Problem z nocnymi, porannymi i wieczornymi teksturami

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

lotnik-1990
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: małopolskie

Problem z nocnymi, porannymi i wieczornymi teksturami

Post autor: lotnik-1990 »

Witam,
od dłuższego czasu mam problem, który wynikł z niczego, po prostu w pewnym momencie tekstury przylotniskowe ziemi są czarne, dzieje się to w każdej porze oprócz ustawionym time and sesion na dzień, tylko w dzień wszystko jest w porządku.
Próbowałem wszystkiego, reinstalacja sterów na różne wersje od najnowszych do najstarszych, reinstalacja systemu, grzebanie w fs9.cfg, różne ustawienia obrazu i grafiki. Już na prawdę nie wiem o co chodzi, nawet instalowałem z innej płyty czy aby to nie wina egzemplarza. Wszystko wcześniej działało.

Zdjęcia przedstawiają sytuację:
Czarne nawet światła nic nie pokazują:
Obrazek

Z góry :
Obrazek

Obrazek

W dzień wszystko ładnie:
Obrazek

Mój sprzęt to:
AMD athlon 4000+ 2,4
asrock 939N68PV
Radeon Hd 2600 pro
seagate barracuda 250gb
2 gb ram ddr

Proszę o wszelkie rady i pomysły. Pytajcie co chcecie wiedzieć a jak będę potrafił to odpowiem. Stawiam duuuże piwo temu kto pomoże mi uporać się z tym problemem. ;)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 05 sty, 2012 20:35 przez lotnik-1990, łącznie zmieniany 1 raz.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: pl

Post autor: E-Jet »

1. Jakieś zainstalowane dodatki? Jakiekolwiek - samolot, UTX itp. Jeśli tak - odinstaluj i sprawdź.
2. Mi to ewidentnie wygląda na usterkę karty graficznej, pomimo tego że masz bardzo dobrą Radeon HD. Może spróbuj oddać gdzieś komputer "do przeczyszczenia" albo kontroli, u mnie to zawsze pomagało.
3. Pomoc techniczna Microsoft.

[ Komentarz dodany przez: RzEmYk: Czw 05 Sty, 2012 19:52 ]
Ad. 2) Mi nie. Nie nazywał bym też R 2600 Pro "bardzo dobrą" kartą. To nie ta dekada, nie ten wiek.
lotnik-1990
Cadet
Cadet

Żadnych dodatków, czysta instalka. Przeinstalowywałem na nowy system, wcześniej działało bardzo dobrze na tej karcie i na tym sprzęcie więc to nie wina komputera.
N
a tej karcie odpaliłem najnowszego Call of Duty i Medal of Honor więc jest dość dobra.
Komputer wyczyszczony i wszystko w porządku, temperatury, itp, itd. ok. Powinno działać a nie działa i to jest problem.
J
akieś inne pomysły?
Ostatnio zmieniony czw 05 sty, 2012 20:37 przez lotnik-1990, łącznie zmieniany 1 raz.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A patrzyłeś w ustawienia karty graficznej? Spróbuj sprowadzić je do standardowego poziomu (zazwyczaj jest odpowiedni przycisk).
A czy na niebie nie pojawiają Ci się jakieś kolorowe ślady, paski, zorze itp.?
Ważne jest też czy mamy do czynienia z oryginałem.
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 08:48 przez E-Jet, łącznie zmieniany 1 raz.
lotnik-1990
Cadet
Cadet

Nie niebo w porządku, po prostu całe tekstury ziemi jakby podłoża jest czarna i dzieje się to tylko w nocy o poranku i zachodzie, jedynie w dzień jest wszystko w porządku.
Tak, instalacja oryginalna, wcześniej chodziło wszystko super, bawiłem się grafiką i nic nie pomogło, nie mam pomysłów. Wydaje się tak jak by nie miał tekstur ziemi i wlepiał czerń tylko z jakiego powodu.

[Zdanie zaczynamy wielką literą! - Rz]
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 08:49 przez lotnik-1990, łącznie zmieniany 1 raz.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Weź dysk 4 do FS2004, eksploruj go (chyba wiesz jak to zrobić), wejdź w Foldery: Scenery>World>Texture. Znajdź tam plik detail1.bmp i skopiuj do takiego samego folderu FS2004 na dysku. Sprawdź.

Jak nie znajdziesz na płycie to spróbuj go ściągnąć, ale zwróć uwagę czy ściągasz na pewno do swojego symulatora - większość tych plików jest do FSX.
lotnik-1990
Cadet
Cadet

Niestety nie pomogło, plik był ten sam podmieniłem ale dalej to samo.
Chyba pozostaje mi latanie tylko w dzień. :(
Ostatnio zmieniony pt 06 sty, 2012 17:49 przez lotnik-1990, łącznie zmieniany 1 raz.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Sprawdź czy w panelu sterowania masz grafikę ustawioną na 32bity, a potem sprawdź czy w grze masz ustawioną też na 32bity (np. 1920x1080x32) Ważny jest dopisek na końcu. Musi być 32.

