Przypisywanie funkcji FSa do sprzętu Saiteka
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Przypisywanie funkcji FSa do sprzętu Saiteka
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum.
Moje pytania
1. Jak ustawić ciąg wsteczny w SAITEK PRO FLIGHT THROTTLE QUADRANT (pociągając wajchę do siebie - na pole czerwone)?
2. Jak ustawić hamulec aerodynamiczny w SAITEK PRO FLIGHT THROTTLE QUADRANT?
3. Jak pozbyć się "migoczących" tekstur na lotniskach? (tylko przy załączonym DX10, przy wyłączonym DX10 nie ma problemu z teksturami, sposób polegający na wyłączeniu DX10 odpada ze względu na spadek wydajności).
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Piotr - (PP84-PL)
Formatowanie tekstu zmienione na normalne, nazwa tematu poprawiona.
W kontekście zadanych pytań cała litania sprzętowo - programowa jest zbędna - konraf
Jestem nowym użytkownikiem forum.
Moje pytania
1. Jak ustawić ciąg wsteczny w SAITEK PRO FLIGHT THROTTLE QUADRANT (pociągając wajchę do siebie - na pole czerwone)?
2. Jak ustawić hamulec aerodynamiczny w SAITEK PRO FLIGHT THROTTLE QUADRANT?
3. Jak pozbyć się "migoczących" tekstur na lotniskach? (tylko przy załączonym DX10, przy wyłączonym DX10 nie ma problemu z teksturami, sposób polegający na wyłączeniu DX10 odpada ze względu na spadek wydajności).
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Piotr - (PP84-PL)
Formatowanie tekstu zmienione na normalne, nazwa tematu poprawiona.
W kontekście zadanych pytań cała litania sprzętowo - programowa jest zbędna - konraf
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PP84-PL, łącznie zmieniany 2 razy.
"Hip Hop jest dla ludzi którzy potrafią słuchać"
Autor: P.S. (01-06-2010r.)
Autor: P.S. (01-06-2010r.)
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
viewtopic.php?t=7943&start=0
viewtopic.php?t=6491&postdays=0&postorder=asc&start=0
1. Można tak jak opisano powyżej jako zakres dźwigni (przez zarejestrowany FSUIPC), można zwyczajnie przypisać klawisz w FSie (F2 do przycisku na końcu zakresu wajchy) lub posłużyć się oprogramowaniem SST.
2. Znów, albo zwyczajnie w FSie, albo przez SST (domyślnie w FSie spoilery to /).
3. http://forums1.avsim.net/index.php?showtopic=267998
1. Można tak jak opisano powyżej jako zakres dźwigni (przez zarejestrowany FSUIPC), można zwyczajnie przypisać klawisz w FSie (F2 do przycisku na końcu zakresu wajchy) lub posłużyć się oprogramowaniem SST.
2. Znów, albo zwyczajnie w FSie, albo przez SST (domyślnie w FSie spoilery to /).
Ma może ktoś pomysł... dograłem sobie SST, ustawiłem wszystkie buttony, dzwignie, faktycznie udało ustawić się revers... ale przestał mi działać wolant. Ani lewo prawo, ani góra dół... w testach działa tylo przestał działać w FSX... Czy tu tez trzeba teraz coś ustawić? Przed dograniem SST chodziło wszystko jak żyleta.PZL Belfegor pisze:viewtopic.php?t=7943&start=0
Graphic
<b>Bombardier CRJ 700</b>
-
PZL Belfegor
- Moderator

Ok, sprawdzę jak sytuacja wygląda. NIestety dopiero w przyszłym tygodniuPZL Belfegor pisze:Cz po wybraniu innego profilu osie tez nie działają? Jeśli tak, to czy nie zmieniłeś czasem przypisania osi w FSie (sprawdź w opcjach, czy są poprawnie ustawione) lub nie nacisnąłeś ctrl+k?
-
Zresetowalem w FSX na domyslne. Wszystkov ruszyło. Odpalilem SST i chiałem ustawic sobe tylko revers jednak mimo przypisania klawisza nie dziala.... hmmm walcze dalej chyba ze macie jakies ciekawe pomysly
-
Jak to zrobićw FSX ? Nie znalazłem w sterowaniu...PZL Belfegor pisze: można zwyczajnie przypisać klawisz w FSie (F2 do przycisku na końcu zakresu wajchy)
Ostatnio zmieniony wt 21 wrz, 2010 13:14 przez Graphic, łącznie zmieniany 1 raz.
Graphic
-
PZL Belfegor
- Moderator

dzieki za szczegóły. Jutro poustawiam, sprawdzę i dam znać. Ehh człowiek uczy się całe życiePZL Belfegor pisze:W SST możesz wybrać przycisk który znajduje się na końcu zakresu dźwigni przepustnic i przypisać mu F2 albo w ustawieniach przycisków FSa do polecenia throttle (decrease) przypisać tenże przycisk (jak przypomina A6Intruder, w tym wypadku repeat rate należy ustawić maksymalnie w prawo).
