Niespodziewane wyjście do Windowsa

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Niespodziewane wyjście do Windowsa

Post autor: Ivoo »

Witam wszystkich.

Od 4 dni mam dziwny problem z FS9, a mianowicie w najmniej oczekiwanym momencie wywala mi grę do Windowsa, bez pozostawienia żadnego komunikatu :( Nie jest to jakieś sprecyzowane miejsce że (np. nad EPKK wywala mi lot) nie raz potrafię lecieć 1h 30min, a nieraz po 10 min wywala, w różnych miejscach ostatnio na Łodzią na wysokości 29000ft. a przed paroma minutami na podejściu ESKN. Sprawdzałem na różnych samolotach i na płatnych i darmowych. Robiłem defragmentacje i nic nie pomaga. Ma może ktoś jakąś koncepcje????
Dodam że mam zainstalowany
FS9 +patch
AS
UT Europa
Całą płatną Szwecję
PMDG 737
Cerennado C150
I wszystkie wieksze polskie scenerie + WPS
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Przyłączam się.
Miewałem tak nad Tatrami (sprecyzowane miejsce ;) ) - pomógł dopiero reinstal.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

UTE wywal.

EDIT: względnie zainstaluj patch.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Awatar użytkownika
suchy668
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: suchy668 »

To może byc wina scenerii z błędami . Miałem też taki problem że mi nawet czasami już przy wyborze samolotu w menu wywalało. Ja odinstalowałem scenerie i po kolei potem wgrywałem i sie patrzyłem po której mnie wywala. Wywalało mnie przez starą scenerie EPLL.
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

Aaben pisze:UTE wywal.

EDIT: względnie zainstaluj patch.
Nie wywaliłem UTE, tylko doinstalowałem 4 patche. Jak na razie po godzinie lotu nic nie wywaliło, będę testował dalej, jak coś się będzie działo napisze napisze.

Aaben dzieki :D
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Daresus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Daresus »

Cześć!

Podepnę się tutaj, gdyż mój problem także dotyczy niespodziewanego wyjścia do windowsa ale nie w trakcie tylko na początku gdy po włączeniu FSa (Fs9) pojawia się splash screen aby po chwili zniknąć i już nie zadziałać. Mogę tak próbować włączać MFSa ****dylion razy a i tak nie załapie. Problem nastąpił nagle. Kiedy postanowiłem polatać troszkę A330, znalazłem POSKY'iego A332 i włożyłem go do folderu "aircraft" nie robiąc nic więcej Wtedy gdy chciałem włączyć już się nie włączyło. Po wykopaniu samolotu problem się nie naprawił. Próbowałem znów wsadzić samolot po czym go usunąć ale także bez skutku. Usuwałem FS9.cfg ale bezcelowo. Na tym jak i VATSIMowskim forum sprawdzałem ale takiego problemu nie rozwiązywano.

P.S. Zastanawiam się dlaczego to mnie zawsze coś w tym FSie musi tak boleśnie zaskoczyć :(

Pozdrawiam!
www.awiator.com <-- Najlepszy serwis informacyjny o lotnictwie cywilnym :)

"...bo chodzi oto by liczba startów zgadzała się z liczbą lądowań"
Roki117
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Roki117 »

Odinstaluj FSa a potem zainstaluj na nowo, jak to nie pomoże to format-zawsze pomaga.
I5 3570K 16GB RAM 1600MHz GTX750TI 2GB Saitek X52 PRO
Awatar użytkownika
Pershing
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Świebodzice

Post autor: Pershing »

Może nie trzeba od razu odinstalowywać.. proponuje usunąć defaultowy lot z moich dokumentów może zapisał się z błędem samoloty czy tam scenerii jakiejś i dla tego wywala. Jak tego jeszcze nie robiłeś to sprawdź, po tym powinno ci monitować że jest błąd bo nie wczytano lotu defaultowego, ale po tym można utworzyć na nowo tenże lot najlepiej zapisując go na jakimś defaultowym samolocie przy słabych komputerach.

Czekam na info.

