[FS2004] Lot IFR, VFR a ILS

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Van83
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

[FS2004] Lot IFR, VFR a ILS

Post autor: Van83 »

Witam wszystkich forumowiczów. Pozwólcie, że przejdę od razu do problemu, który mnie frustruje. Sprawa wygląda tak: Ustalam sobie lot dajmy na to - Honolulu (PHNL) - Osaka (RJBB). Czas przelotu +/- 9h samolotem 747-400F. Latam zawsze bez przyspieszania gry/lotu, ponieważ tak jest realnie i nie ma dla mnie sensu inaczej. I tak... Aby mieć lot IFR podczas lotu trzeba się łączyć z ATC jeśli ''ona'' tego wymaga. Jeśli się nie połączymy ATC anuluje nam lot IFR i zamienia go na VFR. Nie mam możliwości siedzieć przed kompem 9h i słuchać ATC. Gdy dolatuję do lotniska docelowego łączę się z nim przez radio, ale nie jest to lot IFR. Kiedy jest zła pogoda rzecz jasna nie dostaje pozwolenia na lądowanie VFR. Jest możliwość, aby przywrócić lot IFR ????

Wielkie dzięki za przeczytanie mojego wywodu ;)
Awatar użytkownika
leF
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: leF »

Jeśli wciągnęło Cię latanie polecam skończyć z fs'owym ATC i pobawić się w mapki lotnisk i METAR :) i latać na własną rękę.
INSZALLAH

Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

... i zainwestuj w Radar Contact 4.
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Re: Lot IFR, VFR a ILS

Post autor: ylid »

Van83 pisze:...Nie mam możliwości siedzieć przed kompem 9h...
Van83 pisze:...Latam zawsze bez przyspieszania gry/lotu, ponieważ tak jest realnie i nie ma dla mnie sensu inaczej...
No i jak to się ma jedno do drugiego ? W realu załoga 747 to nie jest jedna osoba, więc chcąc zadbać o realizm powinno Was tam być kilku, a nie tylko Ty. A skoro nie masz możliwości siedzenia 9h przed PC to o jakim realizmie mowa ? "Wychodzisz" z kabiny i... ? Komu przekazujesz samolot ? Nawet przy autopilocie wychodząc powinieneś powiedzieć do drugiego pilota, że przekazujesz mu samolot, a przychodząc i chcąc znowu przejąć maszynę informujesz, że odbierasz samolot, itd. Nigdy samolot nie może lecieć bez DSP (dowódca statku powietrznego), zawsze ktoś musi pełnić obowiązki DSP jeśli "pierwszy" wychodzi lub chce odpocząć, czy zająć się czymkolwiek innym. A Ty najnormalniej w świecie wychodzisz i samolot leci sam.

Więc jeśli tak bardzo zależy Ci na zbliżeniu się do rzeczywistych warunków to powinieneś zadbać o kompletną załogę, ew. skorzystać z przyspieszenia, a najlepiej zacząć latać z pominięciem def. ATC oraz ruchu lotniczego w grze korzystając z map lotnisk, dróg lotniczych itd. plus przyspieszenie na przelocie.

I ta ostatnia wersja zbliży Cię najbardziej do realnych wymogów i procedur jakie muszą spełnić załogi 747.
Van83
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Re: Lot IFR, VFR a ILS

Post autor: Van83 »

Przemyślałem i wziąłem sobie do serca wszystkie Wasze uwagi i sugestie.
Radar Contact to świetny pomysł i dlatego też zaczynam zbierać pieniążki :P
Co do drugiego pilota itd. no niestety nie ma takiej opcji dlatego muszę wybrać mniejsze zło.

Dziękuję wszystkim.
ODPOWIEDZ