Jeżeli nadal nic to spróbuj jeszcze raz ze sterownikami. Pobierz te najnowsze do twojej karty graficznej.
lotnik-1990
Cadet
Cadet

Wszystko ustawione tak jak mówisz, sterowniki najnowsze do mojej karty ati calasty control,
nie mam siły do tego,
tutaj zdjęcia które jak się przyjrzeć pokazują problem chyba tekstur

Jak się przyjrzeć to widać takie kwadraciki i linie na obrazku przedstawiającym scenerię, na dziennym trybie tego nie ma, może coś podpowie.

Obrazek

Obrazek
hideto
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: hideto »

A tak konkretnie to w który rejon tych screenów należy patrzeć? Bo jest już trzecia strona dyskusji, a ja wciąż się zastanawiam co z nimi jest nie tak.
Ostatnio zmieniony sob 07 sty, 2012 17:32 przez hideto, łącznie zmieniany 2 razy.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Lewa strona. Tam gdzie jest podgląd.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Podgląd pory dnia to zwykła bitmapa. Na każdym komputerze wygląda tak samo, bez względu na kartę graficzną*.

Jaki masz monitor i jakim kablem podpjęty (interfejs)?

* no chyba, że ktoś zejdzie z kolorami na paletę 8 bitową.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
lotnik-1990
Cadet
Cadet

Monitor Samsung plug and play 16:9, rozdzielczość 1360 x 768 32 bity. Co za różnica standardowy podpinany na standardowe wejście D-Sub. Wcześniej chodziło normalnie na tym samym sprzęcie.
Nie wiem, może wy tego nie widzicie, ale ja widzę na nocnym screenie, w przeciwieństwie dziennego takie smużenia białe, jakby nieostrości, białe krzyżyki kratkowane na tle.
Nie wiem czemu tego nie widzicie, ja to zauważyłem kiedy wyszedł problem.
Może dla porównania zrobi ktoś screen swojego menu i wklei to zobaczę.
Wiem na pewno, że wcześniej tego nie widziałem i się pojawiło z problemem wyświetlania poprawnie tekstury ziemi nocnych porannych i wieczornych, za dnia wszystko ok.
Ostatnio zmieniony ndz 08 sty, 2012 08:34 przez lotnik-1990, łącznie zmieniany 1 raz.
hideto
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: hideto »

lotnik-1990 pisze:monitor samsung plug and play
<adi> pomóż mi przy kamerce, odwróciła się o 180 stopni..
<raf> jaki model kamerki?
<adi> usb 2.0
<raf> kamerka USB 2.0 to coś jak sweter znanej firmy keep away from fire..
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

lotnik-1990 pisze:Monitor Samsung plug and play 16:9, rozdzielczość 1360 x 768 32 bity. Co za różnica standardowy podpinany na standardowe wejście D-Sub.
Różnica jest zasadnicza.
Po pierwsze interfejs:
D-Sub to zwykły analog, więc sygnał z karty jest zamieniany z postaci cyfrowej na analogową, taki jest przesyłany po kablu, a w monitorze znów jest zamieniany na postać cyfrową.
W przypadku wyjść cyfrowych (DVI, HDMI, DP) sygnał pozostaje pod postacią cyfrową przez cały czas.
Sygnał analogowy jest bardziej podatny na zakłócenia.
Po drugie - typ monitora:
Starsze typy monitorów LCD, zwłaszcza podłączane pod D-Sub jakością obrazu nie grzeszyły. Jakością przewyższały je monitory CRT.
Obecnie jakość obrazu się znacznie polepszyła, ale dalej, monitory z matrycą IPS czy MVA oferują lepsze odzwierciedlenie kolorów niż monitory z matrycą TN.
Nie wiem, może wy tego nie widzicie, ale ja widzę na nocnym screenie, w przeciwieństwie dziennego takie smużenia białe, jakby nieostrości, białe krzyżyki kratkowane na tle.
Może to wina kabla, może monitora, może ustawień jasności Windowsa/monitora. Podłącz inny monitor, czy to CRT czy lepszy LCD i sprawdź.
Akurat Twoją przypadłość nie da się poprawnie zaprezentować na forum, bo Ty masz inny monitor i inne ustawienia niż inni.
A jaki to monitor, to można wróżyć, bo Samsung plug and play znaczy tyle samo co dokładne określenie auta na zasadzie: czerwony osobowy WV. Dalej nie wiadomo co za typ i model.
Może dla porównania zrobi ktoś screen swojego menu i wklei to zobaczę.
Obrazek
Specjalnie w bezstratnym .png.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
lotnik-1990
Cadet
Cadet

Twój screen wygląda tak samo jak mój, czyli albo monitor albo grafikę szlak trafił. Opcja to odpalić grafikę wbudowaną na płycie, ale jeszcze spróbuję sprawdzić monitor, choć aktualnie nie mam zapasowego.
A monitor to Syncmaster E1920.
Ostatnio zmieniony ndz 08 sty, 2012 14:38 przez lotnik-1990, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