2) Wg uznania pilota : łagodnie lub ciasno w zależności kiedy rozpoczniesz zakręt przed przechwyceniem LOC.
3) To, że Brytyjczyk ma kierownicę po prawej stronie nie oznacza, że mam jechać lewym pasem po Europie kontynentalnej
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

To rozumiem, ale zastanawiało mnie czy to jest jedyna funkcja tego przełącznika. Ok dziękuję za odpowiedzi. A co do holdingu:RzEmYk pisze:2. LO BANK to, o ile dobrze pamiętam, przechył do 15°, a HI BANK do 25° albo 30°. Głównym zadaniem tego przełącznika jest włączenie ograniczenia przechyłu podczas startu. Ograniczając przechył, ogranicza się spadek siły nośnej w zakręcie. Przy niskich prędkościach i dużym przechyle można doprowadzić do przeciągnięcia maszyny.

To wiem, chodzi mi głównie o holding (niewyrabianie na zawrocie radial/inbound ), ale juz to rozumiem bo miałem dużo za wysoka IAS. Co do tego stall speed właśnie o tym pisałem post wcześniej, ze praktycznie na styk wychodzi , z tym ze dla LoBANK ( a z tego co wiem to holding jest na HiBANK) ...sww pisze: 4) co do niewyrabiania w zakrętach - nie musisz przelecieć dokładnie nad punktem. Jesli zaprogramujesz dobrze FMS, to przeprowadzi Cię bardzo ładnie po wszystkich punktach, odpowiednio scinając zakręty. Jeśli wolisz z ręki (hm, nie wiem czy wolno przy PRNAV) to zakręt rozpoczynaj przed punktem.

mysterio4555 pisze: 1) Mam najnowszy AIRAC 1004 wraz z nowymi SID/STAR m.in. dla EPWA. Dzisiaj lecąc lot EPKK --> EPWA, wiedząc, że będę leciał STAR'em LOGDA 1U, zacząłem planować zniżanie. Więc wczytałem do FMC arrival ,3000 ft na LITVO, FL100 na INSEX, i rozpocząłem lot. Dolatując do INSEX i mając wysokość FL100, FMC mi pokazuje żebym się wznosił do poziomu lotu wyższego niż na INSEX, by osiągnąć go na UMTIX. Skąd się taki błąd bierze ? To ja coś źle ustawiam czy może wina bazy danych ? Dodam, iż następnym punktem z ustawioną wysokością był właśnie LITVO (3000ft), a przez cały dolot do punktu przechwycenia wiązki FMC uparcie kazał mi się wznosić, przyznam troche mnie to zdziwiło...

Tu nie chodzi o informacje z działu Limitations , ale o te z działu Speeds & Procedures z podpunktu o prędkościach na podejściu, gdzie jest mowa o Wind Factor o którym wspomniałem. ( OM 3-04 )budyniek pisze:OM, 2-09 (str. 210)
1) T/O & Landing TAIL wind limit : 10kts
2) Max. cross wind on dry runway : 35kts
W którym OM to wyczytałeś?

Ale jeśli biorę Gust in full to mam Wind Factor równy 30KT, więc 2x więcej niż maksymalny dopuszczalny WF. Chyba że jest tak że powyżej G15kt już się nie dolicza więcej do VApp, niezależnie od siły porywów (dobrze rozumuję?). A w takim wypadku ile wynosi maksymalny możliwy do lądowania wiatr ,,w nos" wraz z porywami? (w OM jest tylko mowa o Cross i Tail...)budyniek pisze:"Gust in Full" oznacza wartość porywów wiatru. Czyli jak masz 15G30 to jeszcze jest OK. Jak miałeś 18G30 to tym bardziej.
Dziękujebudyniek pisze: Gratuluję Ci dociekliwości i znajomości OM

Tak, to rozumiem, wiem że gdyby wiatr był z innego kierunku (nie 330 jak to było w moim przypadku) to składowa czołowa byłaby mniejsza, przez co i warunki lepsze. Niemniej w tym specyficznym przypadku dzieliłem od razu podane 18KT na 3 uzyskując 6KT WF( podobnie postąpiłem z porywami, z tym że liczyłem je od zera). Czyli na to wychodzi że dla AT72 maksymalnym wiatrem "w nos" jest wiatr o sile 45KT z porywami do 60KT ? (Dzieląc 45KT/3 mamy WF=15KT, ponadto siła porywów 60KT-45KT=15KT=WF, w obu przypadkach max)budyniek pisze:Head Wind (HW) = wind (kts) * cos(hdg-wind direction)
Cross Wind (CW) = wind (kts) * sin(hdg-wind direction)
EPWA : 360/18kts, podejście na rwy 33
HW = 18 * cos(328-360) =~15kts
CW = 18 * sin(328-360) =~ -9,5kts
Proponuję printscreen z FMC oraz AFCS. Zniżasz się w trybie IAS czy V/S?!mysterio4555 pisze: Dolatując do INSEX i mając wysokość FL100, FMC mi pokazuje żebym się wznosił do poziomu lotu wyższego niż na INSEX, by osiągnąć go na UMTIX. Skąd się taki błąd bierze ? To ja coś źle ustawiam czy może wina bazy danych ?

To może być to. Niestety nie dysponuje screenem teraz (ew. podczas najbliższego lotu moge zrobić) .Ale uważam iż sww ma racje. Teraz już ustawiam wysokość na każdym punkcie STAR'a i mam ładne VNAV. Dziękuję za odp.sww pisze:Planowany poziom lotu (ekran VNAV) jest wyższy niż FL100, a przy INSEX masz zaznaczone, że trzeba zniżyć do tego poziomu. FMC głupieje i po minięciu INSEX uważa, że powinieneś wznosić, aby dość do idealnego profilu zniżania z zaplanowanego poziomu lotu. Olać go.

W uproszczeniu można pomnożyć CG x Airspeed co da Ci pożądaną VS.W jaki sposób wykonać start, aby utrzymać DOKŁADNIE zadany Climb Gradient
Możesz i tak i tak. Przy IAS jest bezpieczniej.Czy podczas startu wykorzystuje się tylko tryb wznoszenia IAS, czy VS też można ?

Hmm jednak nie, gdyżpiksel123 pisze:Pozdrawiam!
Drogi Kolego.
Sprawdziłeś pogodę, a szczególnie wiatr , siła jego jest teraz 20kt w nos.
Być może to jest przyczyną pływania samolotu.

Wczoraj było wszystko dobrze. Po lądowaniu w Gdańsku wyłączyłem komputer, by włączyć go dzisiaj na lot do WAW'y. W międzyczasie jedynie wkleiłem do folderu Airplanes katalog VIP z VIP enabler'a. Teraz już jest ok, sprawdzałem dwa razy na Seattle, także jak widać dzieje się to losowo. Ostatni taki przypadek miał miejsce 23 maja, więc dwa dni temu.piksel123 pisze:Tak ,bardzo trzeba uważać na dodatki.
Zdarza się,że poinstalacji dodatku nie można dojść do ładu z FS-em.
Proponuję przywrócić system kiedy było dobrze, i wtedy jak będzie dobrze, to zawsze przed dodaniem czegoś będziesz robił punkt przywracania systemu.