Pozdrawiam
P.
Ostatnio zmieniony pt 19 cze, 2009 15:33 przez Pershing, łącznie zmieniany 1 raz.
Daresus
Cadet
Cadet

Post autor: Daresus »

Niestety nie zadziałało. Wiadomo, że formatu robić nie będę gdyż na kompie mam za dużo rzeczy a tylko FS nie działa. Kurczę, najbardziej mnie zastanawia to, że przecież nic nie zamieniałem tylko folder A330 włożyłem do "aircraft" i padło :(
Ostatnio zmieniony pt 19 cze, 2009 18:39 przez Daresus, łącznie zmieniany 1 raz.
www.awiator.com <-- Najlepszy serwis informacyjny o lotnictwie cywilnym :)

"...bo chodzi oto by liczba startów zgadzała się z liczbą lądowań"
Supporter08
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: Supporter08 »

Witam!

Mam podobny problem, gdy lecę to niespodziewanie robi się czarne tło i momentalnie niebieskie(z jakimiś informacjami na cały ekran) po chwili resetuje się komputer. Proszę o pomoc, martwię sie że to mi coś popsuje w komputerze! z góry dzięki i pozdrawiam!
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Jakie temperatury, zasilacz odpowiedni do tajemniczej konfiguracji której nie podałeś? W innych wymagających grach też tak jest? Przeleć kilka razy jakimś 3d markiem i sprawdź, czy nie wywoła bluescreenena, sprawdź ram memtestem.
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

Hmm skoro on pisze "jakiś niebieski ekran" to raczek 3dsmarki i memtesty to za wcześnie ;)
Do autora: przepisz kod błędu tego niebieskiego ekranu.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Czemu za wcześnie?
Blue screen może być spowodowany niewłaściwie funkcjonującymi sterownikami sprzętu lub przez sam sprzęt, który np. zaczyna się przegrzewać.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Chodzi mi o to, że kolega nawet nie wie że to BSOD, a Ty mu każesz zaraz robić memtesty, 3dsmarki... Niech da kod błędu, to od razu zobaczymy czym jest on spowodowany.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie jest to specjalnie trudne, więc niech zrobi - jest spora szansa, że to pomoże zdiagnozować problem. Skoro bluescreen nie pokazuje się zawsze, to można spróbować go "sprowokować" poprzez pomęczenie komputera. Do tego jeszcze należy wyłączyć automatyczny restart, by zdążyć zapoznać się z wyświetlanymi informacjami.
Supporter08
Cadet
Cadet

Na razie próbuje załatwić problem mniej drastycznymi środkami - usunąłem prawdopodobnie źle zainstalowaną scenerie Newarku i usunąłem wszystkie loty z Flight Simulator Files i na razie jest wszystko w porządku, jak znowu wywali to zrobie co proponujecie. 8-)

No niestety przed chwilą najpierw wywaliło do windowsa bez żadnego info o błędzie, a gdy spróbowałem raz jeszcze gdy usunąłem wszystkie loty to zacięcie i bluescreen, odkąd pamiętam to tylko w FS2004 takie cyrki mi się działy, i o dziwo tylko nad Łodzią :/ gdy spróbowałem przeczytać szybko co tam pisze to że był jakiś błąd i trzeba było zamknąć program. Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Supporter08, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Powyżej jest napisane co możesz zrobić.
jakiś błąd i trzeba było zamknąć program
Z takimi danymi nikt nic raczej nie wymyśli.
Supporter08
Cadet
Cadet

Wiem że nikt nie wymyśli ale to jest cała niebieska strona do przeczytania a włącza się on może na 2 sekundy ? i reset, spróbuje z tym 3Dmarkiem i może się coś wyjaśni. Dzięki wszystkim za pomoc !
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Supporter08
Cadet
Cadet

ehh i znowu ten przeklęty bluescreen :( jestem na 99% pewien że to coś z moją pamięcią RAM . Przeczytałem na niebieskim ekranie na dole to :

Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci.

Zrzut pamięci fizycznej zostanie zakończony.

informacje techniczne:
* STOP : 0x100000d1 (0x0002588c, 0x00000002, 0x0000001, 0xb998550d) -edytowałem bo te cyferki są podobno najważniejsze.

