Zaprawiony bojami nad FIR EPWW wczoraj wykonałem pierwszy lot zza miedzy: trasa EKCH-EPKK. Pierwszy lot PSS B757 on-line (po wielu godz. off-line). Ku mojemu miłemu zaskoczeniu miałem kontrolę od początku do końca.
Zaczeło się super: zgoda na lot, wypychanie, kołowanie na rwy 12, start i połączenie z EKCH_APP na 1'000ft. Po czym prosi mnie kontroler, abym włączył transponder w "mode C"
Gdy sprawdziłem status w Squawkbox okazało się, że jest w STBY i nie chce się pomimo moich starań przełączyć w "mode C". Po kilkudziesięciu sekundach (co w warunkach startu trwało wieczność) doszedłem, że muszę załączyć w tryb "mode C" na panelu B757 PSS.
Rozumiem, że PSS przygotował mi niespodzinkę w postaci panelu wykorzystując "Squawkbox SKD".Squawkbox Manual pisze:Transponders in Microsoft Flight Simulator radio stacks allow you to set a squawk code but do not allow you to control the squawk mode or to perform an ident.
W jakich dodatkach spotka mnie jeszcze taka niespodzianka?
Czy kontroler ma prawo zgłosić w takiej sytacji tą sprawę na VATSIM ("mode C" pojawił się gdzieś na FL060)?
Pozdrawiam,
Krzysiek