Lądowanie IFR - STAR

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Lądowanie IFR - STAR

Post autor: oracle »

Witam Wszystkich na forum, przejdę od razu do pytania, które ostatnio mi się nasunęło. Może jest trochę naiwne, ale chciałbym to zrozumieć.

Posłużę się tu przykładem lądowania IFR na rwy 33 EPWA ATR-em i Cessną . W przypadku Cessny lądowanie odbywa się przy pomocy vor LIN, potem 328st i do pasa, ale jak to jest dla ATR-a (lub inny mniejszy samolot wyposażony w FMC? Czy mogę nim lądować z pominięciem Star 33 i nalecieć od razu na Lin czy wykorzystać w pełni z FMC i podejście Star? Analogicznie dla Sid, czy jest wymagany i dlaczego. Pytam dlatego bo te nowe Charty są trochę jak jazda na rollercoasterze. :D
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: Adam_Max »

Skoro latasz już IFR to powinieneś znać odpowiedzi na wszystkie pytania. Jeżeli odpowiedzi jeszcze nie znasz to może lepiej zacząć od vfr a do ifr spokojnie się przygotowac. Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz wystarczy poszukać.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie ma lądowania IFR. IFR to typ lotu. Są podejścia do pasa np. ILS, VOR, NDB. Samo podejście do pasa jest praktycznie takie same, niezależnie od samolotu, bo opiera się na klasycznej nawigacji.
Lecisz offline?

viewtopic.php?t=532
viewtopic.php?t=9896
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet

Jeszcze nie latałem online, ale off latam już kilka lat. Niestety moja wiedza ma kilka czarnych dziur, które mają różne przyczyny, a to jest jedna z nich. A moje pytanie może trochę bardziej uproszę. Czy będąc online muszę wykonać Star dolatując do rwy 33 ATr-em? A jeżeli nie to jak to uwzglęnić w planie lotu?
Lądowanie IFR może nie było najszczęśliwszym określeniem?
PK

Post autor: PK »

oracle pisze:Czy będąc online muszę wykonać Star dolatując do rwy 33 ATr-em? A jeżeli nie to jak to uwzglęnić w planie lotu?
Offline nic nie musisz. Pytanie co chcesz. Jak chcesz wykonać procedurę to robisz STAR. Jak nie chcesz nie robisz. Jak masz FS ATC robisz to, co Ci każą.

Na VS w czasie UNI latamy proceduralnie. Jak nie ma ruchu większość skraca. Jak jest ruch skracanie czasem kończy się konfliktem. Jak jest kontrola latamy wg jej instrukcji.

Piotr
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Re: Lądowanie IFR - STAR

Post autor: Aaben »

oracle pisze:Witam Wszystkich na forum, przejdę od razu do pytania, które ostatnio mi się nasunęło. Może jest trochę naiwne, ale chciałbym to zrozumieć.

Posłużę się tu przykładem lądowania IFR na rwy 33 EPWA ATR-em i Cessną . W przypadku Cessny lądowanie odbywa się przy pomocy vor LIN, potem 328st i do pasa, ale jak to jest dla ATR-a (lub inny mniejszy samolot wyposażony w FMC? Czy mogę nim lądować z pominięciem Star 33 i nalecieć od razu na Lin czy wykorzystać w pełni z FMC i podejście Star? Analogicznie dla Sid, czy jest wymagany i dlaczego. Pytam dlatego bo te nowe Charty są trochę jak jazda na rollercoasterze. :D
Jeżeli masz FMC, to staraj się wykonywać STAR, dla wprawy w jego wklepywaniu. Możesz też treningowo wykonywać "bezpośrednio" na konkretne punkty w procedurze, które Ci ją skrócą, włącznie z tymi które są już na ścieżce podejścia. To pozwoli Ci nauczyć się przechwytywać ILS-a bezpośrednio ze STAR-a.

Na marginesie: wykonując podejście ILS RWY 33 po LIN wcale nie wykonujesz z kursem 328... Przyjrzyj się mapie.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

oracle pisze:A jeżeli nie to jak to uwzglęnić w planie lotu??
W planie lotu wpisujesz punkt wlotu do TMA lotniska docelowego.
Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet

Dzięki za podpowiedzi, sa bardzo przydatne. Faktycznie Ils 33 z lin kurs 337, a od wa533 kurs 328. :)
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Re: Lądowanie IFR - STAR

Post autor: mysterio4555 »

oracle pisze:Czy mogę nim lądować z pominięciem Star 33 i nalecieć od razu na Lin
Zawsze możesz poprosić kontrolera o DIR LIN. W przypadku małego ruchu może dostaniesz zgodę (a może się mylę?)...