Ustawiłem... i pojawił się kolejny problem... Generalnie działa mi już prawie wszystko, jednak pomomo ustawienia 3 funkcji w SST (otwieranie drzwi, okna GPS i luku bagażowego) niestety nie działa to w FSX. Kiedy próbowałem przypisać to w FSX (np. drzwi, to zamiast napisać mi np. przycisk 15 to napisał CTR+E)... Mimo zresetowania ustawień w FSX sterowania do domyślnych mam wrażenie jakby klawisze były gdzieś zduplikowane i może dlatego nie działają.... Ma ktoś jakiś pomysł ? Jestem już prawie na końcu
Graphic
Witam wszystkich, w swoim pierwszym poście na tym forum.
Zrobiłem w ten sposób, że wydrukowałem sobie domyślne przypisania funkcji do klawiszy (lub ich kombinacji) FSa. Następnie te, które mnie interesowały przypisałem odpowiednim przyciskom Saiteka w SST. W ten sposób w konfiguracji FSa za działanie odpowiadają klawisze ale są realizowane z poziomu Saiteka.
Rzecz jasna, trzeba pamiętać o aktywowaniu zapisanej konfiguracji w SST każdorazowo po podłączeniu zestawu. Działa bez zarzutu.
Przy okazji, mając dodatkowy throttle quadrant można użyć jego dźwigni (nietypowo?) jako dźwigni podwozia oraz klap - fajna sprawa jak dla żółtodzioba jakim jestem.
Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Jeśli chcesz, mogę Ci podrzucić plik konfiguracyjny SST.
Pozdrawiam,
Robert sp1egn
Ja co prawda próbuję swoich sił na FS2004 ale zasada chyba będzie taka sama.Graphic pisze: Ustawiłem... i pojawił się kolejny problem... Generalnie działa mi już prawie wszystko, jednak pomomo ustawienia 3 funkcji w SST (otwieranie drzwi, okna GPS i luku bagażowego) niestety nie działa to w FSX. Kiedy próbowałem przypisać to w FSX (np. drzwi, to zamiast napisać mi np. przycisk 15 to napisał CTR+E)...
Zrobiłem w ten sposób, że wydrukowałem sobie domyślne przypisania funkcji do klawiszy (lub ich kombinacji) FSa. Następnie te, które mnie interesowały przypisałem odpowiednim przyciskom Saiteka w SST. W ten sposób w konfiguracji FSa za działanie odpowiadają klawisze ale są realizowane z poziomu Saiteka.
Rzecz jasna, trzeba pamiętać o aktywowaniu zapisanej konfiguracji w SST każdorazowo po podłączeniu zestawu. Działa bez zarzutu.
Przy okazji, mając dodatkowy throttle quadrant można użyć jego dźwigni (nietypowo?) jako dźwigni podwozia oraz klap - fajna sprawa jak dla żółtodzioba jakim jestem.
Mam nadzieję, że to Ci pomoże. Jeśli chcesz, mogę Ci podrzucić plik konfiguracyjny SST.
Pozdrawiam,
Robert sp1egn
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
W ogóle z przypisywaniem czegokolwiek w fsx do sprzętu saiteka jest mordęgą...spróbujcie ustawić pedały tak aby L i P hamowały..masakra..jak tylko dotknę któregoś z pedałów od razu w lewym dolnym ekranie fsxa wyskakuje i świeci już na stałe : "hamulce różnicowe". Tyle kasy na sprzęt a brak porządnego oprogramowania...badziew jakich mało.
dziekuję...pomogło::) ale i tak zawiodłem się bardzo na saiteku.pozdrawiam
Filip jeśli wiesz jeszcze jak ustawić w fsx ciąg wsteczny w throttle saiteka to prosze o wskazówkę
Filip jeśli wiesz jeszcze jak ustawić w fsx ciąg wsteczny w throttle saiteka to prosze o wskazówkę
Ostatnio zmieniony wt 19 paź, 2010 11:20 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
W końcu poustawiałem sobie wszystko, ale...
Przestał mi działać Shift+E czyli otwieranie drzwi. Ani nie działa z kombinacji klawiatury, ani pod podpisanym wcześniej guzikiem na sprzęcie. Nie pomaga zmiana na inny przycisk, ani usunięcie przycisku w FSX. Jakiś pomysł ? Chyba nie reinstal FSX...
Przestał mi działać Shift+E czyli otwieranie drzwi. Ani nie działa z kombinacji klawiatury, ani pod podpisanym wcześniej guzikiem na sprzęcie. Nie pomaga zmiana na inny przycisk, ani usunięcie przycisku w FSX. Jakiś pomysł ? Chyba nie reinstal FSX...
Graphic