - nieprzypadkowo nazywa sie dowodca, z tym slowem zwiazane jest podejmowanie decyzji i odpowiedzialnosc za nie. Co najwyzej mozna poprzez CFMU narzucic ograniczenia ruchowe dla samolotow niespelniajacych wymogow CAT II lub CAT III, zeby zmniejszyc utrudnienia w pracy ATC zwiazane z holdingami i divertami.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
ODPOWIEDZ