Wysokość, prędkość, odległość - kontola naziemna
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
piccolo1972
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: Radlin
Wysokość, prędkość, odległość - kontola naziemna
Przyjmijmy, że wszystkie rodzaje kontroli ruchu powietrznego nazwiemy ogólnie kontrolą naziemną. Chciałbym zapytać, czy te służby są w stanie określić: prędkość samolotu, jego odległość od np. lotniska a przede wszystkim czy potrafią ocenić na jakiej wysokości znajduje się ten samolot i jego wysokość, oraz jej zmiany monitorować? Oczywiście sensem mojego pytania jest sytuacja, kiedy służby te mają możliwości ustalenia tych danych na podstawie kontaktu z pilotami samolotu. Jeśli nie byłoby problemem, to mogę prosić ewentualnie o wskazanie na podstawie jakich urządzeń służby te są w stanie określić te wielkości?
Czy transponder jest urządzeniem, które "wysyła" te informacje do służb naziemnych?
Czy transponder jest urządzeniem, które "wysyła" te informacje do służb naziemnych?
ATC: Panie Kapitanie, lądując był pan troszkę na lewo od osi pasa...
Kapitan: Zgadza się... a mój pierwszy oficer troszkę na prawo.
-
PK
Re: Wysokość, prędkość, odległość - kontola naziemna
http://en.wikipedia.org/wiki/Transponder_(aviation)piccolo1972 pisze:Czy transponder jest urządzeniem, które "wysyła" te informacje do służb naziemnych?
Piotr
-
piccolo1972
- Light Planes Captain

Tu jest dokładniej i po polsku...
http://heading.pata.pl/radar5.htm
Mimo wszystko oczekuję odpowiedzi na moje pytania postawione w pierwszej części. Doprecyzuję: Leci Wilga w odległości 40 km od np. EPWA. Czy służby naziemne dysponują takimi urządzeniami, które pozwolą im ocenić prędkość tego samolotu, jego odległość od lotniska EPWA oraz PRZEDE WSZYSTKIM wysokość tego samolotu.
http://heading.pata.pl/radar5.htm
Mimo wszystko oczekuję odpowiedzi na moje pytania postawione w pierwszej części. Doprecyzuję: Leci Wilga w odległości 40 km od np. EPWA. Czy służby naziemne dysponują takimi urządzeniami, które pozwolą im ocenić prędkość tego samolotu, jego odległość od lotniska EPWA oraz PRZEDE WSZYSTKIM wysokość tego samolotu.
-
piccolo1972
- Light Planes Captain

A bez transpondera? Mi chodzi przede wszystkim o to, czy urządzenia radiolokacyjne, radary służb naziemnych są w stanie określić wysokość samolotu w sytuacji, kiedy jest on zupełnie "głuchy". Radar PAR - stosowany onegdaj w wojsku potrafił, gdyż niby miał możliwość określenia trzech współrzędnych statku powietrznego. Potrafi pewnie także system ILS. A poza obszarem działania ILS jest to możliwe?
-
piccolo1972
- Light Planes Captain

Nie, z ILSa służby nic nie otrzymują. ILS to tylko nadajnik. (chyba, że jest wyposażony także w DME, które także odbiera sygnał, jednak tylko po to, aby pokładowe urządzenie DME mogło określić odległość i prędkość względem naziemnego DME).
Co do radarów używanych przez służby kontroli ruchu lotniczego (lub informacji lotniczej) skłaniam się ku temu, że bez transpondera nie są w stanie określić wysokości SP. Ba, nawet przełączenie aktywnego transpondera w mod A uniemożliwia określenie wysokości SP.
Co do radarów używanych przez służby kontroli ruchu lotniczego (lub informacji lotniczej) skłaniam się ku temu, że bez transpondera nie są w stanie określić wysokości SP. Ba, nawet przełączenie aktywnego transpondera w mod A uniemożliwia określenie wysokości SP.
-
piccolo1972
- Light Planes Captain