(to co teraz będzie było troche wyżej niż to co napisałem przedtem) :

cmuda.sys - Address B99855OD

base at B98F2000

DateStome 449f5f67

głównie do informatyków bo ja sie w tym kompletnie nie łapie :/ za byki przepraszam ale gnałem jak szalony.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Supporter08 pisze:cmuda.sys
http://www.google.com/search?q=cmuda.sys
http://forum.dobreprogramy.pl/bluescree ... 61465.html
http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=11442
http://www.file.net/process/cmuda.sys.html pisze:cmuda.sys file information

The process C-Media Audio WDM Driver belongs to the software C-Media WDM Audio Interface or C-Media Audio Driver (WDM) by C-Media Inc.

Description: File cmuda.sys is located in the folder C:\Windows\System32\drivers. Known file sizes on Windows XP are 1,332,544 bytes (27% of all occurrence), 818,816 bytes, 412,623 bytes, 741,583 bytes, 805,440 bytes, 812,416 bytes, 417,999 bytes, 755,392 bytes.
The driver can be started or stopped from Services in the Control Panel or by other programs. The program has no visible window. There is no detailed description of this service. The file is not a Windows system file. cmuda.sys is a Microsoft signed file. cmuda.sys seems to be a compressed file. Therefore the technical security rating is 14% dangerous, however also read the users reviews.
A więc raczej nie RAMy, a coś z integrą.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Supporter08
Cadet
Cadet

hmm... miałem podłączone słuchawki ale nie zainstalowałem żadnych sterowników do nich, to samo z joystickiem. z Kartą dźwięku raczej wszystko ok bo długo już ją używam a BSOD zaczął się niedawno. Mam też nowy dysk twardy ale już od jakiegoś miesiąca. :( nie wiem znalazłem dobrą stronkę z tego typu problemami jeśli ktoś ma takowe to polecam :

http://cybertrash.pl/Tata/Niebieski%20ekran%20_BSOD_.html

Ja się stosowałem do każdej porady która jest tam napisana i jutro zaczynam testować.
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

0x0001 Niewłaściwa funkcja.
0x0002 System nie odnalazł określonego pliku.
0x00D1 Wysłany sygnał jest nieprawidłowy.
Reszty kodów nie ma w guglach, albo źle przepisałeś, albo są one jakieś unikalne :D
Tutaj masz wątek z searchengines.pl dotyczący cmuda.sys - tak jak RzEmyK wspomniał, jest to problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową - na se.pl wyjściem okazało się wyłączenie integry i kupno osobnej dźwiękówki.
SonQer^
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Post autor: SonQer^ »

Odnośnie kolegi z pierwszego postu - też to miałem. Pomogło usunięcie FS9.cfg. Na razie nic się nie dzieje.
SonQer^
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Post autor: SonQer^ »

Za szybko pochwaliłem :cry: Teraz np. w trakcie wznoszenia albo na przelotowej robi sie czarny ekran i po chwili raport o błędach. Piszę coś tam o pliku weather.dll. Może być to spowodowane zainstalowanym AS6? Jeśli nie, to podeśle ktoś oryginalny plik?
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Re: Niespodziewane wyjście do Windowsa

Post autor: Adam73 »

Ivoo pisze:Witam wszystkich.

Od 4 dni mam dziwny problem z FS9, a mianowicie w najmniej oczekiwanym momencie wywala mi grę do Windowsa, bez pozostawienia żadnego komunikatu :(
Miałem ostatnio dokładnie takie same problemy. Wywalało mnie do windowsa w ścisle określonych miejscach np: podejście do pasa 33 i 29 na EPWA. Wydawać by się mogło, że to wina scenerii, ale nie. Zdecydowanie pomogła wymiana zasilacza. Od czasu wymiany ani razu nie miałem tego problemu. Pozdrawiam
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Mam taki dziwny problem Panowie.

Mianowicie w Paryżewie(CDG), wywala mnie do pulpitu, podawana przyczyna to FE.dll.
Sceneria od Aerosoftu, oryginalna i zaaktualizowana, UT również oryginalny i zaaktualizowany.
Na krótko przed zawaleniem się aplikacji, ekran na sekundę robi się czarny, następnie na 2 sekundy wraca obraz, aczkolwiek AA się kompletnie wyłącza, po czym wywala mnie do Windowsa (Vista).

