[FSX] ILS, początkowe ustawienie samolotu, rozmowy z kontrol

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLU

[FSX] ILS, początkowe ustawienie samolotu, rozmowy z kontrol

Post autor: piter747 »

Panowie - 3 proste pytania od newbie:)

1. Czy na St. Marteen (TNCM) pas 09 nie posiada naprowadzenia ILS? Chciałem poćwiczyć w pięknej scenerii i ...zonk.

2. Czy w fsx w free flight można ustawić sobie samolot w dowolnej części świata w powietrzu np. na konkretnych współrzędnych w powietrzu lub kilkanaście kilometrów przed jakimś lotniskiem - takie rozwiązanie pomogłoby w ćwiczeniach np lądowania ILS czy VFR.? A tak - trzeba startować z danego lotniska robić zakręt, odejście i dopiero lądowanie...

3. Nie wiem jeszcze jednego -więc kto bardziej doświadczony, proszę - niech wytłumaczy:
Szykuję się (pomału) do lotów online. Z angielskim kuleję - czyli znam podstawy oraz kilka czasów. Jest to generalnie jedyna poważna przeszkoda dla mnie do korzystania z lotów online. I teraz pytanie: czy łącząc się z vatsimem i latając tylko w Polsce (ppl-vc), mogę mówić po polsku do ATC wówczas on odpowie mi pl? czy konieczna jest mowa angielska? Wiem że problem wymowy był gdzieś na forum poruszany - znalazłem ale nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi.
Jakkolwiek jest - pl czy ang w mowie - czy istnieje jakaś napisana regułka, lub szablon odpowiedzi i zapytań pilota do ATC począwszy od zapis i prośbę uruchomienia silników po lądowanie i zjazd do gate'a? Takie coś przydało by się bardzo nowym w przestworzach (np: xxxx do ATC: tu xxxxx, proszę o pozwolenie na start z pasa xx. itd). Już wpadłem na pomysł żeby przelecieć się offline i spisać wszystkie zapytania ATC i odpowiedzi pilota i ułożyć sobie szablon na poszczególne fazy lotu. a może gdzieś już takie coś jest? Dajcie znaka:)
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Skoro już zadałeś pytanie 3 to na pierwsze odpowiem Ci biorąc je pod uwagę. ILS na TNCM sprawdzać najlepiej na mapach (czyli w googlach!!!), a nie na forum ;) Żadna nie wspomina o ILS.

1. Korzystając z instrumentów masz do wyboru podejścia VOR/DME, VOR, Locator. Żadnego nie zrealizuje autopilot ;)

2. Możesz zapisać lot w trakcie, a potem raz po raz uruchamiać z tej samej pozycji w powietrzu (aby zapisać w menu trzeba wybrać "Save").

3. Odpowiednią frazeologię znajdziesz (podstawy) tutaj: http://www.aviation.home.pl/ (Komunikacja -> Frazeologia), oraz między innymi tutaj: http://tidit.w.interia.pl/FrazeologiaVFR_2007.pdf

Przede wszystkim polecam jednak zapoznanie się z:
http://dcaa.slv.dk:8000/icaodocs/Doc%20 ... 202007.pdf

Odnośnie znajomości (lub nieznajomości) angielskiego. Terminologia zarówno po polsku jak po angielsku wymaga przede wszystkim rozumienia (w znaczeniu pojmowania znaczenia) poszczególnych poleceń / pytań / określeń - a to oznacza, że prawdopodobnie będziesz musiał najpierw wiele poczytać, a dopiero potem brać się do nauki frazeologii. Co prawda kontrolerzy są bardzo pomocni i nie raz udzielali mi rad i konstruktywnej krytyki, ale trudno wymagać od nich nauki podstaw.

Moim zdaniem warto zacząć od nauki po angielsku. Z polskim nie będzie wtedy problemu, a przynajmniej będziesz rozumiał co się dzieje wokół Ciebie kiedy zalogujesz się i usłyszysz komunikaty do innych samolotów. Czasy nie są potrzebne, a słownictwa warto się nauczyć - znowu nie jest tego tak wiele.

Co do pomysłu układania szablonu na poszczególne fazy lotu ;) to nie działa. Są różne możliwości i zwyczajnie łatwiej nauczyć się i zrozumieć niż wkuć na pamięć kilka schematów tylko po to, żeby stwierdzić, że kontroler powiedział coś czego nie oczekiwałeś...