W realiach VATSIM (w prawdziwym lotnictwie również ) procedury SID/STAR są stosowane w celu odciążenia kontrolera, który kontroluje kilka(dziesiąt) przylotów i odlotów na raz, gdyż zapewniają poziomy profil lotu (SID również wznoszenie do 6000ft) . Gdy nie ma dużego ruchu zazwyczaj są stosowane różne skróty (dla LOGDA 1U, np. na WA533/WA534).
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet

To w takim razie podtrzymując wątek skracania drogi, mam pytanie o racetrack na epkt i na epkk:
Wyczytałem na aviation.home.pl, że jest dopuszczalne podejście ILS z prostej jeżeli pilot zbliża się pod kątem max 30 stopni od ścieżki ILS. Jednak kilkukrotnie byłem świadkiem (jako pasażer w 737) że samolot nie wykonywał racetrack mimo podejścia z zachodu (dla EPKT myślę, że była to droga L623 od Mysko, a Kraków chyba UL986). W obu przypadkach był to prawy downwind i tyle. Podejrzewam, że w każdym przypadku było to podejście z widocznością.

Chciałem tylko się upewnić czy tak faktycznie jest i czy online też tak mogę zrobić bo normalnie raczej nikt tych lotnisk nie kontroluje. W przypadku jak ktoś jest w pobliżu danego lotniska informuje co robię na Unicom-mie.

Budyniek dzięki za link. Wygląda, że w realu biorą skróty częściej niż online 
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Racetrack to raczej przy procedurce, jak radar nawali ;)
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: pawjer »

budyniek pisze:Racetrack to raczej przy procedurce, jak radar nawali ;)
Czyżby? Jak się czyta poradniki podejść to racetrack jest wręcz świętością. Przelot nad pomocą nawigacyjna i takie tam...

Myślę że zamiast emotikon w poście, lepiej wyjaśnij Koledze jak to jest z tym racetrackiem. Oczywiście o ile podejmujesz się wyjaśnienia. Oczywiście z uwzględnieniem tego względem "życia", FSa oraz "życia" w FSie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Życie:
Samolot jest wektorowany przez kontrolera zbliżania.
Gdy nie ma wektorowania (nie działa radar, _APP nieczynne, kontrola proceduralna) stosuje się procedurkę.

Vatsim:
Jak wyżej. Jest kontroler, to wektoruje. Jak nie ma, czyli unicom, to procedurka.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: pawjer »

RzEmYk pisze:Życie:
Gdy nie ma wektorowania (nie działa radar, _APP nieczynne, kontrola proceduralna) stosuje się procedurkę.
...a narzekamy że FSowe ATC wektoruje. Czyli jest całkiem blisko życia :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Bo FSowe ATC tylko wektoruje, a robi to tragicznie...
Awatar użytkownika
oracle
Cadet
Cadet

Chyba często jest tak, że kontrola jest tylko w Warszawie?
Więc na pozostałych lotniskach kręcimy bączki? Czy obowiązuje także zasada że przy podejściu pod kątem max 30st nie musimy robić racetracka nawet jak nie ma kontroli?
PK

Post autor: PK »

oracle pisze:Chyba często jest tak, że kontrola jest tylko w Warszawie?
Więc na pozostałych lotniskach kręcimy bączki? Czy obowiązuje także zasada że przy podejściu pod kątem max 30st nie musimy robić racetracka nawet jak nie ma kontroli?
To Twoja decyzja!

Jak podchodzisz na Balice od POBOK i nad KRW masz przepisową wysokość, to jeśli uważasz, że dasz radę wylądować "wprost", to ląduj (1/2 pilotów na VS to robi z absurdalną prędkością pionową). Jeśli chcesz się "samowektorować", by móc lądować z prostej, to rób to. Ale w razie konfliktu nie dziw się innym (takich wątków było multum tu i na PL-Vatsim). W czasie UNI "samoseparowanie" sprowadza się do przewidywania co o Twoim przyszłym zachowaniu myślą inni. Wiem, że "samowektorowanie", to 90% VS w czasie UNI ale pełna procedurka to jedyna płaszczyzna porozumienia jaką można zaproponować choćby tym pozostałym 10%.

Piotr
PS:
pawjer pisze:
RzEmYk pisze:Życie:
...a narzekamy że FSowe ATC wektoruje. Czyli jest całkiem blisko życia :)
Bodzio straci robotę, bo PAŻP zainstaluje FSowe ATC.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

pawjer pisze:Jak się czyta poradniki podejść to racetrack jest wręcz świętością.
Kolega niech poczyta posty, do których się odnosi zdanie. "Oracle" pisał, że jako pasażer 737 lądował w Katowicach, a racetracka nie kręcił - RzEmYk już to wyjaśnił.
Racetrack to nie świętość, tylko jeden z wielu rodzajów podejść. We Wrocławiu czy Gdańsku masz podejście ILS "Zulu", które można stosować. Jak pogoda dopisze, to z widocznością.
ODPOWIEDZ