Dzieje się tak w każdym samolocie, początkowo sądziłem, że to wina scenerii, mimo że około 2tyg temu nie miałem na niej żadnych problemów. Żeby było zabawniej odinstalowałem ją i wyłączyłem UT, a błąd nadal występuje :roll:

Ma ktoś jakiś pomysł? 8-)
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Jesli screen robi sie czarny a potem powraca moze wywala sie sterownik ekranowy.
Czasami tak u mnie bywalo.
Czy uzywasz wpisu bufferpool size lub cos koło tego?
Ostatnio zmieniony czw 03 cze, 2010 16:47 przez mirage9, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Kasztan »

Nie nie używam czegoś takiego :)

Ale myślę, że gdyby błąd miał coś wspólnego ze sterownikiem ekranowym to by występował również w innych miejscach, a póki co to tylko CDG.

Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: fs9.exe
Wersja aplikacji: 9.1.0.40901
Sygnatura czasowa aplikacji: 4135a208
Nazwa modułu z błędem: FE.DLL
Wersja modułu z błędem: 9.1.0.40901
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4135a88e
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 0000326a
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6002.2.2.0.256.6
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
Daaviid
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ruda Śląska

[FSX] FSX nie chce się włączyć

Post autor: Daaviid »

Witam po raz ponowny.
Przepraszam za łamanie regulaminu w wcześniejszym poście, ale jestem tutaj nowy.
Dokładnie chodzi mi o to, że po zainstalowaniu FSX podczas włączania wyświetla się okno powitalne, po czym znika i nic się nie dzieje. Miałem już wcześniej zainstalowaniego FS'a i wszystko chodziło bez zarzutów.
Komputer niezbyt nowoczesny..
Proc. 2.2GHz, 1,75 GB RAM
System: Win XP, Service Pack 3

Tak poza tematem. Mam Joystick AV8R, to prawda że nie działa w FS'ie? Nie da się z tym nic zrobic? ; ((
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Daaviid, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Łukasz »

Z tym, że AV8R nie działa z FSXem to był żart. Powinien działać bez problemu.
Daaviid
Cadet
Cadet

uff już myślałem że Joystick do oddania :lol:
A co do mojego pytania, znacie rozwiązanie?
Daaviid
Cadet
Cadet

Czy mógłbym kogoś prosić o jakieś rozwiązanie ? Męczę się z tym problemem 3dni. A bardzo chciałbym polatać :lol:
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php?topic=13218.0

Service Packi do FSX zamontowane? fsx.cfg kasowałeś?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Daaviid
Cadet
Cadet

Więc tak, sam postanowiłem zabrać się za ten problem..Wszystko usunąłem Revo Uninstaller'em(nie wiedziałem że znajduje się jeszcze masa plików z fsx'a) Zainstalowałem ponownie fsx, usunąłem plik .cfg,zainstalowałem Service Packi 1, 2 . Tym razem wyskakuje okno powitalne, wszystko się ładnie ładuje po czym wyskakuje raport o błędach ;/.

[ Komentarz dodany przez: konraf: Pią 25 Cze, 2010 08:37 ]
Jakich błędach. No chłopie chcesz pomocy, to weź dostarcz jakieś dane. Zrób screena tego komunikatu.
Daaviid
Cadet
Cadet

Nie będę się rozpisywał więc przedstawię na screenach.
Obrazek
Obrazek

[ Komentarz dodany przez: RzEmYk: Pią 25 Cze, 2010 15:26 ]
Następnym razem proponuję wyciąć potrzebny fragment obrazka. Nie potrzeba nam całego pulpitu.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

urlmon.dll to jest plik systemowy (Windowsa).
Spróbuj poszukać na google tego pliku lub znajdź kogoś, kto Ci go podeśle i spróbuj plik zastąpić.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Daaviid
Cadet
Cadet

Znalazłem na necie plik urlmon.dll , pobrałem go i podmieniłęm za stare pliki i dalej to samo. Nie wiem czy to coś pomoże, ale gdyby ktoś mógłby mi przesłac folder który znajduje się w C:\Documents and Settings\Dom\Dane aplikacji\Microsoft\FSX.
Daaviid
Cadet
Cadet

refresh.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator