Reinstalacja FSX - GameuxInstallHelper i błąd 1605

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Reinstalacja FSX - GameuxInstallHelper i błąd 1605

Post autor: Skymad »

Dawno temu usunąłem FSX najszybszą metodą, czyli ctrl + delete na folder. Wszystkie wpisy w rejestrze pozostały. Niestety dopiero teraz, gdy chciałem przeinstalować, juz wiem, ile to lenistwo kosztowało :roll:
Po włożeniu płyty pojawiają się standardowe repair/uninstall :lol:
Usunąłem mnóstwo wpisów w rejestrze, przeczyściłem go CCleanerem, Tune Up Utilities 2011, skasowałem wszystkie foldery z "użytkownicy", wyczyściłem temp, już skończyły mi się pomysły :cry:
Po wybraniu repair pojawia się info, że nie można naprawić aplikacji, która ie jest zainstalowana. Po wybraniu uninstall, pojawia się info o braku gameuxinstallhelper.dll i że akcja zostanie przerwana... Po ściągnięciu i wrzuceniu pliku, pojawia się to co w repair - error 1605.

Może znalazł ktoś rozwiązanie?
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

A próbowałeś zlokalizować na płycie plik setup.exe (lub coś takiego) który od razu odpala instalator z pominięciem autorunu z płyty?
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tak, próbowałem :(
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W rejestrze została informacja instalatora o tym, że coś było zainstalowane. Wywalenie plików z katalogu FSa nie zmieni tego. CCleaner też tego nie wywali. Trzeba ręcznie poszperać i wywalić informacje instalatora.
Gdzie?
Pliki instalatora w ..\WINDOWS\Installer\
Po nazwie pliku szukać w rejestrze.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

Ja miałem podobny problem (odistalowałem "odistalatorem" w windows, ale nie ważne...) i trzeba zrobić tak:
1. Po włożeniu płyty i wyświetlenia tego repair(...) musisz dać Remove, a jeżeli masz zainstalowane dodatki (nie coś typu Ctrl + C i Ctrl + V do Airplanes/Addon Scenery) to musisz to usunąć inaczej będziesz miał problemy z późniejszym usunięciem tego (nie ma ścieżki)
2. Sprawdzasz czy usunął się folder Microsoft Games (chyba, że mam też jakiś inny FS to powinien się usunąć folder Microsoft Flight Simulator X)
3. Restart komputera
4. Teraz jeszcze raz sprawdzasz czy nie ma tego folderu co wcześniej i jeszcze w C\Documents and Settings\User\Microsoft i jeżeli tu jest to usuń folder FSX.
5. Instalujesz FSX

Powinno ci pomóc
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W Windows/Installer nie ma nic związanego z FSX, wszystko usunąłem. W rejestrze w Installer jest prawie 2000 wpisów, ale odnoszą się one do pojedynczych plików, więc chyba nie w tym problem? A ręczne usuwanie tych wpisów zajmie cały dzień...
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Skymad pisze:W Windows/Installer nie ma nic związanego z FSX, wszystko usunąłem.
Ale sprawdzałeś, który .msi/.msp odpowiada za który program, czy nie było nic z nazwą FS w nazwie, to del?
Ten od FSXa ma ~104MB.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W wyszukiwarkę wpisałem "fsx" "simulator" "simulator x" i nic nie znalazło.

//przesunąłem cały folder na pulpit, włączyłem instalator, dalej było tylko nie działające repair/remove :shock: :(
Ostatnio zmieniony ndz 12 gru, 2010 13:45 przez Skymad, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Taaa... I mówisz, że wywaliłeś wszystko? Super...
U mnie to na przykład "4112ce.msp"...
No nic, powodzenia.
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nie, źle się wyraziłem :P Wywaliłem wszystko, co podała wyszukiwarka, reszty nie tykałem ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain

SUKCES!!!
W końcu znalazłem rozwiązanie. Odpowiedzialne za to całe zamieszanie były 2 małe pliczki :lol:

Usuwamy wszystkie pliki i foldery FSX, wywalamy wszystko o nim z rejestru i zostało najważniejsze; kasujemy folder:

C:\Program Files\InstallShield Installation
Information\{9527A496-5DF9-412A-ADC7-168BA5379CA6}

Znalazłem to tutaj.

-> Do zamknięcia.
Obrazek
Hawk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Mielec (EPML)

Błędne kroki podczas próby przeinstalowania FSX Gold Edtion.

Post autor: Hawk »

Witajcie.

Popełniłem fatalny błąd podczas gdy chciałem przeinstalować FSX. Pełno śmieci zmusiło mnie do tego.
Wszystkie katalogi, foldery, pliki i może 40% wpisów rejestru z FSX zostały usunięte. Kopia zawartości całego symulatora łącznie z FSX.exe, oraz AppData/Roaming/FSX gdzie znajduje się m.in fsx.cfg została wykonana. Niestety zapomniałem, że wersja Gold Edition posiada możliwość naprawienia czy też odinstalowania... Dopiero uświadomiłem sobie to po fakcie jak już zostało wszystko z głównych rzeczy po symulatorze usunięte całkowicie z dysku bez żadnych aplikacji do deinstalacji.
I tak o to ponowna instalacja zatrzymuje się w tym momencie:

Obrazek

Instalator każe włożyć płytę numer X, a włożona jest ostania już instalacyjna numer 2. Komunikat ten jest oczywistym błędem. Nie wiem jak można temu zaradzić. Próbowałem na przykład zmienić lokalizacje zainstalowania FSXa, ale aplikacja ma to gdzieś i robi to na nieco innej ścieżce (d:\GRY\ zamiast d:\D\GRY - gdzie tak był począwszy umiejscowiony symulator). Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Windows 7.
ODPOWIEDZ