Szczerze mówiąc - nic na skróty - nauka wirtualnego latania może trochę trwać i nie ma potrzeby zaczynania od czegoś trudnego. Lepiej zacząć sobie od ćwiczenia prostych lądowań (ręcznie). Jeśli opanujesz porządnie latanie ręczne, a potem opanujesz korzystanie z HSI (w locie bez A/P) to lądowanie z ILS będzie kolejnym logicznym krokiem - wtedy łatwym i nie wymagającym specjalnie wielu ćwiczeń.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

1. Korzystając z instrumentów masz do wyboru podejścia VOR/DME, VOR, Locator. Żadnego nie zrealizuje autopilot ;)
Zależy jaki autopilot, bywają sprytne systemy które to potrafią ;)

2. Można użyć trybu slew, by ustawić samolot gdziekolwiek, albo wpisać koordynaty w oknie mapy.

3. Odradzam bazowanie na defualtowm ATC, sporo odstaje od rzeczywistości.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

oczywiście piłuję podane wyżej pdfy:) dziękuję...pytanie jeszcze jedno - proszę o krótką, konkretną odpowiedź- czy jeśli się zaloguję i rozumiem komendy i potrafię ich użyć PO POLSKU to mogę wejść i najnormalniej prowadzić cały lot po polsku? Czy to nie obrazi kontrolera?:)
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Latałem na VATSIM w Polsce rozmawiając po polsku, po angielsku i na zmianę w jednym i drugim języku w zależności od kontrolera :) - nigdy nie było żadnych problemów, choć warto jednak zauważyć, że z punktu widzenia kogoś kto polskiego nie rozumie słuchanie takiej korespondencji. Z tej perspektywy mam doświadczenia ze Lwowa i Stambułu - muszę powiedzieć, że nie miałem pojęcia co się wokół dzieje - szczególnie w tym drugim przypadku.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

wojtek_84 dzięki za konkrety i odpowiedzi...jestem wdzięczny..w takim razie niedługo online będę latał (NO, PRÓBOWAŁ). Wstępnie chcialem wejśc na online i posłuchać najpierw z czym to się je...więc jak rozumiem wchodzę na strone vatsim, pobieram program, instaluję uruchamiam i jestem tak? bo czytałem w kilku wątkach że ludzie instaluja jeszcze jakieś dodatkowe rzeczy + scenerie...to wszystko trzeba zebrać?
dawids0208

Post autor: dawids0208 »

Ogólnie to w realu używa się wyłącznie języka angielskiego, wiec dla dbałości o realizm w sieci vatsim również powinieneś mówić po angielsku, ale możezsz liczyć na życzliwość ATC i poprosić o mozliwosc porozumiewania sie w ojczysmy języku. Co do gotowych formułek - masz wszystkie tutaj KLIK, wybierz dział "komunikacja", następnie klikaj w odnośniki z menu po lewej stronie (frazeologia). Jeżeli chodzi o przenoszenie samolotu do ćwiczenia ILS - możesz w każdej chwili przenieść samolot na dowolną wysokość i w dowolne miejsce uzywając mapy FSX. Gdy uruchomisz symulator włacz mapę i za pomocą myszki przeciągnij samolot (ten czarny krzyżyk) w dowolne miejsce, możesz również zmieniać wysokość.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

dawids0208 pisze:Ogólnie to w realu używa się wyłącznie języka angielskiego
Nieprawda. Zdarza się też komunikacja po polsku, a w przypadku lotów VFR 90% jest po polsku.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Co do gotowych formułek - masz wszystkie tutaj KLIK
Poważne niedomówienie ;)

Polecam ICAO Radiotelephony Manual.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

wojtek_84.........właśnie tego szukałem....( http://tidit.w.interia.pl/FrazeologiaVFR_2007.pdf
Przede wszystkim polecam jednak zapoznanie się z:
http://dcaa.slv.dk:8000/i...0ed.%202007.pdf)
dzięki chłopaki...siedzę i studiuję...
a jak wiecie..nie jest to łatwe...najgorzej jak każdy z Was ma inne zdanie...a ja mam tyle wątpliwości i pytań że masakra...ale wciąż szukam na forum odpowiedzi żeby Was nie zanudzać...
pozdro

[Chyba http://dcaa.slv.dk:8000/icaodocs/Doc%20 ... 202007.pdf - Rz]

No tak właśnie podałem....
Nadając na vatsim przez radio mam cały czas połączenie z kontrolerem czy jest jakiś przycisk na klawiaturze który naciskam w momencie nadawania i puszczam w momencie słuchania?
Ostatnio zmieniony pt 02 lip, 2010 21:59 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Zawsze masz podsłuch, nadawanie przy wciśniętym.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

przy wciśniętym czym...?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Przycisku PTT (Push To Talk).
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

jaki klawisz na klawiaturze odpowiada za ptt?
PK

Post autor: PK »

Przeczytaj manual do klienta.

Piotr
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

kumam...dzięki
ODPOWIEDZ